Прокуратурата не е протестирала връщането на обвинителния акт срещу Бисеров

Висш Съдебен Съвет изслуша съдя Владимира Янева. Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Висш Съдебен Съвет изслуша съдя Владимира Янева. Сотир ЦацаровПрокуратурата не е протестирала връщането на обвинителния акт срещу Христо Бисеров, научи "Дневник". В началото на май Софийски градски съд (СГС) прекрати съдебното производство срещу бившия заместник-председател на ДПС и върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушенията в него. От държавното обвинение явно са се съгласили със съда и ще се опита да изпълни указанията.


Преди време главният прокурор Сотир Цацаров заяви в Брюксел, че ще подкрепи наблюдаващия прокурор - Боряна Бецова в преценката ѝ дали да протестира връщането на обвинителния акт или не. "Каквито и указания да бъдат дадени от съда, ще бъдат изпълнени - сега и в бъдеще, ако се наложи - трети и четвърти път, но това дело ще влезе в съда, независимо от поставените указания пред нас. Ще изпълняваме указанията, изискванията на съда ще бъдат изпълнени, но обвинителен акт ще има", заяви уверено Цацаров.


Така преди време, когато по друг повод френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан попита реторично в профила си в "Туитър" дали прокурор Бецова е "гнила ябълка" (заради започналата от нея проверка срещу активисти на "Протестна мрежа", подписали сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков), Цацаров му отговори задочно, че прокурор Бецова е прокурорът, който ще внесе обвинителният акт срещу Бисеров в съда.
Това се случи в началото на април (разследването срещу Бисеров е от ноември 2013 година), като бившият заместник-председател на ДПС и на Народното събрание беше обвинен в три престъпления - избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация пред Сметната палата.


Срещу Бисеров липсва обвинение за пране на пари (първоначалните заявки на прокуратурата бяха именно, че разследването ще се концентрира за това престъпление). Причината е, че от държавното обвинение не могат да докажат  кое е т.нар. предикатно деяние (престъплението, с което са били придобити "мръсните" пари, преди да бъдат изпрани) на бившия депутат от ДПС. Това е и причината Швейцарските власти да не разрешават разкриването на банковата тайна по сметките на Бисеров.


Малко след внасянето на обвинителния акт срещу Бисеров по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)  беше запорирано имущество на Бисеров и доведените му син Ивайло Главинков. Общата стойност за двамата бе 1.55 млн. лв. - от които 1.3 млн. лв. са на Бисеров, а останалите на сина му.
 

Материалите от разследването за Главинков са били отделени в отделно производство Срещу него все още няма обвинителен акт.
Разследването срещу Бисеров започна през ноември 2013 година, няколко часа след като парламентът го освободи от зам.-председателското място и като депутат. Три дни по-рано, в неделя, от пресцентъра на ДПС съобщиха изненадващо, че той напуска постовете в Народното събрание и ДПС. Бисеров и досега не е коментирал публично случващото се. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK