Десни партии сигнализираха за масови адресни регистрации за изборите в Несебър

Десни партии сигнализираха за масови адресни регистрации за изборите в Несебър

© Анелия НиколоваСигнал за тенденциозно извършени от началото на годината незаконни адресни регистрации на граждани на територията на община Несебър е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров от ръководството на ГЕРБ в морската община. Изнесената в детайли информация е подкрепена от представителите на ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, "Движение 21", ССД, съобщиха от партийния пресцентър.


Сигналът, свързан с неправомерно включване в избирателните списъци на граждани, за които не са налице законовите предпоставки за упражняване на вот в община Несебър, е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. В становището си подписаните политически представители са изразили притесненията си, че извършените неправомерни действия и актове вече са опорочили сериозно предстоящите местни избори наесен.


"Искаме да насочим вниманието на компетентните органи към една порочна практика, която е завладяла община Несебър и считаме, че незабавно трябва да бъде извършена проверка. Нужни са конкретни действия за преустановяване на тази дейност, с която изкуствено и незаконно се променя броят на гласоподавателите за предстоящите местни избори. Настояваме за заличаване на незаконно регистрираните лица от списъците на Община Несебър и за търсене на отговорност за евентуално извършените закононарушения", коментира лидерът на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.
Подписалите се в документа сигнализират главния прокурор за множество случаи, в които голям брой граждани, в качеството си на работници и служители във фирми, които упражняват дейност в к.к. Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и др., биват заставени да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея, се казва в съобщението.


"Всяка сутрин и надвечер се вижда как микробуси и автобуси транспортират същите тези лица, които вече са в регистрите на община Несебър и уж живеят на територията на общината, но реалните им домове се намират извън територията й. Нашите притеснения са, че новорегистрираните се страхуват за работата си и изпълняват нарежданията на работодателите си за промяна на адресите си. Така категорично се погазва техния личен избор на постоянен и настоящ адрес и грубо се навлиза в гражданско-правната сфера както на "употребените" лица, така и на всички нас – реалните жители на Община Несебър, както и политическите партии - извън тези, които ръководят общината понастоящем", пише в сигнала.


Съгласно официалните данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към 15 май 2015 г., населението по постоянен адрес в община Несебър е 24 388, а по настоящ адрес е 29 925, като тези, които имат регистриран постоянен адрес извън общината, но са с настоящ адрес в общината са 8 019. "Повече от ясно е, че преобладаваща част от тези лица ще поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес съгласно Изборния кодекс, което се прави не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Считаме, че съвсем преднамерено и организирано, но абсолютно незаконно, са създадени условия за наличието на предпоставката по ал. 2 към същия чл. 36 от Избирателния кодекс, а именно: избирателят да има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място", заяви Златко Димитров.


През периода януари – април 2015г., броя на жителите със заявен постоянен адрес в град Несебър е 134, а за настоящ адрес - 426. Един от фрапиращите случаи на регистрирани повече от 8 души на един адрес е този в Несебър, ул. "Емона" №4, където са регистрирани 11 души. В сигнала се посочват още конкретни случаи за масови регистрации по настоящ адрес в Свети Влас, Обзор, селата Тънково, Гюльовца, с.Приселци и с.Раковсково. Фрапантен пример за това е и Кошарица - на ул."Бузлуджа" №4 са регистрирани 11 лица, а на ул. "Желю Войвода" №14 – 8 души.


"Тези масови адресни регистрации не могат да останат незабелязани, защото всичко това води до нарушаване на целта на закона и на принципите, залегнали в Изборния кодекс, което несъмнено ще има за последица опорочаване на целия изборен процес и резултат. Съобщават ни масово за случаи за извършени регистрации по адреси на търговски обекти, а не на жилищни такива, каквото всъщност е законовото изискване. Очакваме спешни действия след оповестяването на тази информация и възстановяване на законността в община Несебър", коментират подписалите се в сигнала политически представители.


Миналата седмица Мая Манолова и група народни представители от БСП внесоха в парламента проектозакон, с който се дава възможност за извършване на служебна проверка на направените в последните месеци регистрации, както и на заличаване при открити нарушения и налагане на глоби.


Според проекта кметовете на общини ще трябва да оповестят публично списък на хората с адресни регистрации, извършени между 1 февруари и 30 април 2015 г., а определена от кметовете по места комисия трябва да направи служебна проверка дали те отговарят на закона.


Вносителите на проекта обосновават предложенията си с "мащабна кампания по "заселване" на избиратели", която според тях се е разгърнала в последните месеци в малките населени места и общини, с цел да се повлияе на изборните резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK