Депутатите измениха повечето от предложенията на прокуратурата за промени в НПК

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи анонимен проект на експертна група за промени в НПК

© Георги Кожухаров

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи анонимен проект на експертна група за промени в НПКПарламентарната правна комисия прие на второ четене промените в Наказателно процесуалния кодекс, предложени от прокуратурата като мерки срещу укриване от затвора. Депутатите обаче измениха повечето от предложенията на държавното обвинение. Така те записаха, че на задържаните под домашен арест ще може да се слага гривна за електронно наблюдение, а при забрана за напускане на страната документите за самоличност ще могат да се отнемат само от съд и то след присъда, информира "Правен свят".


Променено беше и едно от най-притеснителните предложения на прокуратурата - за изземването и задържането на кореспондеция, което да може да става, без предварително разрешение от съд. Депутатите записаха, че разследващите (в неотложни случаи и когато това единствена възможност за събиране и запазване на доказателства) могат да задържат, но не и да изземват кореспонденция, и само недоставена такава.


Това ще може да се случва и само при разследвания за тероризъм и наркотици. В тези случаи "наблюдаващият прокурор незабавно, но не по-късно от 24 часа, представя на съдия от съответния съд протокола за извършеното действие заедно с мотивирано писмено искане за изземване на задържаната кореспонденция", беше записано в НПК.
Предложенията на държавното обвинение попаднаха в парламента в края на февруари и за близо месец минаха на първо четене през комисия и съдебна зала. Част от техните вносители - ГЕРБ и други партии бяха изменили част от текстовете сега. Дискусията в правната комисия  продължи близо четири часа, за които депутатите дори не успяха да преполовят проекта за изменение. В комисията цареше хаос и объркване какво точно се променя и гласува.


Причина за това стана наличието на два доклада за второ четене. Към първия, раздаден преди заседанието, беше добавен втори. За него председателят на комисията Данаил Кирилов съобщи, че е изготвен от "експертна работна група", без да посочи кой е в нея. На това реагира депутатът от БСП Мая Манолова, която попита каква е тази мистериознна група. Кирилов я контрира с репликата: "Аз питам ли ви кой написа Изборния кодекс?".


Сред изменените текстове е и че разрешенията за прилагането на специални разузнавателни средства срещу магистрати ще се дават само от председателя на Софийския апелативен съд или определен от него заместник по искане на Софийския апелативен прокурор. Предложението на държавното обвинение (внесено от депутати от ГЕРБ и други партии) по този текст беше само главният прокурор (съответно негов заместник) да има право да иска прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо магистрати.


Депутатите записаха и че "разрешението за използване на СРС по отношение на председател на Софийския апелативен съд, Военно-апелативен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и негов заместник, се дава от зам.-председателя на ВКС, ръководещ Наказателната колегия, по искане на заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура".


Народните представители сложиха точка и на висящия спор дали след промяната на Конституцията, която сведе имунитета на магистратите до функционален, делата за техни престъпления, които нямат общо с работата им, трябва да продължат да се гледат в Софийския градски съд. По въпроса има висящо тълкувателно дело във ВКС по искане на главния прокурор, което е спряно до окончателното приемане на измененията в НПК, стана ясно от думите на зам.-председателката на Върховния касационен съд Павлина Панова. Депутатите решиха, че именно най-големият окръжен съд -  Софийският градски съд да е първа инстанция по всички дела за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, както и от членове на Министерския съвет. 


Без съществена промяна за "подписката"


Депутатите не възприеха идеята на държавното обвинение при наложена мярка "подписка" да е забранени на обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган" и "се контролира посредством периодична регистрация в МВР". Беше записано, че спазването на задължението на обвиняемия да не напуска местоживеенето си се контролира от МВР, а за нарушения се уведомяват прокурорът и съдът.


Гривни ще могат да се поставят на обвиняеми с мярка "домашен арест" само като опция при преценка на прокурор или съда. 


Дебати предизвика предложение на прокуратурата да се отнемат документите за самоличност на обвиняемите и подсъдимите с наложена забрана за напускане на страната. Идеята на държавното обвинение беше на тези хора да се издават специални заместващи документи. 


Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи друг вариант на текста. Той гласи: "Когато забраната е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия може да се отнемат документите за самоличност по чл. 13 ал.1 т.1 и т.2 от Закона за българските лични документи и му се издават заместващи документи по ред, предвиден в закон".


Новият вариант беше подкрепен от заместник-главният прокурор Мария Шишкова с аргумент, че така ще се разсеят опасенията, че се засягат правата на хората, повече отколкото е необходимо.
Въпреки че зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че заради новите заместващи документи ще се наложи да се предоговори рамковото споразумение със "Сименс", която печата личните карти, паспортите и шофьорските книжки и чев бюджета на МВР няма средства, депутатите приеха текста, предложен от Кирилов.


В НПК беше записано още, че по искане на прокурора, пострадалия или ощетеното юридическо лице първоинстанционният съд взема мерки за обезпечаване на направени или присъдени разноски. Това ще става еднолично в закрито заседание по реда на ГПК. Съдът ще може да запорира и парите и ценните книжа, внесени като гаранция.


Народните представители не обърнаха внимание на аргументите на заместник-председателя на ВКС съдия Павлина Панова, която напомни, че гаранцията може да е внесена от трето лице. "Не може то да носи финансова отговорност и да изпълнява парично задължение по силата на присъда, наложена другиму".


 
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  На един колега в Канада преди 10 години му сложиха гривна. Престъплението беше, че е карал след употреба на алкохол.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 2. 2 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Разстроено

  До коментар [#1] от "Индикатор":

  У нас и за двойно убийство - не слагат.
  Затова и отпрашват незнайно къде, почти всички.

 3. 3 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 221 Любопитно

  А осъдени депутати какви гривни ще носят златни ли? Не че нещо намеквам, но в момента има подобен депутат.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#1:"Индикатор"] Престъплението беше, че е карал след употреба на алкохол. [/quote]
  Правилно е било наказанието. У нашенско, като не слагат гривни, се ходи на пет погребения и се слагат надгробни кръстове.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#4] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#4:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]У нашенско[/quote]
  ... е пълна трагедия. Няма съд, или ако има, присъдата е условна. За убийство. Да си имаме държавата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Въпреки че зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов посочи, че заради новите заместващи документи ще се наложи да се предоговори рамковото споразумение със "Сименс", която печата личните карти, паспортите и шофьорските книжки и чев бюджета на МВР няма средства, депутатите приеха текста, предложен от Кирилов.
  ===============
  Каквото и да се измени милиционерите пищят, че няма пари.
  Съкратете персонала на половина и ще имате средства.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  [quote#5:"ПАВЛА"]Да си имаме държавата. [/quote]
  Ти споменаваше нещо за зайката. Ами това е положението.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1373 Гневно

  Меко казано,поръчково...
  "а при забрана за напускане на страната документите за самоличност ще могат да се отнемат само от съд и то след присъда,".
  Т.е ще отнемат на изчезналите цървулите.Баси гаврата,баси имитацията на правозагриженост.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ще ми се да вия Волен с гривна,ако се окаже виновен!

  Tony
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  """. . "Аз питам ли ви кой написа Изборния кодекс?".. . ""
  ----------------------------

  И Лая Костимнбродска млъкнала ? ? ?
  Не мога да повЕрвам !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3172 Весело

  [quote#3:"pitam_be_4i4o"]

  А осъдени депутати какви гривни ще носят златни ли? Не че нещо намеквам, но в момента има подобен депутат. [/quote]
  За сега според наказателния кодекс повечето престъпления които депутатите масово извършват са от общ характер и са с 5 години давност ....дори и да има неопровержими доказателства това е положението !

  Единствената съдебна реформа която е нужна е да се обнародва ,че няма да има давност за престъпления извършвани в публичния сектор от държавен служител !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Защото това не е работа на прокуратурата.

 13. 13 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "pitam_be_4i4o":

  осъдени депутати....ама моля ви не бъркйте говорим си за българия, а не за румъния

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Знам, че много от вас няма да се съгласят с това ми мнение, но мисля, че историческият момент не позволява толкова широка и повсеместна употреба и прилагане на т.нар. "човешки права". Ние още не сме узрели за това и именно поради тази причина към клиентите на полиция, прокуратура и съд трябва да се прилагат законни крути мерки. И това изисква приемането на такива закони, които ще го разрешат.
  Чак след когато този народ разбере, че от строгия закон няма да може да избяга и когато промени коренно мирогледите си, чак тогава би трябвало такива строги мерки да бъдат смекчени, но разбира се толкова, че отново потенциалните престъпници много да мислят преди да извършат каквото и да било действие, което би било в разрез със закона.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#9] от "Free person":

  Волен е болен ,трябва му не е гривна ,а усмирителна риза

 16. 16 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Депутатите записаха и че "разрешението за използване на СРС по отношение на председател на Софийския апелативен съд, Военно-апелативен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и негов заместник, се дава от зам.-председателя на ВКС, ръководещ Наказателната колегия, по искане на заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура". Вратички за "свои" хора.И това са им реформите .Гарантирано от ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK