Социалните партньори договориха вдигането на възрастта и вноските за пенсия

Социалните партньори договориха вдигането на възрастта и вноските за пенсия

© Юлия ЛазароваПравителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промяната в условията за пенсиониране в следващите години и предложението за пенсионна реформа ще бъде внесено в Народното събрание. И управляващите, и социалните партньори днес изтъкнаха, че са направени компромиси и работата предстои.


С промените се цели в дългосрочен план дефицитът в Националния осигурителен институт да бъде намален, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Проектът предвижда възрастта за пенсиониране да стане 65 години, като първите засегнати ще са мъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972. Това ще се случи съответно през 2029 и 2037 г.


Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години за втората категория труд
"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. От името на ГЕРБ се надявам, че тя ще бъде подкрепена", заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата. По думите му голяма част от проблемите проблеми са "замитани" и отлагани във времето и "затова беше много трудно да се намери разумен компромис".


Постигнато е съгласие и подземните миньори, които работят при много тежки условия, да могат да се пенсионират по-рано от първата категория - на 45 години. "Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", заяви премиерът в коментар на решението.


Запазва се възможността и за по-ранно пенсиониране при ликвидация на предприятия и съкращения на щата, съобщи след срещата президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. При такива случаи обаче те няма да могат да работят повече.


В сектор "Сигурност" пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години, така че работещите там да се приравнят на първа категория труд. Досега те се пенсионираха без изискване за възраст, а само за стаж в системата. Вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че е възможен нов разговор по темата, но едва след като ръководителите на силовите ведомства бъдат готови с разбивка на натовареността и риска по длъжности. 


Въвежда се възможност за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, на които не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителен стаж, съобщи правителствената пресслужба. Ако искат да се възползват от тази възможност, новите пенсионери ще трябва да приемат да получават пожизнено с 0.4% по-ниска пенсия за всеки месец недостигаща възраст. 


Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%. От 2019 г. ще отпадне правилото на "трите най-добри години", които кандидат пенсионерът посочва от стажа си, натрупан преди 1997 г. 


Осигуровките от 2017 г. ще бъдат повишени с 1%, а през 2018 г. с още един, но тази част ще влиза в общественото осигуряване. В досегашното законодателство беше предвидено вдигане с 2% от 2018 г. на вноската във втория стълб, което отпада.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че има "някои допълнителни резерви" по отношение на осигуровките. "Един процент увеличаване на вноските дава допълнително 300 млн. лева. Получихме обаче уверението на финансовия министър, че събираемостта заедно с нас ще бъде повишавана през тези години, което ще ни позволи да не увеличаваме рязко вноските през следващата година", заяви той.


"По този пакет, който сега внасяме в Народното събрание, има принципно общо съгласие. Бих отправил призив към парламентарните групи да се вслушат в него", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и благодари на министрите и на премиера, защото се намесил в някои от критичните моменти в преговорите. "Всички бяхме с мисълта, че тази система, която сега работи,няма как да продължи. Всеки беше достатъчно разумен и зрял да направи отстъпка", каза още той.


Димитър Манолов от своя страна призова постигнатият между правителство, синдикати и работодатели резултат с пакета от предложения, да не става обект на политическа търговия. Затова и социалните партньори ще започнат срещи с всички парламентарни групи.


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че наистина има нужда от голяма пенсионна реформа и посочи, че началото е поставено, но предстои още доста работа. По думите му промените ще гарантират предсказуема среда за бизнеса и чуждестранните инвеститори.


От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа, като заявиха, че това е една първа сериозна крачка, но очакват и втората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK