Забраната за демонтиране на радиатори трябва да отпадне, обяви енергийният регулатор

Забраната за демонтиране на радиатори трябва да отпадне, обяви енергийният регулатор

© Юлия ЛазароваВсички ползватели на услугата топлоснабдяване трябва да могат да демонтират радиаторите си, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след обществено обсъждане на Общите условия на Топлофикация София, предаде БТА.


В момента в Общите условия има текст, който противоречи на Закона за енергетиката, обясни представителят на националния омбудсман Стефан Мазнев. Той каза, че според Общите условия на столичната топлофикация при повече от две неплатени сметки топлофикационното дружество може да демонтира радиаторите на некоректния платец. В същото време в Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлофикация нямат право да демонтират отоплителните си уреди, дори и ако не желаят да ги ползват. Това може да накара някои клиенти умишлено да не плащат, за да могат да се освободят от радиаторите си, коментира Мазнев.


Боян Паунов от Топлофикация София посочи, че така или иначе до демонтиране на отоплителни уреди не се стига и че европейската практика е да не се пристъпва към демонтиране на уреди.
Според Мазнев обаче трябва да има промяна в Закона за енергетиката и да се предостави право на всеки клиент на топлофикационно дружество да демонтира радиаторите си, а не само това да се предвижда за некоректните клиенти.


След като КЕВР изслуша становищата на КЗК и на омбудсмана, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, КЕВР реши да изпрати в Народното събрание тези становища, тъй като текста за забраната е в Закона за енергетиката, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.


За мен решение може да се намери чрез промяна в текста на закона и ние ще предоставим на Народно събрание тези становища с мотивите към тях, защото си заслужава то да се произнесе по този казус, заяви Иванов.


Стефан Мазнев посочи, че има много подадени жалби в омбудсмана срещу невъзможността клиентите да демонтират радиаторите. Множество жалби са подадени и срещу дългите срокове, през които през летните месеци клиентите са оставени без топла вода. След като в общите условия се говори за непрекъсваемост на услугата, как може да няма топла вода по един месец, коментира председателят на омбудсмана и заяви, че на този въпрос също трябва да бъде намерено решение.


На 29 май на закрито заседание КЕВР ще вземе решение за приемането на общите условия на "Топлофикация София".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Преди забраната , масово се демонтираха радиатори и в началото на отоплителният сезон се монтираха .
  Нека от регулатора да ни обяснят кои проверява дали се краде парно и как го правят , после защо отоплението с парно е толкова скъпо .

 2. 2 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Сега бай Ганя ще си ги демонтира, след това като се отчете, че вече няма радиатори, ще си ги монтира отново без измервателните устройства и всички негови комшии ще му плащат сметката...

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Естествено е, че тази забрана трябва да отпадне...! По-важно е другото, собствениците на апартаменти със свалени радиатори, трябва също да участват в разпределението на някаква обща част от сметката! Всеки е наясно, че макар и не пряко те също са облагодетелствани от тези апартаменти, които се отопляват! Това трябва да е постигнато в договор, който всички собственици на имоти в такива сгради, трябва да подписват! Средно положение няма!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Дребна победа за крепостните на Топлофекализация.Ама от дялово разпределение отърване нема.

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Аз не само съм ги демонтирал но и отрязах отклоненията които водят към тях, напълно съм се отказал от този вид отопление. Правя ремонт и са грозни, без тях. А забраната е тъпа, какво от това че било забранено демонтирането, врътвам кранчето и пак няма да им платя нито лев за радиаторите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Вместо да се занимават с глупости,даобяснят кога ще започнат да отчитат само разходваната енергия.Имам дистанционни топломери и пак ме праскат на база на миналогодишното потребление.Нали целта на топломерите беше всеки да плаща колкото изразходва?Защо ми начисляват на база на общия?Да си намерят начини да санкционират крадците,а не изрядните платци да покриват всичко

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 7. 7 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Абе тия кретении за плащане на ток, който се краде и парно, което се краде нямат никаква логика. Защо аз да плащам за нещо, за което така или иначе плащам. С други думи плащам данъци за заплати на държавни служители, които трябва да следят за тези кражби и да ги отстраняват(заедно с нарушителите). Махнете ги тия държавни служители поне и плащайте за нещо друго, ако ще е така.

  Леко обезчовечен...
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#3:"tww09306483"]По-важно е другото, собствениците на апартаменти със свалени радиатори, трябва също да участват в разпределението на някаква обща част от сметката! [/quote]
  Участват защото плащат отоплението от щранговете. При мен при напълно свалени радиатори това са 30лв месечно цялата година защото съм на месечни вноски.

  [quote#3:"tww09306483"]Всеки е наясно, че макар и не пряко те също са облагодетелствани от тези апартаменти, които се отопляват![/quote]
  Така ли? Доста спорно твърдение, ако се отоплявам на ток и съседа е врътнал кранчето на положение 1 тогава аз го отоплявам, ще ми плаща ли сметката за ток? Давате ли си сметка колко трудно за доказване е това и до какви скандали ще доведе, че и до съдебни дела?

  Тъпи са такива идеи, който не иска да отоплява съседите да си сложи вътрешна топлоизолация. Когато правеха топлоизолацията на съседите собственичката на фирмата сподели, че с вътрешна топлоизолация само с тръбите на парното без радиатори и поддържа температура 25 градуса.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Българина при всички случай ще намери как да ползва,без да плаща.Ще монтира,ще демонтира,той си знае как.

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  [quote#2:"404"]Сега бай Ганя ще си ги демонтира, след това като се отчете, че вече няма радиатори, ще си ги монтира отново без измервателните устройства и всички негови комшии ще му плащат сметката... [/quote]
  Първо, за да се монтират трябва да се спре циркулацията от абонатната станция в мазето а там ключ има само един човек. Освен това спирането се забелязва. Второ, като всяка кражба и това трябва да се следи и наказва. И предовратява, например чрез пломбиране на крановете. Има и термовизори и т.н.

  Това с кражбите според мен изкуствено се раздухва от Топлофикация за да прехвърлят вината за лошата си работа другаде, хората да се изпокарат помежду си и да забравят за Топлофикацията. И в нашият блок се бяха разпенили на тема "съседите крадат", комисия правиха, проверяваха и накрая нито един не откриха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сега ще се намерят подходящите фирми, ще се намерят 1 милиард за рехабилитация и ще се пристъпи към повсеместно преминаване към хоризонтални щрангове.

 12. 12 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#4:"Лелка"]
  Дребна победа за крепостните на Топлофекализация.Ама от дялово разпределение отърване нема.[/quote]
  Няма и не може и не трябва да има. Защото никой не обясява елементарната истина от физиката за пети клас. В студено време, в един апартамент в топлофициран блок, дори и да няма молекула от радиатор, винаги температурата е по-висока от тази навън. Първо - от топлина от уреди и хора (макар и малко, но има). Второ от топлопреноса по стени, под и тавани от съседните апартаменти. Значи - апартаментът "краде" от отоплението на блока. И е елементарно лесно да се сметне колко точно - по разликата м/у двете температури. Толкоз.
  Така са направени блоковете по соц-време. недоволните - да пишат на Т.Ж. И всеки, който живее в такъв блок, е длъжен да приеме това или да напусне блока.
  Умно е предложението на тво....с многото числа (#3) - целият блок/вход подписва колективен договор - с точни параметри, вкл. и за изключените радиатори. Който не желае - съкооператорите го изгонват с решение на ОС (има такъв начин).
  Всички приказки за "отказ от парно", "рязане на тръби", "сваляне на радиатори" и пр. са прах в очите на глупчовците (с голямо извинение). И - насипани пари в джоба на адвокати, НПО-та и пр. които печелят от наивността на хората в безмислени съдебни битки.
  И докато кадърни специалисти не отразят тази елементарна истина в умна наредба, ще продължим да се джавкаме из форуми и седянки.

  Поздрави
 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кой пие и кой плаща в Топлофокация "София"не е ясно. Със спряно парно и спряна топла вода плащам 100 лева месечно. Съседите ми крадат като за световно. А от топлофикация ме уверяват, че през апартамента ми минават тръби. Дали тези тръби струват 100 лева месечно, това е просто абсурд. Защо ви е толкова скъпа услугата, бе господа, навсякъде в България е по-евтина. Големи кражби и далавери стават тук.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Ами ако аз се отоплявам с ток, съседите ще плащат ли част от моята сметка защото ще могат да не издуват парното до края, зарад топлината, която ще идва от мен?

  А мислете малко с тия глАви!
  Носите ги само за да ги стрижете!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "Starec":

  Виж какво, нашите тръби вдигаха такъв шум, че се принудих да ги зазидам.
  И ако от Топлофикация продължават да ме нервират, ще избия външната стена по протежението им и ще ги оставя всред природата. Да се оправят.
  С пръст няма да им пипна тръбите, ама няма и да минават през апартамента ми, така че няма и за какво да има да им плащам.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да, какво е това безумие - можеш да се разведеш, но не можеш да развалиш договора с ТоплоФЪКация ...

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#16:"Never surrender"]Да, какво е това безумие - можеш да се разведеш, но не можеш да развалиш договора с ТоплоФЪКация ...[/quote]

  Можеш, как да не можеш. Договора е на целия блок, т.е. на етажната собственост. С решение мисля 2/3 мнозинство беше може да прекрати договора и нищо повече няма да плащате.
  Виж, ако искаш само ти да се отпишеш - тогава трябва да живееш в еднофамилна сграда, не в многофамилна. Продай апартамента и си купи къща.

  [quote#8:"Fred"] с вътрешна топлоизолация само с тръбите на парното без радиатори и поддържа температура 25 градуса.[/quote]
  Поддържа, защото тези под и над нея я греят с тяхното парно. Откъде иначе при външна температура -10 вътре ще стане +25? може би от лампите, или от топлината на човешкото тяло? Слънчевото греене помага до известна степен, но зимата рядко грее слънце, и трябва всички прозорци да са ти южни.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#14] от "rapidfire":

  Да, ама кабелите не минават през съседите ви нали? Ама вертикалните щрангове минават! И те си топлят, прилично!
  Виж, ако инсталацията е направена така, че да минава през стълбището с изолирани тръби и всеки апартамент се захранва от там е една друга работа, ама 99%-та от блоковете не са строени с мисълта да се отчита! Проблема е, че всичко замислено и правено през соц-а е с идеята цяла България да носи на гърба си отоплението на няколко града, начело със столицата! Ами все по-трудно ще става...! И понеже София е пълна със селски тарикати дето си мислят, че като се заключат в къщи и проблема е решен, сме на това положение!
  Същото е положението и с общите водомери! Няколко тариката от входа крадат вода и си свиркат, докато останалите я плащат през разпределението! Ама да видим, кога ще свърши и тая аванта...!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1029 Весело

  "Продай апартамента и си купи къща." е единственото смислено нещо в таз бурна дискусия...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#18] от "tww09306483":
  "Да, ама кабелите не минават през съседите ви нали?"

  1. Минават, как да не минават. Електрификацията ба апартаментите в блока е обща.

  2. Ако беше чел преди да пишеш, щеше да прочетеш, че моите тръби са изолирани с перлит и зазидани с тухли, поради непоносимия шум, който вдигаха. Всеки който поиска развод с топлофикантите, може да направи същото, масрафът е около 200-300 лв.

  3. ТИ ДА СИ ЧУВАЛ НЯКОЙ, НЯКЪДЕ, НЯКОГА ДА СЕ Е ОТОПЛЯВАЛ НА КАБЕЛИ???!

  4. Крайно време ти е явно:
  а) Да си скъсаш дипломата от училище
  б) Ако е отлична, да отидеш да се прегледаш

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK