НСО няма да бъде свивана, решиха на първо четене депутатите

В края на миналата година от НСО представиха нови автомобили, които ще се ползват от министри и чуждестранни гости

© Ауди

В края на миналата година от НСО представиха нови автомобили, които ще се ползват от министри и чуждестранни гостиТрябва ли Националната служба за охрана да бъде закрита, да мине към МВР и да бъде силно свит кръга от лица, които охранява. Това очаквано беше основният спор в дебатите по първото четене на законопроекта, регламентиращ дейността на НСО. Проектът, който за първи път регламентира на законово ниво и запазва досегашните функции на спецохранителите, в крайна сметка беше приет на първо четене със 106 гласа "за", 11 "против" и 30 "въздържал се".


От левицата и от Реформаторския блок обявиха, че предложеният проект не е реформа в службата и само се узаконява наливането на милиони за ненужна охрана и украса на твърде широк кръг лица. Един от основните вносители на проекта - Цветан Цветанов (ГЕРБ), заяви, че службата ще е необходима заради председателството на България на Европейския съвет.


Това не е реформа, а бетониране на статуквото, заяви Атанас Мерджанов от левицата.
Той припомни, че е имало идеи НСО да бъде елитарна структура за охрана на силно застрашен ограничен кръг лица и прехвърлена към МВР. И попита кое налага да се затвърди оставането на службата към президента и запазване на военизирания й характер. Тя по-особена ли е от разузнавателната служба например, която девоенизираме, попита той.


Трябва да се разбере, че НСО служи за охрана, а не за украса, престиж или символ на социално положение, заяви Мерджанов. И допълни, че ако се сравнят бюджетите, ще излезе, че НСО е по-ценна от разузнаването например.


Срещу липсата на реформи и големия бюджет на НСО възрази и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той отбеляза, че се дават 40 милиона лева "държавна пара годишно" (или по около 6 лева годишно от всеки български гражданин) за охраната на 200 - 300 привилегировани, вместо тези средства да отиват за националната сигурност, тоест на всеки един човек, включително и държавния елит. Ние бихме подкрепили закона, ако беше разумна реформа, променяща традициите, здраво заложени в късния комунистически режим, каза Кънев. И попита трябва ли България да запази режим на привилегии за представители на държавната власт.


Кънев поиска депутатите да отхвърлят още на първо четене законопроекта и да се пристъпи към бързо изработване на закон за борба с тероризма и стратегия за борба с тероризма.


Цветан Цветанов посочи, че всички опоненти на дейността на спецслужбата досега под една или друга форма са се възползвали от нея и не са възразявали.


Независимият Велизар Енчев възрази по същество на проекта. Той обяви, че на служителите на НСО се дава право да използват "брутални помощни средства". Ако приемете текстовете така, превръщате служителите на НСО във втора жандармерия на подчинение на президента, превръщате ги в преторианска гвардия, заяви Енчев.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  И защо,да изхарчат едни 40 млн.и да пазят ненужни на държавата хора,като Доган.

 2. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 985 Неутрално

  "Срещу липсата на реформи и големия бюджет на НСО възрази и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той отбеляза, че се дават 40 милиона лева "държавна пара годишно" (или по около 6 лева годишно от всеки български гражданин) за охраната на 200-300 привилегировани"

  така е ,но управляващите от бостан са непробиваеми

 3. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Цвъ е вносител.Радан е опонент.Щом това иска драгия избирател,нек не риве,че стригАнето ще продължи.
  "Срещу липсата на реформи и големия бюджет на НСО възрази и Радан Кънев. Той отбеляза, че се дават 40 милиона лева "държавна пара годишно" (или по около 6 лева годишно от всеки български гражданин) за охраната на 200-300 привилегировани, вместо тези средства да отиват за националната сигурност, тоест на всеки един човек, включително и държавния елит. Ние бихме подкрепили закона, ако беше разумна реформа, променяща традициите, здраво заложени в късния комунистически режим, каза Кънев. И попита трябва ли България да запази режим на привилегии за представители на държавната власт."

 4. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  НСО не трябва да се закрива, но трябва да се реформира из основи! Не може да се появяват случайни хора зад Премиера, а това да не е гаф на НСО!

 5. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  И като как законът е минал на първо четене като уж всички освен ГЕРБ са били против него? Дайте да видим и присъствието и гласуването по групи. Например ми е интересно да видя как са гласували от ДПС макар че си го представям.

  Само 147 депутата са присъствали. БСП като са против защо има само 11 души против. Егати и бездействената опозиция. И опозиционерстването им е за парлама. Всички са заедно в кюпа когато става дума за "общия" интерес.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 6. 7 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не мога да разбера защо Дневник не изписва коя партия как е гласувала в парламента. Това дава много повече информация от 300 думи. Пък да знаем после и ние как да гласуваме. Според автора БСП и РБ са се обявили против според текста, обаче гласовете "против" са само 11. Не излиза сметката.

 7. 8 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Там с"работят" 1000 + ибрикчии на властта. Заплатите сигурно са по 3-4 хил. лв. Истинските охранители надали са повече от 20% от личния състав. Останалите са шефове и прислуга. А комунизмът бил си заминал!

 8. 9 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Е как ,свещената крава пак няма да се пипа !

 9. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  [quote#8:"bilbotorbins"]Останалите са шефове и прислуга. А комунизмът бил си заминал! [/quote]

  Поради тази причина казвам, че трябва да се рине из основи!

 10. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пълно безумие.НСО е нещо като домашна прислужница на семействата на управляващите.Това е срам за всеки българин.Абсолютно съгласна съм с Радан Кънев.Такъв бюджет за 1 файтон хора.Който се чувства застрашен,да си наеме гардове и да им плаща от собствения си джоб!

  Tony
 11. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Когато НСО бъде закрита, а охраната на няколкото най-висши длъжности в България бъде поета от МВР, ще сме станали нормална държава...! Кога ще се случи, не знам...!
  НСО е продължение на соц грандоманията и показната простащина на БКП номенклатурата! И въобще не се заблуждавайте, че харчат 40 млн. лева на година! Много повече са, естествено благородно засекретени!
  Колкото пъти им видя пилотните коли, които карат като бесни и избутват всичко по пътя си в канавките и причинявайки неизвестен на брой ПТП-та, толкова пъти ми се е повръщало от селяндурите, които ни управляват!

  Бивш tww09306483.
 12. 13 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами тях само за проститутки не ги ползват. Макар, че не се знае със сигурност. "Какво работиш" - "Държавна проститутка"/без извинение/

 13. 14 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Като си говорим за реформи - защо не реформират и УБО с променено име? Раздут щат, военни чинове, много вожд - малко индианец.

 14. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТМаринов":

  Както казвате не се знае със сигурност.

 15. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  “Един от основните вносители на проекта - Цветан Цветанов (ГЕРБ), заяви, че службата ще е необходима заради председателството на България на Европейския съвет.”

  Има си хас един милицюнер да подлее вода на колеги заптиета!
  Пък и самият премиер като бивш гавазин трудно ще понесе да придвижва понатежалите си телеса без обичайната си свита от питбули, хеле пък ако не чучне в турбо-бронирана лимузина последно поколение...

  I Want To Believe
 16. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1842 Весело

  Хем любимци на народа, хем толкова пазени - от кого се пазят?! Да не идват извънземните?

 17. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Според мен на политическата върхушка не трябва да им се прилага услугата VIP охрана а трябва да ги пускат да се придвижват с простолюдието в транспорта или с велосипед ! Само тези дето са пострадали от народната любов може да им се се разреши да се движат с частните си коли!
  Не е за вярване ама тези се дуят като пуяци все едно са Ким Чен-ун в родината му и задръстват центъра на София всеки ден с кортежите си когато им се осигурява зелен поток през цяла София!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1671 Гневно

  Само да ми обясни някой от тутманиците от какво се пазят - от народната ЛИБОВ или от мерака на народа да им го н@@@@@?Тези наглеци надминаха и правешкото говедо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK