По-високата минимална заплата товари бизнеса с 0.1%, изчисли кабинетът

На последното си заседание министрите решиха да не обжалват решението на административния съд, а да приемат повторно постановлението за размера на минималната заплата. Този път процедурата ще бъде спазена и тристранката няма да бъде "прескочена".

© Юлия Лазарова

На последното си заседание министрите решиха да не обжалват решението на административния съд, а да приемат повторно постановлението за размера на минималната заплата. Този път процедурата ще бъде спазена и тристранката няма да бъде "прескочена".Увеличението на минималната заплата с 20 лв. със задна дата - от 1 януари, и с още 20 лв. - от 1 юли, увеличава разходите на работодателите с 0.1%, се посочва в мотивите на правителството за ново постановление за размера на най-ниското трудово възнаграждение в страната. С първото увеличение - което вече е факт, минималната заплата остава под прага на бедността, а с второто ще го надскочи с 12 лв., изтъква правителството.


Проектопостановлението и мотивите към него са публикувани в сайта за обществени консултации на Министерския съвет. До повторното приемане на документа се стигна след като тричленка на Върховния административен съд отмени предишното постановление, защото то не беше съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Жалбата беше на три от работодателските организации, защото не се бяха обсъдили мотивите на постановлението, прието през декември 2014 г. 


Кабинетът реши да не обжалва, а да приеме повторно постановлението със същите суми - 360 лв. от 1 януари и 380 лв. от 1 юли, каквито са заложени и в разчетите на тазгодишния бюджет. 
След данъците и удръжките хората на минимална заплата ще получават нетно 282 лв. до края на юни и 298 лв. след това при праг на бедността в страната от 286 лв., пише вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин. 


Той отбелязва, че периодичното актуализиране на минималната заплата гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната ѝ способност, което е особено важно за голяма част от работещите и техните семейства.  Оценката на кабинета е, че ефектът върху държавния бюджет и бюджетите на организациите е предвидим и поносим, а  като дял от общите разходи на работодателите увеличението е с не-повече от 1 промил.


Ефектът от умереното двукратно нарастване е съобразен с динамиката на средните равнища на заплащане в страната, относителната стабилност на ценовите равнища на стоките и услугите за лично потребление и с необходимите средства за преживяване на заетите на минимална работна заплата и техните семейства, се посочва в мотивите.


Според министрите това ще мотивира безработните и нискодоходните от наетите към проактивно поведение на пазара на труда, ще допринесе до известно оживление на потреблението и така ще има стимулиращо въздействие върху икономическата динамика. 


Кабинетът не споделя опасенията на част от бизнес организациите, че ще последват съкращения. Обратното - прогнозира, че приходите от осигурителни вноски ще нараснат, а нерегламентираните плащания ще намалеят. 

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pataklamabg
  pataklamabg
  Рейтинг: 217 Неутрално
 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Стига с тая простотия колко била минималната заплата.
  Ако имахме нормално функционираща демократична капиталистическа държава, а не фасадна демокрация с полуолигархическа икономика, нямаше да е нужно някой да "фиксира" минималното заплащане.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 911 Неутрално

  НЕ е важно работниците да са добре, важното е собственика им да им прибере в личния си джоб техните командировъчни. Дори и такива съм срещал.
  Странно е отношението на българските работодатели към работниците им.
  Все едно са робовладелци, а не работодатели.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За начинаещи:
  http://www.youtube.com/watch?v=4j01L69eXdI

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  Грешиш навсякъде по света има минимално заплащане за да не може някой да спекулира и да използва чужд труд за своя облага.

 6. 6 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#5] от "sospecha":

  До началото на тази година в Германия нямаше МРЗ. Тия дни някой във форума спомена, че в Люксембург МРЗ няма. Тия дни излезе статистика, че въвеждането на МРЗ в Германия е довело до съкращаването на 230 хиляди души, защото по-високото заплащане води до отрицателна доходност от бизнес. В други случаи от двама работници се уволнява единия, а другия му поема всички дейности, а се работи на новата МРЗ.

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "sospecha":
  Това, че един феномен съществува, не го прави полезен.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "alabalko":
  ИМЕННО!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 524 Весело

  Дреме ми на мен и мооите работници колко е МРЗ. И 500 лв да я направят се тая.

  Но като затворят шивашките цехове по Родопите заради невъзможност да плащат "високата" МРЗ те тогава им разказаха играта на хората в изостаналите региони. За които и МРЗ е голяма работа.

 10. 10 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "alabalko":

  Не ми се вярва защото ако нямаше нашенци нямаше да се напъват и да ходят да работят там.Следвам логиката че ти идваш при мен в Германия да работиш и аз ти плащам по 500 евро дали би седял или ще бягаш.Навсякъде го има,поинтересувай се и ще се убедиш че е така.Дори в момента в САЩ искат минимално да се работи по 15 долара на час така че едва ли някъде правителството може да си позволи ненамеса на трудовия пазар.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Да ходиш на работа и заплатата да не може да ти осигурява минимума за съществуване,това е нечовешко.А като си помисля,че има работодатели,които и тези пари не плащат по 3-4 месеца.

 12. 12 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Никола Георгиев":

  От много години работя в Испания и тук МРЗ се определя всяка година от процента с който се покачва ББП.Остава непроменена при спад.Това е гаранция че дори и да се осигуряваш на минималната то ще получаваш 70% от стойността на заплатата си и ще имаш средства за преживяване.В момента тя е около 650 евро и следствие на това минималната помощ е 426 евро.Така се избягва крайната бедност и просия и в най лошия случай-домашните обири.Просто държавата трябва да предприеме борба със черната работа където ни се плащат данъци ни осигуровки на работниците и дефакто са нарушители защото не дай си боже да има инцидент то държавата обира пешкира а работодателя си свирука.Когато това се сведе до средните европейски норми ще има пари и работа защото всички ще са доволни и конкурентно способни.

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#10] от "sospecha":

  Sospecha, не си наясно каква е системата в Германия. В Германия има МИЛИОНИ работещи бедни. Те получават заплати под социалния минимум. За да преживяват държавата им плаща социални помощи до социалния минимум. Така държавата плаща по-малко отколкото ако не работеха. Много хора нямат нужната квалификация да работят работа, която е добре заплатена. Има хора, които не могат да се преквалифицират, на които професията отдавна вече не съществува (стрелочници в железниците, например).
  Отделно че в Германия има т.нар. мини-джоб, работа до 450 евро/месец, освободена от данъци и осигуровки, но не се внася и за пенсия! Това се работи от много хора, като част от тях са примерно домакини, които могат да отделят 2 часа на ден да работят нещо.
  В източна Германия една фризьорка получаваше до миналата година 5-5,50 евро на час. Как са се оправяли с тия пари, не знам, но това беше положението. В момента МРЗ е 8,50/час. Преди няколко години в Макдоналдс заплащането беше 7-8евро/час. Както се вижда има бая дейности под сегашното МРЗ.
  Нашенци се напъват да ходят там, за да бачкат полулегално (строителството). Отделно, че има начин да работиш на ставка под МРЗ - регистрираш се като самонает (нещо като ЕТ) и тогава за теб МРЗ не важи и могат да те наемат на по-ниска ставка. Самонаетите не плащат и за пенсионно (ако пожелаят).

 14. 14 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "Никола Георгиев":

  ако ми кажеш, как с 280лв. един човек може да се издържа, без да живее при родителите си и да получава животоспасяващи постъпления от село ще се съглася с тебе, че не е необходима минимална заплата. Аз лично не си представям каква квартира трябва да си наемеш, така че да можеш да си плащаш ток, вода, телефон, транспорт до работното място, храна. Ако можеш да си задоволиш тези елементарни потребности, колко често ще си купуваш дрехи и обувки. Тука не говорим за издръжка на семейство, което е едно доста голямо перо в бюджета.
  п.п. в Германия има минимално почасово заплащане, не работна заплата и плановете са то да достигне 8 евро на час, сам си направи сметката за каква минимална заплата става въпрос, ако човек има 40 часова работна седмица

  zhv
 15. 15 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще пострада бранша с ниска добавена стойност на производството. Например шивашката индустрия. Нали не мислите, че шивачката ще се преквалифицира и ще започне да произвежда компютърни чипове? Ще създадем нови безработни, без перспектива да си намерят работа. Образованият ще намери реализация.

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#14] от "zh Vulchev":

  Абе вий май забравяте че има население което живее по селата.
  Където плащат по 30 лв ток и 10 лв вода.
  Където си гледат зеленчуците в двора и доят млякото от овцете/козите си.
  Където ходят на работа с каруцата или с велосипед.
  Където много неща са лукс, но хората живеят щастливо и се радват ако имат каквато и да е работа, само да е наблизо.

 17. 17 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЙЕИ":

  Има и много младежи, които живеят при родителите си и парите които изкарват са само за кафета и цигари, но не това е въпроса. Трябва да се приключи с работещите бедни, за да може да се раздвижи икономиката, защото тези 16 лева, с които ще се увеличи заплатата на работещият, няма да отидат за екскурзии в чужбина и армани, а за храна и дрехи, които най-вероятно ще са родно производство, ако е останало такова.
  И както ми каза един мързелив циганин "Бате, аз като си седя у нас получавам 200лв и препичелвам нещо отстрани, защо да ходя всеки ден на работа за 250лв???"

  zhv
 18. 18 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "vandi":

  една математическа задачка:
  една шивачка шие 10 блузки на ден (а те реално са доста повече, особено като се има в предвид, че не се работи по 8 часа на ден), работи 20 дена в месеца (а обикновено работят и всяка събота). В задачката се пита, с колко лева ще се оскапи една блузка, ако заплатата се вдигне с 20 лева??? И дали това ще е за сметка на печалбата на собственика (която хич не е малка) или за сметка на пазара???

  zhv
 19. 19 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Като се замисля кой са "бизнесмени" в България още дълго ще има хора които да работят за 340 лв. Всичко в България се прави с цел облагодетелстване на шепа хора.

 20. 20 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#11] от "rosiraycheva50._":


  Да не говорим че вече е масово явление не плащането на заплата или забавянето и няколко месеца. И после бизнесът реве че нямал кадри.

 21. 21 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":

  Когато се държиш като овца ще те доят и стрижат.

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Любопитно

  Разбрахме че бизнесът е натоварен с някакъв процент.Естествено,не този,който правителствените са изчислили,а може би много по-голям.Не Ви ли е срам да товарите бизнеса?

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Гневно

  Днес където ми се наложи да ходя,всичко беше в режим "манда поща".В Уникредит,два пъти,Теленор,контакти с мои клиенти...Скъсах си нервите.За каква минимална заплата,за какъв социален минимум говорим изобщо?Учреждения,офиси на частни компании,навсякъде има хора,които не могат да си вържат обувките.С производителност на труда от зрелия социализъм...

 24. 24 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "zh Vulchev":

  По математическите задачки си личи, че си нямаш хал-хабер от бизнес. Половината от бранша го кара от пусто в празно. Непрекъснато някой фалира. Ама кво ти пука. Най-много да съкратим 300 000 работни места. А чорбаджиите-изедници бълхи ги ухапали. Бълхи от НАП.

 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#2:"Никола Георгиев"]Ако имахме нормално функционираща демократична капиталистическа държава, а не фасадна демокрация с полуолигархическа икономика, нямаше да е нужно някой да "фиксира" минималното заплащане. [/quote]
  Прав сте!
  За какво минимално заплащане говорим, като това е само тема да се напълни хазната от работещите чрез вдигане на разни такси, като тези за ДЖПи-тата. За какво говорим, като бизнесът олигофренизира цели отрасли!
  И искате ли да Ви дам пример за фирми които ,усвояват маса милиони по Европрограми с тапицери и бояджии за главни инженери!
  Защо не отидете в Костинброд да видите как Полиетиленовият водопровод и канал е засипан с посипицата от Балша за да спечели Кмета и изпълняващите бизнесмени милиони и водопровода да се съсипе след 5 години вместо след 50 тъй като острите ръбове на посипицата (най-ситните парчета трошен камък - чист отпадък, не пригоден за това).
  Как не спрахя 40 тонните гондоли да хвърчат покрай 8 ветровият изкоп, въпреки, че засипаха хора там!!! И добре, че някои все пак се намери достатъчно свестен и оправен да реагира и да ги спаси! Спаси ги за да го уволнят след това, че наругал селският главен инженер причинител за инцидента!
  Та збрали се двама трима юристи и създали фирма за строителство , че и си купили и надзорна фирма на която финансовият директор станал собственик и спретнали нещата като за себе си *, воден цикъл в Костинброд и не само там.
  Минималното заплащане е фарс за нас Софиянци но нещо жизнено важно за редица хора в провинцията. но фарсът е че и това вече не е пречка, в jobs.bg вече има чужди фирми директно офериращи че търсят хора на граждански договор. При липсата на избор от качественни професионални организации и корумпирането на монополните такива, разпада на държавата е вече факт. А разговорите за дребни неща като минимална заплата, след като имаме милиони РАБОТЕЩИ БЕДНИ е просто откровен цинизъм.

  И се усетила правителството на БСП и ги погнало но паднало и нещата се разминали а на ползувателите , честито!

  Абе хора защо не се наеме държавата да провери колко професионалисти работят примерно в Софийска вода - колко ВиК специалисти средни и висши? Колко прочента са от персонала?
  В ДКВЕР колко от тях са инженери по ВиК или Енергетика и прочие?
  При проявен интерес от страна на читателите и на Дневник съм готов да Ви изпратя писмен отговор от страна на ДКВР, че за да постъпи лице на длъжност експерт по водно регулиране не е длъжно да е завършило ВиК, ХТС, ХМС !!!!
  Държавна комисия, нали така?

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26 Профил на sheldoncooper
  sheldoncooper
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Убеден съм че всички привърженици на увеличенията на МРЗ подкрепят идеята от високата морална позиця на хора които са платили 0 лв. заплати на когото и да било през живота си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK