Костов: Цветан Василев никога не е искал от мен нищо по политически въпроси

Костов: Цветан Василев никога не е искал от мен нищо по политически въпроси

© Красимир ЮскеселиевИстината е, че той (Цветан Василев – бел. ред.) е помагал на много хора, отнасял се е с разбиране, има дълбоки познания за българската икономика и е интересен събеседник." Така бившият премиер Иван Костов, който бе вложител във фалиралата КТБ обясни пред Би Ти Ви какви са били отношенията му с мажоритарния собственик на банката.


Сподели, че познава банкера от 2002-2003 г., след като вече не бе министър-председател, когато по думите му "НДСВ изхвърли буквално на улицата фондация "Демокрация". Тогава Василев помогнал за намирането на офис и отпуснал кредит на фондацията. "Той никога не е искал от мен нищо по политически въпроси. Няма и как да иска, защото през цялото това време съм бил в опозиция", обясни той.


Костов, за когото се разбра, че е един от хората с преференциален влог в КТБ, който след фалита е предоговорен като обикновен, днес отново заяви, че премиерът Борисов е бил подведен по темата за т.нар. преправяне на договори в банката. Обясни, че всеки вложител може да развали договора си, т. като не се отчуждава правото на разпореждане.
Изтъкна тезата си, че държавата не плаща за фалита на КТБ, защото средствата за изплащане на вложителите идват от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. "Фондът се управлява от държавата, но е на търговските банки. Нещо повече, г-н Горанов взима разликата от лихвата по заема, който е дал на фонда и печели от това", заяви Иван Костов. Допълни, че срещу КТБ е осъществена атака, но отговорността за това, че я е допуснал е на мажоритарния собственик.


По думите му "в момента тече една много мощна атака срещу българската политическа система", за което говори изнасянето в медиите на имената на политици, които са вложители в банката. Припомни, че при колапса на банковата система през 90-те години са били оповестени имена, но на кредитните милионери, а не на хората с влогове. "Да се публикуват имената на 500-те най-големи вложители в банката е активно мероприятие", смята Костов, според когото сега се правят опити да се насади вина на вложителите, а не на взелите кредити.


"Булгартабак", който бе купен с кредит от КТБ в момента се управлява от хора, които са обществено известни. Прокуратурата не се е поинтересувала как те са станали собственици", каза Костов. По думите му се е сменила и собствеността на сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" в столицата и сега тя е на един от защитените свидетели на прокуратурата срещу Василев. "Как става така, че прокуратурата позволява на своите защитени свидетели да придобиват такива имоти? Това е процесът на разграбване на банката, който тече в момента", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK