Учителите в България са намалели със 70% за 15 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Мдам. Дори в Португалия учителите са сред заможните слоеве в обществото наред с лекарите и университетските преподаватели. А защо няма млади хора, които искат да стават учители, изобщо не е трудно да се досетим.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на pataklamabg
  pataklamabg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е как да не намаляват, когато касиерките в Кауфланд взимат повече пари от учителите.

 3. 3 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Намалели, глупости! За едно учителско място има по 15 - 20 кандидата!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 4. 4 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не виждам причина да съм учител, освен приятното усещане да помогна на децата да научат нещо. Но жертвоготовността си има граници - човек би трябвало да бъде адекватно заплатен. Това, за съжаление, важи за още десетки работи у нас.

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не е вярно, че учителите взимат по-малко пари от други професии. Вярно е, че на всички заплатите са ниски и недостатъчни.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Докато не започнем да уважаваме труда на учителите ,ще ставаме все по-неграмотна и некултурна нация. Китайска поговорка : Ако мислиш за днес- направи път,ако мислиш за утре- посади дърво, ако мислиш за бъдещето -вложи в образование.

 7. 7 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 1522 Весело

  По негова информация в Люксембург учителската заплата е 17 пъти по-висока от българската, а средното европейско възнаграждение на учителите е около 8 пъти повече от това у нас....

  За сметка на това другите заплати са по-виски от Люксембург и Румъния ...

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  България намалява с 220 души на ден и 9 души на час.„Това прави между 70 – 80 хиляди души на година,Това е кошмар.

 9. 9 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 1522 Весело

  [quote#8:"chicago514"]България намалява с 220 [/quote]

  Индия се увеличава с 10 000 - още по-ужасно

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Броят на учителите няма как да се увеличава след като намалява броят на учениците.
  Има и нещо друго - може би е жестоко спрямо учителите, но винаги съм си мислил, че тези, които решават въпросите на образованието са техните бивши ученици. И че политиката ни е функция на училището ни, а не обратното.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_zozolana":

  Напротив кандидати има много за учители.То дори за пазачи в училище има десетки кандидати за едно място и то на минимална работна заплата.

 12. 12 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В детските градини сега средната възраст на възпитателите е 59 години, а на тези в училищата - 57 години.

  ================

  Представам си как се възпитават деца от хора с изцяло комунистически бит и култура. Трагедията е пълна.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 13. 13 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Опроставането на нация е в ход. Американизацията-чалгосването на нацията ни прави по-лесни за манипулиране, за да бъдем поставени по-лесно на мирен геноцид .

 14. 14 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А лапачите от Подкрепа и другите тъй-наречени профсъюзи са се увеличили със 100%.
  За това кой с колко се е увеличил и намалял си има НСИ.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "В България в момента работят 85 000 учители в средното образование, а преди 15 години са били над 270 хиляди в страната."

  Подобно изказване или е грешка или е глупост. Днес випуските са между 50-60 хиляди ученика, ако го умножим по 4 класа в едно училище (от 8 до 12), значи че за 240000 ученика са се "грижели" 270 000 учителя - пълен нонсенс.
  Нито популацията се е изменила със 70%, нито броя на учителите, а имаме среща с поредното нелепо профсъюзно изказване - лаф да става.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6778 Неутрално

  Не знам защо сравняваме заплатите с тези в Люксембург.Такъв ни е стандарта,нисък.Всички получават много по-малко,отколкото в Люксембург.Уважавам моите учители,защото те наистина ни учеха и не съм чула да говорят на всеуслушание за заплати.Знам,че и те получаваха малко.Трябва да имат по високо заплащане предвид стресовата им работа.Питам се обаче,защо учителите никога не говорят за неграмотните млади хора,които излизат от училище.Това е брак,както и да го погледнеш.

 17. 17 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ама верно? Я, какво откритие!

 18. 18 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Ако искаме образовани, ерудирани деца, бъдещи добри данъкоплатци, че и управленци, то се инвестира в българският учител като редовно се следи и оценява и актуализира квалификацията му за да е в крак с живият живот, второ: "инвестира се" в самочуствието му и достойноството му като целта е да стане и по важен от Н-ският ученик и от Н-ският директор на Н-ското ущилище и трето, но не и по важност: рязко му повишаваме работната заплата, която да обвързана и със желатнието му да се дообразава и доквлафицира, като се вземат предвид и показателят му КПД сред постиженията на подопечните му ученици, разбира се.
  В противен, на гореказаното, случай, т.е. искаме децата ни да стават лесно управляеми поданици, инвестираме приоритетно във футболни стадиони, които вървята ръка за ръка, както е добре известно, със чалгата като начин на разбиране и живеене на живота, т.е .наблягаме на зрелищата, за сметка на хляба.

  За съжаление , България, и по-скоро нейните управленци, са избрали по лесният, зрелищен път за възпитание и отглеждане на поредни поколения българи....за много по бързи и уравляеми ИЗБОРНИ резултати, а оттам и всичко останало за управляващите ни , и така кръгът се затваря: зрелища -власт-зрелища' - власт"

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Разстроено

  Когато един народ избира да го управляват милиционери даскалята чезнат. ="Nazad naukata e vjatyr, kojto vyv duushite vej - nazad , narodnostta propada tam deto mutrata virej "

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#12:"Dorian Gray"]Представам си как се възпитават деца от хора с изцяло комунистически бит и култура. [/quote]

  Споко. Само след няколко години ще имаш възможност да видиш как се възпитават деца от хора с демократическо образование и култура.

 21. 21 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Бил съм учител 40г. и познавам системата. Да започна от заплащането. Млад учител започва с 500 лв., 5 лв.ч. лекторски, 26 лв. класно ръководство. Повишаване на възнаграждението зависи от шефа в зависимост най-вече от бюджета на училището. Ако предаваш точни науки или филология, можеш да изкараш някой лев от частни уроци. Понеже само заплатата е спомената от Юлиан Попов, аз бих попитал каква е в Румъния която тъй често се споменава. Люксембург и изобщо западна европа няма защо да ги коментираме поради факта, че са столетия напред от нас по стандарт. Има обаче и други фактори , ако това е вярно за броя на учителите. От 89-та у нас има големи аномалии на прираст на населението. Учениците в различни периоди намаляват или обратно. Това води до кадрови промени или преструктуриране на учителските места. Друга причина е, че някой предмети не се учат вече, например руски език. Също така намаляват кадри, преподаващи немски. Не на последно място е, че с новите правила за пенсиониране старите учители протакат напускането си, което обезсърчава младите. Това е за училищата. Детските учители страдат от липса на детски градини. В едно променящо се общество това е закономерност.Уви.

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Любопитно

  [quote#12:"Dorian Gray"] средната възраст на възпитателите е 59 години, а на тези в училищата - 57 години. Представам си как се възпитават деца от хора с изцяло комунистически бит и култура. [/quote] Представиси, че същото комунистическо поколение правеше роботи и компютри и беше пето в света по промишленост и технологии - държава на инженери и космонавти. Това е нашата история и това са нашите кадри. Други няма и няма да има. На тази база ще градим.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":


  [quote#6:"hodounski"]Докато не започнем да уважаваме труда на учителите ,ще ставаме все по-неграмотна и некултурна нация[/quote]

  Съгласен съм с тезата, но ако си сложим ръката на сърцето, всеки който скоро е бил ученик или има деца в тази възраст, може ли да каже, че всичките учители с които се сблъсква ученика заслужават уважение и имат прилични ( не говоря за нищо свръх) качества.
  И още нещо, според мен много важно и вдуха на китайската мъдрост, за какво да мислим и внимаваме ( не че в Китай я спазват де), а именно, и преди и сега, много родители са склонни да прехвърлят цялата отговорност за образованието и възпитанието на децата си на училището ( разбирай държавата най-вече) и някак се отстраняват от участие в процеса - е, няма как да стане без семейството, иначе защо е то.
  Все пак отглеждането на децата не се изчерпва с това да ги нахраниш и облечеш, по такъв ограничен начин човек се грижи за добитъка, а за децата се иска мааалко повече.

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  А колко са намалели учениците за същите тези години?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#15:"tsvetko_51"]ако го умножим по 4 класа в едно училище (от 8 до 12)[/quote]От 8-ми до 12-ти клас имаш 5 випуска, а не 4, но въпреки това съм съгласен, че сметката на онзи синдикалист намирисва отвсякъде.

  [quote#16:"rosiraycheva50._"]Питам се обаче,защо учителите никога не говорят за неграмотните млади хора,които излизат от училище[/quote]И аз се питам, и другите тук се питат, но не съм чул МОН и синдикатите да се питат

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  количеството ясно , за качеството защо нищо не споменават ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на qus10358079
  qus10358079
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е невярна и манипултивна. Та че, коментирате неистини и интрига.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"man_un"]Млад учител започва с 500 лв., 5 лв.ч. лекторски, 26 лв. класно ръководство. [/quote]

  А в продължение на няколко години е влагал хиляди левове във висшето си образование, пък е и на възраст, когато трябва да създава семейство и издържа деца.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  [quote#8:"chicago514"]България намалява с 220 души на ден и 9 души на час.„Това прави между 70 – 80 хиляди души на година,Това е кошмар.[/quote]Това е само началото ... Трагедията предстои.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Учениците намаляли с 40%, а студентите се увеличили с 12%. Тук се губят едни 52%.

  Judjuk
 31. 31 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#26:"deribeev"]количеството ясно , за качеството защо нищо не споменават ?[/quote]

  Тези същите учители преди 20 години са работели същата работа. Преди 20 години качеството им ви уреждаше, нали?

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Колчем се засегнат тия теми - за младежта, образУванието, науката ... се сещам за врабчетата на Радичков и главата за У Фу, китайският врабец, вредното насекомо, което веднага изпълзяло и налазило да опосква реколтата след прогонването на врабците и репликата: "Кой си трепе врабчетата?!"

  Вместо продължителни лакардии и словоблудства по темата в това кратичко се съдържа всичко.

  Прочее ... след победата във Френско-Пруската война, когато германците влизат в Париж, Бисмарк казва:
  "Тази война я спечелиха учителите!"

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  Прав си ,но както казваш ,има много родители ,които не се интересуват от децата си , затова училището е възпитателя. За наше добро е да подкрепим учителите.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Разстроено

  [quote#3:"sce22"]Намалели, глупости! За едно учителско място има по 15 - 20 кандидата![/quote]+++ Това е другото лице на истината = "Нашите хора са нашият проблем". Пенсионирани учителки са на работа , а за младите няма работа = Тук най-мразят ученото и го мачкат с най-голямо удоволствие, ако нямат ВРЪЗКИ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#30:"judjuk"]Учениците намаляли с 40%, а студентите се увеличили с 12%. Тук се губят едни 52%.[/quote]

  Те се губят по статистика. И мен ме поразиха данните за последната година: студентите са повече от випускниците. Вярно човек може на всяка възраст да постъпи в университет, чужденци, ала-бала, но заключението, че липсва какъвто и да е подбор и всеки неграмотник може да постъпи в университет и даже да го завърши, си остава.

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#16] от "rosiraycheva50._":

  Не сравнявай с Люгсембург.Сравнявай с полицаите.

 37. 37 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "в момента работят 85 000 учители в средното образование, а преди 15 години са били над 120 хиляди за страната. Това е спад от 70% от 2000 г. насам"

  Някой не може да смята проценти

  120 - 70% = 36

  По-скоро на мен ми звучи че са останали 70% от учителите а съответно са намалели с 30%

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  [quote#31:"happysmile"]Тези същите учители преди 20 години са работели същата работа. Преди 20 години качеството им ви уреждаше, нали? [/quote]
  разбира се . или 20 г няма нужда от промяна и квалификация ? ти самия на ниво спту ли си остана ? или постоянно търсиш начин за повишаване ?това имах предвид . смяташ че съвременните условия , начин на живот и най-вече съвременните деца имат нужда от 20 годишни стереотипи ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Весело

  Цитат: ""Учителите в България са намалели""
  Баннали са ги ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#33] от "hodounski":


  [quote#33:"hodounski"]За наше добро е да подкрепим учителите.[/quote]

  Аз въобще не съм против учителите, но не обичам обобщенията - има много добри, свестни, нормални и за съжаление напълно калпави.
  Затова, поне според мен, е нужна някаква реформа, която веднъж да разтовари учители и ученици от някакви безсмислени глупости и зубрене, втори път да направи възможно разпределението на средствата за заплащане на учителите, да кореспондира с резултатите от тяхната работа - това хич не е лесно, признавам, но ако няма става това, което е в момента, идиотска уравниловка, в резултата на която и на добрите учители им пада тонуса.

 41. 41 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Като си помисля, че пенсионната възраст на моите учители беше по-ниска от средната възраст на работещите сега ...

 42. 42 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Разстроено

  [quote#23:"tsvetko_51"]много родители са склонни да прехвърлят цялата отговорност за образованието и възпитанието на децата си на училището ( разбирай държавата най-вече[/quote]
  Не знаете колко много сте прав! За краткото време ,в което съм работила в училище,с мъка си спомням как родители са казвали на колеги: За кво ти го пращам тука аз това дете,няма аз да се занимавам с него!?
  Министър Танев правилно каза в началото на мандата си,че има много родители,които смятат учителите за слуги на децата си.За съжаление родителите с такъв манталитет се увеличават и още повече подбиват авторитета на преподавателите.Лично имам позната,която почти всеки ден е призовавана да говори с преподаватели от училището на сина си(нехранимайко от класа!) и тя в негово присъствие ги обижда и ругае...Жалка картина...

  Дневник-токсичният сайт
 43. 43 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  има един-единствен изход -- ДА КУПИМ НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ!

 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 253 Неутрално

  В моето село даскалите освен заплата получават разни купони за храна от един супермаркет, пари за облекло и още някакви от общината. Да не говорим, че един частен урок тук е по 20лв. Лятото не работиш. Иначе няма спор, че в много училища учениците са келеши и допълнително товарят учителите, но би трябвало да го очакват след като работят с деца.

 45. 45 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Весело

  Е тъкмо ще изпълним повелята на Вожда и ще увеличим производството на овчо в близко време. На кого му трябва образование като може да тичаме подир овцете. Да живей Вожда!

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "Учителите до 30 години са едва 717 или под 1%"

  Това са чудовищни цифри. И така ще е като се правят всякакви експерименти в образованието. Отношението към учителите /като цяло/ от страна на ученици и родители е отвратително.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Заплащането, та заплащането!

  Едно време, когато в селска България елитът на село е бил "кметът, попът и даскалът", и попът, и даскалът на село са били с мизерни заплати, сравними, че даже и по-ниски от днешните съотношения спрямо останалите в селото.
  Но са били елитът!

  А сега?
  Не е само заплатата, а основно мат'рялът. И учителският, и останалият. И манталитетът на обществото.
  Откак стана доминиращ "Ти пари ми дай, акъл не ща!", още при соца, та от тогава работата се сурна надолу ...

 48. 48 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесен пример за неграмотно отношение към процентите: намалели ли са със 70% или преди са били със 70% повече?

  В момента са 85 хиляди. Ако преди са били със 70% повече, значи преди са били 144,5 хиляди. Значи са намалели не със 70% (което би означавало сега да са 43,35 хиляди), а със 42%!

  Журналисти...

 49. 49 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 1044 Гневно

  Ха ха ! Подбрана за вътрешно синдикално ползване информация .
  Защо се сравняват с 2000 г. , а не с 1990 . Броя ученици и учители тогава и сега . Вземете статистика за заплатите и в развитите страни - навсякъде учителите са в дъното на класацията . За качеството на преподаване никой не говори . По тази логика още тряваше да произвеждаме компютри "Правец 8М" със същите показатели и тираж .
  На никой ли не му прави впечатление в тази мухлясала система , че света се придвижи доста напред през тези 25 години . Нека не се сравняваме със себе си толкова , да видим другите , които успяват повече !

 50. 50 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#38:"deribeev"]... разбира се . или 20 г няма нужда от промяна и квалификация ? ти самия на ниво спту ли си остана ? ... [/quote]

  Не съм учила СПТУ, а гимназия. После университет с магистърска степен. Била съм учителка и имам 3 курса за следдипломна квалификация във варненския институт "Д-р Петър Берон" и 4 в чужбина. И десетина на теми несвързани пряко с преподаването, но развиващи личността. Е, и? Ако сега съм в училище, ще ми платят ли нещо за доживотна квалификация? Повечето учители имат такава. И какво? Някои добавят за клас квалификация (което е нещо съвсем различно от курс), но то не хвърля много, защото основната заплата е ниска.
  В края на краищата, ако някому не харесват качествата ми на учителка, не съм длъжна да стоя в училище, нали? Аз обичам, като работя, да ме фалят. Слабост човешка.
  Но проблем йок. Ще си намерите учители високообразовани, в крак със съвременните достижения, всеотдайни, сърцеведи и чаровници, готови да работят безплатно и да угодят на всеки. Дерзайте!

 51. 51 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "В България в момента работят 85 000 учители в средното образование, а преди 15 години със 70% повече..."

  Дневник, това не е същото като да са намалели със 70%, както твърди заглавието! Съжалявам за буквоядството, ама явно и преди 15 години учителите са били недостатъчно.

 52. 52 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Целият модел на възпитание и обучение е сбъркан. Като се започне от дома, натрапването на чалга музиката и чалга културата, допускане на пълна слободия в поведението, масовата употреба на алкохол и наркотицзи, абсолютно повърхностните ТВ предавания, особено по БТВ и НТВ, които промиват мозъци и се стигне до неправилните методики на обучение в училищата. Резултатът е налице.

 53. 53 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#44] от "chepokalipsis":
  Това, което си изброил, учителите го получават, защото това им се полага по закон. "Купоните", както си ги нарекъл, са до 3 % от основната заплата + процент прослужено време, която пък е 530 лв. за младши учител и 555 лв. за старши. Размерът на средствата за представителното облекло се определя от директора, съобразно възможностите на делегирания бюджет, обикновено е сума около минималната работна заплата за страната - 360 лв. Най-голямата заблуда на обществото е, че когато не работи с ученици, учителят не работи въобще. Това съвсем не е така. Във всяко време, когато не провеждат занятия, те се занимават с разнообразна преди всичко административна работа - провеждат съвети и родителски срещи, посещават по домовете болни или проблемни ученици, подготвят анкети, правилници, планове, тестове, разпределения, презентации, електронни уроци, подреждат архиви и библиотеки, проверяват домашни, тестове, класни и др., подготвят уроци, повишават квалификацията индивидуално или със задължителни курсове, семинари и пр. Широко разпространена практика е по време на лятното дежурство учителите да боядисват или да правят дребни ремонти в училище, както и да освежават спортни и вело-площадки. Учител, който си обича работата и я върши кадърно, е зает с нея повече от 8 часа дневно. Тези хора трябва да се пазят и насърчават, защото остават все по-малко. Оплювайки всички наред, обиждаш преди всичко тях, на некадърниците, които ги има във всяка професия, по презумпция не им пука, иначе нямаше да са некадърни.

 54. 54 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Накрая всичко ще се превърне в територия, населена с враждуващи помежду си племена.

 55. 55 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#49:"magnas"]Вземете статистика за заплатите и в развитите страни - навсякъде учителите са в дъното на класацията .[/quote]
  Моя позната работеше като чистачка по къщите в Лондон и после завърши колеж и стана учителка , но заплатата й е по ниска отколкото като учителка , но просто е голям гърч като чистачка и не издържа на бачкането. Тези мантри за големите учителски заплати на Запад са за лаици, заплатите на учителите и там са сред най ниските и далеч от средните, за разлика от тук където са близки до средната.

 56. 56 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#53] от "wiligri":

  Тук масата учители лятото работят друго. И много учители имат "ментални" проблеми. Ще цитирам разговор на един от местните даскали:
  -Г-не мога ли да си взема контролното, че забравих да си напиша номера?
  Даскала: -Ето, напиши и на майка си номера.

  Друг идваше в 10 сутринта по пиян и от руснак.
  Да не говорим, че хванаха двама даскали да обменят телесни течност (не чрез уста) в хранилището. Та от даскал до даскал има голяма разлика. Тук практиката е следната - ученици в профил с математика/език - прилични даскали. Биология/химия/непрофил - каквото остане.

 57. 57 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "happysmile":
  +++за всичките коментари.
  "...учители високообразовани, в крак със съвременните достижения, всеотдайни, сърцеведи и чаровници, готови да работят безплатно и да угодят на всеки."
  Ще стане.Друг път.
  "Една история, описана от П. Р. Славейков, когато е трябвало в едно село да решат заплатата на даскала. Едното предложение е било той да получава колкото говедаря. Повечето чорбаджии са скочили и са казали - че как така, говедарят и слънце го пече, и дъжд го вали, и за толкова животни е отговорен; не може даскалът, който си седи в стаята и мрън-мрън-мрън, а децата му носят и дърва да се топли, и ядене всеки ден, да получава колкото говедаря."
  Такива работи по тези места.Отдавна.

 58. 58 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Между другото кой е Попов? В този текст се цитират думи нанякой си Петров, а след това има изречение, след което се казва: "Продължава Попов..." Та кой е Петров и кой е Попов? Има ли връзка между двамата? Много любопитно, "Дневник"....

 59. 59 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Обадете се на олигарски да възстанови "седенката"!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 60. 60 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#57] от "objektivist96":

  Благодаря.

 61. 61 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#16:"rosiraycheva50._"]Не знам защо сравняваме заплатите с тези в Люксембург.Такъв ни е стандарта,нисък.[/quote]

  Кой ги сравнява с Люксембург? Сравнете ги със Словения, Чехия, Прибалтийските републики. Има много държави с които имате равен постсъветски старт, и всичките са далече пред БГ. Защо?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 62. 62 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#44:"chepokalipsis"]В моето село даскалите ...[/quote]

  Вие сте късметлия, че в селото ви изобщо има училище. Дано по-дълго ви се задържи късметът.

 63. 63 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Първо си помислих че е нещо сериозно, после видях че информацията идва от синдикати.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 64. 64 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  До коментар [#43] от "loremipsum":

  ......или ограда за паметника пред НДК са 240 000.....

 65. 65 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#55:"takeshi303"]Моя позната работеше като чистачка по къщите в Лондон и после завърши колеж и стана учителка , но заплатата й е по ниска отколкото като учителка , но просто е голям гърч като чистачка и не издържа на бачкането.[/quote]

  Вашата позната едва ли ще има проблем да работи като детегледачка. При положение, че е учителка и владее езика, след няколко месеца, които са нужни за даване на препоръка, ще получава тавана за такава позиция. Това не са лоши пари.
  http://www.peekaboochildcare.com/for-families/nannies/mothers-helpjunior-nanny.aspx
  Великобритания предлага и по-добри възможности за образовани хора, но много зависи от специалността и късмета.

 66. 66 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо всеки разговор започва с парите? Учителят не пада от небето! От кога най-добрите не се насочват в образовотелната система? Превърнахме образованието в бележкарство и поле за хули.

 67. 67 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нашата кума, макар и съвсем откачила от тия кретени, още продължава да учи, защото няма начин иначе откъм финанси.
  Горкия ми кум!
  Мани, мани!

 68. 68 Профил на blancpain
  blancpain
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Наскоро си говорих с едно момиче от Швейцария, което работи временно като заместник учител. Заплащането й НА ЧАС е 50 евро и това при положение, че е с почти никакви квалификации за учител. У нас учители с години опит, преподаващи в елитните гимназии взимат по 3 лева на час...

 69. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#48] от "lechevalier":
  До коментар [#37] от "ceci_":

  130% от населението не може да смята правилно проценти

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#68] от "blancpain":

  В Цюрих на елитната Банхофщрассе има култова дюнерджийница, където плащат на калпак по 6 франка на месец.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 71. 71 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  6 хиляди франка

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 72. 72 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Синдикатите са царе на стъкмистиката! Примери:
  - има 240 000 деца в градините. В България годишно се раждат около 60 х. деца. За да е вярна тази статистика, означава, че ВСИЧКИ деца в страната от 2 до 6 години посещават детска градина. Това просто не е вярно!
  - същото е валидно за университетите - ВСИЧКИ деца от един випуск следват! Не е вярно!

 73. 73 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 997 Гневно

  До коментар [#14] от "apollo":

  "Подкрепа", КНСБ, СБУ и всякави други паразитни организации получават милиони евро по ОП "РЧР, които се усвояват "правилно", но резултати няма.

  http://www.eufunds.bg/bg/page/98

  Извадка:
  "Конфедерация на труда "Подкрепа" - проект "ПИЕР" (Подкрепа за институционална експертна реализация" , стойност - 357799,02"

  Това е...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 74. 74 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Единственият изход от този батак е максимална самостоятелност на училищата и преминаването им към общините, както за финансиране, така и за методически контрол.
  Опитите, с единен план от София, да се обучават всички деца просто са обречени.

 75. 75 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1455 Весело

  Е, тука във форума има толкова специалисти, ще ги заместят.

 76. 76 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 478 Любопитно

  То това ибучение по литература ли е?

  Преписвт се едни теми от неуспели писатели, после едни лелки ги дават на децата и колкото по-наизуст си го научил, толкова си по-добър!
  Хайде, чемодан, вокзал и москва!

 77. 77 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 913 Неутрално

  За жалост за младите родители ( аз съм млад, но не съм родител ) не виждам друг начин да си образоват отрочетата, освен частни уроци и сериозно възпитание ВЪТРЕ в семейството. Както се казва, ако си мислите, че образованието е скъпо - пробвайте с невежеството.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 78. 78 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"pataklamabg"]Е как да не намаляват, когато касиерките в Кауфланд взимат повече пари от учителите. [/quote]
  Ами не може хем да се пенсионира българина на 40, хем висока пенсия, хем висока заплата, хем да внася смешни осигуровки. И да се подпира по цял ден. Ако се премахне държавното осигуряване и стане на пазарен принцип в пенсионни фондове, пронцента за образование ще може да се увеличи.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 79. 79 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#68] от "blancpain":

  А пита ли я колко е наема в Цюрих и едно кафе там?

  Иначе учителите получават ниски заплати, факт. Обаче, има ли опасност да загубят работата си? Все пак високото възнаграждение трябва да идва и с висок риск. Няма никаква конкуренция между учителите, няма стимул за развитието им, да предлагат по-добър продукт, така че проблемът е многостранен. Да не говорим, че всички български синдикати работят против членовете си и против обществото, а не в баланс с него.

 80. 80 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Поредната тъжна статистика за нашата България.

 81. 81 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Навсякъде в Европа учителите имат около или малко над средния доход. Пълни митове са, че са в долната част на социума. Изключенията са Скандинавските страни, и то не всички от тях, и някои страни в Източна Европа, където заплатите им са малко под средните. В България са около средните - към 800 лв, не са 500-600 лв, както често ги оплакват, а и сами се оплакват. Ако вземем предвид обаче и сивата икономика, средното възнаграждение у нас е малко по-високо, към 500 евракис, и учителите отиват надолу. Факт е обаче, че на повечето места в Европа има големи разлики във възнагражденията между самите учители, каквито разлики у нас няма - поне в такава степен. Ако у нас са между 600 и 1000 лв, на много малко места взимат повече, в Европа тази разлика може да е 2-2,5 пъти, в зависимост от квалификация, къде преподаваш, стаж и тн.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 82. 82 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  '... В детските градини сега средната възраст на възпитателите е 59 години, а на тези в училищата - 57 години. Учителите до 30 години са едва 717 или под 1%, а до няколко години 35% от останалите ще бъдат в пенсионна възраст...'
  +++

  Има ли някой, който да не разбира, че това е катастрофа? Какво трябва да стане, за да излезнат хората по улиците и да не се прибират докато не изметат таз престъпна пасмина де е завзела властта в БГ? Някой да не вдява, че когато си отидат учителите и лекарите светлината ще загасне?

 83. 83 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Учителите в България са намалели със 70% за 15 години"

  Ето това е западно-демократичен успех

 84. 84 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#82] от "dsx12":
  [quote#82:"dsx12"]Има ли някой, който да не разбира, че това е катастрофа? Какво трябва да стане, за да излезнат хората по улиците и да не се прибират докато не изметат таз престъпна пасмина де е завзела властта в БГ?[/quote]
  ***********
  Оооох приятелю,
  Виждаш ли как се е обозначил, като е сложил тайно минус плебея, той иска така да "живее"!
  Не народ...

  Мамка му и прасе...

 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2605 Разстроено

  У нас – неграмотно население без умения, фалиращи предприятия
  http://news.ibox.bg/news/id_12279081

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Весело

  Много интересна статия, пълна с вълшебство и магии. Иначе няма как да си обясним, как в края й Юлиян Петров от "Подкрепа" се е превърнал в Юлиян Попов...

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 87. 87 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#84] от "костича":

  да, така е. трябва да сме реалисти. нещата са такива каквито са. строго погледнато, ще е честно и останалатите миолион читави хора да се изнесат от БГ. нека да останат само моравите кретени, да подскачат сами сред магарешките тръни и да си бъркат в моравите седалки с надеждата, че е останало нещо неоткраднато. а тез де сме от другата страна на огледалото - ако ни подгони носталгия ще съберем малко жълтици помежду си и ще закупим шепа гръцки острови, които ще кръстим БГ архипелаг, и в които ловът на команасти - ако припарят - ще е открит 24/7/365.

 88. 88 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "kermit":

  Говоря за студентите, които желаят да получат учителска правоспособност. Изобщо не е толкова голяма бройката, колкото си мислите. След това, като ги удари животът, се сещат, че евентуално и това е работа.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 89. 89 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#88] от "baba_zozolana":

  Жена ми е учител та си имам понятие за какво става въпрос.Всъщност и майка ми е учител,а и сестра ми беше такава преди да замине за САЩ.Като се обяви свободно място за учител и кандидатстват десетки кандидати.Даже майка ,която преподава в селско училище ми каза,че при тях за учител на непълен работен ден и заплата от 150 лева,са кандидатствали 22 човека.Така че кандидати дал бог-все пак филологиите и педагогиките в университетите всяка годин бълват хиляди кадри.

 90. 90 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#89] от "kermit":

  Пак говорим за различни неща.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK