България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

© Анелия НиколоваНа 24 май по традиция от 19 век се отбелязва Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий.


"Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Имаме над 50 народа от 12 държави, в които тя е официална азбука." Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени врати за 24 май, съобщи прессекретариатът на държавния глава.


"Малко са народите, които почитат светци, създали азбука и които честват празник на писмеността. Това е доказателство за мисията на българския народ и е повод за национална гордост. Ние, българите, имаме специален принос, защото опазихме и развихме делото на светите братя Кирил и Методий. Малко са народите, които имат своя азбука и даряват светлина на другите. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят", каза президентът.
Днес до 16 часа вратите на президентската институция по традиция са широко отворени за посетители, а в Гербовата сала е подредена изложба, на която може да се види най-старият препис на "История славянобългарска" – Котленският, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години.Сред експонатите е книгата "Часословец", отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., "Стематография" на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие", издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат. На изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Изложени са още първият проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.


Посетителите на президентството могат да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища през Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.


България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

© Анелия Николова


Празничното шествие тръгна от президентството, водено от Росен Плевнелиев


В 10.30 часа президентът поведе празничното шествие, на което се присъединиха министри, народни представители и общински съветници. Пред сградата на Българската академия на науките към шествието се присъединиха научни работници, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Шествието мина и покрай сградата на Софийския университет, където се присъединиха ректорът му проф. Иван Илчев, представители на академичния състав на университета и много студенти, за да завърши пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".


От 11 часа там започна официалната церемония за 24 май


Тържествен молебен отслужи патриарх Неофит, слово държаха кметът Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев и директорът на Софийската математическа гимназия Антоний Стоянов. Бяха поднесени цветя и венци пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, а ученици от 1 клас на Националното музикално училище "Любомир Пипков" казаха стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов и пуснаха балони във въздуха.


България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

© Анелия Николова


В Националната библиотека е подредена изложба "Напред науката е слънце", посветена на 1200-годишнината от рождението на Св. Методий.


В Благоевград


От 10 часа в двора на Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий", която получи отличието "Училище на годината - Благоевград 2015" имаше тържество и бяха положени цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Празничното шествие премина през централните улици на града, за да стигне до площад "Георги Измирлиев", където от 11 започна празничен концерт. Концертът ще продължи цял ден, а на площад "Македония" продължава Детският панаир за най-малките.


В Пловдив


В 9 часа започна празничният ден в Актовата зала на гимназията "Св. Св. Кирил и Методий", където кметът Иван Тотев и председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов връчиха почетни знаци и значки на отличени преподаватели. Митрополит Николай отслужи празнична литургия в храма "Св. Св. Кирил и Методий", а в 10.20 часа започна тържеството пред паметника на Светите братя на площад "11 май", която продължи с празнично шествие към площад "Централен". В 12 часа на площад "Стефан Стамболов" започва празничният концерт.


Във Варна


Десетки хиляди взеха участие в тържествата в града, съобщи "Фокус". Празнично шествие премина по бул. "Мария Луиза", кръстовището до Община Варна, продължи по бул. "Сливница" и завърши пред входа на Морската градина.


В акваторията на Варненския залив започна Парадът на буквите, част от ветроходната регата "Варна Ченъл къп". Награждаването на победителите в регатата ще е от 19 часа на Морска гара. Там ще се състои и рок-концерт.


В Бургас


Хиляди бургазлии отбелязват празника, който започна с шествие от площад "Тройката", премина по главната улица и приключи на открита сцена "Охлюва" в Морската градина, където се провежда празничен концерт. Шествието бе водено от бургаското духовенство и от Духовия оркестър към Търговската гимназия, в него се включиха кметът на Димитър Николов, зам.-кметове, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, бургаски депутати, общински съветници, общественици, хиляди деца и техните преподаватели.
 


Празничната програма продължава от 12 часа в галерията на Дружеството на художниците - Бургас, ул. "Александровска" 22, където има изложба на бургаските художници, а в 12.30 часа на площад "Тройката" започва "най-дългото хоро в Бургас". От 18 часа в Културен център "Морско казино" се провежда празничен концерт, а в същия час в квартал "Сарафово", пред НЧ "Ангел Димитров 1929" има друг празничен концерт с участието на фолклорна формация "Ружа".


В Пазарджик


Стотици жители и гости на града се включиха в празничното шествие от читалище "Виделина" до паметника на двамата първоучители Кирил и Методий. На пл. "К. Величков" се провежда концерт на деца от пазарджишки училища.


Във Видин


Празничният ден се отбелязва с множество мероприятия: ученическо шествие премина през града. В него се включиха политици и духовници, а го предвождаше духовия състав на учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".


В Кюстендил


От 11 часа площад "Велбъжд" започна празничното шествие и завърши на площада пред общината. На концерта гостите и жителите на града ще чуят детската вокална група "Сребърни звънчета", ансамбъл "Родолюбие", а после могат да се включат в празничните хора.


В Ямбол


Тази година училище "Петко Рачов Славейков" събра представените на учебни и детски заведения, читалища, просветни дейци, ученици и техните учители. Честванията започнаха с ритуал по издигане на националното знаме и празнично слово на кмета Георги Славов, съобщи "Фокус". В речта си той посочи, че Ямбол има изключителни будни умове и уникални творци, а богатият културен живот е ярък елемент от идентичността на града. Славов пожела стремежът към познанието да бъде водещ и занапред.


България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

© Община Ямбол


Шествието се предвождаше от два духови оркестъра и от статуя на Кирил и Методий, която след традиционния благодарствен молебен, беше осветена от архиерейския наместник отец Панайот Чакъров освети и статуята на Кирил и Методий. В Градския парк е организирана празнична програма.


Във Велико Търново


Шествието, водено от отец Славчо и децата от Неделното училище, започна от площад "Велчова завера" и приключи пред сградата на Общината, а в него участваха децата от училища и детски градини, учители и стотици граждани и гости на града. Честванията продължават целия ден.


В Добрич


В 9 часа бе отслужен благодарствен молебен, венци и цветя бяха поднесени на паметника на Светите братя Крили и Методий. Празничното шествие, предвождано от старинна икона на солунските братяпо, завърши на площад "Свобода", където началото на тържеството даде химнът на Добрич "О, добруджански край!" в изпълнение на Духовия оркестър, съобщи "Фокус".


Габриела Господинова от СОУ "П.Р. Славейков", което тази година чества 105 години от своето създаване, поздрави присъстващите със стихотворението "Аз съм българче" на Иван Вазов. "Днес е денят на оцелялата ни духовност, на националното ни самочувствие, българският велик ден. Словото е символ на стремежа ни към знание и живот, именно то е, което отваря дверите към доброто и красивото", каза в приветственото си слово кметът Детелина Николова.


Празникът продължава с фолклорен концерт на сцената на площад "Свобода", както и в Градския парк, където свири Духовият оркестър. За най-малките Държавният куклен театър "Дора Габе" представи кукления спектакъл "Нощна приказка".


В Стара Загора


Под звуците на "Питат ли ме дей зората" сто бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките "Траянци", съобщи БТА. "Върви, народе възродени" и химнът на България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей, дадоха начало на общоградското тържество. Хиляди граждани изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора.


В тържественото си слово кметът Живко Тодоров подчерта, че "придобиването на българския език е събитие уникално по своя характер." "24-ти май не е поредната дата, която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза кметът.


Хиляди се включиха в празничното шествие, поведено от кметът и областният управител Георги Ранов. Уеници издигнаха националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий.


В Русе


Кметът Пламен Стоилов поведе единия от двата лъча на празничното  шествие в града. На площада пред Общината започна традиционния концерт на децата от Общинския детски център за изкуство и култура под надслов "Върви, народе възродени!"


България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

© Община Русе


"Ние сме нация, която може би единствена има такъв светъл празник. Малко са народите, които са създали азбука - ние сме един от тях. Отпечатъкът, който делото на светите братя Кирил и Методий оставя в цялостната наша история, можем да оценим едва сега – векове по-късно", каза в приветственото си слово пред събралите се ученици, учители и културни дейци кметът.


На събитието присъстват народният представител Искрен Веселинов, областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, началникът на регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, директорът на дирекция "Култура и образование" в Община Русе Ирена Петрова.


В Плевен


Празничното шествие беше предвождано от свещеници, които носеха иконата на Св.Св. Кирил и Методий и от наследниците на първото светско девическо училище в България, създадено от възрожденската учителка, плевенчанката Анастасия Димитрова. Ръководството на областта и общината, депутати, ученици, учители преминаха по централната улица на града, за да стигнат до барелефа на първоучителите. Празнично слово произнесе кметът проф. Димитър Стойков, а площадът пред монумента бе изпълнен с ученици и преподаватели, студенти от висши плевенски училища, граждани.


Прозвуча химнът "Върви народе възродени", след което бяха поднесени цветя пред барелефа. Празникът продължава с концерт на площад "Възраждане" и тържествена церемония за удостояване с наградите на общината на дейци на образованието и културата.


В Банско


Празничен концерт под наслов "И ний сме дали нещо на света" е организиран на площада, а в празничната програма участват самодейни състави към градското читалище и ученици от всички училища, съобщи БТА. "Светите братя Кирил и Методий утвърдиха демократичното право на всеки народ да твори на свой собствен език и така да постига великата идея за духовно равенство", каза кметът Георги Икономов в приветствието си към жителите и гостите на града. Той връчи книги на изявени ученици от общината и плакети на учители и културни дейци.


В Омуртаг


"Днешният празник се свързва с творчеството, образованието и духовността. На тази дата се покланяме с признателност към създателите на българската писменост светите братя Кирил и Методий и отправяме благодарност към нашите учители", каза в приветственото си слово кметът Неждет Шабан, цитиран от БТА. Проявите за 24 май започнаха с тържествено шествие под звуците и празнични мелодии на духовия оркестър и продължиха с концерт.


Секретарят на общината Рембие Ереджебова поздрави и връчи награди на изявени ученици, педагози и културни дейци. С грамота беше удостоен и волейболният отбор - момичета VI-VII клас на Прогимназията, достигнал финалите на Републиканското първенство на ученическите игри 2015 г. Поздравителен адрес и награда получи фолклорен ансамбъл "Лисец" при Народно читалище "Отец Паисий - 1870", който защити за пореден път почетното звание "представителен" пред международната организация за фолклорни фестивали към ЮНЕСКО.


В Перник


Над 600 души се хванаха на най-дългото хоро, което тръгна от Двореца на културата под звуците на Дунавско хоро на Дико Илиев, водено от кмета Иван Иванов, премина през Еленино хоро и достигна до градския парк с песента на Славка Калчева "Бяла роза". Проявата е в подкрепа на инициативата "Аз харесвам българските танци", съобщи БТА. Начело на хорото бе и народният представител д-р Валентин Павлов.


България отбелязва Деня на славянската писменост (обновена)

Кметът връчи награди на 91 дейци на образованието и културата, на 4 учебни заведения, на Народното читалище "Пробуда - 1935" и на Камерния оркестър "Орфей". Концерт под наслов "Талантите на Перник" изнесоха деца от региона.


В Сливен


С празнично шествие на ученици и участници в Международния детски танцов фестивал "Приятелство без граници" започна 24 май в Сливен, съобщи БТА. На централния площад "Хаджи Димитър" се състоя тържествена церемония, след което танцьорите от тринайсет държави изнесоха концерти на различни сцени в града. Празничната програма ще завърши с концерт на ансамбъла за народни песни и танци - Сливен на средновековната крепост "Туида".


Във Враца


Учители, културни дейци и ученици получиха награди от кмета Николай Иванов, съобщи БТА. Празникът започна с шествие, водено по традиция от кмета по улиците до паметника на Светите братя Кирил и Методий, където се състоя тържеството. "Ние, българите, имаме щастливата съдба да творим на своя език, да създаваме уникални културни ценности, прославящи славянската писменост, непреходното дело на светите братя Кирил и Методий", каза в словото си Николай Иванов.


Сред официалните гости на празника бяха народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова и Красимир Богданов, и областният управител Малина Николова. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници.


В Ловеч


Кметът Минчо Казанджиев удостои с барелеф "Св. Св Кирил и Методий" и почетна значка изявили се учители на официална церемония на сцената в стария квартал "Вароша". Стотици се включиха в шествието, оглавено от общинския духов оркестър. Сред официалните гости на празника бяха ловчанският митрополит Гавриил и народните представители Корнелия Маринова и Антон Долапчиев, отбелязва БТА. В словото си митрополит Гавриил припомни делото на светите братя, които по думите му в малък период от време успяват да обхванат цялото фонетично богатство на славянския език и да създадат букви за всеки звук.


Празникът продължава на площад "Тодор Кирков", където от 18 часа започва концерт на ансамбъл "Българе".


В Силистра


Повече от час продължи празничното шествие в града, предаде БТА. Абитуриенти отличници получиха награди от кмета Юлиян Найденов. Отличени бяха и петнайсет учители.


Традициите на просветното дело в Крайдунавска Добруджа са многолетни. Край силистренското село Цар Асен при разкопки е намерен един от най-ранните кирилски надписи у нас - от края на девети и началото на десети век.


Според исторически свидетелства още през 1857 година в Силистренско има училище, наречено на светите братя-просветители - училището в с. Калипетрово. Доказателство за това е запазеният училищен печат, върху който са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел - символ на пробудата.


В Смолян


На празничния концерт в града кметът Николай Мелемов връчи отличия на 20 изявени дейци на образованието, културата и журналистиката. Златен плакет получи и Художествената галерия в града.

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3348 Весело

  Ееее, най-сетне!
  Честито отново!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 476 Весело

  Дядо Вазов ви честит празДника

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=1199&Level=2

  ***********
  Матряла Спи...или ПразДнува

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Честит празник.

  А това какво означава:

  .....социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света....

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 925 Неутрално
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Честит да е на всички празника!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5011 Неутрално

  Празникът най-после дойде и в Дневник малко преди пладне ! Честит Празник народе български !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Честит НАЙ-БЪЛГАРСКИ празник на всички БЪЛГАРИ!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 11. 11 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ччестит празник на всички учители и ученици!

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 12. 12 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Честит Ден на писмеността и просветата !!!
  От детството ми, до днес това е Празникът...слънчев ден, цветя, усмивки и задължителната Нова книга

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3348 Гневно

  [quote#6:"Рамадан"]въпр. е другите пишУщи що щът тука ?? [/quote]

  Другите пишУщи спазват традицията да си честият този светъл празник.

  А вий (нарочно с малка буква), що щете вий тука?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Денят на българската писменост! Това, че после са я ползвали и някои славяни, не я прави славянска. По същата логика може да бъде и монголска.

  Латинската е латинска, а не английска, френска или романска.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Имаме си ден на писмеността ,а сме най-необразовани?
  Ами да ни е честито!

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Честит празник!
  На този ден руснаците трябва да целуват земята под краката ни, защото сме им сали писменост и сме се опитали да ги направим на хора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  На олимпиадата в Сочи гнусната руска пропаганда открадна кирилицата, наричайки я "руска азбука". ПФУ!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#14] от "Shkembechorba":
  ++++++Точно! Писмеността е българска.Славяните са я взели от нас.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Рано рано си купих 9 книги. В онлайн книжарницата на С...а има 50% отстъпка за всички техни книги.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3721 Неутрално

  Най вероятно не в цяла България се отбелязва деня на славянската писменост,но,-Честит празник на всички които почитаме делото на Кирил и Методий.

 21. 21 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  [quote#18:"hodounski"]Писмеността е българска.Славяните са я взели от нас. [/quote]

  При все, че ние сме я взаимствали от византийците, аз си я харесвам и също я считам за Българска и родна

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 22. 22 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Крайно време е прилагателното "славянската" да бъде заменено с "българската" в името на празника. Какво е това Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, при положение че генетиката твърди, че не сме славяни.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Честит празник !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5517 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рамадан":

  Недей оставя, мили боже,
  без лампа твоя свет олтар,
  без химна твоето подножье,
  без вяра живата си твар!

  Недей оставя без звездица
  моряка, в нощний мрак остал,
  без утро мъничката птица,
  народите - без идеал.

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Манджа с грозде!Може ли толкова глупости да се съберат на едно място без да си пречат?

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Думата "славянин" идва от латински Sclavus и означава "роб". Който се чувства слаявнин, да го има предвид

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#22:"aleko"]Какво е това Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, при положение че генетиката твърди, че не сме славяни. [/quote]
  Кирил и Методий са създали тяхната азбука за славяните от Великоморавия.
  Не знам какво казва генетиката, но явно азбуката е прилегнала и на езика който се е говорел по нашите земи.

 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Честит празник!

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Весело

  [quote#28:"EU defender"]Всеки ден трябва се напомнят и изобличават средствата на руската пропагандна война.[/quote]
  добре , ама поне днес мрази безплатно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1112 Весело

  До коментар [#21] от "LocoMondo":Не само от византийците.Те (византийците),нямат Ш и Ц.Затова са ги заели от една азбука,с която се пише от дясно наляво.ш-ש;ц-צ.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Склавин не значи роб драги.В латинския такава дума няма-има:фамулус, верна и сервус.Склавус е етноним превърнал се в символ за роб понеже римляните воюват с независимите траки и заробват пленените. Това е традиционна практика на Вечният град. В роби са превръщани пленени гали, германи, ибери, македонци...От този факт не можем да остъдим, че гали, германи, ибери и македонци не са названия на етноси, а просто дефиниции за роби

 34. 34 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Време е да престанем да наричаме Българската писменост - славянска. Нито българите сме славяни, нито пък чехи, словаци, поляци или словенци, пишат на кирилица, за разлика от казахи, киргизи или монголци, които няма как да са славяни. Панславизмът е имперска руска измислиц с цел, подчинение на славянските държави под Русия.

 35. 35 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Не съм чел статията но мисля , че става въпрос за учениците на Кирил и Методий , които са останали в България и са направили нов вариант на азбуката , която сега ползваме кирилицата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 36. 36 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#29:"Richard"]Кирил и Методий са създали тяхната азбука за славяните от Великоморавия. [/quote]

  Така де, само че днес ние не честваме глаголицата, а кирилицата, поръчана от Борис и изпълнена от Преславската и Охридската школа.

 37. 37 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  [quote#32:"Sabbath"]Затова са ги заели от една азбука,с която се пише от дясно наляво.ш-ש;ц-צ. [/quote]

  Казах, взаимствали, а не - преписали мотамо...
  Прочети това, може да ти хареса:
  http://sparotok.blogspot.com/2014/05/blog-post_19.html

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#33:"pavur"]Склавин не значи роб драги.В латинския такава дума няма[/quote]

  Аз написал думата Sclavus, сядай си - двойка. Опять

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Славяни (словени) идва от слово, дума, противоположно на немци, неми.

 40. 40 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1012 Весело
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#34:"coxo"]Панславизмът е имперска руска измислиц с цел, подчинение на славянските държави под Русия.[/quote]

  +++ Абсолютно вярно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Разстроено


  Честит празник!

  Някак си е срамно точно в деня на писмеността да се
  допуснат в статията две правописни грешки:
  разгорИло; Гербовата Сала,но не и учудващо.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#36:"aleko"]Така де, само че днес ние не честваме глаголицата, а кирилицата[/quote]
  Защо според теб празнуваме точно на 24 май?

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Един от най-хубавите празници

 46. 46 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Весело

  Честит празник, българи!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 47. 47 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 834 Весело

  [quote#39:"coxo"]Славяни (словени) идва от слово, дума, противоположно на немци, неми.[/quote]
  Не,не.Грешка.Словени идва от слово.Българо-словенски е бил езикът ни,или словено-български,защото е бил говорим език.
  А понятието "славяни" идва да обозначи роби.В английският е slave,а подобно звучи и в шведският и в още няколко езика.
  Но и това със славяните е на път да отпадне,защото се е появило в 6-ти век,та ще излезе че руснаците не ги е имало преди това.Нас кучета ни яли,но в Русия нещо им е тегаво.

 48. 48 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#35] от "Няма дясно в България":

  Но това не е социален принос.
  И не мисля,че едно изречение трябва да се дообяснява с още три , нали?

 49. 49 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хубава статия по езиковедския проблем има в Актуално:
  http://viewpoint.actualno.com/Bylgarskijat-ezik-izoblichava-lyjata-za-proizhoda-na-bylgarite-news_474440.html
  Съгласен с авторката.

 50. 50 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 51. 51 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Честит празник на всички грамотни българи и български граждани.

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2581 Весело

  [quote#28:"EU defender"]Всеки ден трябва се напомнят и изобличават средствата на руската пропагандна война.[/quote]По тия времена 852 - 889 г. когато приемаме кирилицата руснаците са си местели столицата от Ладога в Киев 882 г, няма данни да са водели пропаганда безписменно с черти и резки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6241 Неутрално

  Честит празник на всички грамотни и най - вече на учителите в България.!

  [email protected]
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2581 Весело

  [quote#47:"vjacho"] "славяни" идва да обозначи роби. В английският е slave[/quote]Когато е имало българи приемащи славянската писменост хич не е имало английски език, а нормандско нашествие в Англия. Глупости !
  Няма да ни развалите празника на писмената

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 885 Весело

  "Днес е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий."

  Честит празник уважаеми журналисти и съфоромци.
  Само, че има една неточност. Светите братя не са създали глаголицата, защото тя е съставена от стари тракийски руни, а са я транскрибирали в кирилица, която е осветена от папа Адриан Втори, с което българският език става богослужебен, редом с еврейския, латинския и гръцкия...

 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Честит празник - най- хубавият български празник !!
  Празник на БЪЛГАРСКАТА писменост и култура ,
  на българския дух и просвещение , празник на вечния български народ и държава !!

  BIG AL
 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А Путин и 'руската' азбука - го оставете..Неграмотен е и цялата му плеяда 'учени" :)
  Руска държава тогава , дори , НЕ е съществувала :)
  За каква руска азбука става дума !!???

  BIG AL
 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  [quote#35:"Няма дясно в България"]учениците на Кирил и Методий , които са останали в България и са направили нов вариант на азбуката , която сега ползваме кирилицата.[/quote] Климент Охридски само ПОДМЕНЯ глаголски символи с главните букви от гръцката азбука. Още помя кубчетата с нарисувани предмети на баба с подчертано от кой предмет какво се взема като символ на буква. Кова не променя същността и смисъла. Символите са се променяли през вековете, но си остава кирилица. Slava na Kiril i Metodij също е на кирилица защото системата е кирилска. Написано на телеграфия с точки и терета или с код cp1251, UTF8, Unikode пак е кирилица.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2144 Любопитно

  Половината славяни пишат на латиница, другата половина пишат на кирилица. Т.е. за каква "славянска писменост" става дума?
  Да не говорим как нито една от тия две азбуки не е създадена от Кирил и Методий.
  Тоя празник е доста странен.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2581 Весело

  [quote#53:"karabastun"]Честит празник на всички грамотни и най - вече на учителите в България.![/quote]+++ Поклон пред нашите учители ! +++
  ... за съжаление не са доизучили нЕкои дето много държат всичко родно да е само лошо.
  = Всяка система дава процент брак и загуби.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  До коментар [#34] от "coxo":А в Монголия,Киргизтан и Казахстан празнуват ли деня на славянската писменост и създалите я християнски монаси?Доколкото знам,нито са славяни,нито християни.Все пак повод за гордост е ,че използуват кирилицата-"българско"изобретение.
  Интересно и китайците с тяхните само няколко хиляди йероглифа,гордеят ли се,или скромно си траят...

 63. 63 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Шествието във Варна:

  http://prikachi.com/images/141/8132141R.jpg

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  [quote#54:"dark'star"]Когато е имало българи приемащи славянската писменост хич не е имало английски език, а нормандско нашествие в Англия. Глупости ! [/quote]
  Съгласен съм с теб!
  Действително доста смешно твърдение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на Bulgaaaaaar
  Bulgaaaaaar
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ДНЕС Е ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА, А НЕ славянската! СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ! НИЕ НЕ СМЕ СЛАВЯНИ, ТЮРКИ ИЛИ ИРАНЦИ! БЪЛГАРИ = КИМЕРИЙЦИ, ТРАКИ, ПЕЛАСГИ, СКИТИ, ИЛИРИЙЦИ, МАКЕДОНЦИ .. !!!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БРАТЯ И СЕСТРИ!!!!
  НИЕ СМЕ БОЖИЯ НАРОД!!!!
  http://sparotok.blogspot.de/2014/05/blog-post_23.html
  http://sparotok.blogspot.de/2015/05/blog-post_18.html
  http://bgistoria.jimdo.com/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Честит празник на всички истински българи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1540 Весело

  а в Гербовата сала е подредена изложба,
  ===========
  ТОВА В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ...

  Честит празник на всички...честит празник и на Дневник който много допринася за популяризиране на писмеността...

 68. 68 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#18:"hodounski"]Писмеността е българска.Славяните са я взели от нас. [/quote]

  Затово всички ние, прави марсианци, трябва да отнесем въпроса до Галактическата асамблея на населените планети!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 69. 69 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Възприемам този празник, като порив към просвета, духовност и образование на народа ни.
  Според мен, това трябва да е националния ни празник.
  Не 3-ти март или други конюнктурни политически дати.
  Точно просвещението и духовността съживяват народа ни от пепелта на робството.
  Не приемам принизяването на този ден до някакъв едва ли 'професионален' празник за учители и ученици.
  Честит празник!

 70. 70 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#29:"Richard"]Кирил и Методий са създали тяхната азбука за славяните от Великоморавия.

  Не само.


  Не знам какво казва генетиката, но явно азбуката е прилегнала и на езика който се е говорел по нашите земи[/quote]

  Генетиката казва много неща, но в случая по-важно като че ли е какво казва езикознанието, и по-специално българистиката. А, то общо взето казва, че през 9-ти век различните славянски народи са говорели на езици, произхождащи от един - праславянския. Пак през 9-ти век този праславянски е започнал да се "разпада" и са започнали да се обособяват отделните славянски езици. Но по онова време все още не са се различавали дотолкова, че славяни от различни народи да не могат да се разберат без преводач. Та за това и славяните в Българи лесно разбирали това, което биха им казали великоморавските славяни. И те така ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#34:"coxo"]Панславизмът е имперска руска измислиц с цел, подчинение на славянските държави под Русия. [/quote]

  Да повторим: Глупостта не е за хвалене!

  Панславизмът е хърватска измислица от 17 век, придобила разпространение през 19 век главно сред славянските народи на Австро-Унгария и населените с поляци земи на Руската империя. Като антируска доктрина е жестоко преследвана от руските царе и Сталин, като в средата на 20 век има голям процес срещу "панславистите".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#66] от "Храбър":

  Благодаря, но ти в качеството си на какъв ми го честитиш?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 73. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  До коментар [#72] от "др. Иванов":
  Ти не си истински българин!
  Предателите не са между истинските българи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  До коментар [#71] от "др. Иванов":
  Може ли поне един път да не се навираш с тъпия си руски слугинаж?
  Поне един ден бъди истински българин и не разваляй чисто българския празник!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":

  Да си сравним ли постовете на тема България?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 76. 76 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Честито на нашите учители, на нашите наставници, на всички които са ни учили и възпитавали. Честито и на всички грамотни хора, които се стараят да запазят чистотата и красотата на нашия език.
  За мен това е един от най-светлите и истински български празници.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514":

  Стига сме превъзнасяли Кирил и Методий.Те са създали глаголицата.Ние пишем на кирилица,която е създадена от ученика им Климент.Двамата братя са византийски чиновници и са създали глаголицата по заповед на византийският император.А Климент е най-вероятно българин и трябва да го почитаме наравно с тях,ако не и повече.

 78. 78 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#77:"kermit"]Стига сме превъзнасяли Кирил и Методий.Те са създали глаголицата.Ние пишем на кирилица,която е създадена от ученика им Климент.[/quote]
  Дрън дрън.
  Цитирам Институтът за български език при БАН:
  Константин-Кирил създава глаголицата за солунското славянско наречие, което принадлежи към източнобългарските рупски диалекти. Следователно езикът на солунските братя по етническа принадлежност е старобългарски.
  Преславската школа и (може би) Климент Охридски заменят и доусъвършенстват глаголицата в кирилица. Но истинската гениалност в делото на Кирил и Методий е да намерят точното графично съответствие на всеки един звук от БЪЛГАРСКИЯ език.

 79. 79 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ние, християните, превъзнасяме Кирил и Методий, защото те са превели Светото писание и богослужебните книги на говоримия славянски език. В това е заслугата им и затова се честват.
  Българската полу-интелигенция, бягайки от същността на тяхното дело, го замени със създаването на азбуката, което навремето е било второстепенен акт.
  Поради своята сложност глаголицата не се е наложила и е била заменена с Кирилицата, която се е наричала така не защото Кирил я е създал, а в негова чест и защото той е направил главното, превода на Светото писание.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#70] от "sce22":
  Винаги ме е вълнувал въпроса как така прабългарските ханове управляват до края на Първата българска държава,голяма част от аристокрацията е прабългарска,а езикът ни е славянски.И то при положение,че според скорошни изследвания прабългарите на Аспарух са поне няколкостотин хиляди,а е имало и други вълни на преселения на прабългари.Кога смятате,че славянският език се е наложил и защо?Аз си мисля,че това е станало при Борис и доразвито от Симеон.Защото не е толкова лесно да изчезне един език-още повече ако е езикът на владетелите и аристокрацията.Та според мен и езикът е наложен силово както християнството.

 81. 81 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#80:"kermit"]езикът ни е славянски[/quote]
  Езикът ни не е славянски. Това че имаме общи думи със сърби и руси съвсем не го прави славянски, по-скоро обратното. Езикът ни е български. Ако си учил руски или сръбски, или който и да било друг език, ще видиш че нямат нищо общо с българския.

 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#78] от "nicky1975":
  Добре де каква е разликата между глаголица и кирилица?Според мен на заден план остава личността на Климент,чиито заслуги не се изчерпват само със създаването на кирилицата.

 83. 83 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#80] от "kermit":

  Хубави въпроси! Подходящи за тема на цяло предаване по "история.bg".

  При човешките езици броят на населението не винаги е от решаващо значение. Тук играят роля и някои други фактори, но този форум едва ли е мястото за такава дискусия. Много ще съм доволен, обаче, ако някога доживея да я чуя по някоя от националните медии.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 84. 84 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#81] от "nicky1975":

  Искаш да кажеш,че говорим на прабългарски ли/използвам този термин за различаване на аспаруховите българи от славяните/.

 85. 85 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Специално за др Иванов, или по-точно Иванушка-дурачок, ще си позволя да постна една статия:
  http://fishki.net/1358934-tak-li-prosta-russkaja-azbuka.html
  На кратко от статията:
  - руската азбука и език са много богати и са от дълбока древност.
  - имали са много реформи, една от които е била на Кирил и Методий през 11ти век
  - АБВ идва от Аз в Боги Вери...
  Мисля че е достатъчно. Самият рейтинг на статията - доста висок - показва степента на зомбиране на нашите "братя словене".

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#83] от "sce22":
  Вие какво мислите по въпроса?

 87. 87 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2326 Весело

  До коментар [#65] от "Martin Marew":

  Посочения ''източник'' на информация е мнооо сериозен ! Дори името не му е ПС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 88. 88 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#80] от "kermit":

  Впрочем може да се даде и едно много лесно обяснение - писмено фиксираният език ( в случая славянският ) има значителни предимства при конкурирането му с езиците на другите етнически групи в България от 9-ти век. Освен това, той ( славянският ) е и езикът на божеито слово. Прабългарският просто не е имал шанс.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 89. 89 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#82] от "kermit":

  Еми, две различни азбуки са. Доста странен въпрос.

 90. 90 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#84:"kermit"]Искаш да кажеш,че говорим на прабългарски ли/използвам този термин за различаване на аспаруховите българи от славяните/. [/quote]
  Аз нося отговорност за това, което казвам, но не нося отговорност за това, как Вие разбирате казаното.

 91. 91 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#88] от "sce22":

  Но кога се е наложил сред прабългарското население и по какъв начин е станало?Досега никъде не съм прочел каквато и да е хипотеза.Аз си мисля че Борис го е наложил силово.

 92. 92 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Честит празник на всички славяни и не славяни, ползващи нашата азбука- няма да изброявам кой, кога и как е стигнал до днешното и графично изобразяване, защото ще гръмне форума! А гледам, във форума са се появили платените антибългарски агенти, които искат да изкарат мен и милионите славяни роби и разни други клишета, но поспрете се малко бре! Зная че за пари го правите, но дали ще ви стигнат за свещи само!???? Честит празник, още веднъж на празнуващите!!!

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#85] от "nicky1975":

  Кое те наведе на мисълта, че това може да ме интересува? Има български сайтове, вероятно хиляди, в сравнение с които този е писан от нобелови лауреати. Какво отношение и към какво има сайт в интернет?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  Х 0000 2015

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

  Празник на Християнска духовност, философия, писменост и култура.

  Кирилицата е мислена, създадена и развивана специално като писменост за прослава на Един Господ Бог,
  за разпространение на Новия завет и пр. Свети книги
  и, разбира се, за обща просвета и общуване между хората.

  Била е и е, освен това, и "политически инструмент"
  за влияние, за отстояване или налагане на "своя култура"
  държавна, "интер" национална, религиозна...

 95. 95 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "НАПРЕД НАУКАТА Е СЛЪНЦЕ....."
  Колко архаично звучи!
  Днес слънцата са много, но науката не е между тях:
  - кражбата е най-голямото слънце, но покрай него далаверката, леката измама, подкупът също блещукат....

  Честването на празника на буквите, на св. св. Кирил и Методий е към своя край. След 10-15 годиники ще се чества официално деня на БУРКАТА, на КЮЧЕКА и на ДЕРВИША.
  След 10 години на Ромското включване резултатът е ясен:ТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ НАВСЯКЪДЕ И бългаприте са изключени отвсякъде....
  Но за това сме си виновни ние самите, а не другите.
  Щом ни липсва елементарен патариотизъм, елементарна интелигенция, която да води нацията....

 96. 96 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#91:"kermit"]Но кога се е наложил сред прабългарското население и по какъв начин е станало?Досега никъде не съм прочел каквато и да е хипотеза.Аз си мисля че Борис го е наложил силово.[/quote]

  Естествено. Славянският език става "държавен" така, както и християнството става "държавна" религия. Просто защото християнството, за разлика от другите религии се разпространява чрез писмена реч ( т. е. книги ), а не чрез устно предавани легенди или резки и чертици. И на какъв език са написани християнските книги т. е. божието слово? На славянски. И те така ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 97. 97 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#80] от "kermit":

  И аз съм си задавал подобни въпроси.
  От една страна езикът ни е славянски диалект(с множество особености и изключения), от др. страна днешното население никак не е славянско, от трета страна е чудно, как една част от населението, която нито е господстваща, нито преобладава е могла да наложи езика си..
  Възможно е езиците на траките, прабългарите и славяните далеч да не са били толкова различни. Друга възможност е към момента на делото на Кирил и Методий наистина да е имало доминиращ славянски елемент, но с вековете прииждащите народи да са го обезличили, като са за сметка на това са възприемали езика на местните.

 98. 98 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Честит празник! За съжаление фундаменталното дело на Светите Братя е до такава степен политизирано от империята на злото, че е отвратително да се ровим точно днес в гнусната им пропагадна. Естествено това не трябва да ни помрачава празника, но е важно да зачеркнем откровените лъжи и манипулации...съпътстващи го!

 99. 99 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#91] от "kermit":

  Логичен въпрос си задаваш. Потърси източника на хипотезата за силовото налагане-един е. Запазени са и други негови писания за българите и ги прегледай и тях и ще си отговориш сам.

 100. 100 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#97:"ali_ibn_isa"]днешното население никак не е славянско[/quote]
  А на мен ми е интересно какво се смята за славянско, от чисто генетична гледна точка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK