Тодор Танев: Това бяха най-успешните матури от години насам

Тодор Танев, министър на образованието

© Надежда Чипева

Тодор Танев, министър на образованието"Това бяха най-успешните матури от години насам. Шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина."

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред Българското национално радио днес. 


"Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината", допълни още министърът. Като пример за затегната дисциплина той посочи, че хванатите да преписват са три пъти повече, отколокото в предишни години.


На въпроса за изтичането на вариантите и поздрава на неизвестен човек с псевдонима Пейо Яворов във "Фейсбук" часове преди изпита, Танев заяви: "Системата работи добре, задачата беше генерирана пред мен, не мога да кажа за моя екип от 5 души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов" Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор и неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят."
Той посочи и че МОН не е единственият орган, който трябва да гарантира намаляването на случаите на изтичане. "Съвсем е ясно на всеки, че ние не можем да ги избегнем 100-процентово. Важното е да има спокойствие в системата и това да бъдат изолирани случаи.", заяви министърът.


Според Танев българското образование все оше е на ниво.


"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е нивото като за 21 век".


Танев поясни, че учебното съдържание в учебниците трябва да се промени радикално, да се пренапишат държавните образователни стандарти след като се приеме новия закон за предучилищното и училищното образование, и след консултации с българския бизнес и българската наука да сътрудничат на образователната сфера в правенето на учебните програми. Той повтори идеята си за двустепенно средно образование.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  А това може би е най- неуспешният министър на образованието. Дисциплината наистина ли се измерва в брой хванати преписвачи - ще си го отбележим...

  [email protected]
 2. 2 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 452 Весело

  Ако това са най-успешните матури,интересно ми е кои са най-неуспешните.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 781 Разстроено

  За матурите проблемът е системен, независимо от министъра. За това няма вина. Лошото е, че с реформата още нищо не е ясно, а времето напредна. Даде заден ход и за далаверите, които не са малко. Явно беше само пушилка.
  Не случайно ДПС не го критикува. Със слабите министри не се занимава. А както се говори, че духовен наставник на Танев е Стоян Денчев, нещата съвсем се изясняват. Не минава и седмица и Танев идва на крака в Библиотекарския, напоследък конспиративно в ранните часове на деня.

  Миша
 5. 5 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Този министър луд ли е? Как може човек, който очевидно има незавидно ниски критерии за успехи, да бъде начело на министерство в България? Пък като си изкачил върха, сельо, мълчи се, не се тупай в гърдите да се гордееш с нищото.

 6. 6 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 686 Неутрално

  А вярно ли е че критериите за оценяване на тестовете са били занижени, и за успешно издържан изпит се считат 20% верни отговори, вместо 50%?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 7. 7 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тошко, Тошко,
  мисля, че ти прекрасно знаеш, че успехите на българите в чужбина се дължат не благодарение на... , а въпреки образователната система у нас!
  Но, както е известно в духовен смисъл всеки един от нас е продукт на родителите си. Ти също!

  The best way out is always through Robert Frost
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Това бяха най-успешните матури от години насам
  ----------------------------------------
  Догодина свалете прага на 10% и направо докладвай ,че реформата в образованието е приключила.... аре марш обратно в Платена мрежа, некадърник нещастен...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да се разбира, че този път изтеклите теми стигнаха до по-малко хора ли?

 10. 10 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Цолев":
  оценката е тест - 0-70 точки / теста е в няколко раздела/
  ''есе'' - 0-30 точки
  или общо 100 точки максимално
  има таблица за превръщане на точките в оценка по шестобалната система с точност до стотните

  начина на оценяване/ таблицата за превръщане на точките в оценка/ не се е променил спрямо миналата година.

 11. 11 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  виж поста ми номер 10
  няма такова нещо като ''снижаване на прага с 10%''
  не се е променила структурата на теста/ 0-70точки/, нито ''литературната част'' / 0-30 точки/ , нито таблицата за оценяване

 12. 12 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Господинът споделя ли възгледа,споделен от Ивайло Дичев,че българските учители трябва да учат цигански и турски език,за да можели малцинствата да се интегрират(?) по-добре?И кой купи матурите за пореден път?

 13. 13 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 221 Неутрално
 14. 14 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  "Тодор Танев: Това бяха най-успешните матури от години насам"

  Запознах се с материала в тях,с въпросите,задачките и т.н.!
  6(шести) клас,драги другарю министерски! Шести! За мой шести,а за вас може и да е 12 или друг! Ама за вас тия успехи по цоциалистически били за...12 клас ?! Що не се спрете,пощадете публиката,ще я уморите от смях!
  Догодина направете изпитния материал(и то пък един изпит,хаха,тест - верният отговор е вътре?!) като за 3 отделение,ще пожънете пълен успех и само от горе до долу,как им викахте - отличници ?!

 15. 15 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Чета го,слушам го ,макар и по-рядко(то впечатленията не са по-бледи от това) и за сетен път се убеждавам що носи звучното българско име Тодор,Тошо,Тошко демек! И все повече звучи като един бай .... такъв!

 16. 16 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  "...не мога да кажа за моя екип от 5 души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов" Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор и неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят."

  Ако така се изразява един министър на културата с претенции да е, цитирам, "образовател", не знам какво се очаква от зрелостниците! Двойка! Седни си, Танев!

  "ВОДЕЩ: Нека най-напред изясним следния въпрос. В публичното пространство се говори ту за "матура", ту за "зрелостен изпит". Кое от двете наименования трябва да се използва и каква всъщност е етимологията на думата "матура"?

  Б.Г.: Официалното наименование, кодифицирано от съответните нормативни документи, е "зрелостен изпит". Думата "матура" според данните, съдържащи се в Българския етимологичен речник, е заемка в български от немски. В немската дума Matura пък добре си личи латинската дума maturus. Maturus според Латинско-българския речник означава 'зрял'. Българският етимологичен речник отбелязва и наличието на думата "матур" (с ударение върху първата сричка), която в Разложко означава 'стар овен или козел', а в с. Доброславци, Софийско, се употребява ругателно със значение 'възрастен, зрял човек'. Отбелязана е в речниците и думата "матуритет", която означава 'зрялост', и производното й прилагателно "матуритетен". Така че дали ще говорим за матуритетен, или за зрелостен изпит е все едно. В случая очевидно е предпочетено да се даде предимство на българското пред латинско-немското наименование. И ако този стремеж към разбираемост беше последователно прокаран в цялата ни образователна система (особено по български език и литература), една немалка част от проблемите на кандидат-зрелостниците нямаше да съществуват."
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=52&WorkID=3885&Level=2

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 17. 17 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Г-н министре, пожелавам Ви някое богаташче, дето си е купило отговорите за
  матурата, да стане лекар и да ви лекува някой ден.

 18. 18 Профил на chantilly chantilly
  chantilly chantilly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#6:"Николай Цолев"]А вярно ли е че критериите за оценяване на тестовете са били занижени, и за успешно издържан изпит се считат 20% верни отговори, вместо 50%?[/quote]
  Когато аз взимах матури преди 3 години, за да изкараш тройка ти трябваха 23 точки от 100. И въобще, мисля, откакто въведоха матурите прага си е такъв.
  Това, че е абсурден е друг въпрос... трябва да си наистина, ама наистина много тъп да не изкараш поне тройка.

  Beauty is in the sky of the beholder.
 19. 19 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 769 Весело

  "Системата работи добре, задачата беше генерирана пред мен, не мога да кажа за моя екип от 5 души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов" Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор и неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят."

  Гони Цв.Цв. по много приказки без съдържание, а по свързаност на мислите и завършеност на изречението е задминал Димитър Пенев!

 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ей, голямо хулене и негативизъм. А всъщност от лични наблюдения, (бях консултант), считам, че всичко беше на достатъчно добро ниво. Матурата по история не беше лесна и мисля, че минимума от точки е резонен с оглед на трудността. Крайно време е да престанем да хулим някой, който се опитва да прави нещо, само защото на нас ни се струвало, че не ставало по-добре. Подобряването на нещата става в дълъг процес, а не в еднократен акт, както за жалост си мислим.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 769 Разстроено

  До коментар [#6] от "Николай Цолев":

  Ако на тестовете заграждам винаги първия отговор, то със сигурност от 5 ще уцеля поне един = 20%!
  Направо да отменим тези изпити!

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1348 Весело

  Тези 'мАтури' все на 'мУтри' ми избиват, защо ли?

 23. 23 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  "Тодор Танев: Това бяха най-успешните матури от години насам"

  Браво! Слава! Хвала! И от това "вярно" заключение следва другото- че ти си най-успешния министър! Низ от успехи,низ от верни заключения....още от 1944г. държат все тъй!

 24. 24 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Любопитно

  [quote#20:"malart"]Подобряването на нещата става в дълъг процес, а не в еднократен акт, както за жалост си мислим.[/quote]

  Боже,това копане нямало свършек,пустия процес...малък ли е трапа,с неподравнени добре стени ли е,що е...?
  Боооожеее....

 25. 25 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#17:"bilbotorbins"]някое богаташче, дето си е купило отговорите за
  матурата, да стане лекар и да ви лекува някой ден.[/quote]

  Ооо,но няма ,за съжаление, няма лечение как да стане,успешно такова! Все пак човекът вече е министър,накъде повече,заден ход няма накъде и как ?

 26. 26 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#16:"Black Ice"] цитирам, "образовател",[/quote]

  дааа,прав сте! а тая думичка е почти като руската "обозреватель "("журналист" на български) ! Журнализъм здрав ги тресе всичките....

 27. 27 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Голямо близане на подметките на композиторският син пада! Да не си остържеш язика?
  До коментар [#20] от "malart":

 28. 28 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е остава му да догони Мариана, спортната, но тя е светлинни години напред!
  До коментар [#19] от "ПАСТОРА":

 29. 29 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор и неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят."

  Мисъл на министъра на образованието на 24 май 2015 г. Хвала!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 30. 30 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Малеееей, тоя кой го приема насериозно?! Буфосинхронист.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1315 Гневно

  Все още на ниво.....това звучи като признание за некадърност. Ужас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  За матурите не знам, ама този е най неуспешния министър но за сметка на това най смешния. Гордостта на рИформаторите!

 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  [quote#30:"doneva_a"]Малеееей, тоя кой го приема насериозно?! [/quote]

  Ломоносов, може би.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK