Тодор Танев: Това бяха най-успешните матури от години насам

Тодор Танев, министър на образованието

© Надежда Чипева

Тодор Танев, министър на образованието"Това бяха най-успешните матури от години насам. Шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина."

Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред Българското национално радио днес. 


"Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината", допълни още министърът. Като пример за затегната дисциплина той посочи, че хванатите да преписват са три пъти повече, отколокото в предишни години.


На въпроса за изтичането на вариантите и поздрава на неизвестен човек с псевдонима Пейо Яворов във "Фейсбук" часове преди изпита, Танев заяви: "Системата работи добре, задачата беше генерирана пред мен, не мога да кажа за моя екип от 5 души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов" Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме с този разговор и неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят."
Той посочи и че МОН не е единственият орган, който трябва да гарантира намаляването на случаите на изтичане. "Съвсем е ясно на всеки, че ние не можем да ги избегнем 100-процентово. Важното е да има спокойствие в системата и това да бъдат изолирани случаи.", заяви министърът.


Според Танев българското образование все оше е на ниво.


"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е нивото като за 21 век".


Танев поясни, че учебното съдържание в учебниците трябва да се промени радикално, да се пренапишат държавните образователни стандарти след като се приеме новия закон за предучилищното и училищното образование, и след консултации с българския бизнес и българската наука да сътрудничат на образователната сфера в правенето на учебните програми. Той повтори идеята си за двустепенно средно образование.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK