Агенцията за бежанци: Родителите на починалото дете в Харманли не са потърсили лекаря или ръководството на центъра

В момента в лагера в Харманли по данни на ДАБ са настанени 1854 кандидати за убежище /снимката е архивна/

© Георги Кожухаров

В момента в лагера в Харманли по данни на ДАБ са настанени 1854 кандидати за убежище /снимката е архивна/Родителите на починалото в центъра за кандидат-бежанци в Харманли 4-годишно сирийско дете не са потърсили нито медицинска помощ от лекарите в центъра, нито съдействие от ръководството на дома. Това се казва в официално съобщение от Държавната агенция за бежанците във връзка със случая. Вчера от институцията не бяха открити за информация, а в изпратеното днес съобщение новата информация е основно, че не са били търсени от  родителите.


В съобщението се потвърждава, че момиченцето е било диагностицирано от екип на Спешна помощ, като линейката е пристигнала на третата минута от приемането на сигнала. Диагнозата била "инфекциозна диария", като детето веднага е било транспортирано до Хасково, където е прието в отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на местната болница. Взети са всички мерки момиченцето да бъде реанимирано, но около 23.00 часа то е починало.


Според съдебния лекар д-р Христо Еленски не се касае за хеморадична треска, а за инфекция, започнала от гърлото. Точната причина за смъртта ще е ясна обаче едва след като излезе резултатът от микробиологичните изследвания.
Засега не става ясно защо детето е било закарано в такова тежко състояние в болницата. Вчера от лечебното заведение казаха, че състоянието на момиченцето е било влошено още от петък миналата седмица. Изпълнителният директор на болницата изрази недоумение защо е докарано толкова късно.


Семейството на починалата Руя Мустафа Хайсам (4 г.) - баща й Хайсам Мустафа Сюлейман, майка й Нариман Хайдар Аднан и сестра й Айа Мустафа Хайсам (6 г.), са регистрирани на 30 декември миналата година в центъра в Харманли. Интервюиращият орган е написал проекторешение за предоставяне на хуманитарен статут на семейството. Документите ще бъдат изпратени за разглеждане в ДАБ след получаване на смъртния акт, съобщават от агенцията.Прокуратурата проверява случая
Окръжната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство за изясняване на причините за смъртта на 4-годишно дете, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив. Назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK