Държавни служители да могат да летят и в бизнес класа, ще обсъжда кабинетът

Държавни служители да могат да летят и в бизнес класа, ще обсъжда кабинетът

© Надежда Чипева, КапиталСлужители от държавната администрация да могат да пътуват в командировки със самолетен билет за бизнес класа, а не както досега – само за икономична, предвижда проект за допълнение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, която предстои да бъде одобрена от Министерския съвет.


​За целта ще е необходимо разрешение от министъра на финансите, а полетът им трябва да е с продължителност повече от 5 часа.


В мотивите за промяната се посочва, че това "е абсолютно наложително с оглед ефективното и ефикасно осъществяване на защитата на обществените и държавни интереси" и има редица преимущества, например, че билетите в бизнес класа дават възможност за гъвкава промяна на датата и часа на пътуване, както и отказ от полет до два часа преди него. "Отчетена е и тенденцията за поевтиняване на самолетните билети в бизнес класа", изтъкват вносителите.
Освен това, се разширява кръгът на държавни служители, които имат право да пътуват в командировки за повече от 180 дни за една календарна година. Тази възможност се дава за правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.


Промените в наредбата трябва да влязат в дневния ред на Министерския съвет за одобрение до 8 юни. Ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK