Властта умува за проблема с бюлетините за местните избори, вероятно ще купи нови машини за печатницата на БНБ

По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации.

© Анелия Николова

По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации.Проблемът с отпечатването на бюлетините за местните избори наесен ще се реши в рамките на сегашния Изборен кодекс, вероятно с купуване на допълнителна техника за печатницата на БНБ, която има грижата за изработването на изборните книжа. Това стана известно от думите на представители на управляващите партии и на финансовия министър Владислав Горанов.


По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации. На изборите ще се гласува за кмет на кметство (в населени места над 100 жители), за общински съветници и за кмет на община, а в трите големи града София, Пловдив и Варна, ще се пуска бюлетина и за районен кмет.


Според Изборния кодекс печатницата на БНБ може да възложи на лицензирани печатници (могат да печатат ценни книжа) изработването на изборните книжа, които в България са две - "Демакс" и "Дунав прес". На срещата при Цачева обаче се разбрало, че и трите печатници едва ли ще могат да се справят със сегашния си капацитет да отпечатат всичко.
Да ги печатаме в Румъния


Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев предложил бюлетините да се печатат в Румъния, която по думите му е "център на печатарската индустрия на цяла Европа". "Ако в България действително печатниците нямат капацитет заради големия брой бюлетини, не трябва да забравяме, че сме държава-член на ЕС, имаме единен пазар, съседната ни Румъния е център на печатарската индустрия на цяла Европа, което ние сякаш бяхме забравили. Това е самопример да кажем, че нерешими проблеми няма", мотивира се той пред журналисти.


Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че репутационно не стои добре чужди държави да ти печатат бюлетините. По думите му се стигнало до съгласие, че Изборният кодекс няма да бъде променян и ще се отговори на заложените в него изисквания към отпечатването на бюлетините. Изборният кодекс няма да се променя и процесът трябва да бъде адаптиран към сегашните законови правила, заяви той.


Горанов не е убеден, че действащият кодекс позволява да се печатат бюлетини в чужбина, но ако го позволява, нямало пречка да бъдат командировани служители от Министерство на финансите, за да контролират процеса в рамките на кодекса, както то се извършва и на територията на страната.


Преди да се стигне до тази идея ще обсъдим увеличаването на капацитета за отпечатване на изборни книжа на територията на страната, коментира министърът. Той не се ангажира със сума за оскъпяването на изборите, посочи само, че по данни на печатари най-евтините машини струват от 100 000 лева до 100 000 евро и ще трябват поне няколко такива. Със сигурност отпечатването на бюлетините сега ще е по-скъпо спрямо 2011 г. не само заради инфлацията, а и заради това, че изискванията към изборните книжа са доста по-сериозни, каза той.


Съмнения за промяна на изборните правила и обезсилване на преференцията


Мая Манолова от БСП каза пред журналисти, че на срещата представителят на правителството поставил въпроса да се върне стария режим - областните управителите да избират печатници, на които да възлагат печатането на бюлетините. Според нея това е предпоставка за манипулация на вота и БСП ще е твърдо против.


Тя заподозря, че идеята цели промяна в Изборния кодекс, в който освен да се реши проблема с отпечатването на бюлетините, ще се махне и преференцията за общинските съветници.


Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да внесе промени в кодекса, нито ще подкрепи такива преди местния вот през октомври. В момента всяка една промяна на Изборния кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, заяви той. Добави, че въпросите за всички дефекти и дефицити, които се констатират в изборните правила, трябва да се отправят към Мая Манолова.


"Никой не е поставял въпроса за промяна в Изборния кодекс, всички бяхме на мнение, че не е необходимо в момента да се отваря темата за Изборния кодекс, защото това ще предизвика голямо напрежение в обществото, което не е нужно никому, най-малкото за спокойствието на местните избори", заяви и Радан Кънев.


РБ е за запазване на ниския преференциален праг, каза Кънев и даде да се разбере, че РБ има сериозно разминаване с Патриотичния фронт, който настоява за ремонт на изборните правила сега и дори го обвърза с подкрепата към правителството.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Що да не налеем едни пари в спонсорите преди изборите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  #КОЙ е виновен за това че е приет закон който не може да се изпълнява? Кой е приел тези правила, някой предупреждавал ли е че са кофти?

  #КОЙ е виновен - #Той, Мая Манолова, Иван Костов или пак Путин?

 3. 3 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Ох, предстои нова драма...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Печатащи машини за избори.След това стоят неизползваеми още 4 години /или се подаряват/.
  Икономически неизгодно.
  Румъния е по-добрият избор.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бареков, Мая - Плътно до печатницата да не стане някоя галимация чее.....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 956 Любопитно

  идеята на РБ за печатане на бюлетините в чужбина е много добра ,особенно след "аферата" костинброд

 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":
  Румъния е по-добрият избор.
  ---------------------------------
  И по евтин.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално  Нещо преди време чух за някакви намерения печатницата на БНБ да се апортира в съвместно дружество с някакви амеркинци/англичани/ирландци/марсианци.
  Ако по това има движение, закупуването на машини си е много съмнително.
  Никакви машини - печатане в Румъния, Албания, Турция.
  Мая Манолова да се командирова за контрол по отпечатването и да се проведе широка разяснителна кампания по чия вина в 21 век България трябва да печата ценни книжа в друга държава.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2455 Любопитно

  "отпечатването на бюлетините сега ще е по-скъпо спрямо 2011 г. не само заради инфлацията, а и заради това, че изискванията към изборните книжа са доста по-сериозни, каза той."

  а добър ден... и що 2011 точно бе Владко

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2455 Весело

  "В момента всяка една промяна на Изборния кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент"

  хъ, че то кога за последно е имало смислени дебати в тоя парламент та толкова се е притеснило Цвъкавото

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Направо трябва да си купим нова БНБ .

  klimentm
 12. 12 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Да, да, дайте милион за машини за БНБ, които ще се ползват веднъж на 4 години и то ако пак не промените изборния закон.

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#9] от "extraCACA":

  Ми тогава бяха предишните местни избори, бе Екстра
  Кое не ти е ясно ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#13] от "роджър":

  а, нищо, мислех си че цените за печат са си просто цени и нямат особена връзка с изборите хахаха... верно че е тъпичко, особено след Костинбродските макулатури, нали

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Властта умува за проблема с бюлетините за местните избори, вероятно ще купи нови машини за печатницата на БНБ

  Докато се наумува изборите ще минат.

 16. 16 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 526 Неутрално

  ''...Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че репутационно не стои добре чужди държави да ти печатат бюлетините...''

  ега ти репутацията след глупостите в Костинброд ...

  ега ти езика - тоя не би изкарал и 25 точки на матурата по БЕЛ...

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#14] от "extraCACA":

  Виждам, че си в настроение ха-ха, но сещаш ли, че комплектите бюлетини за местни и парламентарни избори са доста различни, включително като обем ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз пък предлагам да си купим нови управляващи, наред с новата БНБ!!!

 19. 19 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#4:"xmm"]След това стоят неизползваеми още 4 години[/quote]

  От друга страна - бюлетините са със защита, сценарият от Костинброд няма да се повтори, пък и могат да се приемат поръчки от съседни държави.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Явно изборите наближават и като потекоха лиги от устата на устати депутати и депутатки...
  Има кой да ги напечата,може и ЕЦБ,щом БНБ не може/или не иска/

  Tony
 21. 21 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#19] от "Never surrender":

  Щото те съседните държави са идиоти като нас и не могат да си ги отпечатат сами. Колко пъти се е случвало последните 25 години?

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  да хванат онези акитомети - байряков и маймунолова, които бяха в основата на костинбродския преврат, да печатат - нали заради тях бюлетината премина от статут "хартия" в "ценна книга".

 23. 23 Профил на Borislav Valkov
  Borislav Valkov
  Рейтинг: 237 Любопитно

  А не може ли да се купят известен брой машини за електронно гласуване, а за тези, които няма да стигнат машини да се напечатът, догодина за президентските избори да се купят още известен брой машини за електронно гласуване и вече за следващите парламентарни избори да са със 100% машинен вот?

 24. 24 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тъй като МаяМа го писа тоя кодекс, сега да хванат по една химикалка с Бюрека и да почвата да чертаят и пишат бюлетините. Така хем ще са сигурни, че никой няма да подмени вота на 90 годишния им електорат.
  А и пари на държавата ще спестят.
  Ако се откажат - МаяМа да плати машините, нали тя вкара в закона да се печатат в БНБ бюлетините, че даже и икономически го доказа.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"xmm"]Печатащи машини за избори.След това стоят неизползваеми още 4 години /или се подаряват/...
  -----------------------
  Аз предлагам избори на всеки 6(шест) месеца за да се изплатят машините в кратък срок...и след това на печалба!Ехаа колко паРи ще влязат в хазната...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 26. 26 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#25] от "Tod":

  Те накрая ще ни накарат и да си ги купуваме- по левче бюлетината, за 4лв. 5 бюлетини.
  В деня на изборите 20 % отгоре...

 27. 27 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Тъпата п.тка Манолова да ги напечата бюлетините! Нека даже ги попълни, че да има шанс шайката, на която принадлежи, да спечели поне в Кюстендил, те кмет в друг голям град едва ли ще видят.

 28. 28 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":
  До коментар [#8] от "qwertqwert":
  Преди около 2 години печатницата на БНБ става част от френско-бълг. дружество, в което апортира сградата, технологиите и техниката си за 30 % от капитала на дружеството. Така че, купувайки печатарски машини, българският избирател ще направи поредния подарък на френската компания-майка.
  100 хил. евро е ориентир за необходимата машина, единствено, ако е закупена на "старо", но пък печатът на бюлетините е елементарен, ще свърши работа. И ще са необходими повече от 1 - 2 машини със сигурност.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#28] от "Bramasole":

  Какво пречи да се използува Костинброд? Хубава, модерна печатница.

 30. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#28] от "Bramasole":

  Ааааааа,Искров......забравила съм......
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1160146

 31. 31 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3889 Весело

  До коментар [#29] от "Сиянието на Мрака":

  В статията пише - не е сред лицензираните печатници. И слава Богу! Ако имат лиценз, бандеролите в България ще се печатат с допълн. тираж, съизмерим с едни бюлетини...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#31:"Bramasole"]В статията пише - не е сред лицензираните печатници.[/quote]
  Въй..що тъй? Ай, завалията. Макар, че какво тук значи некакво си шменти-капели "лицензче"? Баце ги решава аламинут/по анцуг/ тес дребни грижи

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Да живее електронното правителство

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  До коментар [#33] от "cinik":

  Да живее,ама не щат да го родят.....

 35. 35 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Прост народ - слаба държава ! У нас най-тъпите политици- изчезваща държава ! От една страна българите изчезваме, от друга циганите се множат в геометрична прогресия и страната се циганизира, а тези индивиди в парламента се мислят за нещо ! ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО СА ! Щели да купуват машини да печатат бюлетините, щели да купумат машини за машинното гласуване, а не направиха по-лесното - ДА ПРОМЕНЯТ ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СЕ НАЛАГАТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ ! Ама то трябва и акъл, ама де го у нашите депутати ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK