Властта умува за проблема с бюлетините за местните избори, вероятно ще купи нови машини за печатницата на БНБ

По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации.

© Анелия Николова

По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации.Проблемът с отпечатването на бюлетините за местните избори наесен ще се реши в рамките на сегашния Изборен кодекс, вероятно с купуване на допълнителна техника за печатницата на БНБ, която има грижата за изработването на изборните книжа. Това стана известно от думите на представители на управляващите партии и на финансовия министър Владислав Горанов.


По-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева събра представители на всички парламентарни групи, на правителството, на Централната избирателна комисия(ЦИК), на печатницата на БНБ. Поводът е писмо от ръководството на печатницата на БНБ от миналата седмица до Цачева, ЦИК и премиера Бойко Борисов, че капацитетът й позволява да се отпечатат около 9 млн. бюлетини, а за местния вот бройките ще бъдат 18 млн., но в 4000 различни комбинации. На изборите ще се гласува за кмет на кметство (в населени места над 100 жители), за общински съветници и за кмет на община, а в трите големи града София, Пловдив и Варна, ще се пуска бюлетина и за районен кмет.


Според Изборния кодекс печатницата на БНБ може да възложи на лицензирани печатници (могат да печатат ценни книжа) изработването на изборните книжа, които в България са две - "Демакс" и "Дунав прес". На срещата при Цачева обаче се разбрало, че и трите печатници едва ли ще могат да се справят със сегашния си капацитет да отпечатат всичко.
Да ги печатаме в Румъния


Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев предложил бюлетините да се печатат в Румъния, която по думите му е "център на печатарската индустрия на цяла Европа". "Ако в България действително печатниците нямат капацитет заради големия брой бюлетини, не трябва да забравяме, че сме държава-член на ЕС, имаме единен пазар, съседната ни Румъния е център на печатарската индустрия на цяла Европа, което ние сякаш бяхме забравили. Това е самопример да кажем, че нерешими проблеми няма", мотивира се той пред журналисти.


Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че репутационно не стои добре чужди държави да ти печатат бюлетините. По думите му се стигнало до съгласие, че Изборният кодекс няма да бъде променян и ще се отговори на заложените в него изисквания към отпечатването на бюлетините. Изборният кодекс няма да се променя и процесът трябва да бъде адаптиран към сегашните законови правила, заяви той.


Горанов не е убеден, че действащият кодекс позволява да се печатат бюлетини в чужбина, но ако го позволява, нямало пречка да бъдат командировани служители от Министерство на финансите, за да контролират процеса в рамките на кодекса, както то се извършва и на територията на страната.


Преди да се стигне до тази идея ще обсъдим увеличаването на капацитета за отпечатване на изборни книжа на територията на страната, коментира министърът. Той не се ангажира със сума за оскъпяването на изборите, посочи само, че по данни на печатари най-евтините машини струват от 100 000 лева до 100 000 евро и ще трябват поне няколко такива. Със сигурност отпечатването на бюлетините сега ще е по-скъпо спрямо 2011 г. не само заради инфлацията, а и заради това, че изискванията към изборните книжа са доста по-сериозни, каза той.


Съмнения за промяна на изборните правила и обезсилване на преференцията


Мая Манолова от БСП каза пред журналисти, че на срещата представителят на правителството поставил въпроса да се върне стария режим - областните управителите да избират печатници, на които да възлагат печатането на бюлетините. Според нея това е предпоставка за манипулация на вота и БСП ще е твърдо против.


Тя заподозря, че идеята цели промяна в Изборния кодекс, в който освен да се реши проблема с отпечатването на бюлетините, ще се махне и преференцията за общинските съветници.


Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да внесе промени в кодекса, нито ще подкрепи такива преди местния вот през октомври. В момента всяка една промяна на Изборния кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, заяви той. Добави, че въпросите за всички дефекти и дефицити, които се констатират в изборните правила, трябва да се отправят към Мая Манолова.


"Никой не е поставял въпроса за промяна в Изборния кодекс, всички бяхме на мнение, че не е необходимо в момента да се отваря темата за Изборния кодекс, защото това ще предизвика голямо напрежение в обществото, което не е нужно никому, най-малкото за спокойствието на местните избори", заяви и Радан Кънев.


РБ е за запазване на ниския преференциален праг, каза Кънев и даде да се разбере, че РБ има сериозно разминаване с Патриотичния фронт, който настоява за ремонт на изборните правила сега и дори го обвърза с подкрепата към правителството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK