Кадиев предлага превод при агитация на чужд език

Георги Кадиев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КадиевПри използване на чужд език при предизборна агитация да се осигурява "едновременен и точен превод на български език" - такава промяна в Изборния кодекс е внесъл депутатът от БСП Георги Кадиев.


Разрешаването на агитацията на езици, различни от българския, би способствало за избягване на етническо напрежение, посочва в мотивите си той.


Сега агитацията на чужд език е забранена, а ключови фигури от ДПС бяха глобени, за което те заплашиха, че ще сезират Съда по правата на човека в Страсбург. От Патриотичния фронт пък дори предложиха затвор до 3 години за агитация на майчин език.


"Правото на информиран избор и свободен достъп до информация в удобен и разбираем формат е основно човешко право. Съвременно патриотично поведение е не архаична забрана, а демократични стъпки за гарантиране равнопоставеност на общностите в страната", пише в мотивите си Кадиев. Той напомня и препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) от 2011 г. насам за разрешаване на агитацията на малцинствените езици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK