Неизвестните дейци на мюсюлманската съпротива срещу комунистическия режим

Всяка година хиляди мюсюлмани се събират в местността Демир баба текке край Исперих, за да отбележат майските събития, а честванията са оглавявани от ДПС. Водещи фигури, организирали съпротивата на българските мюсюлмани срещу насилствената смяна на имената им, днес обаче са далеч от политическия живот и са по-скоро забравени

© Георги Кожухаров

Всяка година хиляди мюсюлмани се събират в местността Демир баба текке край Исперих, за да отбележат майските събития, а честванията са оглавявани от ДПС. Водещи фигури, организирали съпротивата на българските мюсюлмани срещу насилствената смяна на имената им, днес обаче са далеч от политическия живот и са по-скоро забравени"Майските събития" или съпротивата, протестите от 1989 г. на българските мюсюлмани срещу насилствената смяна на имената им. Вече 25 години те се превърнаха в брошката на ревера на ДПС, в политически лост за обединение, сплотяване на електората, за печелене на избори. Възпоменателните митинг-тържества, които се организират всяка година в памет на събитията, пък са неизменна трибуна за елита на партията, оттам са започвали също не една и две предизборни кампании на Движението.


Основни инициатори на самите "майски събития", платили с години затвор и изгнание за смелостта си да се опълчат на комунистическия режим, обаче далеч не са в елита на ДПС. За тях се знае малко или почти нищо. И щеше да се знае още по-малко, ако не бяха предложени от правителството миналата седмица за награждаване с ордени "За гражданска заслуга" – първа степен.


Предложението за награждаване също не идва нито от елита, нито от средите на ДПС. Това е инициатива на дългогодишния изследовател на т. нар. възродителен процес, съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев (1990-1997) и бивш ръководител на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет Михаил Иванов.
Той изпрати на "Дневник" и справка за дейността на предложените за награждаване хора и причините те да заслужават ордени.


Майските протести (щафетни гладни стачки, походи, демонстрации, митинги), в които се включват около 30 хиляди души, са организирани в Североизточна България съвместно от Независимото дружество за защита на правата на човека и Демократичната лига за защита на правата на човека в България (в град Толбухин, сега Добрич). В Джебел организатори са Независимото дружество и Дружеството за подкрепа - Виена 89, а в Казанлъшко развива дейност и Мюсюлманският стачен комитет. Сега за награждаване са предложени създателите и основни ръководители на тези организации.


Идеологът


Мустафа Юмер, който в момента живее в Крумовград и всъщност е единственият от предложените за награждаване, останал в България, е председател на Демократичната лига за защита на правата на човека в България. Идеолог на организацията и ръководител на цялостната й дейност. Неговата съпротива започва още от ноември 1984 г., когато пред сградата на общинския съвет в Крумовград се събират около 250 души, протестиращи срещу започналия в общината през лятото на същата година процес на насилствено преименуване. Градът е блокиран от сили на реда, а Мустафа Юмер е арестуван за три дни. Обвинен, че е подтиквал хората към този протест, през януари 1985 г. той е уволнен по политическа непригодност като учител, а дъщеря му, която е в десети клас, е изключена от училище. В средата на 1986 г. е интерниран във Врачанско.


На 13 ноември 1988 г. Мустафа Юмер заедно с други интернирани турци във Врачанския край основава Демократичната лига за защита на правата на човека, като той е избран за председател. Юмер е идеологът на организацията, а по негов проект впоследствие се изготвят програма и устав.


На 2 май следващата година на среща в Шуменско дейци на Независимото дружество за защита на правата на човека и на лигата, ръководена от Юмер, се решават да започнат щафетни гладни стачки в Дулово и в с. Пристое. На 9 май Мустафа Юмер е експулсиран от България. На 22 май, вече в Турция, той призовава от името на Лигата по радио "Свободна Европа" за гражданско неподчинение, като апелира към всички съмишленици да не излизат на работа от 1 до 10 юни.


Юмер участва и в Парижката среща на Конференцията по човешкото измерение на Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа, където в реч отхвърля марксизмът като идеология. И определя режима на "партийната олигархия" като "режим, дошъл на власт с помощта на чужда сила, който в продължение на десетилетия с всички възможни средства се стреми да отклони българското общество от закономерния път на развитие, да изолира страната от силно развитата европейска цивилизация, приобщавайки ни към друга примитивна култура". В това обръщение за първи път у нас се поставя въпросът за Кръгла маса: "Единствен спасителен път за тях е да седнат на Кръглата маса за преговори с представителите на неформалните организации за извеждане на страната от дълбоката социално-политическа, икономическа и духовна криза", заявява Юмер.


На 10 октомври той се връща в България, а на изборите в края на 1991 г. е избран за кмет на Крумовград (до 1995 г.)


Организатор на протестна мрежа


Другият, предложен за орден - Юсуф Бабечки, в момента живее и преподава в Анкара. Той е заместник представител на Независимото дружество за защита на правата на човека за Варненска област, ръководено от Зейнеп Зафер (Ибрахимова). Той и Ибрахимова са хората, които изграждат структури на дружеството в Североизточна България, като поставя основите на мрежа, която впоследствие служи за основа на организацията на Майските протести.


Семейството на Юсуф Бабечки е изселено в Северна България от Корница след Корнишките събития през 1973 г. Заради отказа си да си сменят имената в началото на 1985 г., те са насилствено преместени от Толбухинско (Добричко) в село Климент, Шуменско. През юни 1985 г. той, Зейнеп Ибрахимова и други техни съмишленици правят опит да избягат от страната, за да информират международната общественост за насилствената асимилационна политика на режима. Властите ги залавят и осъждат на различни срокове затвор, Юсуф Бабечки - на 2 години и 4 месеца. Освобождават го през 1987 г.


След затвора семействата на Юсуф Бабечки и Зейнеп Ибрахимова са изселени в Михайловградско. Там в края на 1988 г. те установяват връзка със секретаря на Независимото дружество за защита на правата на човека Димитър Томов, който живее в Михайловград (Монтана), и стават членове на Дружеството. За да ограничат действията им, властите ги връщат в село Климент.


На 16 януари 1989 г. Зейнеп Ибрахимова, Юсуф Бабечки и техни съмишленици мюсюлмани започват гладна стачка в знак на солидарност с гладната стачка на Петър и Вера Манолови. В отговор комунистическият режим експулсира на 3 февруари Юсуф Бабечки и сестра му Вайде Бабечка заедно със Зейнеп Ибрахимова и брат й Ибрахим Ибрахимов, както и техните семейства.


Бунтарят


Третият, който се очаква да бъде награден, е Али Орманлъ – зам. председател на Лигата за защита на правата на човека в България. Той в момента живее в Чорлу, Турция. Орманлъ е активен участник в започналия на 17 януари 1985 г. бунт в село Ябланово срещу насилственото преименуване, потушен с голяма жестокост с участието на Сливенската танкова бригада. Арестуван е и е задържан в окръжното управление на МВР в Сливен в продължение на година и половина. В средата на 1986 г. е въдворен в концентрационния лагер в Белене до края на 1987 г. След освобождаването му от лагера е интерниран във Врачанско.


Участва в учредяването на 13 ноември 1988 г. на Демократичната лига за защита на правата на човека в България и е избран за неин зам. председател.


Орманлъ играе сериозна роля за създаване на структурите на лигата в различни райони. Според документите на Държавна сигурност, нейни структури са създадени в Сливен, Котленско (с. Ябланово), Търговище, Шумен, Лозница, Дулово, Севлиево, село Раковски, село Недоклан в Разградска община, Силистра, село Клокотница в Хасковска област, село Свещари, Тервел и други.


Пак по данни на ДС в основата на демонстрациите в Шумен, Силистренско, Дуловския район, Търговищко и други са местните клонове на лигата


Орманлъ е експулсиран от България на 9 май 1989 г.На 10 ноември 2014 г. бяха наградени от президента Росен Плевнелиев с орден "За гражданска заслуга" – първа степен Зейнеп Зафер (Ибрахимова) – пълномощник на Независимото дружество за защита на правата на човека за тогавашната Варненска област, и Сабри Искендер – секретар на Демократичната лига за защита на правата на човека.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Статия платена от ДПС?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  То си е било геройство да се опълчиш срещу това безумие наречено "Възродителен процес". Затвори, концлагер....Някой хора като тези сериозно са си изпатили. Само се чудя защо изселниците гласуват за Доган ? Турците в България вече започнаха да се осъзнават.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 443 Весело

  Хората борили се за сваляне на режима са в низвержение, а слугите на режима оглавиха представителството на онеправданите

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Терористи ? И защо се възхваляват ?
  Има разлика от съпротива, протести и бомбени атентати

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#1] от "idiot_idiotov":

  точно обратното.
  статия, която между редовете, обяснява как Д(П)С овладя турския протест!

 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "Честванията са оглавявани от агентите на ДС(п) - местан и доган !"

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  абсурд . за да демонстрираме борба с комунизма , произвеждат герои . умерена опозиция .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Какво нещо е безсрамието!

  Като се спомена Независимото дружество за защита на правата на човека, да попитаме функционера от Желювата клика Михаил Иванов, няма ли да ни пропомни кой беше примерно един Илия Минев, лежал 33 години в комунистическите затвори. Ами Благой Топузлиев? Ами Едуард Генов? Имена, които днес никой не е чувал, защото автентичната антикомунистическа опозиция в България беше унищожена и прогонена от Желю и бандата около него. Грешни сте, Иванов, грешни сте! И Бог ще ви съди.

 9. 9 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Първите паднаха в кърви, последните станаха първи. И сега водят партията ДПС към светли бъднини. Пълна подмяна.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Разстроено

  Аман от глупости. Надигането на турците беше следствие от повишения им при соца социален статус им и възродителния процес като контра мярка /не коментирам колко беше смислен/Няма нищо общо с никакви религии. Нова история ли пишем или легенди си измисляме?
  = Не разглеждайте възродителния процес отделно от процеси протичащи по това време и в СССР - без това до никакъв смислен извод няма да стигнете. Всичко е комплексно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Това са хора сложили си "главата в торбата" заради общността. Нищо общо със Сава, Павел, Дора и цялата ДПСарска върхушка създала ДПС и пуснала корени на върха за да лапа на гърба на нарочно държаните в неграмотност и бедност турци. ДПС ООД е типичен пример за парламентарно представена олигархия - икономическа структура сраснала се с властта. Прословутият "етнически модел" се изразява в следното:"Оставете ме да си лапам и босненски сценарий няма да има".
  Това време мина - вън!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Тогава българи и турци заедно се опълчиха на червените боклуци.

 13. 13 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Стига с тоя безумен термин "турци".

  Турчин, българин, китаец - това е националност. Религията обаче е друго, и отдавна националността не е пряко свързана с религията. По паспорт може да е български гражданин, но да е мюсюлманин, будист или католик.

  Журналистите повтарят като папагали това "турците", което БКП успя да натрапи на няколко поколения вече, а после искаме комунизЪмът да си отиде. Термини на разделението и омразата, които са същност на мизантропската червена клика.-

  Няма да си отиде, докато и последната дума на червените демагози не бъде посочена като дегенеративна и не бъде сменена с нормално слово. Добре че някой жалък драскач не пише за невъзвращенци например.

 14. 14 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това са заслужили уважение хора! Местан доган и компания ДС-агенти трябва да бъдат остранени от ДПС.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 15. 15 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":


  [quote#10:"dark'star"]Не разглеждайте възродителния процес отделно от процеси протичащи по това време и в СССР - без това до никакъв смислен извод няма да стигнете. Всичко е комплексно. [/quote]

  Единственото комплексно е, че системата е създавала "интелекти" като теб... тя и затова рухна...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 16. 16 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Гневно

  [quote#10:"dark'star"]Няма нищо общо с никакви религии. Нова история ли пишем или легенди си измисляме?
  = Не разглеждайте възродителния процес отделно от процеси протичащи по това време и в СССР - без това до никакъв смислен извод няма да стигнете. Всичко е комплексно.[/quote]

  Точно така! Възродителния процес беше по-лошо от тежко престъпление - това беше ГЛУПОСТ заради която България плати и плаща скъпо. Това стана повод за създаване на ДПС - политически мошеници които използват хора като тези от горната фотография за да шантажират и богатеят. ДПС е проклятието на България !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#17] от "bormashina":

  ++++ще намерят скоро и ромски дисиденти

  [email protected]
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#4:"daam"]протести и бомбени атентати [/quote]
  Бомбените атентати ли?
  Да не се окажат и те дело на служителите с "хладен ум и горещо сърце"?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#18:"karabastun"]

  До коментар [#17] от "bormashina":

  ++++ще намерят скоро и ромски дисиденти[/quote]
  Цветелин Кънев ли? Него го вадят от затвора преди изборите обикновено.

 21. 21 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако режимът беше наистина тоталитарен никой от гореупоменатите нямаше да е жив.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 22. 22 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  И щеше да се знае още по-малко, ако не бяха предложени от правителството миналата седмица за награждаване с ордени "За гражданска заслуга" – първа степен.
  Предложението за награждаване също не идва нито от елита, нито от средите на ДПС. ......

  Супер ход на Правителството. Нека тръгне в народа истината....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Разстроено

  Всяка година хиляди мюсюлмани се събират в местността Демир баба текке край Исперих, за да отбележат майските събития, а честванията са оглавявани от ДПС. Водещи фигури, организирали съпротивата на българските мюсюлмани срещу насилствената смяна на имената им, днес обаче са далеч от политическия живот и са по-скоро забравени
  "Животът е като океан- л?йната изплуват, бисерите потъват в мрачните дълбини" - Омар Хайям

 24. 24 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Най-интересното и тъжното е, че всички тези антикомунисти освен Мустафа Юмер отдавна вече не живеят в България и не са лидери на турското малцинство в България. На тяхно място са дошли
  Д(П)С - бивши комунисти и доносници на ДС, някои от които са участвали в преименуването на мюсюлманите в България, а сега се изживяват като първи дисиденти.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Весело

  [quote#1:"idiot_idiotov"]Статия платена от ДПС?[/quote]
  Интересното е, че никъде не се споменава за борбата на А. Доган и Л. Местан!
  Какъв е бил техния принос в тази борба?


  ....От чия страна са били те?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#24] от "andreas_hofer":
  Очевидно и ти си имал същите мисли, докато си чел тази статия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Названието "Движение за права и свободи" и тогава, а и сега събира членовете му в една организация.
  Обаче смисълът на думите (целите) тогава и сега е коренно различен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Няма да забравим Буново. Вечна памет на жертвите, много от които жени и деца.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Реват за турските си имена, а като отидат в чужбина се представят с българските си имена. Защото там да си мюсюлманин не е предимство и нямат далавера да афишират произхода си. Познавам доста такива, така че моля, моля, нека да не ни излизат с номера за имената вече 25 години. Писна ни да слушаме и за имената им и за вярата им. Да се казват както си щат и да вярват в каквото си щат, само да не слушаме постоянните им вопли, че ни писнаха.

 31. 31 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Съвсем не е случайно, че никой не говори днес за тези хора, както и за истинските дисиденти от преди 1989 г. као Едуард Генов, Илия Минев и др.
  За управниците и ченгетата от ДПС, както и за днешния ни политически елит тези хора са много неудобен морален коректив, припомняне кой какъв е бил и какво е вършил.

 32. 32 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#19] от "historama":To4но такива са си.Поне единият когото ли4но познавам.

  ne mutlu türküm diyene.
 33. 33 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#29] от "dgd":

  +++++от мен.И това да се знае непремнно.

  "На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденото име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 г. амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас."

  ne mutlu türküm diyene.
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Любопитно

  [quote#16:"ХАРИ"] беше по-лошо от тежко престъпление - това беше ГЛУПОСТ заради която България плати и плаща скъпо[/quote]Така е , ама и за други неща плащаме :
  - Междусъюзническата война - губещи
  - Първата Световна война - губещи
  - Втората Световна война - губещи
  - Студената война - губещи
  - Хибридната война сега - ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Весело

  [quote#15:"toffeetwr"] системата е създавала "интелекти" като теб... тя и затова рухна... [/quote]Ти да не извънземно - висиш над системата = венец на мъдрост и печат на съвършенство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Отдавна трябваше имената и дейността на тези хора да се осветли, а не да се позволява на Доган и Местан да дърпат конците на властта.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Това са истинските антикомунисти сред турците, а не мекеретата на ДС Доан-Сава и Юнал-Павел. Добре, че барем един президент ги награди. Тези хора трябваше да водят турската общност, но върхушката от доносници ги помете...

 38. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Сложно нещо е турската душа. Хем помнят, как БКП унижи етноса, как ги пращаше в лагери и затвори, как ги принуди да потъпчат бащини имена, да се изселят от родни домове, много от които преминиха в ръцете на принудителите. Хем, вече 26 години дружно, под строй, без въпроси и изключения гласуват за лицата служили вярно на техните мъчители. Доста шизофренична и нереална практика, която ги изважда от действителния обществен живот и обрича на изолация.

 39. 39 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тези хора са предци на днес познатите ни протестъри - субекти на предизвикано в обществото ни активно Гражданско поведение, те нямат общо с ДПС-доктринерите в днешната ни система на политическо общуване ...
  Казано по-иначе, в самокритичната оценка за народното ни съзнание от онова време, с доста пепел трябва да се насипем ...


 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  Още много други останаха неизвестни !

  klimentm
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Елитът на ДПС сега е от ДС.Също като след Девети септември.Незнайно откъде се появяват едни хора,претендирайки,че са някакви борци за не знам какво,почват да управляват и оттам България тръгва бясно надолу.Но това е друга тема.

 42. 42 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#17] от "bormashina":

  Абе, пич, къде видя възхваляване на тероризма?! Ако не беше възродителният процес на кой щеше да му дойде на ум да поставя бомби?
  Трябва да си много първосигнален за да мислиш, че атентатите са причина а не следствие от възродителният процес. Пропускаш, че той беше част от предсмъртните конвулси на БКП търсеща начин да трансформира политическата си власт в икономическа. Къде си живял до сега?
  Аз 89-та бях мобилизиран в Лозница и съм пряк участник в събитията. А ти къде беше?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#38] от "yorddj":


  [quote#38:"yorddj"]Хем помнят, как БКП унижи етноса, как ги пращаше в лагери и затвори, как ги принуди да потъпчат бащини имена, да се изселят от родни домове, много от които преминиха в ръцете на принудителите. Хем, вече 26 години дружно, под строй, без въпроси и изключения гласуват за лицата служили вярно на техните мъчители. Д[/quote]
  Така е особено когато става дума за сравнително голяма маса хора с ниско образование, но аз не виждам разликата с голямата маса българи, вероятно с подобно образование, която години наред избира БСП, въпреки е нито преди, а още по-малко сега са видели нещо хубаво от тях.
  Така че не са малко на брой хората със сложна душевност ои понеже е зависят от нацията, вероятно е от свежия балкански въздух.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 204 Неутрално

  [quote#42:"barel"]Трябва да си много първосигнален за да мислиш, че атентатите са причина а не следствие от възродителният процес[/quote]
  Пълни глупости. Но до това води соросоидната и депесарска пропаганда. Турският сепаратизъм и тероризъм започва преди възродителния процес, а Турция никога не е спирала да провежда своята протурска пропаганда у нас. Затова и се проведе самия възродителен процес.

 48. 48 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Изобщо не прочетох поръчковата статия. Дневник, като печатате глупости, вярвате ли, че някой нормален ще се върже?? Поредната ниска топка, което ви стана навик.

  До коментар [#12] от "Весо":

  Само дето българите наистина са се борили за свобода, докато турците- за фереджета и фесове, да продължат да живеят като в пещерните времена. Има разлика в целта. Реално демокрацията, както и всичко, е извоювана от българите, а не хора, които реваха за пикливи имена и шалвари. Колко българи са загинали от комунистическия режим и колко турци??? Аз не мога да посоча ни един учен, професор или какъвто и да е било бг мюсюлманин допринесъл нещо, каквото и да е за развитието на тази страна. изключвам няколкото певци и един министър на културата, от който ме е срам Онези терористи, които взривиха вагона с майки и деца не ги броим- те са преброени от кучетата.

 49. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Гневно

  [quote#8:"Lemmy"]автентичната антикомунистическа опозиция в България беше унищожена и прогонена от Желю и бандата около него[/quote]
  Клеветиш един свят българин. Докажи как Желю го е направдил!

 50. 50 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Неизвестните дейци на мюсюлманската съпротива срещу комунистическия режим"
  Нека наречем събитията с истинските имена! Тогава това не беше съпротива срещу режима, а организиран процес на турцизиране на мюсюлманското население. Столицата на движението беше гр. Якоруда и напрежението между мюсюлмани и християни бързо нарастваше." Голямата екскурзия" вероятно не беше най-доброто решение, но предотврати по-неприятни събития. Да оставим на историята да се произнесе!

 51. 51 Профил на Vehbi Aliibrqmov
  Vehbi Aliibrqmov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами атентата от гара Буново ??? Оттам тръгна всичко и комунистите с право ги осъдиха на смърт тези терористи ??? Бомбата са я заложили във вагоните с жени и деца , а сега излиза че атентарорите-терористи са "борци за свобода"

 52. 52 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Смяната на имената беше един нископосан, тъп опит за създаване на единна нация, за обединение на нацията. Турците влизаха с предимство, имаха запазена квота от 20% във ВУЗ-овете на България (всички,които сме живели по онова време знаем колко трудно се влизаше във ВУЗ), а те влизаха с тройки и дипломи 3,20.

 53. 53 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Според мен това е послъгване
  "където в реч отхвърля марксизмът като идеология. И определя режима на "партийната олигархия" като "режим, дошъл на власт с помощта на чужда сила, който в продължение на десетилетия с всички възможни средства се стреми да отклони българското общество от закономерния път на развитие, да изолира страната от силно развитата европейска цивилизация, приобщавайки ни към друга примитивна култура"."
  Тази демагогия през 88-90 година я нямаше. Това е по-късна измислица, когато започнаха да ни обработват с "цивилизационния избор". Освен това е доста комично, турчин, който се бори за запазване на турското у българските турци да говори за отклоняване от европейската цивилизация и присъединяване към "примитивна" култура, при все че турската такава, която защитава, и сега по-примитивна от руската.
  Та май са го понапудрили това текстче. Така се правят манипулацийките.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 54. 54 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Така нареченият Възродителен процес е ответна мярка на дейснотта на турските специални служби у нас. Смяната на имената е повод да се влезе в къщите и в джамиите на турското малцинство в България за да се изземе оръжието и експлозивите и да се предотвратят готвените въоръжени действия от ‘умерена опозиция’. Това е истината за която никой не обича да говори. Има запазени документи и доказателства. Терористичните актове на така наречените ‘борци за свобода’ също са документирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK