Нагли зрелостници и безразлични квестори показва видеонаблюдението на матурите

Лазар Додев

© Красимир Юскеселиев

Лазар ДодевШефът на дирекция "Организиране, контрол и инспектиране" в Министерството на образованието и науката (МОН) Лазар Додев признава, че има проблем с провеждането на държавните зрелостни изпити. "Преценихме, че системата трябва да се дисциплинира, затова тази година въведохме задължително видеонаблюдение във всички изпитни зали и в залите, в които се размножават тестовете", казва той в интервю за вестник "24 часа".


Камери са били поставени в над 4500 зали и на всеки квестор или директор, допуснал нарушение, ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, заявява Додев. По думите му се правят опити за преписване от книжни пищови или чрез есемеси и 18 от 34-те анулирани работи на зрелостния изпит по български език и литература са заради преписване, останалите - за ползване на мобилни телефони по време на изпита. На втората матура за зрелостниците са анулирани 69 работи.


Лазар Додев разяснява схемата на нарушенията: след като се получи в училище, тестът се изпраща на някого, който ще го реши, и след това го пращат на хора, които ги пращат на учениците. "За да си видят есемесите, едни отиват в тоалетната, други внимателно си вадят телефона. Ние ги забелязваме и работите след това се анулират", каза той и призна, че изтичането на темата по български език и литература е станало около час и половина след като изпитният вариант е бил изпратен в училищата.
Вчера учители от гимназия "Васил Левски" в Ихтиман разказаха пред "Нова телевизия", че от години практика там е учители да решават тестовете от матурите и да изпращат верните отговори на ученици от гимназията по време на самите изпити. По думите им директорът на гимназията Гергана Йорданова е склонявала учителите да разпространяват отговорите на матурите. След като тестовете се получат в 8 часа от МОН, те са били раздавани и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори са били изпращани като есемеси или вкарвани като пищови в изпитните зали.


МОН обяви, че матурите тази година са били най-успешните от години насам. Въпреки това ден преди матурите изтече информация, че на изпита на зрелостниците ще се падне произведение на Пейо Яворов.


"Квесторите, които бездействат, само създават подходящата среда", казва Додев пред "24 часа". По думите му заради нарушенията матурата не може да бъде анулирана, но за следващата година системата ще бъде дисциплинирана още повече.


"Стъписа ме наглостта на зрелостниците и готовността и смелостта им да извършат нещо нередно. Впечатли ме и това, че голяма част от квесторите просто присъстват, без да отразяват нищо от това, което се случва непосредствено до тях, безразличието им", коментира Лазар Додев. По думите му има и квестори, които много добре си вършат работата, създават безупречен ред и не позволяват никой да го наруши. "Нека видим резултатите, ще ги анализираме и ще ги съпоставим и с минали години", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK