Депутатите узакониха "агента провокатор"

Депутатите узакониха "агента провокатор"

© Георги КожухаровДепутатите приеха окончателно промените в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), предложени от главния прокурор и внесени от депутати от ГЕРБ като мерки срещу укриването от затвора. В залата нямаше дебат, като окончателно приетите текстове не се различават особено от това, прието на второ четене в комисията в парламента.


Единствената новост е, че народните представители записаха, че прилагане на специални разузнавателни средства спрямо магистрати ще могат да искат вътрешният министър и председателят на ДАНС. В приетия миналата седмица текст беше записано, че искането ще може да се прави само от висш прокурор. 


Досега това бе правомощие на председателя на Софийския градски съд, а за него разрешенията се подписваха от шефа на столичния апелативен съд (САС). Занапред председателят на апелативния съд ще подписва разрешенията за съдии, прокурори и следователи. Ако става дума за военни магистрати, подписът ще е на председателя на военноапелативния съд, а по дела срещу организираната престъпност – на шефа на спецапелативния съд.
Ако се искат СРС спрямо някой от тях, разрешението ще се издава от зам.-председателя на Върховния касационен съд, който оглавява наказателната колегия. 


"Това и в комунизма го нямаше"


По дела за тероризъм, трафик на хора и отвличания специални разузнавателни средства ще могат да се използват и спрямо свидетел с негово изрично съгласие за установяване на престъпна дейност и на други лица. Това е прецедент, който създава предпоставки да се мултиплицират казуси тип "Петьо Еврото". В началото на годината Върховният касационен съд (ВКС) прие по делото за подкуп срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов, че действията на основния свидетел - следователя Петьо Петров, са били типична провокация към подкуп.


Съдиите отбелязаха: "Преднамереното създаване на обстановка или условия, за да се предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел изобличаване на съответното лице, е формулирано като престъпление в текста на чл. 307 от НК." Органите на властта следва не да улесняват, а да предотвратяват даването на подкуп", записаха върховните съдии в решението, с което оправдаха Цонев, Сантиров и Попов.


Срещу предложението за промяна в НПК и в комисия, и в зала реагира Атанас Атанасов, който призова народните представители да не приемат текста, защото по този начин се узаконява фигурата на агента провокатор. Той зададе въпроса: "Кому е нужна такава промяна?"


"Това е узаконяване на агента провокатор, това е случаят Пепи Еврото. Това и в комунизма го нямаше! Оборудването на някого със СРС ще е провокация към престъпление, а не събиране на обективна информация." Първоначално депутатите не подкрепиха тази промяна, но след прегласуване текстът беше приет.


Мерките срещу укриването от затвора: арест и след присъда на първа инстанция


Депутатите приеха, че съдът ще може да задържа и при осъдителна присъда на първа инстанция, а при налагане на наказание от над 10 години лишаване от свобода опасността от укриване ще се предполага. Освен това беше записано, че МВР ще контролират забраната на подсъдим да напуска местоживеенето си без разрешени от прокурор.  При налагане на "домашен арест" съдът ще определя адреса, на който ще се изпълнява мярката, като контролът отново изрично се възлага на МВР.


Последваща промяна на адреса ще се разрешава от прокурора по време на досъдебното производство или от съда, пред който делото е висящо. Съдът ще може да "слага" и електронни гривни за контрол върху изпълнението на мярката.


Депутатите приеха окончателно, че разследващите (в неотложни случаи и когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателства) ще могат да задържат, но не и да изземват кореспонденция и само недоставена такава. Това ще може да се случва и само при разследвания за тероризъм и наркотици. В тези случаи "наблюдаващият прокурор незабавно, но не по-късно от 24 часа, представя на съдия от съответния съд протокола за извършеното действие заедно с мотивирано писмено искане за изземване на задържаната кореспонденция".

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  "Оборудването на някого със СРС ще е провокация към престъпление, а не събиране на обективна информация" Не съм съгласен. Оборудването му със СРС не е никаква провокация към подкуп (или друго престъпление). Провокация биха били действия на лицето, оборудвано със СРС, които да подтикнат лицето спрямо което се прилага СРС-то да извърши престъпление. Т.е дали има провокация към престъпление или не е въпрос на преценка на разследващите органи или в последствие на съда когато се приемат ВДС-тата, изготвени на база приложените СРС.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 2. 2 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  С узаконяване на полицейщината няма да се подобри работата на полицията.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Не виждам нищо смущаващо в промените. Нито пък "агент-провокатор", тъй както го прочетох. Не знам на кой му е хрумнала тази интерпретация.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Ми, какво да чакаме от тази гербава клика. Наивниците оредяват. Всичко е имитация и парлама.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Следващото което трябва да върнат е 6-то Управление на ДС и високия статут на доносниците...

 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Депутатите приеха, че съдът ще може да задържа и при осъдителна присъда на първа инстанция,
  --------------
  Евала, доживяхме. Само че пак всичко ще зависи от съдията, който ще определя дали да е задържан в ареста или да е на свобода до второта инстанция. Така който си плати дискретно на съдията, ще отървава кауша.

 7. 7 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Струва ми се че точно записването на разговорите ако не е манипулирано ще даде ясно да се разбере дали става дума за провокация към престъпление или за разкриване на престъпление.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Чудесна новина , за жалост на А.Атанасов.
  Следващата логична стъпка е декриминализиране на даването на подкуп и поодсъдност само на вземането.
  Току виж и сме осъмнали с някой осъден.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#1:"bludniq_sin"]Провокация биха били действия на лицето, оборудвано със СРС, които да подтикнат лицето спрямо което се прилага СРС-то да извърши престъпление. Т.е дали има провокация към престъпление или не е въпрос на преценка на разследващите органи или в последствие на съда когато се приемат ВДС-тата, изготвени на база приложените СРС.[/quote]

  Прав сте на теория, в контекста с нормални хора в нормална държава. В нашата нещата ще се случат малко различно: всеки прокурор или следовател ще се съгласи да разпише на всеки друг по един документ, че му възлага да разследва за предлагане на подкуп лицето X или Y, и рушветчията ще отиде да си вземе кинтите със залепен микрофон на гърдите. Ако мине номерът - мине; ако не мине - законът го пази, той е разследвал опит за даване на подкуп.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 10. 10 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най - добре е да се забрани със закон използването на СРС-та спрямо политици, държавни ръководители, депутати, съдии и прокурори! И пълен имунитет - до живот!
  Видно е, че и без това вървим нататък, поне да се съкрати процедурата!
  Ех, ако можеше и да са вечно живи ... !

 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какъв Агент-Провокатор? Маса филми сме изгледали как така залавят големите мафиоти. какво, ние не искаме даги залавяме и съдим ли? 25 г. след края на комунизма е време вече да спрем да се страхуваме да приложим стандартни западни практики, които е прилагал икомунистическият режим.

 12. 12 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 457 Неутрално

  То май заглавието спада към провокациите, ама от онези недомислените.

  Няма нищо лошо да си подобрят начините на събиране на информация, тълкуването ѝ е дело на съда.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Това означава ли, че провокираните Сантиров, Цонев и Попов при нов случай на успешна провокация не биха избегнали присъда?

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#9:"Иван Арнаудов"]Прав сте на теория, в контекста с нормални хора в нормална държава. В нашата нещата ще се случат малко различно: всеки прокурор или следовател ще се съгласи да разпише на всеки друг по един документ, че му възлага да разследва за предлагане на подкуп лицето X или Y, и рушветчията ще отиде да си вземе кинтите със залепен микрофон на гърдите. Ако мине номерът - мине; ако не мине - законът го пази, той е разследвал опит за даване на подкуп. [/quote]

  Не мисля, че разбирам добре опасенията Ви и описаната хипотеза. Искате да кажете, че следовател или прокурор ще възложи на друг свой колега да разследва дадено лице Х за подкуп, в следствие на което прокурорът примерно, на когото е възложено разследването ще отиде да си поиска подкуп от лицето с микрофон и в случай, че получи такъв ще задъжат даващия Х? Или идеята е да отиде с микрофон и да притисне Х тъй щото Х сам да предложи да даде подкуп? Ако е това, то би следвало в тези 2 ситуации от записите да е видно, че въпросният с микрофона подтиква Х (т.е улеснява вземането на решението на Х - едва ли не е подбудител). Поне на мен само тези два варианта ми идват на ум. Ако пък се разследва Х за това, че иска да получи подкуп то не би следвало да има проблем стига Х да го иска а не разследващия да се натиска да предлага такъв.

  Моля за извинение ако не съм разбрал правилно идеята.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]декриминализиране на даването на подкуп и поодсъдност само на вземането. [/quote]

  Абсолютно съм ЗА. Сега ако чиновник, ти прави намеци или те рекетира - нямаш верен ход.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Преди седмица в Украина приеха, че видео и аудио материали събрани без съдебно разрешение могат да бъдат използвани като доказателство. Както изглежда и те ще ни минат в борбата с корупцията.

  Ако се приемат такива материали за доказателство при наличието на толкова много смарт-фони изведнъж обществото ще се сдобие с много очи и уши. Това е страшно за Системата. И за това се съпротивява.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 17. 17 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Сега следва да бъде отменен и чл. 307 от НК, който забранява на служители на полицията да правят разработки срещу корумпирани чиновници като им предлагат да вземат подкуп.

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]Следващата логична стъпка е декриминализиране на даването на подкуп и поодсъдност само на вземането. [/quote]Ей това ще е наистина супер добро решение. Подкупваш някого, свършваш си работа и после го изпяваш и си връщаш подкупа! Да видим колко ще бъдат тези държавни служители, които ще се престрашат да вземат подкуп.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]Следващата логична стъпка е декриминализиране на даването на подкуп и поодсъдност само на вземането. [/quote]

  Не ми се струва много логично. Даването на подкуп е също толкова опасно и вредно за обществото колкото вземането му. Ненапразно съществува репликата, че ако няма кой да даде няма кой да вземе. Все си мисля, че много често подкупът е провокиран от този който има интерес от това длъжностното лице да свърши или да НЕ свърши нещо, а именно да НЕ го глоби, да НЕ го задържи, да НЕ го санкционира - шофьори, работодатели, бизнеса и др. Глобяван съм няколко пъти като шофьор (неспиране на знак стоп, неправилно паркиране - от този сорт) - никога катаджията не си е искал подкуп, а и аз никога не съм предлагал, но не би ли следвало ако е толкова зле положението катаджията сам да си поиска?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това са глупости, имитации на дейност и отклоняване на вниманието на хората.
  И политиците и управленците, и законодателите и магистратите отлично знаят, че не е проблемът в България, че нчма достатъчно СРС-та или агенти и доносници на МВР и службите - даже напротив. Само си спомнете колко е бюджетът за СРС на година (над 100 милиона) на МВР (с бюджет над 1 милиард на година) - И ТУК НЕ БРОИМ ДРУГИТЕ СРС-ТА - в скрити фирми на МВР и службите, а да не говорим за групировките - някои от тях имат много по-скъпи и модерни средтства и апаратура от държавните...
  Спомнете си още, че няма в България по-голям престъпник и рецидивист, който да не е с карта на службите и на МВР и да е под чадъра на прокуратурата и/или съда!
  Така че това само е мъгла, залъгване на хората...

  Достатъчно е да се отворят и публикуват ДОСЕГАШНИТЕ ДОКЛАДИ НА СЛУЖБИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, КАКТО И ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ФРАПИРАЩИ ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ОТЛЕЖАВАЩИ С ГОДИНИ В ПРОКУРАТУРАТА, ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДА РАЗБЕРЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА ВСЪЩНОСТ - ЗА ИМИТАЦИИ, ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ ОТ НАЙ-ДОЛНА ПРОБА!

  И се чудя как все още се намират хора, които звучат интелигентно и нормално, и продължават да се хващат на лакардиите и партенките на тези.

  Абе хора, вие не видяхте ли с очите си, пред цяла България и света, пред камерите и гостите в залата в НДК как шайка човекподобни от ОПГ Д(П)С ритаха и блъскаха паднал на земята безпомощен младеж (при сценката с "убийството на Доган" с неработещ газов пистолет...) И КАК ПРОКУРАТУРАТА ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО, ЗАЩОТО ... ОТЛИЧНО ВИДИМИТЕ ОТ МИЛИОНИ И ВСЕИЗВЕСТНИ БОКЛУЦИ БИЛИ ... "НЕИЗВЕСТНИ ИЗВЪРШИТЕЛИ"!!!!

  Наистина - все още ли има някой, който не е от бандитите, от мафията или на плата и прислуга там, който да не разбира и да се връзва на тези престъпници и мошеници? Това е направо невероятно, според мен!

 21. 21 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Депутатите узакониха "агента провокатор"
  +++

  "агента провокатор" ще да е някой де никога не е бил свързан, той или родителите му, с БКП/БСП/КГБ

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  Искам узаконяване на скритата камера. Нека всеки мераклия за далавера, да го е страх от всеки потърпевш. Да го е страх да си поиска. Намеци, побутвания и други подобни... на монитора в съда и там колкото му се полага като глоба и години.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#14:"bludniq_sin"]Не мисля, че разбирам добре опасенията Ви и описаната хипотеза. Искате да кажете, че следовател или прокурор ще възложи на друг свой колега да разследва дадено лице Х за подкуп, в следствие на което прокурорът примерно, на когото е възложено разследването ще отиде да си поиска подкуп от лицето с микрофон и в случай, че получи такъв ще задъжат даващия Х? [/quote]
  Не ги разбирате, понеже изхождате от тезата, че в следствието ни работят чисти хора, което би било прекрасно, но не е вярно Ако приемете, че всички служители в следствието и прокуратурата a priori са корумпирани (не твърдя, че абсолютно всички са, а илюстрирам какво ще стане, ако са), тогава е съвсем реално да се случи следната история:

  Корумпираният следовател Тапир Сотиров (името е фиктивно) има да си получава рушвет от някой и за всеки случай, преди да отиде да си го прибере, звънка на своя дружка-прокурор и казва "Пич, напиши ми една заповед, че имам да разследвам лицето Х за корупция". Функцията на тази заповед е само и единствено да предатира корупционния акт, нищо повече. Никой никого няма да разследва по нея.

  След като заповедта е подпечатана, подписана и е на архив в службата, следователят отива с микрофон и си записва срещата. Ако онзи, който дава подкупа, е направил капан и започне разследване, следователят си има желязно оправдание - работил е по установяването на подбуда към подкуп, което е част от неговите служебни задължения и му е разрешено от закона.

  Така че въпросната поправка ще нанесе огромни вреди, без да донесе някакви ползи. Не случайно в САЩ например е категорично забранено разследващият орган (ФБР) да подбужда към даване на подкуп и всякакъв опит за подбуда към престъпление от страна на органите е недопустим като доказателство в съда.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 24. 24 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Абе, ГЕРБ-ГЕРБ, ама това с агента провокатор е правилно. Иначе корупцията е непробиваема.

 25. 25 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Това е узаконяване на агента провокатор, това е случаят Пепи Еврото. Това и в комунизма го нямаше! Оборудването на някого със СРС ще е провокация към престъпление, а не събиране на обективна информация." Първоначално депутатите не подкрепиха тази промяна, но след прегласуване текстът беше приет.

  През комунизма не знам дали го е имало или нямало, но в САЩ и Западна Европа това е основният способ за борене на престъпността , агенти под прикритие или вербувани престъпници постоянно предлагат подкупи , дрога , оръжие и който се хване гори.

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#23:"Иван Арнаудов"]Не случайно в САЩ например е категорично забранено разследващият орган (ФБР) да подбужда към даване на подкуп и всякакъв опит за подбуда към престъпление от страна на органите е недопустим като доказателство в съда. [/quote]

  Глупости на търкалета.

  Органите на реда задържали американския гражданин в гр. Фрамингам, щата Масачузетс, след като агенти под прикритие му предали оръжие и други материали за планирания атентат.

  Пратката съдържала предмети, необходими за осъществяването на плана му. Сред тях били ръчни гранати, шест картечници и около 12 кг пластичен експлозив. Задържаният е обвинен както за планираното покушение, така и за намеренията му да подкрепи терористи от чужбина. 26-годишният Резван Ф. сметнал агентите на ФБР за хора на Ал Кайда.
  http://www.dw.de/%D1%84%D0%B1%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-11-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8/a-15425328

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван Арнаудов":

  Прекалили сте с гледането на криминални филми.Имате ли изобщо представа как протича едно разследване,как се събират доказателства та пишете подобни фантасмагории?

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван Арнаудов":
  И колко хора от следствието познавате,та казвате,че не били чисти?Ако имате конкретни доказателства защо не ги дадете в прокуратурата,или ако им нямате доверие ги представете на някоя медия и предаване като"Господари на ефира".Или само ей така си приказвате.

 29. 29 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да взема един пример, за да онагледя това, че всичко, което измъдрят и правят тези е мижи да те лъжем.
  Имаме например един едър бизнесмен, който "се отчита" редовно на всички управляващи, които и да са те, когато дойдат на власт. Да кажем, че се казва Мишо и му викат Бирата, например.
  И да приемем, че имаме внедрен агент-провокатор, който сигнализира властите, че ... Мишо Бирата чрез стар свой получател на ... "УСЛУГИ И ДОНОРСТВА" - да го наречем Гоце, иска да си уреди едно спряно след проверка от митниците производство пак да си тръгне и да си произвежда и продава...И Гоце се обажда на премиера - да го наречем Боце, и го моли (интересно колко упорито и колко време всички медии и журналисти питаха Боце и Гоце били ли са си близки, виждали ли са се и от кога и пр. много наивни въпроси..., като че ли тези работи така стават...) ДА "НЕ ЗАКАЧА" Мишето Бирата, щото той е ... "УБАВ ЧОВЕК", демек "НАШ ЧОВЕК", или както самият Мишо чистосърдечно (и затова може би скоропостижно) си призна и публично - "АМИ АЗ НА ВСИЧКИ СИ ПЛАЩАМ - И НА ТИЯ, И НА ОНИЯ,...ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МЕ ЗАКАЧАТ" с изкрено и предсмъртно недоумение!?!?
  И така Гоце и Боце се разбират и оправят убавия човек Мишо Бирата С ЕДНА МНОГО МАЛКА ПОДРОБНОСТ, ЧЕ ... ТОВА НИТО ИМ Е РАБОТА НИТО Е ЗАКОННО И МОРАЛНО ДА СЕ БЪРКАТ ТАМ И ЗА ТАКИВА РАБОТИ!
  Е добре - да приемем, че е имало СРС, което и изкарало разговорите им (които по някакъв начин изтичат и публично, тоест не могат да се отрекат и/или скрият)
  (И тук една скоба - най-напред и Гоце и Боце се ослушваха и избягваха ядосано темата. После Боце отрече много ядосано, и каза че това са лъжи и манипулации. Но ... КОГАТО "НЕГОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР", "КОЙТО ТОЙ СИ ГО ИЗБРА" - и това е и по признанието и на ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА ТОГАВА - КОКИНОВ (а за достоверността на всичко това потвърди де факто и главният прокурор Цацаров, КОЙТО ОСТРО РЕАГИРА СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО И НА ТЕЗИ РАЗГОВОРИ И ПОДГОНИ КОКИНОВ, КОЙТО БЕ ПРИНУДЕН ДА НАПУСНЕ...) все пак започна някакво вяло фиктивно разледване за Мишо Бирата, проточи го достатъчно дълго и когаот всичко поотшумя го прекрати и ... точно тогава, СЛЕД ШЕСТИЯ МЕСЕЦ БОКО ВЗЕ, ЧЕ ... СИ ПРИЗНА!!!
  Е, то тогава можем да приемем, че в този пример разполагаме със СРС-то)
  Другото, за което се говори в статията, другият важен момент е тази на "агента-провокатор". И макар че веднага при споменаването и на този типаж на човек веднага му идва на ум особата на Гоце от Сирщник, то за нуждите на примера ни мога само да напомня, че и самият Танев - макар и уклончиво и малко витиевато, но и помощникът му Антоний Странджев - направо директно ПРИЗНАХА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИЗТЕКЛИТЕ РАЗГОВОРИ, С КОЕТО СТРАНДЖЕВ ВБЕСИ И БОКО И ОНЗИ ЯДОСАНО ЗАЯВИ, ЧЕ ... СТРАНДЖЕВ ЗАГУБИЛ ДОВЕРИЕТО МУ!?!?! (при което Тони каза, че му е през оная работа и Борисов н е може да го засегне, защото наистина е въздух под налягане и нищо не разбира от истинска полицейска работа...)

  И така - ето ви пример - имаме очевадно и доказано нарушение и престъпление - и със СРС-та, и с "агенти", че и даже това става и пред очите на всички.

  Е, И?!?!?!?!
  Нещо да се е случило? Някой да е подведен под отговорност? Някой да е изправен пред съда? Да е осъден?

  I rest my case!

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Естествено, че го нямаше при комунизма, тогава бяхме правова държава!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "kermit":

  "До коментар [#23] от "Иван Арнаудов":
  И колко хора от следствието познавате,та казвате,че не били чисти?Ако имате конкретни доказателства защо не ги дадете в прокуратурата..."

  Недей да говориш глупости и да задаваш подобни "наивни" въпроси колко хора от следствието сме познавали, които "не били чисти", защото само с този въпрос демонстрираш, че си кръгъл невежа, ако не си прост(о) евтин манипулатор. И недей да спрягаш тези локуми да сме сезирали прокуратурата, защото те отлично си знаят лайната и золумите. И золумджиите.
  Мога да започна да тазказвам истории от днес до другата седмица - И АКО ТИ ГО КАЖА ТИ КАКВО ЩЕ КАЖЕШ И НАПРАВИШ ТОГАВА, БЕ?
  Защото и прикриватурата, и следствието, че и горните етажи на МВР и службите отлично ги знаят - те нали играят в един цирк...
  Намери си някоя друга аудитория или някоя неграмотна публика - напр. в "Дума" или в кръчмата, и там опитай тези много евтини лакардии - кой знае, там пък може и да минат, макар че и това ме съмнява...

  ( А ти познаваш ли поне един читав човек от следствието - аз пък да те попитам, ей така, да ми препоръчаш например, да го запозная, ако реша, с данни и факти за сериозно престъпление, и да видим какво ще направи... и нали знаеш къде точно се води и следствието?)


 32. 32 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Иванов, ти да не си съветника на Тодор Живков - Чакъров (или Чолаков), дето по всички ТВ-та разказва колко хубаво било при социализма, но се изпусна, че и двете му дъщери живеели в Лондон...Ха-ха-ха!

  The best way out is always through Robert Frost
 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "takeshi303":

  Глупости на търкалета!

  Те са му предали материали, които той е търсил. Чак тогава агентите установили контакт с него и по негово искане му предали оръжието. Те не са отишли при него докато си е пиел бирата и пиян е псувал държавата, за да му предложат оръжие и бомби.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "Realistka":

  А къде да живеят? Да ги телепортира назад във времето? Като е имало социализъм тук е било хубаво и хората не са ходили в Лондон, сега е лошо и бягат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Подчертавам дебело цитата от статията:

  "По дела за тероризъм, трафик на хора и отвличания специални разузнавателни средства ще могат да се използват и спрямо свидетел с негово изрично съгласие за установяване на престъпна дейност и на други лица.

  "Срещу предложението за промяна в НПК и в комисия, и в зала реагира Атанас Атанасов, който призова народните представители да не приемат текста, защото по този начин се узаконява фигурата на агента провокатор. Той зададе въпроса: "Кому е нужна такава промяна?"
  "Това е узаконяване на агента провокатор, тов е случаят Пепи Еврото. Това и в комунизма го нямаше! Оборудването на някого със СРС ще е провокация към престъпление"
  1. Става дума за тероризъм, трафик на хора...и свидетел/със съгласието му/, а не някакъв следовател ще бъде оборудван с подлушвателно устройство.
  2. Никъде в статията не е споменава, че така ще се процедира при данни само за подкуп.
  Не знам зщо Атанасов така е ревнал срещу промяната, но ще взема да се досетя.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  .До коментар [#31] от "info111":
  Познавам доста такива.И аз самият съм такъв.Ама такива като вас им дай да плюят само-щом някой е прокурор или полицай значи е корумпиран и прикрива престъпниците.Затова ви казвам-ако имате доказателства или поне съмнения ги кажете където трябва.Ако пък нямате доверие на властта отидете в някоя телевизия и те да разнищят нещата.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#31] от "info111":
  И във форума има агент-провокатор, или "милю"...., той си признава:
  "kermit": "И аз самият съм такъв."

  Ако всички "м..." са като него, съдейки по коментарите му, то не е за учудване, че тяхното министерство "милиция" източващо най-много народни пари е най-безхаберното....

 39. 39 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "kermit":

  Слушай, бе всезнайко. И аз познавам мнозина, и отлично познашам системата - особено по върховете. И съм минал по този път, така че не се опитвай на краставичар краставици да продаваш и да ми разправяш приказки от хиляда и една нощ.
  Ти там, където се опитваш да пращаш наивните и нищо неподозиращи хора, АЗ ТАМ ОТДАВНА СЪМ БИЛ И ОТ ТАМ СЪМ СЕ ВЪРНАЛ, И ОТЛИЧНО ЗНАМ КАКВО И ЗАЩО СТАВА И КАК ПРИКЛЮЧВА ВСИЧКО!

  Я като претемндираш, че си в час, ми отговори само на няколко много прости въпроса, ей така, без да се замислям, на първо четене.

  Я ми отговори например - не може да не знаеш, щом като твърдиш, че си това, коеот разправяш, какво ще кажеш, как ще оцениш например прекратяването на разследването срещу "неизвестен извършител" на глутницата човекоподобни, които ритаха пред всички, вкл. камерите онзи "юнак", дето изигра сценката с газовия пистолет срещу Доган?
  Кажи ми, "честен следошателю" ти как оценяваш жалката лъжа-извинение на прокуратурата (на която ти призоваваш хората да подавали сигналите), че ... ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ БИЛИ ... НЕИЗВЕСТНИ!?!?
  Обясни ми защо и как СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕЛА СЕ ВОДЯТ С ГОДИНИ И СА ПРЕКРАТЕНИ В ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ ОТЛИЧНО ИЗВЕСТЕН "НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ"!
  Поясни ми как не се разследват и няма обвинени и наказани за безброй откровени престъпления и кражби, напр. онези 2 милиарда долара от Луканов и Тодор Вълчев от валутния резерв, при положение че са налице и доказателствата, и документите, и показания пред съответната парламентарна комисия.
  Обясни ми ... абе какво ли повече има да разправям - те край нямат безобразията и престъпленията - И НЯМА ПРОКУРАТУРА, НЯМА СЪД, НЯМА СЪДЕБНА СИСТЕМА!
  И ти си седнал да ни разправяш глупости и бабини деветини тук, като че ли ти или ние сме паднали от Марс.


 40. 40 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#38] от "ne":

  Аз не знам дали е агент-провокатор, промит мозък или прост(о) човек без особен интелект и ориентация, а и това не ме интересува особено - то просто няма никакво значение,но забелевителното в случая при него и такива като него е, че те не се усещат, че вече са малцинство и лакардиите и глупостите им изобщо не хващат декиш.
  Единствената причина да отговарям от време на време на разни евтини манипулиращи посерковци с претенции за автентичност или силно заблудени са останлите, които евентуално хвърлят по едно око - да не би все още да има някой разсеян и заблуден да се върже на простотиите на такива.

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#39] от "info111":

  Карате ме да отговарям на въпроси по дела,за които нямам никаква информация.Откъде аз ще знам защо и как е протекло делото срещу тези,дето ритаха нападатерят на Доган.Или мислите,че ей така на всеки го дават да си запознае с него.Аз не отричам ,че е възможно да знаете за такива неща.Но не трябва да смятате,че всеки разследващ полицай,следовател и прокурор прикрива престъпници или е корумпиран.Както казах аз самият съм такъв и не съм проститутка,та да си продавам съвестта.Дори според мен корумпираните трябва да понасят много по-тежки наказания,защото са се клели да преследват престъпниците,а не да ги прикриват

 42. 42 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#36] от "kermit":

  ".Затова ви казвам-ако имате доказателства или поне съмнения ги кажете където трябва."

  Дал съм доказатества - ЕДИН КУП, И ДОКУМЕНТИ! И СВИДЕТЕЛСТВА ТОЧНО ТАМ, "КЪДЕТО ТРЯБВА"! И ДАЖЕ ИМАМ И ПРЕДИЗВИКАН ЛИЧНО ОТ МЕН ОТГОВОР-ПРИЗНАНИЕ НА ОТОРИЗИРАНИЯ ДЪРЖАВЕН ОРГАН, ОФИЦИАЛНО, ЗА ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА ДОСТАТЪЧНО ДОБРО МЯСТО ЛИ Е, "КЪДЕТО ТРЯБВА", БЕ ЕВТИН МАНИПУЛАТОР И ЧУКУНДУР?

  Е, И ПРИ КАТЕГОРИЧНО ПРИЗНАТО И КОНСТАТИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПОЗНАЙ КАКВО?

  НИЩО! НУЛА! ЗИРО! НУЛЪ, НАДА,...
  Така че не се опитвай да ми разправяш точно на мен приказки от хиляда и една нощ, ако обичаш. Не на мен!
  Че ако започна да разказвам и пиша с подробности съвесм ще потънеш и ще се скриеш...
  Имаш шеф, който се казва не случайно Пепи Еврото, и ти си седнал тук да ни разправяш приказки за шамандури...

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално
  До коментар [#42] от "info111":

  Мислех ,че може да проведем някаква дискусия,но щом смятате,че съм провокатор то тогава изобщо няма смисъл.А пък и не съм длъжен да ви търпя обидите.Не съм ви обидил с нищо,нито пък провокирал.Приятна вечер ви желая.

 44. 44 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  04.12.2008г.
  ДАНС иска да й се позволи "провокация към подкуп". Предложението предизвика бурни реакции в комисията. Атанас Атанасов (ДСБ) заяви, че не може да се дава оръжие в ръцете на специалните служби да правят провокации, с когото си поискат.

 45. 45 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "kermit":

  Абе ти какъв следовател твърдиш, че си, като не можеш да мислиш с главата си? Ти очи нямаш ли? Акъл поне малко нямаш ли? Морал - не като за правист и магистрат, като за следовател - ЗАЩОТО ТЕ ТРЯБВА ДА СА С МНОГО ПО-ВИСОК - а поне на обикновен гражданин НЯМАШ ЛИ, БЕ?
  Ти наистина ли си толкова прост или се правиш - КАКВО ИМА ДА ЗНАЕШ ИЛИ НЕ ЗА ТОВА СЛЕДСТВИЕ, БЕ!
  ТЍ НЕ ВИДЯ ЛИ С ОЧИТЕ СИ - И АКО НЕ ИДИ В НЕТА И ВИЖ - СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ, КАКТО МИЛИОНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ И СВЕТА МАЙМУНСКИТЕ ЛИЦА НА ЧОБЕКОПОДОБНИТЕ ОТ ДПС, КОИТО РИТАХА ПАДНАЛИЯ МЪЖ?

  Не те карам да ми решиш сложно интегрално уравнение или нещо, което не е в областта ти, или дори изобщо да изисква нещо друго, освен нормален акъл и морал - ТИ КАК ЩЕ КОМЕНТИРАШ, ЧЕ ОТ МИЛИОНИТЕ САМО ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ СА ВИДЯЛИ И РАЗБРАЛИ - ЗАБЕЛЕЖИ СЛЕД МЕСЕЦИ РАЗСЛЕДВАНЕ - ПРИ ЦЯЛАТА МОЩ НА ДЪРЖАВАТА И ИНСТИТУЦИИТЕ, МВР, СЛУЖБИ ТОВА, КОЕТО ... ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАУЧИ И РАЗБЕРЕ ЗА БРОЕНИ МИНУТИ И ЗНАЯТ ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХОРА И СВИДЕТЕЛИ, ВКЛ. ... СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ НСО!!! А ИМЕННО - ИМЕНАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ДПС, КОИТО РИТАХА В ТЯЛОТО И ГЛАВАТА ПАДНАЛ БЕЗПОМОЩЕН И НЕСЪПРОТИВЛЯВАЩ СЕ МЪЖ!

  И ти претендираш да си следовател, да имаш морал и качества за такъв, че даже и си седнал да ни увещашаш тук, че и акъл да ни даваш!

  Всъщност истинският ми въпрос към теб е ти наистина ли си тъп, или се правиш на такъв?
  Защото ако отговорът е да, то започвам да допускам, че наистина може и да си този, за който твърдиш!

  Е, наистина няма такава държава!!! В тази "държава" е напълно възможно и ти и такива като теб да са следователи и прикурори...

 46. 46 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сигурно мнозина си спомнят филма на Би Би Си "Да купиш игрите".
  След него се разгоря страшен скандал, в чийто епицентър се оказа Иван Славков. Филмът изобличаваше корупцията в Международния олимпийски комитет. Славков, тогава шеф на БОК и БФС, и приятелят му - лобистът Горан Такач, бяха заснети на среща с журналисти от предаването "Панорама" на Би Би Си, представили се за британски бизнесмени, чиято цел е да купят гласове в МОК в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на игрите през 2012 г.

  След това Славков беше освободен от МОК. В същото време обаче в България срещу журналистите беше образувано наказателно дело. И то точно за провокация към подкуп - по чл. 307 от НК. Делото беше образувано от прокуратурата, когато тя бе ръководена от Никола Филчев.

 47. 47 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "kermit":

  Приятна вечер и на вас, но и никой тук не е длъжен да ви слуша глупавите лъжи и провокации, опити за манипулации или напълно неадекватните ви съвети.
  Те нямат нищо общо с действителността, а в тази държава един от огромните проблеми е, че всеки дава акъл, всеки знае много и говори абстрактно, НО КОГАТО ОПРЕ ДО КОНКРЕТНИ ИМЕНА И СЛУЧАИ, ИЗВЕДНЪЖ ВСЕЗНАЙКОВЦИТЕ СЕ УМЪЛЧАВАТ И ДАВАТ ЗАДЕН ХОД!

 48. 48 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#46] от "shogun":


  Да, спомням си, и това е много добър пример.
  И между другото какъви конкретни изводи ти си правиш от тази история?

 49. 49 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#48] от "info111":

  Че България е типичен пример със законите си срещу провокация към подкуп наред с други държави като Казахстан, Киргистан, Таджикистан, Украйна и тн.

 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  Демокрацията приключи дечица. Всъщност приключи игричката на демокрация. Съвсем вярна е констатацията, че това и при комунизма го нямаше. Сега да видите колко лесно всяко мизерно говедо ще бъде завербувано да топи всеки, на когото е хвърлило око. Сега вече адът може да ви се види рай. Просто изчакайте реда си. Той неизбежно ще дойде. Апропо, започвайте да се оглеждате във всеки и във всичко. Този път и ДС е надмината. Това вече е постижение. Една напълно нова България. България на провокаторите. Поне след време ще има де се четат много повече досиета на агенти отколкото са тези на ДС. Честито!
  !

 51. 51 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#28:"kermit"]И колко хора от следствието познавате,та казвате,че не били чисти?Ако имате конкретни доказателства защо не ги дадете в прокуратурата,или ако им нямате доверие ги представете на някоя медия и предаване като"Господари на ефира".Или само ей така си приказвате. [/quote]Нямам съмнителното щастие да познавам лично следователи. Но чета вестници и слушам радио ежедневно и постоянно научавам за опорочени дела, които се провалят по вина на следствието и негодно събрани доказателства. Това подсказва или некомпетентност, или корумпираност. И нещо не мога да се сетя за нито един съществен успех и нито един престъпник с бяла якичка, натикан в затвора.

  Разберете, kermit - ако искате обществото да уважава представителите на Вашата професия, трябва вие (като гилдия) да покажете резултати, а не да заявявате намерения. За момента вашата гилдия е огромен, ама ОГРОМЕН длъжник на хората, от чиито данъци идва и Вашата заплата. Дотогава нямате право да се държите като обиден.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 52. 52 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#47] от "info111":

  Алоуууу, за триене си вече с тия квалификации!

 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иван Арнаудов":
  Вие сте интелигентен човек и с вас може да се води цивилизован разговор и затова си позволих да ви репликирам.И друг път сме водили разговор с вас и затова съм убеден,че уважавате и чуждото мнение.Да мина на въпроса.Далеч съм от мисълта,че няма корупция в полиция,следствие и прокуратура.Но нещата не винаги са такива каквито се представят по медиите.В едно дело винаги се работи с доказателства,но доказателствата невинаги са достатъчни.Не забравяйте ,че и Ал Капоне е осъден за неплатени данъци,а не за другите си много тежки престъпления.Българският закон все пак дава много голяма възможност ако някой е недоволен да обжалва присъдата или постановлението на прокуратурата.Има втора,понякога и трета инстанция.Всеки който е недоволен може да обжалва,не само престъпниците,но и пострадалите.И повярвайте ми повечето хора го правят.Българинът обжалва почти винаги до последна инстанция.Така че нещата никога не зависят от един човек-дори и някой да е корумпиран винаги решението му може да се обжалва.Да не говорим,че при сериозни дела винаги има наети адвокати и те са много добри юристи и веднага ще забележат нещо нередно.Както казах аз съм върл противник на корупцията и смятам,че корумпираните са проститутки;които се продават за пари.Такива боклуци заслужават най-тежки наказания.Ако зависеше от мен щях да приложа китайското решение по въпроса/знаете в Китай как действат с корумпираните/.Но аз не мога да се съглася заради няколко боклука на всички да се гледа като на корумпирани и некадърни.Аз мисля,че достатъчно съм се доказал и професионално и откъм морала.Не искам да влизамхв подробности,но благодарение на разследванията ми много опасни бандити са в затвора.Става въпрос не за хора,ами направо за зверове.И действително много пъти живота и здравето са ми били в риск.Имам и белег на главата от хвърлен камък от тълпа цигани.Така че мисля,че имам право,когато безпричинно ме обвиняват,да кажа нещо в своя защита.Знам какви са настроенията в този форум срещу хора с моята професия,но смятам ,че хора като вас ще ме разберат.

 54. 54 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#53] от "kermit":

  Моите уважения за това, което правите. Увлечени в основателни критики към корумпираните в системата пропускаме да отдъдем заслуженото на честните. Колко от нас ще се посветят на трудната и опасна работа да се бориш с престъпници за средна държавна заплата...

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#54] от "Whoops":
  Благодаря.Повярвайте отношението ми към корумпираните не се различава от вашето.Но не трябва всички да са под един знаменател.Това че някой е боклук и си продава съвестта,не трябва да слага етикет на всички в тази сфера.

 56. 56 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 381 Весело

  Страшно са ни подготвени депутатите. Първо са против, после прегласуват и са за. Ей така ще се прави и съдебната реформа от страшно компетентни хора. С плаващи мнозинства и задкулисни догаворки и с подкрепата на ДПС дето не стигат гласове и на ДПС-Баресков-2.

 57. 57 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съдът МОЖЕ или за платили те си НЕможе!

 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Най-лесният начин за манипулиране е като се лепят етикети. Путин казва за украинците "бандеровци-фашисти" и цяла Русия престава да мисли с главите си. Така и сега г-л Атанасов, лепва етикета "агент провокатор" и всички престават да мислят, в съзнанието им е само политическата полиция и подобни.

  По същество той закриля престъпниците. Защото ако някой ми предложи подкуп аз ще го отхвърля. А ако и имам телефончето включено на запис ставам ли агент-провокатор?

  Абсолютно правилно решение. Сега преди някой да приеме подкуп или корупциона сделка 1000 пъти ще се замисли дали в момента не му поставят капанче.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  [quote#46:"shogun"]представили се за британски бизнесмени, чиято цел е да купят гласове в МОК[/quote]
  Ами тези наши журналисти които няколко пъти хващаха така цигански барони продаващи гласове? Представяха се за купувачи и ги снимаха със скрита камера. Ако това се наказва излиза, че се защитават тези продаващи гласовете си а журналистите са престъпници. Пълен абсурд драги привърженици на етикета "агент провокатор".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дори и един корумпиран прокурор и/или следовател в системата Е ТВЪРДЕ, НЕДОПУСТИМО МНОГО!!!
  Не ви ли се струва, че този филм вече сме го гледали?
  Не забелязвате ли, че този разговор вече сме го водили?
  Спомняте ли си преди години разговорите за корупцията и престъпните обвързаности и зависимости в съденбната система и на съдии? Помните ли си как и колко мастити магистрати се възмущаваха и гневеха как можело да се "говори така за цялата система"?
  Спомняте ли си онзи висш магистрат (той всъщност не бе един, даже не бяха и двама...) които се заканваха, заплашваха, отричаха и даже обвиняваха онези, които ЗАЯВЯВАХМЕ, ЧЕ БЕЗОБРАЗИЯТА В СЪДА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СА НЕДОПУСТИМИ?
  И как публично иначе уж на високи постове лица говореха, че ... НЯМАЛО ТЯХ ДА ГИ УЧАТ НЯКАКВИ СИ ПЕДЕРАСИ И ПЕДОФИЛИ ОТ ЕВРОПА!!!
  А спомняте ли си масовия вой на "ЧЕСТНИ СЪДИИ И МАГИСТРАТИ" - колко много и упорито и честно работели, как си носели папките и в къщи, как условията им за труд не били никак добри и колко били претрупани от работа...?

  И ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ ОБАЧЕ - ИНАЧЕ МНОГО СЛОВОХОТЛИВИ И ЗАПАЛЕНИ - КОЛЧЕМ СТАНЕШЕ ДУМА ЗА КОНКРЕТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ТЕХНИ КОЛЕГИ И НАЧАЛНИЦИ, ИЗВЕДНЪЖ ... ДАВАХА ЗАДЕН ХОД - НЕ ЗНАЕЛИ, НЕ ЧУЛИ, НЕ РАЗБРАЛИ,..., НЕ МОЖЕЛИ ДА КОМЕНТИРАТ!!!!!

  И така, точно така и с тези приказки стигнахме до тук, ДО ДЪНОТО! Посланици на други държави ДА НИ КАЗВАТ ПУБЛИЧНО И СЪВСЕМ НЕДИПЛОМАТИЧНО, В ПРАВ ТЕКСТ ЗА "ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ" СРЕД СЪДИИТЕ!!!

  ЗА КОИТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ И ЗНАЕШЕ И ОТ МЕСЕЦИ И ГОДИНИ ПИШЕ И В МЕДИИТЕ И СЕ КОМЕНТИРА В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ФОРУМИ!

  ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ, САМО НЕ ........ ЕДИНСТВЕНО И ТОЧНО ЧЕСТНИТЕ ИМ КОЛЕГИ!!!!!!!
  КОИТО ИНАЧЕ НЕ СА ГЛУПАВИ И ИДИОТИ, ИНТЕЛИГЕНТНИ И С ПРЕТЕНЦИИ СА, УМНИ И ПРОФЕСИОНАЛНО ПОДГОТВЕНИ, И С ЧУВСТВО ЗА ОБЩЕСТВЕНА СЪПРИЧАСТНОСТ.

  Но точно за конкретните техни колеги и престъпленията им, ТЕ НЕ ЗНАЯТ! И така - с години! Те ги търпят, правят се, че не ги виждат, А ИНАЧЕ СА МНОГО ЧЕСТНИ И МНОГО ДОБРЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА В - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ПРИ ОВЪЗМЕЗДЯВАНЕ НА НАРУШЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!?!?!
  Е да де, ама ние не ядем доматите с колците и не сме паднали вчера от дърветата, и ако на тези им минават простотии, че техен колега например е станал много богат, защото е показал завидни брокерски умения на борсата - по-големи и от опитни и тренирани, доказали се брокери там, то на нас тези не ни минават - НИЕ ПРОСТО ИМАМЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ САМОУВАЖЕНИЕ И МАЛКО ПО-МАЛКА ПОНОСИМОСТ КЪМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ! Включително и особено КЪМ ОНЕЗИ ОТ РЕДИЦИТЕ ИМ, КОИТО СЕ КРИЯТ И ЗАД ГЪРБОВЕТЕ ИМ!!! И които те с месеци и годин и се правят, че не забелязват и не знаят нищо за тях. И НЯМАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! И на тях и точно на тези ли трябва да им се обясняват прости истини, като тази например, че ... "НАМИРА ТОЗИ, КОЙТО ... ТЪРСИ"! И че ако НЕ потърсиш и не се заинтересуваш ИЛИ СИ ОБРЪЩАШ ПОГЛЕДА В ДРУГАТА ПОСОКА, НЯМА И ДА НАМЕРИШ - НИКОГА, СЪС СИГУРНОСТ!
  Ако един човек НЕ ИСКА ДА ВИДИ ЕДНО НЕЩО, ТОЙ НЯМА ДА ГО ВИДИ, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ПРИНУДЕН!!!

  (Бойко Борисов изрече опашата лъжа за реформите в Румъния и постиженията на г-жа Маковей, че били политически репресии и пр. глупости. Г-жа Маковей обаче понеже е честна и почтена и не цепи никому басма директно каза, че Борисов лъве, с което предизвика един куп слуги и подгласници на Борисов да се хвърлят да го защитават, нападайки и игнорирайки я - като Беновска с тъпия си въпрос, или останлите, вкл. наричайки я мамалигарка. Е да, но понеже Борисов е популист и като съзря острата реакция на хората в заяита на госпожата, ДНЕС ВЕЧЕ ДАДЕ ЗАДЕН ХОД И ИЗРЕЧЕ В ПРАВ ТЕКСТ, ЧЕ ... Г-ЖА МАКОВЕЙ БИЛА ПРАВА“. Е, направи го типично по тодорживковски маниер на правешкия селски хитрец - говореше за думите на госпожата, че била необходима политическа воля...)

  Те не виждат колегите им, КОИТО КАРАТ НЕПОСИЛНИ ЗА ЧЕСТЕН СЛУЖИТЕЛ КОЛИ, НАПРИМЕР, и те най-добре значт за какво става дума, защото ... СИ ЗНАЯТ ОТЛИЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА И ПЛАТАТА!!!
  Те не виждат с кого и с кои се сдушват, пият си питиетата и кафетата и си ходят по курортите колегите и шефовете им! Не знаят за скъпите им имоти в страната и чувбина, за хотелите и казината им, за сметките им, които не могат да имат легално и за 100 години честен високозаплатен труд!...
  Те не знаят за "странните" НЕПРЕКЪСНАТИ грешки на тези - особено при "интересни" разследвания и дела!!! Защото те, завалиите, са паднали от Марс!

  ДОРИ И ЕДИН, САМО ЕДИН КОРУМПИРАН, ЗАВИСИМ, ОБВЪРЗАН С ПРЕСТЪПНИЦИ ИЛИ ПРЕСТЪПНИ И МАФИОТСКИ ЛИЦА И КРЪГОВЕ ПРОКУРОР, СЛЕДОВАТЕЛ, СЪДИЯ, ... МАГИСТРАТ Е ТВЪРДЕ МНОГО, НЕПОСИЛНО И НЕДОПУСТИМО МНОГО, УВАЖАЕМИ ГОСПОДА "ЧЕСТНИ МАГИСТРАТИ"!
  Твърде много!

  Ако тръгна да разказвам дума по дума за едно дело и за безбройните УМИШЛЕНИ "неволни" действия на "ЧЕСТНИЯ СЛЕДОВАТЕЛ" - и става дума за много тежко престъпление - на следовател С ИМЕ И СТАЖ!!! просто не знам как някой негов колега наистина яе го коментира публично изобщо и как изобщо ще дръзне да говори!
  Няколко години - НИЩО!!! АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО, ОСВЕН УСИЛЕНО И ТРЕСКАВО ЗАЛИЧАВАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВА С ВСИЧКИ СИЛИ И ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ!!! Даже и имената на убиеца не са снети ОТ ДОКУМЕНТИ правилно, и след 2 трупа ... Е ОСТАВЕН ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ВЕДНАГА ОТ СТРАНАТА, И СЛЕД ТОВА ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗДИРЕН "ЛЕГАЛНО", ЗАЩОТО ... ВРЪЩАТ ПРИЗОВКИТЕ ОТ АДРЕСА В ЧУЖБИНА, ЗА ГИ ВРЪЩАТ ЗАЩОТО ... ГОЛЕМИЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТ, КОЙТО МУ СНЕЛ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ САМОЛИЧНОСТТА ДОПУСНАЛ ... ПРАВОПИСНА ГРЕШКА, КАТО МУ ВЗИМАЛ ИМЕНАТА!!!
  И след това се налага да бъде издирван и намерен чрез Интерпол...
  Да продължавам ли с конкретните ЛЪЖИ И ИЗМАМИ - щото мога до сутринта, и ТОВА Е САМО ПО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ДЕЛО? и с всичките измами и в следствието, и в прокуратурата, и в съда по инстанциите?

  Така че глупости и тъпи съвети от манипулатори или наивни млади и неопитни момчета точно по тази тема изобщо не ми се слушат. Особено пък в структури към прокуратурата, и то българската, където йерархията и подчинеността на главния прокурор, ЧИЕТО ИМЕ ПЪК Е СОТИР ЦАЦАРОВ, Е ЯСНА И КАТЕГОРИЧНА, тоест той лично или чрез ОБЕЗКОСТИТЕЛИТЕ СИ може да пре.бе всяко дело и разследване...И да започне всякакво разследване по "грешка" - дори и за най-абсурдните и несъстоятелни И С ПРОСТО ОКО, И ОТ КОСМОСА ОБВИНЕНИЯ!!!

 61. 61 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  "Един и същи огън и топли и изгаря"! Прилагането на законите, също! Алчността човешка, липсата на морал у тези индивиди, назоваващи себе си "магистрати", самочувствието им на недосегаеми, са истинските причини за проблемите. Естествено е, не всички съдии, прокурори и следователи, да не са корумпирани. Може би са съвсем малко, но поговорката за кацата с мед и лъжицата катран, е дошла от горчивия опит през годините на властващата безхаберност и криворазбрана колегиалност на другите, честните, но търпящи заобикалянето на закона. Може би, по "етичните правила" на колегиалността, постъпват правилно, но според Морала човешки, са съучастници!

 62. 62 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Комунизма не беше природно явление за да си отиде от самосебе си.Беше демагогията на хора захапали здраво властта.Те са тук и сега.Особеностите на времето искат рафинирани подходи, а от време на време някой се изпуска сякаш да ни напомни- ние сме тук ,на всеки километър до края на света.Нали така се пееше?

 63. 63 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#61] от "batzdravo":


  Няма такова нещо. Нито са малко мошениците, корумпираните, зависимите и престъпниците сред българските магистрати, прокурори, следователи и съдии, особено висшите и ръководните, нито са епизодични и единични случаи.

  ТУК СТАВА ДУМА ЗА СЪВСЕМ ОРГАНИЗИРАНИ И УСТОЙЧИВИ ИЗГРАДЕНИ ВЪВ ВРЕМЕТО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ, ЗА МАФИЯ!
  И няма какво някое младо конче тук да се опитва да се пъчи и да ни обобщава и убеждава, че понеже не е в играта на шефовете си или колегите си, значи по принцип нещата са си в ред, само с някакви малки и незначитекни изключения.

  Случаите и примерите са толкова много, и толкова много от тях са толкова ясни и драстични, че просто трябва наистина или да си долен елементарен манипулатор, или да живееш в някакъв много затворен свят и да си пълен кон с капаци и наивник едновременно, за да не знаеш тези неща, КОИТО ВСЕКИ, ДОРИ И МАЛКИТЕ ДЕЦА ВЕЧЕ В България ОТЛИЧНО ЗНАЯТ!

 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1775 Любопитно

  Защо отново трябва да има пълномощно за скрита камера? Или само правилните хора имат право да снимат и записват тайно? А беше съвсем лесно — "скрита камера" да стане нормално доказателство, без да се търси втори и трети свидетел, или съгласие от записаните. Няма такива глупости като този е агент провокатор, а онзи не е. Който отвори дума за даване/вземане или някакъв натиск, да си знае, че може в момента да го записват трети лица, и утре да му цъфне мутрата в Ютуб, фейсбук и в новините.
  Хайде сега отново правилните хора ще посочват кои са правилните агенти. Мафия на едро.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#64] от "gost22":


  Именно, това се опитах да изтъкна и напомня. В България престъпниците не влизат в затвора не защото няма закони и доказателства, с които да си получат заслуженото и досега - НАПРОТИВ - а защото ... В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА И УПРАВЛЯВА И КОНТРОЛИРА ВСИЧКИ ВЛАСТИ, НАЧЕЛО С РЕПРЕСИВНИТЕ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ - ПРОКУРАТУРА, МВР, СЛУЖБИ,...
  И от там логиката е повече от ясна - да се даде повече власт в ръцете на мафията и организираната престъпност, която е във властта означава само да им се налива още вода в мелницата и да се създават все нови и нови предпоставки за катастрофата на България!

  В България и досега има хиляди, десетки хиляди ясни доказателства за престъпления, вкл. и със СРС-та, и с внедрени агенти и показанията им и т.н. И НИТО ЕДИН ПО-ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК ОСЪДЕН С АДЕКВАТНА ПРИСЪДА И В ЗАТВОРА ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ! НИТО ЕДИН ПО-ГОЛЯМ - ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПОЛИТИК ИЛИ МАГИСТРАТ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗА ОЛИГАРХ ИЛИ КУКЛОВОД - И ТО НА ФОНА НА ТОЗИ ОКЕАН ОТ ОЧЕВАДНИ БЕЗОБРАЗИЯ, КРАЖБИ, КОРУПЦИЯ, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!

  Затова още в първия си постинг напомних, че това е поредната имитация на тези, че неяо правят пред скандализираните български граждани!

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Репресивните държавни органи (то поначало самата държава като апарат е репресивна) винаги са ползвали, ползват и ще ползват провокатори, няма значение с какви юридическа схоластика ще прикрият тази незаменима за тях фигура.
  Това е системно поведение, без провокации държавност не вирее.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK