Върховният съд върна оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

Евелин Банев - Брендо

© Георги Кожухаров

Евелин Банев - БрендоВърховният касационен съд (ВКС) върна на Софийския апелативен съд делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо и още трима души заради допуснати съществени процесуални нарушения. Това става известно от сайта на съда.


На първа инстанция Банев получи седем години и половина затвор, а Моника Добринова - бивша съпруга на Брендо, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният брат на Банев Симо Карайчев получиха тригодишни условни присъда. Впоследствие Апелативният съд оправда всички в състав председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева. Последната имаше особено мнение.


Върховният касационен съд (ВКС) приема, че е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, от категорията на абсолютните. От цитираните членове от НПК става ясно, че нарушенията са, че по присъдата няма мотиви или протокол за съдебното заседание на първата или въззивната инстанция;присъдата или решението са постановени от незаконен състав; тайната на съвещанието е била нарушена по време на постановяване на присъдата или решението.
Софийският апелативе съд е допуснал и нарушение на чл.301, ал.2:


"САС, въпреки отсъствието на процесуална възможност, направил обратното, като отменил изцяло присъдата на СГС. По-важното е друго, че с новата присъда въззивният съд не се е произнесъл по висящото спрямо подс.Б. обвинение по чл.253 НК и за това, че имуществото, с което се претендира да е извършил инкриминираните финансови операции е с произход от трафик на НВ, извършен през 2000 година от А. Г.. Обстоятелството, че в диспозитива на новата присъда присъства изречение, с което присъдата на СГС се потвърждава в останалата й част, не налага извод, различен от направения по-горе, защото тя е отменена изцяло".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK