Екоминистерството не откри отклонения в жълтия дъжд

Екоминистерството не откри отклонения в жълтия дъжд

© Антон ПоповПоявата на жълт дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а най-вероятно е природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май.


Анализът за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови частици от проба, взета в района на кв. "Павлово" сочи, че регистрираните концентрации на олово, кадмий никел и арсен са значително под допустимите им годишни концентрации. Те са съпоставими с измерените концентрации през същия сезон на 2014 г.


Пробата от валежа, взета в района на Централна метеорологична станция на НИМХ – БАН в София показва, че данните от анализа на характерните показатели са съпоставими с измерените през месец март в горския стационар "Витиня". Заключението от нея е, че няма съществено отклонение, следствие на извънредното събитие  жълт дъжд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK