Откриването на "Квадрат 500" - "Доживяхме да се съизмерваме с величието на европейското изкуство"

"Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света", обави премиерът Бойко Борисов при откриването на Националната галерия "Квадрат 500".

© Георги Кожухаров

"Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света", обави премиерът Бойко Борисов при откриването на Националната галерия "Квадрат 500".Това ни прави част от Европа", "С нищо не отстъпваме", "Достойнството на българското изкуство се съизмерва с величието на европейската световна култура", "Доживяхме подобно чудо в България", "Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света". С такива коментари държавният елит откри днес Националната галерия "Квадрат 500" или т.нар. български Лувър.


На церемонията присъства почти цялото правителство начело с премиера Бойко Борисов, а също и вицепрезидентът Маргарита Попова, дипломати, народни представители, художници.


В началото под водачеството на куратора на музея Светлин Русев официалните гости направиха бърза, около 20-минутна обиколка на няколко от общо 28-те зали. Почти тичайки след премиера, гостите разгледаха залата с няколко произведения на Захари Зограф, раздела с творби от Япония и Индия и накрая се качиха в залата с най-известните български автори като Златю Бояджиев и Владимир Димитров-Майстора.
Официално откриване на галерия "Квадрат 500"

© Георги Кожухаров

Официално откриване на галерия "Квадрат 500"


Тогава последваха речите на възхита.


Мога само да благодаря за усилията на хората, които положиха доста дълго време огромен труд, за да имаме днес 25-26 хил. кв. м музей. С тези думи, подчертаващи големината на галерията, откри събитието министърът на културата Вежди Рашидов. Години наред България нямаше такъв музей, шедьоври и произведения стояха в хранилищата, старееха, а не там е мястото на българското изкуство, допълни той.


"Ние сме част от Европа и музеят е за европейско изкуство и ние сме подредили наравно по периоди с всички големи майстори, които ще видите в музея. Това ни прави част от Европа и ние не отстъпваме с нищо, а в някои отношения сме много талантливи и добри", заяви Рашидов.


На това, че с новата галерия България и изкуството й се изравняват с Европа, наблегнаха и всички следващи говорещи.


Веднага след Рашидов думата взе Светлин Русев, който си беше подготвил слово. Обяви, че "Квадрат 500" е може би най-демонизираният обект, "в който наивната съзидателна вяра периодично се сблъскваше с лични национални политически комплекси". И също посочи, че тук вече "достойнството на българското изкуство се съизмерва с величието на европейската световна култура".


Русев сравни музея с националния център за изкуство и култура в Париж "Жорж Помпиду", с пирамидата на Лувъра и други големи световни културни центрове. "Доживяхме подобно чудо да се случи и в България", обяви той.


Светлин Русев не пропусна да отдаде специално внимание на Вежди Рашидов: "Харесва ли ни или не министърът на културата, без неговата ренесансова амбиция и воля едва ли щяхме да откриваме днес националната галерия", обяви той.


Друго чудо, което Русев преживял в последните два-три дни, са пълните зали с ученици, студенти и възрастни хора, "някои от които просълзени" и не криещи възхитата си.


Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пък се почувства горда, че България има с какво да запълни музея и "има толкова паметници на културно-историческо наследство". Благодари и на европейската солидарност, тъй като музеят е финансиран с 27 млн. лв. от Европейския фонд за регионално развитие.


Най-лаконичен беше премиерът Бойко Борисов. Разказа как се е родила идеята за музея:


"Преди няколко години при акад. Светлин Русев ме бяха поканили в едно ателие и си говорехме, че няма музеи и че мазетата са пълни с картини, икони, които се рушат. И аз му казах, че ще му направя музея. Ето, музея го има днес."


Премиерът премина през само някои от залите на музея за около 20-тина минути. Видя основно залата с изкуство от Япония и Индия, както и най-известните български автори като Златю Бояджиев и Владимир Димитров-Майстора.

© Георги Кожухаров

Премиерът премина през само някои от залите на музея за около 20-тина минути. Видя основно залата с изкуство от Япония и Индия, както и най-известните български автори като Златю Бояджиев и Владимир Димитров-Майстора.


"Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света. Много преди да дойде демокрацията, умни хора са давали пари и са откупували подобни неща. Пожелавам ви успех", заяви Борисов. Така той за пореден път отбеляза макар и индиректно ролята на Людмила Живкова, която определяше културната политика в края на комунистическия период.


Борисов не спести и шеги: "Не му се радвайте много, може някоя лампа да изгори или някоя платка утре да падне", каза той. Отбеляза, че е прочел наскоро в един информационен сайт статия, че се открива нов музей, но в него няма нови картини. "И сега съм казал на Вежди това, новото крило, да е с мои картини и на нови, млади автори", продължи той с хумора.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK