Поредни глоби, дупки в закона и рушащи се ценни сгради

Действията, а и бездействието на собствениците на ценната къща на ул. "Шипка" 38 на много апетитно място в София, от години водят към нейното поне частично разрушаване. С идеята на мястото да изникнат нови огромни и печеливши сгради

© Николай Дойчинов

Действията, а и бездействието на собствениците на ценната къща на ул. "Шипка" 38 на много апетитно място в София, от години водят към нейното поне частично разрушаване. С идеята на мястото да изникнат нови огромни и печеливши сградиМаксимално възможната глоба от 100 000 лева ще бъде наложена в близките седмици на собствениците на една от малкото къщи в стил сецесион в София - тази на ул. "Шипка" 38 и по-известна като къщата на архитект Георги Фингов. Това научи "Дневник" от източници в Столична община.


Досега от дирекцията за контрол на строителството на общината са издали редица предписания и препоръки за спешни мерки и ремонти по рушащата се от години сграда, но те не са били спазени. Така сградата, която е паметник на културата с национално значение, тъне в разруха. Затова и от общината са решили да предприемат действия за глобяване на собствениците.


Действията, а и бездействието на собствениците на ценната къща на много апетитно място в центъра на София, от години водят към нейното поне частично разрушаване. С идеята на мястото да изникнат нови огромни и печеливши сгради.
За къщата на ул. "Шипка" 38, строена в стил сецесион от едни от най-известните архитекти на стара София за негов дом - Георги Фингов, има съгласуван план за реконструкция. Според одобрения с подписа на тогавашния шеф на Института за паметниците на културата Георги Угринов през 2009 г. план сградата ще се надстроява с три етажа, а до нея ще се издигне нова пететажна сграда. "Не е възможно да се изпълни този план, без да се махне покривът, а той е сред най-ценните", коментира преди време пред "Дневник" арх. Валентина Върбанова, работила в общинското дружество "Стара София" по време на съгласуването на проекта. Не е ясно и какво ще стане с интериора в стил сецесион, който също е рядък за България. Според експертите съгласуваният план на практика ще обезличи паметника и той ще остане поредната апликация върху стъклото и бетона.


Проект по плана така и няма. И няма и как да има, тъй като този план не е подписан от главния архитект на София Петър Диков, който го оспори неколкократно. А санкцията на главния архитект е задължителна. От години собствениците на имота се опитват да издействат получаване на разрешението и да задействат плана. Но досега не са успели.


След като няма да изникне поредният МОЛ или хотел, поне някоя бизнес-сграда, няма да има нищо. Изглежда това е замисълът в случая със сградата на арх. Фингов, по която не се ремонтира нищо, въпреки редицата предписания.


Все пак тактиката на собственици на подобни имоти да оставят сградите да рухват и после да строят на тяхно място в освободеното пространство, би трябвало вече да не е работеща. Тъй като от няколко години в закона за културното наследство действа текст, който изисква ценните къщи да бъдат възстановявани от собствениците им в оригиналния им вид. Засега този текст обаче не е бил прилаган. И предстои да се види от практиката дали той ще може да бъде задействан, дали невзимащи от години мерки собственици все пак ще бъдат принудени да поддържат и възстановят имотите. Или разпоредбата ще се окаже недействаща, както друг законов текст за принудително ипотекиране на такива рушащи се ценни сгради /виж карето/.


Сградата на Захарна фабрика е построена през 1898 година от белгийската компания Солвей. Тя е открита в присъствието на цар Фердинанд I. За времето си е най-голямото промишлено предприятие в страната. Днес паметникът на културата с национално значение е превърнат в руина

© Георги Кожухаров

Сградата на Захарна фабрика е построена през 1898 година от белгийската компания Солвей. Тя е открита в присъствието на цар Фердинанд I. За времето си е най-голямото промишлено предприятие в страната. Днес паметникът на културата с национално значение е превърнат в руина


Към момента единственото, което явно се прави, е налагане на глоби на собствениците. Това обаче по-скоро не действа или поне не се вижда да е подействало. Като при старата Захарна фабрика в София например. От сградата - паметник на културата с национално значение, днес са останали само руини.


През 2009 г. двама души бяха затрупани от срутила се сграда в комплекса. И тогава собствениците бяха глобени - общината поиска максималните 100 000 лв., а съдът постанови 50 хил. лв. Досега обаче мерки не са взети.


100 000 лева глоба наложи Столичната община на собствениците на къщата на Яворов, която се намира на ул. Раковски 136 и също от години тъне в разруха. Санкцията е потвърдена наскоро и на първа инстанция от съда. Но собствениците продължават обжалването.


И за собствениците на къщата на поета Пейо Яворов също се чака глоба от максималните 100 000 лв., санкцията е потвърдена на първа инстанция от съда, но обжалването продължава

© Георги Кожухаров

И за собствениците на къщата на поета Пейо Яворов също се чака глоба от максималните 100 000 лв., санкцията е потвърдена на първа инстанция от съда, но обжалването продължаваДупка в закона


Според закона за културното наследство общината или държавата би трябвало да могат да ипотекират ценни сгради, чиито собственици не ги поддържат. Със средствата държавните или местните власти трябва да се направят необходимия ремонт, а ипотеката да се изплаща от неизрядния собственик. Ако той не изпълнява задължението си, се предвижда и отнемане на имота. Текстът, който би трябвало да реши именно казуси като тези с къщите на Яворов и Фингов, Захарна фабрика и много други, обаче се оказва мъртъв. Експерти в Столичната община коментираха, че са се опитали да го приложат, но нотариуси отказали да учредят подобна ипотека. Те обяснили, че не могат да стъпят само на закона за културното наследство и трябва да има изрични разпоредби в специализираните закони за нотариусите и за банките, за да може да се учредят такива ипотеки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  собствениците на къщата на поета Пейо Яворов - приятеля на Гоце от Долни Лом - оня окичения с нарцисизъм!

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2114 Весело

  Какво пречи на т.нар. държава след като именува даден имот като национален паметник на културата да го изкупи на съответна цена от собствениците и да си го поддържа. Глоби, съгласувания, планове, ипотеки... Що толкова сложно? След като всичко това е толкова ценно, няма съмнение, че данъкоплатецът с радост ще плати колкото му кажат за да остави за деца и внуци ценното наследство.

 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Къщата на архитект Георги Фингов трябва да стане държавна или общинска собственост (било просто иззета от безотговорните собственици или откупена), да се реставрира и да стане музей на градската архитектура. Глоби-шмоби - това не помага. Главният архитект ще получи под масата по-голям откуп, отколкото е глобата. Безпрцедентната селяния е да се остави такъв паметник на модерната архитектура да се разрушава в София. И вече толкова години Софийската община наблюдава, как съзнателно се руши един от прекрасните паметници на малкото истински градското в София.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Същото се отнася и до къщата с малините, принадлежала някога на банкер, с интересна архитектура, която тъне в забвение години наред.

 5. 5 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#4] от "proza":
  Къщата с ягодите
  За нея трябва да питате беднякът-милионер Валентин Златев. Няма пАре милия.
  А как я присвои чрез Агрохолд, това трябва Малката Курпуленция с очилцата на прокурорският пост да питате.
  Най-много обаче вас да обвинят в притискане на "органите".

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Повечето чакат така - да падне и после да продадат мястото за поредния офис център. Не трябва обаче да го докарваме дотам, че да няма красиви старинни сгради в центъра на София

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  За Захарна фабрика:

  " Строителството се осъществява със средства на фонд Обществени осигуровки върху 80 декара общинска земя"

  Интересно дали още принадлежи на приемника на този фонд?

 8. 8 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами както и да го изкупува държавата, не може да си позволи цената, която ще вземат за този парцел собствениците като го продадат. Затова трябва глоби...ама яки, като плаща всяка година 50 000 лева глоба, след 10 години вече няма да му се връзва да оставя къщата да се разпада. Иначе няма как, със заплахи и глобички по няколкостотин лева няма да стане.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 9. 9 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Както в повечето случаи, нашите политици дават сложни решения на прости проблеми.
  Ако закона казва, че дори да се разруши, единствено може да се вдигне реплика на сграда, както е изглеждала преди, ако Общината не се помайва, а налага глоби, а после поправя сградата за сметка на собственика, ипотекирайки я и т.н. - по- бързо ще се решават проблемите.

 10. 10 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#9] от "ial":

  Така като гледам от статията горе, всички наложени глоби се обжалват от собствениците в съда и все още не са взети по този случай. Защото живеем в (уж) правова държава и всяко решение на държавата може да се обжалва. И се обжалва... Тук май съдиите са за затвора, пък разни мазни бизнесменчета - и те.

 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Експерти в Столичната община коментираха, че са се опитали да го приложат, но нотариуси отказали да учредят подобна ипотека. Те обяснили, че не могат да стъпят само на закона за културното наследство и трябва да има изрични разпоредби в специализираните закони за нотариусите и за банките, за да може да се учредят такива ипотеки.
  -------------
  Ами хайде де, направете ги тези разпоредби, докато сте на власт, и да се приключи мъката веднъж завинаги.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Само преди избори се сещат.След 6м.-пак същото ,докато някой клошар не я подпали. Не могат да ме убедят ,че няма закони.Просто общинските чиновници се почесват мотивирано...

 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И тази разруха става без участието на ИДИЛ!
  Сами си ги оставяме да се рушат!

  Tony
 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Интересно ми е кои ли са собствениците на тази къща сега? Ако са наследници на арх. Фингов едва ли биха я оставили да се разпадне. Май сегашните собственици са от новия икономочески ,,елит".

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  щом трябва законова промяна
  да се внесе в ресорната комисия
  народното събрание. примерно
  тази (по правни въпроси):
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2331
  господа реформатори-действайте.

 16. 16 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Не разбирам защо държавата казва на собствениците на определени сгради какво да правят с тях.Ако един собственик иска да разруши една сграда и на нейно място да построи нещо друго.Това е негово основно човешко право, гарантирано му от правото на собственост върху имот.Ако някой държи тези имоти да бъдат ползвани като музей, галерии или нещо друго да ги изкупи от собствениците.Ако собственика е преценил, че там трябва да изникне хотел, бизнес сграда, мол това е него право и държавата не трябва да му се бърка, още повече пък корумпирани чиновници като главния архитект на София.

 17. 17 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "koko65bg":

  "къщата е разделена между трима наследници - сина на Симеон II, Принц Кубрат - на партера; Яков Джераси, управител на Фондация "България" - на втори етаж, и юриста Румен Манолов - юрисконсулт на НИПК , осъществил реституцията на имота - на третия етаж" .
  НИПК -Националния институт за недвижимо културно наследство

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=267&aid=6488
  http://sofiazanas.blogspot.com/2008/11/sos-38.html

 18. 18 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Трябва да се смени концепцията към т.н. "паметници на културата". В момента държавата само налага всевъзможни почти неизпълними изисквания, без да се ангажира с нещо реално. Единствения плюс за собствениците е, че не плащат данък имот. В повечето случаи той е незначителен и икономията от него е несравнима с разходите, които трябва да прави за поддръжка на имота в съответствие с изискванията за паметник на културата.

  Ако държавата наистина държи на тези паметници, трябва да се ангажира по някакъв начин с поддръжата им. И не говоря само за пари, а и за сложната административна процедура - от архитектурното заснимане до всички разрешителни за ремонт. Тези разходи са десетки и стотици пъти по-високи от реновиране на панелка и нито има как, нито е редно да се поемат от частни субекти, когато говорим за национално значими обекти.

  Не е лощо да се преразгледа и самия списък на паметниците, защото в него все още има разни съборетини, в които за 2-3 месеца се е помещавала нелегална печатница (примерно).

 19. 19 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1023 Гневно

  Без връзка със статията, онзиден миах с колата по Шипка и за пореден път почувствах силен гняв пред тази гледка.
  Когато чета за Захарна Фабрика и наблюдавам бутафорната одисея с "борбата" със собственика, чувстово е същото.
  На ул. Славянска имаше страхотна къща от същото време, гледахме я всички софиянци как 15 години се руши и разпада и на всички бше ясна целта. Преди 5 години се справиха със задачата, бутнаха я и продадоха имота за няколко милиона, а сега на нейно място се кипри поредната офис-сграда от стъкло и метал.
  Нещастен, прост народ, слаба държава, никакъв ред.
  Срам ме е.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":

  Благодаря ви за информацията. Май разбирам защо е оставена да се разрушава - едва ли е защото собствениците нямат средства да я поддържат.

 21. 21 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако имаше истинска потребност в българското общество да се запази сграда-паметник като тази на архитект Фингов, досега да са събрали доброволни пожертвувания - средства да се откупи и реставрира къщата. Както се прави и се е правило по света в подобни случаи. Но уви, изглежда у нас, все не се появява тази истинска потребност в обществото и историята ни оттича като непотребна през дупките в закона. А за общината въобще не ми се мисли.

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  “Тъй като от няколко години в закона за културното наследство действа текст, който изисква ценните къщи да бъдат възстановявани от собствениците им в оригиналния им вид.”

  Отличен пример за неработещ закон, който и не се прилага! Докато опазването на паметнииците на културата не стане ангажимент само на държавата ще бъде все така!
  На 20m от Попа в посока Iва Градска има къща в много по-окаяно състояние, която според мен е била и по-красива от къщата на Фингов. В обратната посока, по бул. Левски до бившият мощен билдинг на Алфа Банк има къща, която дори горя и в момента е тотален кенеф. Общината бездейства в такива случаи, но пък инспекторите са много активни, когато трябва да преценят дали сте поставили правилно табела на магазин, където санкцията е между 5 и 50’000, което съответно оказва благотворно въздейкствие на величината на рушвета!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на Yavor Tashev
  Yavor Tashev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Органите пак се оправдават, че други са им виновни.
  Има си работещ ред и той е точно с налагането на глоба и насочване на изпълнението върху имота с извършване на публична продан. Това, че процедурата е бавна въобще не може да се сравнява с годините на бездействие от страна на налагащите глоби.

 24. 24 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1166 Разстроено

  Сърцето ми се къса всеки път като мина покрай тая сграда на Шипка.
  Не знам що за алчен, тъп варварин трябва да си, за да оставиш подобно нещо да се руши.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#16] от "Само Левски":

  айде да не приказваш глупости.
  паметниците на архитектурата
  попадат под особена защита на държавата
  точно заради такива идеи на собствениците.
  Държавата пази наследството, важно
  за всички, не за някои. Като имаш имот
  не означава, че можеш да построиш на него
  химически завод, само защото си си решил.

 26. 26 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 512 Разстроено

  [quote#5:"clutch"]Къщата с ягодите[/quote]

  Колко е красива (ако е това)!

  http://whata.org/images/1876.jpg

  Защо София е толкова грозен град, като има такива красиви стари сгради?! Не ми отговаряйте, въпросът е риторичен...

  SAVE EUROPE!!!
 27. 27 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Захарна фабрика мисля сега е собственост на някакви гърци...
  Предполагам, че хуманитарната криза в Гърция ги е засигнала и тях....
  Мисля, че европейският опит в опазването на на такива паметници би бил в помощ.
  Друг е въпросът, има ли желание за това

 28. 28 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lord":

  да може да се обжалва, според мен, е редно.
  Но ако има закон, че на това място може да съществува само тази/такава къща, нещатата ще са далеч по- лесни.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 801 Разстроено

  Тоя закон е много нагъл и несправедлив!!!
  Напълно в стил соц!!! (А соцът изобщо не си е отивал!)
  Един вид, хем е 100% частен имот, хем държавата има претенции към него, хем собственикът ще го ремонтира изцяло за своя сметка в интерес и по осмотрение на държавата, нито пък има право да го разруши или надстрои!
  Държавата да си го купи на цена определена от собственика и да си го коландри - както храм-паметника "Бузлуджа"!
  А ако не й стигат парите - да си гледа работата!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 31. 31 Профил на hegemony
  hegemony
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Държавата да спре да се меси в частната собственост на хората.

 32. 32 Профил на joyrea
  joyrea
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#30] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Да, всичко да събарят и къщата на Яворов и къщата на Фингов... Всичко... Викам да не се ограниàваме дотук - давайте и къщата на Ботев в Калофер и Старият Несебър - веè е извден от списъка на ЮНЕСКО. Нека съборат всичко, щото им е "частна собственост". И кино "Модерен театър" на Мария Луиза, дето са го купили на цената на апартамент в Люлин и сега е частна собственост - и него, нищо, è е най-старото кино на Балканите... Най-страшното в България и преди, по време на и след падането на комунизма е байганювщината и парвенютата без никакъв стил и класа... Пък били те с пари и частна собственост...

 33. 33 Профил на joyrea
  joyrea
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#30] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  Иначе се възмущаваме, когато Ислямска държава руши древните градове, но понеже нашите хуни не са от Ислямска държава може да ги оставим да разрушават...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK