Професор на 35 години наследи Величко Адамов като ректор на Стопанската академия

Професор на 35 години наследи Величко Адамов като ректор на Стопанската академия

© Стопанска академия "Д. А. Ценов"35-годишната проф. Теодора Димитрова Петрова бе избрана за ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. На общо събрание вчера за нея са гласували 108 от 131 присъстващи, съобщава "24 часа".

Според професионалната ѝ автобиография, която вече е качена на сайта на академията, през 2003 г. Димитрова се дипломира като магистър по "Финансов мениджмънт". През 2007 г. придобива и докторска степен по финанси. 
Кариерата ѝ е свързана изцяло със Стопанската академия, където е била и заместник на ректора Величко Адамов, а от 2013 г. е професор в катедра "Финанси и кредит". От биографията й се разбира, че тя има и званието "доктор хонорис кауза" на Житомирския държавен технологически университет в Украйна.
Изборът на Димитрова може да се окаже незаконен. "24 часа" съобщава, че със свое постановление от 28 май прокуратурата е установила пълна незаконност на всички действия на досегашния ректор Величко Адамов.
Заповедта на Адамов, с която се свиква общо събрание за избор на ректор, е обжалвана от инициативен комитет, който издигна доц. Иван Марчевски за кандидат за поста и за 9 юни е насрочено дело в Административния съд. Според прокурорското постановление тази жалба спира действието на заповедта на бившия ректор и прилагането й "не поражда никакви правни последици".
Според изданието Министерството на образованието е изпратило препоръка за отлагане на заседанието на управителния орган на свищовската академия до произнасянето на съда. Независимо от това обаче още на 20 май се е провело закрито общо събрание, на което е издигната кандидатурата на проф. Димитрова, а другият кандидат – доц. Иван Марчевски, е отказал да участва във форума, заради неговата незаконност.


Теодора Димитрова е сочена за близка до бившия ректор Адамов. От автобиографията ѝ се вижда, че голяма част от научните й публикации са в съавторство с бившия ректор. Изданието пише, че изборът на нов ректор се провел под охрана от частни бодигардове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK