Проектът на закон за съдебната власт: Възможност и главният прокурор да бъде отстраняван (обновена)

Главният прокуро Сотир Цацаров и министър Христо Иванов

© Дневник

Главният прокуро Сотир Цацаров и министър Христо ИвановВ проекта на Закона за съдебната власт е предвидена възможност, ако главният прокурор не изпълнява задълженията си, да може да бъде отстранен от длъжност. Предложението ще могат да правят най-малко трима членове на прокурорската квота или министърът на правосъдието, а решението ще се взима от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Подобна възможност е предвидена и за председателите на двете върховни съдилища.


Конкретен текст за това няма, но тази възможност произтича от разпоредбите за търсенето на отговорност на магистратите. От Министерството на правосъдието обясниха, че подобна хипотеза може да бъде изведена на общо основание от предвидените текстове за дисциплинарния процес. Т. нар. трима големи - председателите на Върховните съдилища и главният прокурор, са магистрати и членове на ВСС.


Подобна възможност съществува и сега, тъй като и в действащия ЗСВ е предвидена дисциплинарна отговорност и за магистрати, и за членове на ВСС, каквито са и "тримата големи", но поради силното неформално влияние тя не е използвана. Самият факт, че с измененията се предвижда по-малко влияние и по-засилена отговорност, би трябвало  дисциплинарният процес да бъде възможен за всички.
Проектът беше представен днес от министър Христо Иванов. Той заяви, че е отворен за дебат, особено по темите за държавното обвинение и е готов на компромис срещу всеки аргумент.


В закона вече няма да е записано, че прокуратурата е централизирана, ще остане, че е само единна. Закрива се Върховната административна прокуратура, като ако се налага административни отдели ще могат да бъдат създадени към окръжните прокуратури и Върховната касационна прокуратура.


Без предварителни проверки и устни разпореждания
Едно от ключовите предложения е че държавното обвинение вече няма да може да прави предварителни проверки. Така при получаване на сигнал държавното обвинение ще трябва да образува директно досъдебно производство. Ако в рамките на него нищо не се установи, тогава делото се прекратява. Проверки ще могат да се правят по Закона за МВР във връзка с превенцията срещу престъпността.


Отделният прокурор вече няма да е подчинен на своя началник, освен по отношение на организацията на работа и администрирането на преписките. Вече няма да може да се нарежда - чрез устни инструкции или по друг начин на прокурорите как да решават делата си. Ако има несъгласие, горестоящите прокурори ще трябва сами да вземат делото и да го решат сами. По този начин те ще поемат и цялата отговорност.


Новият Закон за съдебната власт отразява и предложенията на главния прокурор за децентрализация на държавното обвинение. Едновременно с това Сотир Цацаров ще бъде подложен на нови форми на отчетност пред своите колеги. Той ще трябва да представя пред прокурорската колегия във ВСС годишния доклад за работата на прокуратурата и да отговаря на поставените въпроси от прокурорите, гражданите и гражданските организации.


В проекта на ЗСВ е записано, че прокурорът от по-горестоящата прокуратура може да извършва всички действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, и писмено да спира и да отменя постановленията им в определените със закон случаи. А в случаите, когато не е съгласен с оценката на доказателствата и с вътрешното убеждение на подчинените му прокурори относно начина, по който да се реши преписката, горестоящият прокурор извършва сам съответните действия.


Да отпадне случайното разпределение на преписки в прокуратурата, а то да се извършва по правила предложени от главния прокурор и приети от прокурорската колегия на ВСС, е едно от другите предложения в закона. Прокурорската колегия ще приема и докладите на всеки един от шефовете в прокуратурата за работата през годината.


Изисквания към главния прокурор - да е предан към върховенството на правото


В закона са записани по-широки изисквания за кандидатите за главен прокурор.  Тя трябва да са на първо място почтенни, да имат несъмнена способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; да са с висока професионална компетентност, което включва задълбочени правни познания и широка правна и обща култура, богат практически опит в областта на наказателното правораздаване и конституционното право, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности, подходящи за изпълнение на държавната наказателна политика;  кандидатът трябва да е предан към върховенството на правото: с доказан принос за утвърждаването на правовата държава, преданост към конституцията и демократичния ред; 


Записани са и изисквания към характера -  "да притежава изявана независимост, воля за налагане на законността, лична решителност при изпълнение на служебните задължения и проявена гражданска смелост" и да има лидерски качества - "да притежава развити умения за работа в екип, за мотивиране и ръководене на колеги, за търсене и понасяне на отговорност". Освен това той ще трябва да има "принос за развитието на правосъзнанието в обществото, като притежава обществена чувствителност и доказани способности за активно утвърждаване на ролята на прокурора като гарант на законността , обществената сигурност и защитата на правата на човека."Предложение за назначаване на ръководител на прокуратура, с изключение на предложение за главен прокурор, ще могат да правят ръководителите на горестоящите прокуратури, министърът на правосъдието и самият кандидат за заемане на длъжността.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ама естествено, че трябва да бъде отстраняван. Всеки, който не си изпълнява задълженията, трябва да бъде изритан и да му бъде търсена отговорност!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре звучат повечето неща и съм съгласен, трябва си контрол.
  А ако си спазвал закона няма от какво да се притесняваш.

 3. 3 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1232 Неутрално
 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Бавно, протяжно и до никъде

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Ами да.той ептен независим.

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Като за първо четене, добре звучи.

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Първата част няма да бъде приета, но втората да - демек ще е предан към върховенството на правото и прочие глупости...

 8. 8 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Много добри идеи! Дано да стане!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 9. 9 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Преразказано звучи добре. Дори по-добре отколкото очаквах. Сега остава да видим проекта като нормативен акт и да преценим по същество.

 10. 10 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":
  Като за първо четене, добре звучи.


  Как добре звучи, това е революция.....И всичке ще са доволни щото по-този начин пращат ДПС в историята.
  Оценка
  -1 +1

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Очаквам Цацаров веднага да проплаче.

  klimentm
 12. 12 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цацаров ще провежда съдебна реформа.Лееееееееееееееееееееееееееекичко не ми се вярва.

 13. 13 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Приемайте,гласувайте ЗСВ и махайте тоя пумпал без да се притеснявате,че ще се надигне вой и ще сложат всякакви именца на закона.Цацов е доказал отдавна,че работи всичко друго,но не и в полза на обществото.Махайте го.

 14. 14 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Весело

  Хохо, на Цацата му пари на г*за.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 15 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Идеите са добри, дано да се реализират с по-малко обструкции от страна на потърпевшите!

 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  И кво праим с независимостта? Щото отстранен понеже не спазва задълженията си много лесно може да се превърне в отстранен понеже е неудобен ... това е абсурд. Не че цацата е ОК но така главния прокурор е политически зависим ако това отстраняване ще става от народното събрание примерно или от ВСС ако щете при положение, че половината от членовете на ВСС са от НС .. Иначе това да се премахнат устните наказания е добро - и сега много се злоупотребява с тях.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  и не само отстраняван . не изпълнение от страна прокурор си е престъпление

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Това може ли да мине без Велико Народно Събрание?

 19. 19 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Браво! Е това е реформа. Сега ще видим кой в парламента как ще реагира.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  А какво правим с Прокурор заради чието калпаво обвинение България бъде осъдена в Страсбург ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЦАЦАРОВ ВЪН!!!!! НОВ ВСС!!!!! СЪДЕБНА РЕФОРМА!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 22. 22 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Това няма как да мине в сегашното народно събрание! БСП и Дпс със зъби и нокти ще се борят за прокурора на КОЙ и запазване на статуквото.На тях не им трябва реформа в блатото им е добре!

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  Не разбрах защо сасмо гражданите ще могат да задават въпроси?! Ами селяните?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Мисля, че не бъркам, но и досега ВСС имаше право да иска отстраняване на Гл. прокурор, но досега никой не е поисквал това

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Щом министър може да предлага смяна на главен прокурор, то и прокурор трябва да има право да предлага смени на министър председатели и министри.

  Съдебната и изпълнителната власт по конституция, трябва да са равнопоставени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#24] от "stenli1":

  Да но министъра нямаше!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Аз само да поразмишлявам.А кой ще е новият главен прокурор??Досега нито един не сме си "харесали".
  Това прави ли Ви впечатление??
  А и всеки нов трябва да бъде избран пак от настоящата,нашата съдебна система.
  Мен лично това много ме притеснява!
  А Вас?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  аре да видим ГЕРБ какво ще прави сега

  twitter.com/voxybg
 30. 30 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Много добре звучи, хубаво е, че са предлага цялостна реформа, която да промени цялата система, а не само кръпки недомислени. За съжаление ДС мафията ще нададе страшен вой, ще включи всички оръжия и не вярвам освен много малка част нещо да се реализира. Поне в рамките на този парламент.

 31. 31 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#22] от "69":

  Това е закон.... Въпроса е да се навият управляващите....Какво значение имат гласовете на БСП и ДПС....Стига да не противоречи на конституцията.....

 32. 32 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 547 Неутрално

  след трагикомичното недоразумение Филчев, и след нищонеправещия Велчев , сега имаме прокурор, за когото поне половин България стиска палци да се разкара, макар и със скандал !!!!

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  Идва сезона на на изпържената цаца и бирата

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#27:"tribiri"]Да но министъра нямаше![/quote]
  Имаше и една поправка, която беше отменена от КС, която допускаше и НС да иска това. Например, защо не 2/3 или 3/4 да може и НС да отстранява?
  Още повече, че явно ще има някакво решение на аргументите на КС

 35. 35 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Неутрално

  "решението ще се взима от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа" - нещо май на практика пак си остава несменяем ??

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#35:"ck2013"]"решението ще се взима от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа" - нещо май на практика пак си остава несменяем ??[/quote]
  Май да. Необходима е само блокираща "квота"

 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#35] от "ck2013":

  Защо бе! Достатъчно е органите на МВР да открият наркотици в колите на 17 близки роднини на членове н ВСС!

  Нищо работа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#34] от "stenli1":

  Именно заради това и това предложение не може да мине без промяна на член 8 от конституцията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Цацаров затова ли е ходил при комисаря по правосъдие в ЕК? Да търси подкрепа или да му набиват канчето?

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "bastaa":

  Споко бе! Тя ДС мафията няма и да разбере! Там всички вече са със слухови апарати! А и ако нададе вой, току виж им изпанали изкуствените ченета!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#32] от "florencia": [quote#32:"florencia"] прокурор, за когото поне половин България стиска палци да се разкара[/quote] Системата е такава, че най-вероятно следващият ще е по-лош дори от този! Спомни си Филчо-Тататчев


  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Весело

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Прокуратурата ще прецени, че няма достатъчно основания аз повдигане на обвинения, гл прокурор е бетониран

 43. 43 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Ако главният прокурор не изпълнява задълженията си, той ще може да бъде отстранен от длъжност"
  Много добро предложение. Мисля, че ще има голяма съпротива срещу него. Дано да мине при гласуването.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 44. 44 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1793 Весело

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Селяните и те са граждани на република България

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Любопитно

  СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Хубави идеи и дано станат ефективно прилаган закон,
  какъвто май и сега има... на книга.

  Като всяка длъжност, един прокурор не само че трябва да си изпълнява служебните задължения, но категорично да Не изпълнява Несвойствена или Несъвместима с длъжността дейност.

  Например, да Не се бърка, тъпчейки Законовия ред,
  в работата на Съдии, Съдебни заседатели, Съдилища, Съдове и Съдебни Съвети.

  Абсолютно Недопустимо е да се качва на главите на Съдии или Съдебни заседатели, метофорически казано.

  Прокурор, ако ще и главен, е страна адвокат, все пак,
  макар и с по-силни от обикновени разследващи права, задължения и възможности.

  Принципни моменти...
  Елементарни истини в повечето страни,
  но някъде упорито са неглижирани.

  Освен това, прокурорът също е длъжен да се съобразява със Закона... по свое лично усмотрение.
  Не абсолютно, но да е сериозно независим.

  Ето защо трябва да и има и ясни законови задръжки
  за или срещу хиперактивен прокурор.

  Хиперактивен в преждеизложения смисъл.

  Срещу хиперпасивен, също.

  В някои отделно взети изостанали държави в продължение на години главен прокурор хипер пасува, за което е бил Неправомерно награден да пасува или пречи в Конституционен Съд.

  Изключително Не професионално и Не правомерно,
  защото седене или активна работа в длъжност на страна адвокат прокурор Не е професионален опит в длъжност на
  Неутрален Арбитър Съдия или на Съдебен тоест Съдилищен заседател.

  Субект без необходимата квалификация седи в една или друга длъжност в Конституционен Съд.

  Що за държави са такива държави?!?

  "Ако главният прокурор не изпълнява задълженията си,
  той ще може да бъде отстранен от длъжност.

  Това е записано в идеите на министерството на правосъдието, свързани с прокуратурата, записани в проекта на Закона за съдебната власт. Проектът беше представен днес от министър Христо Иванов. Той заяви, че е отворен за дебат, особено по темите за държавното обвинение и е готов на компромис срещу всеки аргумент.

  Предложението за отстраняване на главния прокурор ще могат да правят най-малко трима членове на прокурорската квота или министъра на правосъдието,

  а решението ще се взима от
  Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство от 17 гласа.

  Подобна възможност е предвидена и за председателите на двете върховни съдилища."

 46. 46 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Моника се произнесе ясно.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#44] от "zuk_trombon":

  Абе граждани, граждани, ама не чак до там! Дето се вика докато не се стигне до брадвите, никой не ги бръсне за слива!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#42] от "stenli1":

  Ами ако откритята станат точно 1 час преди заседането на ВСС по внесеното от министъра предложение?! Те от къде ще знаят, какво ще направи прокуратурата!

  Така де! Всичко се случва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  " Всеки, който не си изпълнява задълженията, трябва да бъде изритан и да му се търси отговорност "


  Не и Цацаров, той си ги изпълнява и то стриктно, по отношение на Доган, Дебелян и въобще мафията !
  Чудо главен прокурор !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На пръв поглед - много добри предложения ...Поставя се на първо място - морала и етиката , след това - професионализма ..
  Може да си добър професионалист , НО с нисък морал и корумпиран ..
  Със 17 гласа да се иска оттсраняването - добре , но можеше и с 2/3 или 16 гласа ..Такъв вариант - писах и аз - на министъра : ИЛИ от Нар, събрание - защо не ??/
  Увеличава се и правомощието на министъра - и той да може да иска ..Добре ...
  Може би трябва още да се помисли - когато висшестоящия прокурор прекратява дадена преписка на по- долен прокурор- да им някакъв 'арбитраж' , преглед НЕ само от висшесточщия прокурор , но и от трети такъв ..Все пак един прокурор е работил месец - два - и да се прекратява такава една преписка - без преглед от друг прокурор , а само от висшестоящия - пак остава вратичка за влияние ...

  BIG AL
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#22] от "69":

  " На тях не им трябва реформа в блатото им е добре "


  Извинявай, но върхушката на БСП и ДПС, АМА НИКАК НЕ Е В БЛАТОТО ! При сега действащата Конституция, всички българи сме в блатото !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#31] от "1_bulgarin":

  " Какво значение имат гласовете на БСП и ДПС ..."


  Мисля, че имат . Нали са нужни 180 гласа, но все пак не съм юрист и бих помолил Логика, или някой от юристите да даде по - точно тълкуване .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 225 Весело

  Проверете камерите от казината в центъра на София и залозите, с които г-н Цацаров обича да играе на масите ^^

  Руски трол. https://мвд.рф/
 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лошото е друго ..Каквито и да са правилата, когато тези същите остават , били вече 25 години , децата им и т.н. , то шансът ПРАВИЛАТА да успеят - не е 100% ..)
  С други думи - негодната генерация - няма да бъде сменена ...Тя ще си остане и ще 'работи' ..Няма лек против тях :))
  Имам и други преложения , но ще ги напиша по- късно ..
  Първо ще обърна внимание на министъра :)

  BIG AL
 55. 55 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нова дъвка за няколко месеца напред. И да го приемат, ще е с груби поправки и оправдания. Ще повярвам когато вида с очите си.

 56. 56 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Без предварителни проверки"
  Такива отдавна не съществуват. Има "проверка". Много прокурори продължават да не го знаят и да пишат"предварителна проверка" в официални документи.

  "Така при получаване на сигнал държавното обвинение ще трябва да образува директно досъдебно производство."
  Това го нямаше дори при комунизма. Вероятно го има само в Северна корея.Голямо писане на сигнали ще падне. Всеки срещу всеки.От съседи, роднини, приятели, прелъстени и изоставени ....... Последвано от директното образуване на досъдебно производство. Няма да стигнат прокурорите.По сега действащото законодателство/ЗЗКИ, Отнемане на имущество ..../ образуването на досъдебно производство води до уволняване от работа, стартиране на самостоятелна процедура за отнемане на имущество, която не се прекратява при прекратяване на ДП, невъзможност да кандидатстваш за работа или обучение, ограничаване на придвижването, и още много други последици, като разбито здраве, семейство, бизнес, репутация.... Дори Оруел не си е представял подобно нещо. Наистина няма такава държава.

 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Но възможността да бъдат отстранени гл.прокурор и другите двама - при явни условия и правила - е голяма стъпка напред ...
  ВАЖНО е елементът на ПРОЗРАЧНОСТ , който се вкарва ..Няма и не може всичко да бъда забулено в 'тайна" и оставено САМО на 'вътр. убеждения на прокурора , особено на вишистоящия в България
  ...)

  BIG AL
 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#56] от "subaru":

  Няма да стигнат прокурорите...:
  ..........
  Тук , може би си прав ..И на мен ми направи впечатление , но ще видим - при какви условия ...И без това сега се прекратяват , сигурно над 80% от соигналите :)

  BIG AL
 59. 59 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аз съм съгласен!!!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 60. 60 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Проблемът е, че променените правила не променят хората. Нужен е механизъм за каране на хората да спазват правилата. Някои циници опростяват подобна система като я наричат "принцип на моркова и тоягата".

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Весело

  Изражението на двамата по-горе става за комикс. Министър Иванов със самодоволно изражение, готов да "цака", пък Цацаров сякаш го пита, абе ти сериозно ли?!
  Законът ще мине и до края на годината Цацата е история. Има и достатъчно материал/той сам си го направи/ за повдигане на обвинение.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не само отстраняван ,но и разстрелван.Със задна дата даже.
  Щото точно тия умъртвиха държавата...

 63. 63 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Весело

  Подкрепям с две ръце. Та прокуратурата ни почти не е мръднала от 1989 г. заради статута и чувството на недосегаемост у прокурорите.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 64. 64 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пичове от парламента, само едно ще ви кажа: в Румъния го правят. Не може и ние да не можем. Чакаме резултати.

 65. 65 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Добре звучи всичко, особено в комбинация с промените в конституцията. Дано да не ги променят много в ход между обсъжданията в парламента, че и преди да влезе там.

 66. 66 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 701 Весело

  Крайно време е ! До кога съдебната власт и прокуратурата ще спекулират с понятието "независими" ? Да, те трябва да са независими от останалите власти, но това не автоматично не ги превръща в безконтролни и абсолютно несменяеми ! Така, както може да има вот на недоверие към изпълнителната власт и предсрочни избори за законодателха власт, така трябва да има и предсрочни избори за съдебни органи ! Власт, която не е проветрива, започва да смърди !

 67. 67 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 701 Весело

  Крайно време е ! До кога съдебната власт и прокуратурата ще спекулират с понятието "независими" ? Да, те трябва да са независими от останалите власти, но това автоматично не ги превръща в безконтролни и преждевременно несменяеми ! Така, както може да има вот на недоверие към изпълнителната власт и предсрочни избори за законодателха власт, така трябва да има и предсрочни избори за съдебни органи ! Власт, която не е проветрива, започва да смърди !

 68. 68 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Толкова приятно звучи Фотир не само да го изгонят, но и да го подгонят, само дето няма голяма вероятност.

 69. 69 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 555 Любопитно

  А защо в изискваният за главен прокурор липсва изискването да е бил действащ прокурор преди това?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#10] от "1_bulgarin":

  И Шараните сега преливат от умиление.Къде се е чуло и видяло комунягя да прави нещо качествено.Всичко ще бъде АЛА-БАЛА.Го...леми промени с кмуняги начело .Докато първо не се извърши декомунизация и Лустрация на комунягите и доносниците на ДС нищо качествено няма да се получи.Историята го е доказала.Комунягата и доносника са като запъртък.Омирисват всичко.Та и тази менте реформа ще бъде ,като всичко комунистическо .Балон пълен с въздух.Това ще бъде и по-лошо от перестройката на Горбачов.Там Елцин има смелоста да забрани КПСС.А при нас с ортодоксални комуняги и доносници ще се правят промени.Затова Маковей ви каза "Важни са хората!А без декомунизаци на системата и Лустрация на 80% от кадрите в съдебната система и в държавата нищо няма да се получи.Всичко ще бъде една симулация на дейност,както всичко до сега в държавата .

 72. 72 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Реформа от типа "закон с пожелателен характер". Malum prophibitum, накратко dura lex sed lex.

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3907 Весело

  Макавей...

  Май значи "чук" в превод от чуждоземски.

  До коментар [#46] от "lcj30372597":

  Моника се произнесе ясно.

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "В проекта на Закона за съдебната власт е предвидена възможност, ако главният прокурор не изпълнява задълженията си, да може да бъде отстранен от длъжност. "

  Некадърник до некадърник
  мила моя майно льо .
  Чл 129 т 2 от Конституцията казва кой назначава и ОСВОБОЖДАВА Главния . А когато Тя казва нещо , разните паликари трябва да застанат мирно и да козируват . Особено недействителни адвокати , добрали се до министерско кресло . Дундуркан от грейка на президентско кресло .

 75. 75 Профил на bahurat
  bahurat
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Всичко добре звучи, но на практика трябва да видим ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ и АБВ каква я мислят по конституцията и ЗСВ.
  Не съм оптимист и това е хубавото на песимиста, че изненадите са приятни, докато за оптимиста са негативни-

 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Добре звучи само че това квалифицирано мнозинство ми се вижда трудно дори невъзможно за постигане. Все едно да се надяваш престъпници сами да се осъдят на затвор.

  Трябва да се предвиди с влизане на закона предсрочно прекратяване на мандата на сегашният гл.прокурор и нова процедура за избор включително на ВСС. С надеждата този път да не се издънят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  а защо прокурора да е в съдебната власт?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 78. 78 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ми ако Цацаров почне са реве? Дайте му беберона натопено в мед с банкноти.

 79. 79 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това с проверките показва изключително малката практическа, а и теоретична подготовка на писалите проекта.
  Досъдебно производство се образува само когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление.
  Какъв е този абсурд, с автоматичното образуване на досъдебни производства? Освен че ще заринат още повече съдилищата с безмислени и неоснователно образувани дела, прокурорите ще станат практически безотговорни - за всеки сигнал ще се образува досъд. производство и ще се ''вкарва'' в съда.
  Какво ще стане, ако от сигнала на всеки неуравновесен човек, че съседа му го е напсувал се образува дело.
  Деградация, разпад на държавността, корупция и опашати лъжи за реформи от настоящия момент не е имало.

 80. 80 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#56] от "subaru":


  [quote#56:"subaru"]"Така при получаване на сигнал държавното обвинение ще трябва да образува директно досъдебно производство."
  Това го нямаше дори при комунизма. Вероятно го има само в Северна корея.[/quote]

  Не е вярно, има го и в много държави в ЕС. Прокуратурата получава сигнал и започва разследване. Ако нищо не намери - делото се прекратява. Всеки може да подаде сигнал или самата прокуратура започва разследване - например след статия във вестник или телевизионна програма. Така, че без паника.

 81. 81 Профил на Roksana Arsenieva
  Roksana Arsenieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "voxy":

  ЯВНО НИЩО НЯМА ДА ПРАВИ ГЕРБ , КАТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТОВА Е ПРОФОРМА СЪДЕБНА РЕФОРМА НЕ Е РАДИКАЛНА РЕФОРМА И ТОЗИ НОМЕР Е ПРЕДЛАГАН НЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕД ЕС И Е ФАКТ ЧЕ, ОТНОВО Е НА ДНЕВЕН РЕД ОТ 2002 г та до СЕГА .ВСИЧКОТО ТОВА Е ЕДИН АБСОЛЮТЕН ФАРС И ЖАЛКО ЧЕ,НЕ ГО ВИЖДАТЕ.КАК ВИ СЕ СТРУВА ТОВА , ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА НЯКАКЪВ СЪДЕБЕН КОНТРОЛ КАТО" ГАРГА НА ГАРГА ОКО В БГ НЕ ВАДИ ",СЪДЕБЕН КОНТРОЛ МОЖЕ САМО НАРОДА -ГРАЖДАНИТЕ НА РБ ДА НАЛАГАТ А ,НЕ ЧАСТ ОТ МАФИЯТА . ОСВЕН ТОВА ЗА КАКВА РЕФОРМА УЖ СЕ ГОВОРИ КАТО ВСИЧКИТЕ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СА ЗА ЗАТВОР НА ОСН.ЧЛ. 288 НК. И ТОВА Е КАТО НАЙ МАЛКО.И БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ ТО РАДИКАЛНА ПРОМЯНА НЯМА .А ЕС ИСКА ЛУСТРАЦИЯ ,ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ , ЕФЕКТИВНА БОРБА С КОРУПЦИЯТА И КОНФЛИКТИТЕ НА ИНТЕРЕСИ - ПРАНЕТО НА ПАРИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НЕ Е БИЗНЕС .СЪДЕБНАТА ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЪДЕЙСТВА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.А ,ТЯ ОСНОВНО ТОВА САМО ПРАВИ.

 82. 82 Профил на Roksana Arsenieva
  Roksana Arsenieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Изобщо не звучи добре , никой на никого няма да търси и няма как да потърси никаква отговорност дали дисциплинарна а за наказателна няма и да си мечтая .Гарга на Гарга око не вади. Прочетете закона за ЗСВ ,ЗАКОНА ПОЗВОЛЯВА и към този му вид органите от съдебната власт да им се търси отговорност , но един член от Мафията му не е докоснат . Никой не говори за КОРУПЦИЯЦИЯ ,КОНФЛИКТИ НА ИНТЕРЕСИ , СъДЕБНИ ИЗМАМИ - ТОВА Е ПРОФОРМА СЪДЕБНА РЕФОРМА НЕ Е РАДИКАЛНА РЕФОРМА И ТОЗИ НОМЕР Е ПРЕДЛАГАН НЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕД ЕС И Е ФАКТ ЧЕ, ОТНОВО Е НА ДНЕВЕН РЕД ОТ 2002 г та до СЕГА .ВСИЧКОТО ТОВА Е ЕДИН АБСОЛЮТЕН ФАРС И ЖАЛКО ЧЕ,НЕ ГО ВИЖДАТЕ.

 83. 83 Профил на Roksana Arsenieva
  Roksana Arsenieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "subaru":

  Така е в ИСПАНИЯ , няма предварителна проверка след сигнала ,се образува веднага дело , прокурора като обвинител работи на основание само на първоначалните доказателства приложени по жалбата която се изготвя не самостоятелно а ,със съдействието на орган от полицията ,ако е нужно за по обстоятелствено разследване или за извземване на още доказателства по казуса ,прокурора нарежда това на следствените органи в зависимост от казуса дали не попада в конпетенцията на някоя от специалните служби за борба с корупцията пране на пари ,конфликти на интереси или тероризъм .Ако , се прекрати делото поради липса на доказателства , то винаги може да се обжалва при нови доказателства или с искане от СЪДИЯТА ОТ ВТОРА ИНСТАНЦИЯ да доставят посочените от жалбоподателя или неговият адвокат - доказателства .Откъз за извземване ,здобиване и снабдяване на доказателства не може да има. Тук има и закон , който се казва "ПОДЕР ХУДИСИАЛ " има и за това е специализиран сЪд за сЪдии ,прокурори полиция , има и специализирани затвори , логично защо -С КОЙТО СЕ И УРЕЖДА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ -КАТО СЕ ГОВОРИ ВСИЧКИ ЗНАЧИ ВСИЧКИ , например , ако са участвали в някоя конспирация срещу някой гражданин ,ако съдията се е произнесъл на основание на фалшива денунсия , пренебрегнал закона за невинността , приложил неверни факти обстоятелства укрил доказателства по делото ,симулирал престъпление или се прозовал незаконосъобразно в полза на някой си ,- което се и счита за корупция и конфликти на интереси Или ако, държавата е осъдена от някой Международен съд.Всичките които ,са роботили по казуса - следователя , прокурора ,съдиите в зависимост от броя на състава им без излкючение отиват в затвора.Вярно писането е много.Но има ефективна съдебна система.

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#77] от "sarunka":

  Не виждате ли какво става!? В интервюто си румънската желязна лейди ка,за, че промените могат да станат само ако съдебната система се еманципира тотално от политиците и сега политиците ни реформират съдебната система за да профилактират румънски сценарий

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#84] от "tribiri":

  прокуратурата е страна в съдебния процес и трябва да е отговорна за работата си пред нас. в момента не е така. в момента е безотговорна(....само бог бил над него). докато не стане част от изпълнителната власт и да си носи отговорност за лошо свършена или несвършена работа нищо няма да се получи.това , че се водят независими не значи абсолютно нищо - потвърден факт от реалността

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK