Поклонение пред жертвите на тоталитаризма ще се състои днес в Белене

Снимката е стената до НДК, на която са изписани имената на убитите по време на тоталитаризма

© Анелия Николова

Снимката е стената до НДК, на която са изписани имената на убитите по време на тоталитаризмаТрадиционното за началото на май поклонение пред жертвите на комунистическия режим в Белене ще се състои днес на остров Персин край Белене. Там през 1949 година е открит първият концентрационен лагер в България, в който за десет години намират смъртта си стотици политзатворници.


Поклонение на мястото на някогашния лагер се провежда вече 25 години, като инициативата е на репресираните от комунистическия режим. Днес посещението на бившия лагер на остров Персин, край Белене, ще бъде свободно, като преминаването по понтонния мост ще става след показване на лични карти.


Територията на остров Персин се управлява от Министерство на правосъдието, тъй като там и в момента има действащ затвор и в нормални дни достъпът е силно ограничен. Дошлите за поклонението ще имат възможността да посетят мястото, където е бил лагера и да видят пиеса за живота и съдбата на лагеристите.


Ще има панахида и поднасяне на венци. Тази година ще бъде открита и изложбата "Памет на концлагера Белене", която показва историята на най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим в България чрез спомени, документи и рисунки на бивши лагеристи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK