В областите Монтана и Видин започнаха масови проверки на адресните регистрации

В областите Монтана и Видин започнаха масови проверки на адресните регистрации

© Георги ПауновскиАкция на полицията и прокуратурата започна в селата в област Монтана, като целта е да се провери дали регистрираните на даден адрес, наистина живеят там, съобщи "Нова телевизия". Поводът е бумът на адресните регистрации преди предстоящите местни избори.


В област Монтана ще бъдат проверени адресите в шест села, където има регистрирани по 10 души в къща. Кметовете ще трябва да дадат и информация, колко хора са сменили  настоящия си адрес от първи октомври 2010 година досега.


Ако са допуснати неправомерни регистрации, кметовете ще бъдат наказани, съобщиха от прокуратурата.  Ще се анулират и самите регистрации. 
Междувременно кметът на видинската община Грамада Николай Гергов съобщи по радио "Фокус-Видин", че през седмицата е бил посетен от районния прокурор на Кула Любомир Лилков, който му е връчил прокурорско разпореждане да отпише служебно по административен път 140 регистрирани в общината. Той посочва, че 60 от тях са били регистрирани в Тошевци, а 80 в Грамада.


В малката видинска община от началото на годината до 24 април, заради регистрации по настоящ адрес, населението се е увеличило с 681 души. "Това са най-фрапиращите случаи, които са на регистрации там където няма къща или са регистрирани от 10 до 18 души в две стаи. Прокуратурата съвместно с органите на МВР е направила проверка и са определени тези 140 да им бъде заличена адресната регистрация", обясни Гергов.


Кметът на общината се оплака, че в момента няма законова база за служебно заличаване на извършена регистрация. "Ние направихме запитване до Главна дирекция ГРАО, за да ни пратят методически указания, как да направим заличаванeто на регистрацията. Нямаме отговор от тях, но тъй като изтичаше срокът, даден ни от прокурора, издадохме административна заповед, но лицата могат да я обжалват", обясни Николай Гергов. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK