Съдът: Информацията по колко дела е работил Пеевски може да накърни авторитета му (допълнена)

Съдът: Информацията по колко дела е работил Пеевски може да накърни авторитета му (допълнена)

© Юлия ЛазароваИнформацията по колко дела е работил депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски като следовател и колко общо е времето, в което е бил в отпуск, докато е работил в следствието, може да накърни авторитета му и да му попречи в бъдеще да изпълнява задълженията си.


Това е един от мотивите, посочен в решението на съдия Галин Несторов от Административния съд София-град, с което той отвхърля жалбата на "Дневник" срещу отказа на градския прокурор на София Христо Динев да предостави информация за делата на Пеевски. Динев се позовава на отказ на депутата тези данни да бъдат разгласени.


Искането е от юни миналата година. По подобно заявление на вестник "Капитал" преди няколко дни Върховният административен съд обяви такъв отказ за незаконен. Градският прокурор все още не е предоставил информацията. С мотива, че Пеевски има опит като следовател, бившият премиер Пламен Орешарски го предложи за шеф на ДАНС.
В решението съдия Галин Несторов записва, че с исканата информация се цели


"съставяне на "паралелна лична атестация"


която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат – в случая Д. П.". 


"Възможно е създадената погрешна представа да доведе до накърняване на личния авторитет и да повлияе на възможността на магистрата в бъдеще да изпълнява независимо и почтено правомощията, предоставени му по закон. Тук не се касае единствено и само за личността на лицето П., а стои принципно въпросът за начина за преценка на качествата на всеки един от магистратите, работещи в съдебната система. Правораздаване intuitu personae - с оглед личността на конкретното лице, е недопустимо, опасно и вредно, без значение дали се касае за публична личност, към която са създадени определени негативни нагласи в обществото, което е нормално, предвид политическото му качество. Прилагането на закона на такъв принцип е в противоречие с неговата цел и го изкривява в степен да не бъде прилаган еднакво и предвидимо за всички български граждани и в частност по отношение на магистратите. Това означава от правен законът да се превърне в репресивен инструмент, което е юридически nonsense (абсурд)", пише още съдия Несторов.


Магистратът описва процедурата по атестиране, през която би трябвало да преминава всеки магистрат, когато имат над петгодишен стаж и която трябва да е публична.


Подобен документ за следователя Пеевски липсва


Преди време в. "Сега" попита Висшия съдебен съвет дали Пеевски е бил атестиран и дали има данни по колко дела е работил. От кадровия орган на Темида отказаха да предоставят информацията. На първа инстанция съдът отмени отказа, делото е висящо пред Върховния административен съд. 


На хартия депутатът има над 8-годишен стаж като магистрат. Времето, през което е  бил в следствието, е не повече от няколко месеца. При разпускането на предишния парламент Пеевски "изневери" на традицията и не се върна за кратко в следствието. 


Съдия Галин Несторов се мотивира и с темата за независимостта на съдебната система, която непрекъснато се дискутира в обществото:


"Как да се гарантира същата, когато е възможно да бъде предоставен


достъп до информация, която би могла да изкриви представата за професионалната дейност на магистрата


и да го постави в несигурност от изпълняване на служебните задължения. Става въпрос за основен принципен въпрос, касаещ не само конкретния случай, но и развитието на съдебната практика в бъдеще по аналогични казуси", пише Галин Несторов и обръща внимание на решението на стоящата над него инстанция, което е окончателно:


"При цялото уважение към горната инстанция обаче по вътрешно убеждение не споделям мотивите на това решение за наличието на надделяващ обществен интерес по идентичния казус, още повече че решението е инцидентно и предстои формиране на установена практика по сходни казуси", пише съдията.


Съдия Галин Несторов е преместен по реда на чл. 194 от Закона за съдебната власт от Административния съд в Добрич (бел. ред., поправено в 9 ч.) - преместване без конкурс. През 2009 г. Несторов опитва да оглави съда, на който е заместник-председател, но не успява. Кариерата в съдебната му система започва от Районен съд - Добрич, където работи пет години. След това през 2007 г. за два месеца е редови съдия в Административния съд, след което се издига до заместник-председател. 

Три месеца Пеевски не може да бъде призован


През октомври 2014 г., когато делото започна, съдия Несторов реши да конституира Делян Пеевски като заинтересована страна и му даде възможност да вземе отношение по случая. Тогава делото беше отложено за февруари 2015 г.


Оказа се, че близо три месеца съдът не успява да призове депутата. Никой в парламента не е искал да приеме призовката за Пеевски, заради което съдът решава да изиска справка от ГРАО за постоянния му адрес. Справката е получена през януари 2015 г.. Едва месец по-късно - на 10 февруари, призовката за Пеевски е връчена, но той не взема становище по жалбата.
Делото приключи на 14 май, като във всичките три заседания не се яви представител на държавното обвинение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK