Светият синод се възмути от "пропагандирането на йога" в матурите

Светият синод се възмути от "пропагандирането на йога" в матурите

© Красимир ЮскеселиевСветият синод се възмути от "неуместна и неправомерна пропаганда на йога" в матурите за 12-класниците тази година. След постъпили сигнали в Синодалната канцелария архиереите от Светия синод на БПЦ - Българска патриаршия начело с патриарх и Софийски митрополит Неофит изпратили писмо до парламентарната комисия по образованието и науката, съобщиха от синода.


"Недопустимо е едно нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература (БЕЛ). Става дума за текстове и насочващи въпроси, които са включени като задължителна част от зрелостните изпити за всички ученици, завършващи българското общообразователно училище", пише в писмото.


"Във връзка с тази смущаваща практика в българската образователна система ние, архиереите от Св. синод на БПЦ, считаме за свой пастирски дълг да насочим вашето внимание към следното:
1. Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в Република България, и то от страна на МОН в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима. Още повече че това се прави от страна на официални образователни институции и държавни власти, чиято задача и отговорност е да гарантират духовното, интелектуалното и психичното здраве на подрастващите.


2. Опитите да се лансира една източна духовна практика като система от възгледи и техники за борба със стреса и подпомагане на личностното развитие представлява недопустима форма на пропагандиране, индоктриниране и натрапване на учениците на религиозни възгледи и опасни окултни учения.


3. Текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23, отг. Б), т.е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение и възприемане от страна на зрелостниците, всъщност имат за цел популяризиране прийомите на йога и привличането на нови последователи. С огромно безпокойство установихме, че във въпроси от 23 до 28 е представен текст от интервюто с австралийката Свами Шивамурти на сайта на "Йога студио 108" (поместено там на 18 ноември 2012 г.  http://www.yoga108.info/patepisi-i-interwiuta/svami-shivamurti).  Съдържанието на интервюто по никакъв начин не може да се нарече научно, а е по-скоро рекламно представяне на религиозна практика с цел привличане на нови последователи. Този текст не предоставя обективна информация, а има за цел съзнателно  и целенасочено да пропагандира системата йога като нещо универсално, добро и полезно.


4. Прави впечатление тенденцията през последните години в детските градини и училищата под различни форми да се преподава йога, която се представя като безобидни упражнения - част от физическото възпитание на подрастващите. Според специалистите по религиознание, а и според самите последователи на йога, това учение не може да се разглежда само като система от физически упражнения. То изисква и специални техники за дишане, медитация и мантри, които се прилагат както в традиционните индийски практики, така и в много нови религиозни движения. Понятието "йога" на санскрит има над 20 определения, но най-важните от тях са "връзка", "единение", "съединение", като в своята същност системата има за цел да свърже душата на човека с висши свръхестествени сили (неясно какви!). В най-пълна степен това понятие отговаря на латинската дума "религия". Духовните практики на  йога, в който и вид да се вземат, се явяват задължителен компонент на всички религиозни традиции на Индия. И затова ще подчертаем, че всички видове йога имат религиозен характер.


5. Учениците и подрастващите, лишени от задълбочено, системно и съвременно религиозно образование, не са в състояние критично и самостоятелно да разграничават истината от лъжата, доброто и полезното за духовното израстване на личността от всичко, което е пагубно, вредно и деструктивно за душата. За духовно неподготвените и религиозно непросветени млади хора фактически йога, представяна им като алтернативна духовна практика, се явява религиозна доктрина и техника, която не удовлетворява истинските им потребности. Тази източна религиозна система, представяна като универсална и широкоразпространена в съвременния свят, крие сериозни рискове да дестабилизира духовно младия човек и да го направи податлив на съмнителни внушения и нездрави психични влияния", пишат архиереите.


Те настояват депутатите да упражнят своите правомощия за парламентарен контрол върху оторизираните органи на Министерството на образованието и науката, за да се изяснят подробностите около отговорността за избора на тези неподходящи текстове за зрелостните изпити.


Синодът използва случая да поиска отново задължително изучаване на предмета "Религия". "Този случай за пореден път показва празнотите в образователната система и рисковете за учениците от злоупотреба с религиозни учения и нетрадиционни духовни практики при липсата на редовно обучение по религия. Отдавна предметът "Религия" трябваше да бъде въведен в образователната ни система и децата да имат възможност за избор да изучават своята религия или светска етична дисциплина. Ако това беше станало, ръководните фактори и подрастващите щяха по-правилно да се ориентират в това море от псевдодуховни и религиозни учения и практики, които се разпространяват в наше време", се казва в писмото.


В него синодът за пореден път апелираме в изготвяния в момента нов Закон за училищното образование обучението по "Религия" да заеме полагащото му се място като редовен предмет в учебната програма.

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  това е стара новина вече. имаше една доста постно интелектуално декларация на православните студенти преди това в тоя смисъл.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Д*били.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 3. 3 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Гневно

  Гузните сътрудници на ДС и вечните пудели на властта, които се возят в линкълни и носят златни часовници, тръгнали да четат морал на народа ?!
  Скрийте се бе, памперси.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 4. 4 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Абе да си кажат в прав текст, че недолюбват йогата, щото склонява към пози, далеч по-разнообразни от мисионерската... Знам - звучи тъпо, но изложените доводи са немного по-умни.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Смешни, малки хора. Много ми е мъчно, когато уж "духовни" хора проявяват по-малко здрав разум и толерантност от собственото ми куче.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  От Светия Синод друга, по-важна работа - като помагане на бедни и нуждаещи се, грижа за безпризрони и сираци, спасяване на души, етс. нямат ли си?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Синода пак настъпи мотиката.Прави впечатление тенденцията, през последните години в детските градини и училищата под различни форми да се преподава йога, която се представя като безобидни упражнения - част от физическото възпитание на подрастващите."Вие не давате,така ли.

 8. 8 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  А пък аз се възмутих от баба Гуси и другите извратеняци в лоното църковно , ама кой ли се интересува от обикновения мирянин.

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Доста глупаво от страна на БПЦ. В гностичното християнство много от техниките на йога се припокриват. Преди Петия Вселенски събор прераждането е съществувало като идея и в християнството.

 10. 10 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Предлагам на Св. Синод да изработи декларация срещу
  песента "Зайченцето Бяло". Зайчето си играе с една сърничка в близката горичка без родителски надзор. А ако са преминали и обучение по йога това е още по-голяма заплаха за морала и семейните ценности.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Синодът има право на публична позиция, както всеки един от нас, особено големите, институционално представени деноминации. но явно йогата им е най-големият, безопасен, разбира се, трън в очите. защото, ако Синодът "милееше за духовното и интелектуално развитие" на българина, отдавна трябваше да се е саморазпуснал.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Въшливите калимявки няма ли да спрат да дразнят нормалните хора, просто като млъкнат и се скрият вдън гори тилилейски...???

  21-ви век е все пак... не е 16-ти...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  "2.Опитите да се лансира една източна духовна практика като система от възгледи и техники за борба със стреса и ...."

  Къде ,къде по раз-стресващо е наведен да целуваш попска ръка?

  "Светият синод се възмути от "пропагандирането на йога" в матурите"
  И веднага декларация - тъжна работа, кога ще се отворите към младите, да останат православни, бродейки сред пъстрия свят!

 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Момент да погледна календара, дали не сме се върнали в ХІХ в.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  "Този случай за пореден път показва празнотите в образователната система и рисковете за учениците от злоупотреба с религиозни учения и нетрадиционни духовни практики при липсата на редовно обучение по религия. Отдавна предметът Религия трябваше да бъде въведен в образователната ни система и децата да имат възможност за избор да изучават своята религия или светска етична дисциплина"

  Напълно съгласен. Иначе, министърЪТ е против религия в училищата, но да се пропагандира по такъв безобразен начин едно, както се каза нетрадиционно за Б-я учение/ което е не само упражнения, но и религия/, може. Оставка на този не особено кадърен министър

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "daam":

  аз също не съм фен на йогата, и също - да - я смятам за нещо повече от гънене със здравословна цел. просто защото самата йога се афишира като такава. ама Синодът си намира все повод да изока по повод най-подходящите казуси.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на vrijheid
  vrijheid
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#5:"dogwoman"]Много ми е мъчно, когато уж "духовни" хора проявяват по-малко здрав разум и толерантност от собственото ми куче.[/quote]
  Да си работник в институцията-църква, съвсем не ти дава автоматично правото, че другите трябва да имат респект към теб като духовник. В комерсиалния, агресивен и алчен свят в който живеем е много трудно да си наистина в мир с ценностите, които сме ги чели в дебелите книги.

 18. 18 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#6] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Аааа имат си! Като как например да шитнат за добри пари некой камион с дарения без да си изскубят брадите!

 19. 19 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Отдавна, за висшия ни клир, православието е само и единствено професия.

 20. 20 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Правилна реакция на Светия синод. Крайно време е да се престане с тая масова пропаганда на йогата и другите източни глупости, навлизащи посредством западното културно влияние. Като е мода в Америка дай да го налагаме насила и у нас...!?

 21. 21 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 229 Неутрално
 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3352 Разстроено

  Светият синод да беше се погрижил да се отворят неделни училища към всяка енория за православнопросвещаване на децата, младежите и възрастните, както това са направили католиците и протестантите.
  Че ни писна 25 години дъвчат претенциите държавата да се погрижи и въведе православието в училищата.

 23. 23 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#20:"bormashina"]Крайно време е да се престане с тая масова пропаганда на йогата и другите източни глупости, навлизащи посредством западното културно влияние.[/quote]
  Брей ... Да забраним хем източните глупости, хем западната пропаганда. Това вече го правихме, всичко беше забранено, само една единствена североизточна глупост беше разрешена.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 24. 24 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Синода да си гледа имотите и да си платят данъците. Кесаревото - кесарю! И да прочетат пак какво Христос направи в храма господен, че твърде са много търговците в него вече!!!!

  rakas
 25. 25 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 765 Неутрално

  3. Текстовете и твърденията, които в изпитните тестове са представени като "научни" (Въпрос 23, отг. Б), т.е. неподлежащи на опровержение и недопускащи критично отношение
  --------------------------------------

  Тия и те изкукаха... Дали науката или религията предполага "неподлежащи на опровержение" и т.н. твърдения, мм?

 26. 26 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Репертоарът на ченгетата е класика в жанра :
  - църкви, синоди
  - паметници
  - бебета, свещеници, родилки
  - цигани
  Все проблеми предизвикващи силна емоция и необходимост от морален избор. Точно пред местни избори.
  Ах, колко сладко. Пфу !

 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Прави са синодалните старци!

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2090 Весело

  ахахаха, сенилните десари пак ли са препили?

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2090 Весело

  [quote#25:"gogo63"]Тия и те изкукаха... [/quote]
  ох, и то откога... добре че директно не са анатемосали министерството

  "Негово преосвещенство се ядоса на журналистите, проявили интерес към здравето му в хасковската болница и ги анатемоса.

  Галактион пътувал към свиленградско, село за да участва в църковна служба. На изхода на Симеоновград, шофьорът му Бойчо Златинов предприел изпреварване в забранен участък и бил засечен от камион.

  В Хасковската облница на владиката бяха направени обстойни изследвания. Рентгеновата снимка показва, че Галактион е със счупена ръка. Той се изнерви от вниманието към него и анатемоса журналистите..."

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Той синодът,когато трябва да се изкаже,никакъв го няма ,сега седнал с глупости да се занимава.

 32. 32 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Къде им е декларацията по повод деня на Жертвите на комунизма - 31 Май?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Да ги поздравя в днешния ден...
  "... че страх от бога било начало
  на сяка мъдрост... Туй е казало
  стадо от вълци във овчи кожи,
  камък основен за да положи
  на лъжи свети, а ум човешки
  да скове навек в окови тежки! "
  А с цялото, поздравявам вестникарина дето ни занимават с на синода тъпотиите.

 35. 35 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2879 Любопитно

  "неуместна и неправомерна пропаганда на йога" - т`ва добре, но т.н. рицари-тамплиери и пропагандирането им в училищата, че и под вещото ръководство на синдикати и сие?! Калоян, Борис...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 36. 36 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  А варенето на ракия в манастирите какво е и с коя религия е свързано.

 37. 37 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Я да ги изгорим на клада йогистите!

 38. 38 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Недопустимо е едно нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците

  А отците от Светия Синод вместо да се захласват по лимузини , ,,Ролекси" далавери с църковни имоти и раздаване на архонтски звания на ,,бизнесмени" със съмнителен произход на финансите защо не носят Словото Божие, защо не са духовни водачи и морални авторитети? Йога ли е най-големият проблем? Ами да забранят и каратето, тае куон до, у-шу и др такива всички са комплекс от упражнения за дишане, концентрация и медитация.

 39. 39 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Православната църква е свърталище на милиционери от Държавна сигурност.
  Също като БАН.
  И парламента.
  И правителството.
  Спасението е във връщане на монархията.

 40. 40 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#39] от "f31":

  Мухаха, начело с най верния им човек - Дедо Симо

 41. 41 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ахахахах хумор, сатира и забава.

 42. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Синодът за пореден път втрещи публиката с неадекватна декларация. На първо място с непознаване на същината на въпроса. Практикуването на йога не противоречи на православието и християнството изобщо, включително при духовните си практики. Някои видове медитация, примерно, са неразличими от това, което би трябвало да е истинската молитва - сливане с единната цялост на живота и съществуването изобщо. Този процес (по скоро състоние на духа) изключва всякакво отрицание и оценки изобщо (да не говорим за противопоставяне на Исус, медитацията може да ри да е върху него самия). Как ще бъде наречено е без значение, но е някакъв вид допир сс първоизточника - Бога, ако им е по-кеф на изкуфелите ДС-агенти. Вмвсто да си смовменяват "пастирска роля", по-добре да влязат в крак с човешкото развитие - духвното такова най-вече, защото никой не би приел да го ворят слепци.

 43. 43 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Настоявам да се повдигне и друг въпрос.
  Недопустимо е матура по български език да се провежда върху преводен текст. Задължително е текстът да е създаден изначално на български език от български автор. Едва ли австралийката с индийското име е дала интервю на български. Най-много журналистът да е българин и да е превел думите ѝ, сиреч пак учениците полагат изпит върху превод.
  Докъде стига тази насока. Останалите текстове от матурата по български преводни ли са или исконно български?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#2] от "goshe55":

  Ето това е пресен пример за намесата на религията в една светска държава издаваща пълна липса на здрав разум. Всякакви религиозни институции трябва да бъдат държани настрана от държавните институции в частност от образователната система.

  Марс е изконна Американска територия!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Училището в България е светско. Всеки родител има право да възрази, че задължават детето му да полага изпит върху текстове с религиозен характер. Аз лично бих протестирала. Като стане детето пълнолетно, да си избира религиозни убеждения, ако дотогава не е приело тези на родителите си.

 48. 48 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#39] от "f31":

  ти па се изряза, че той агент "граф Рилски" е монарха

  Birds of a feather flock together.
 49. 49 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#33:"mitko.dedov"]Аз не съм чул някой да заведе дело в съда, че е бил насилван да приеме американската или източната култура, нито съм чул за такива сигнали в МВР!
  Хората са свободни да правят каквото искат [/quote]

  Ученикът не прави каквото си иска. Програмите, учебниците и материалите за матура се спускат като задължителни от министерството.
  И да, нямам против някой да се обучава на йога на частна сбирка. Моите уважения, и аз съм се занимавала, ей сега мога да седна в лотос, даже с голяма лекота го правя. Но в българско държавно училище в рамките на училищната програма да се задължава ученик да вниква в религиозно учение е изключено.

 50. 50 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#47] от "happysmile":

  текста е даден за езиков анализ, не за научаване на изуст
  по история и литература се учат всякакви религиозни текстове
  да речем - старогръцки митове
  това не значи че се убеждават децата на политеизъм...
  що за идиотщина е сътворил синода...

  Birds of a feather flock together.
 51. 51 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Светите отци симулират дейност , напомнят за себе си .

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Под йога могат да се разбират най-различни неща. На Запад това е вид гимнастика с прилежащата към нея индустрия.

  В България обаче имам една бройка познати, осектанчени и промити с разни духовни йога литератури.

  I had a dream, Joe
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Поредната тъпотия на тотално неадекватната ни православна църква.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#50:"rldkfl"]текста е даден за езиков анализ[/quote]

  Текстът е неподходящ за езиков анализ на изпит по български език, защото не е изначално създаден на български. Един превод, колкото и да е съвършен, е превод и оригиналът му е построен по чужда езикова система.

  [quote#50:"rldkfl"]по история и литература се учат всякакви религиозни текстове
  да речем - старогръцки митове
  това не значи че се убеждават децата на политеизъм... [/quote]

  Те се възприемат като художествени текстове. По мое време не се изучаваха преди гимназия.
  Малко в страни от темата, но мисля, че изучаването на толкова произведения от древногръцката литература е остатък от гърчеенето отпреди Освобождението. Дали ги изучават в Сърбия, Румъния или Македония?

 56. 56 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#53:"Ослик, суслик, паукан"]. На Запад това е вид гимнастика с прилежащата към нея индустрия.[/quote]
  Тъкмо там е пълно с гурута.

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Какъв им е проблемът на БПЦ? Щом хората се чувстват по-добре с физическите упражнения и медитацията, защо да не практикуват йога?
  В края на краищата йогата не проповядва джихад, а хармония на човека с природата и вътрешния си мир.
  То и комунизмът беше заплаха за религията, но тогава не само не смееха да шукнат, но и активно доносничеха на властите да се стигне дотам, че почти да няма сред висшия клир такива, които да не са сътрудничили на ДС.
  България е светска държава и който иска да учи религия може да го направи само ако иска, а не някой да го задължава.

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Ъъъъ... БПЦ имат сериозен бъг в мисловната система...

  Вече не са дори смешни, а дразнещи. Интересно защо си въобразяват, че в училище може да се изучава единствено тяхното учение и никое друго?

  Дълбоко неуважаеми агенти в черни одеяния, на това, дето го искате, му се вика "вероучение", а предметът религия означва децата да се запознаят с главните религии, включително и източните. Би трявало да ги разбирате тези неща.

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#12] от "The Core":

  Абе имат или по-скоро имаха своето място, но пропуснаха да го заемат. Ако бяха го направили може би нямаше да има днес убито дете в Борисовата градина!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На калпав синод, йогата му пречи!

 61. 61 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#57:"pamela"]България е светска държава и който иска да учи религия може да го направи само ако иска, а не някой да го задължава.[/quote]

  Да, ама в случая матурата го задължава и то в една крехка възраст.

 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  [quote#55:"happysmile"]мисля, че изучаването на толкова произведения от древногръцката литература е остатък от гърчеенето отпреди Освобождението. Дали ги изучават в Сърбия, Румъния или Македония? [/quote]
  Даже и в САЩ ги изучават. И там ли се гърчеят? С това мислене си готова за синода.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  [quote#61:"happysmile"]матурата го задължава и то в една крехка възраст. [/quote]
  Матурата го задължава да анализира текста.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 64. 64 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ослик, суслик, паукан":

  Всъщност и на Запад има много промиващи мозъка школи, водещи се уж "йога".

  Препоръчвам един филм - Кумаре (от 2011-та). Става въпрос за индиец в САЩ, роден в нерелигиозно семейство, който виждайки проблема с навлизането на най-различните индийски гурота, сам се обявява за гуру (без да е минавал никакви инициации и подобни) и успява да събере доста последователи... Интересен филм е.

 65. 65 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Нека видим текста, стига свободни интерпретации. Линка в статията е скандален, ако наистина това е било на матурите по БЕЛ, а не по английски.

 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "система от възгледи и техники за борба със стреса и подпомагане на личностното развитие"

  ДА НЕ ДАВА ГОСПОД!

 67. 67 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Някои предни коментатори заявяват: аз нямам против йогийското учение, то е безобидно и учи на добро.
  Това е ваш личен избор. Но по никакъв начин не можете да задължавате друг човек да приема дадено религиозно учение, защото по конституция всеки е свободен сам да избере вероизповеданието си или атеизма си.
  Тука някои казват: да, де, ама отците влизат в противоречие, защото искат да въведат в училище предмет "Религия", под което явно разбират православна религия. Няма противоречие, защото искането е за избираем предмет. Разбира се, едва ли някой ще задължава дете на мюсюлманско, католическо, адвентистко, и пр. семейство да посещава часове по православно вероучение.
  А в случая децата са задължени да се занимаят с дадено религиозно учение и то много силно задължени. Ако не вникнат в него и не дадат верни отговори, ще им се намали оценката на матурата и шансовете им да влязат в желаното училище. Много е долно. Незаконно е.
  Аз лично не съм за въвеждане на вероучение в училищата. Смятам, че църквата трябва да използва за това собствената си база и да бъде достатъчно силна да привлече ученици.

 68. 68 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  България е лаическа държава и общата култура на хората включва малко повече от догмите, проповядвани от едни богати, брадати чернодрешковци, които не блестят особено с морал. Вече ме дразнят напъните на килимявките да се докопат да училищата и до манипулирането на децата от ранна детска възраст - нещо, което се прави в ислямския свят, но не подхожда на светска Европа.

 69. 69 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#20:"bormashina"]Правилна реакция на Светия синод. Крайно време е да се престане с тая масова пропаганда на йогата и другите източни глупости[/quote]
  Ми да, само слепия и глухия не разбра, че Върховните духовни водачи са ДС полковници.
  Я всички да коленичат пред Марс и любовника му Енгелс.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 70. 70 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Синодът не изразява публична позиция, а се кара на съгрешилите богоборци!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 71. 71 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#13:"Да бе да"], кога ще се отворите към младите, да останат православни, бродейки сред пъстрия свят! [/quote]
  точно тия никога, изобщо не ги интерисува

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#47] от "happysmile":

  Вие май имате проблем подобно на калимявките - няма никакво значение за какво е текстът, съвсем спокойно можеше и да е за прахосмукачки. Учениците е трябвало да демонстрират, че могат да определят типа на текста, че го разбират и могат да намират информация.

 73. 73 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#63:"7777"]Матурата го задължава да анализира текста.[/quote]
  Детето е tabula rasa, върху която със силата на закона и авторитета на училището се записва поднесения религиозен текст. Това са деца на 12-13 години, възраст която е безкритично възприемчива на идейни твърдения, а тук имаме и цяла мощна машина, налагаща на детето изискванията си.
  Между впрочем може ли да се намери самия текст на матурата, да не говорим от втора ръка?

 74. 74 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#36:"Uprsport"]А варенето на ракия в манастирите какво е и с коя религия е свързано.[/quote]
  Нерегистрираните казани са забранени, а съм сигурен, че Св. синод не плаща акциз. Защо не им направят една проверка и да им съставят акт?

 75. 75 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 561 Весело

  Ашколсун на комунеета .. нема место дет не са барнали,то брадати-полковници не беха ,то мюфтии ДС агенти,то банки то заводи ли не беха то змнеделските земи ли не изкупиха ...списъка е "от тик до края на света"

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#73] от "happysmile":

  "Между впрочем може ли да се намери самия текст на матурата, да не говорим от втора ръка? "

  Ама Вие наистина имате проблем. Дали не бихте прочели отново статията? Там има отговор на Вашия вопъл.

 77. 77 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#72:"luda_krava"]Вие май имате проблем подобно на калимявките - няма никакво значение за какво е текстът, съвсем спокойно можеше и да е за прахосмукачки. [/quote]
  Това, че някой не споделя вашето мнение или вашите убеждения, не означава, че има проблем, а че е на различно мнение и с различни убеждения.

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  [quote#73:"happysmile"]Детето е tabula rasa, върху която със силата на закона и авторитета на училището се записва поднесения религиозен текст.[/quote]
  Дрън-дрън. Първо текстът не е религиозен, а е интервю с възгледите на някаква си австралийка за йога. И другият текст е по-скоро преразказ, отколкото религиозен текст като Библията, Корана или Тората. Никой не ги е карал да четат йога сутри, или както там се казват. На 18 или 19 години, младият човек не е никаква табула раза, стига с тези комунистически глупости за "празното блокче, в което пишем." На 19 години младият човек вече има оформени възгледи под влияние на семейството си, приятелите си, училището и т.н. Пълна истерия е допускането, че от някакви текстове на матурата, ще залитне по някакъв култ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#76:"luda_krava"]Ама Вие наистина имате проблем. Дали не бихте прочели отново статията? Там има отговор на Вашия вопъл.[/quote]

  Не, линкът не дава отговор дали цялото дълго интервю е включено в матурата, струва ми се много дълго.

 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#79] от "happysmile":

  Има линк към въпросите от самата матура в началото на статията.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#76:"luda_krava"] Дали не бихте прочели отново статията? Там има отговор на Вашия вопъл.[/quote]
  Освен това ме интересува и останалата част от матурата, главно с оглед на това дали текстовете са преводни или изначално български, който въпрос засегнах по-горе.

 82. 82 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "Манастирът тесен за мойта душа е.
  Кога човек дойде тук да се покае,
  трябва да забрави греховния мир,
  да бяга съблазни и да търси мир.
  Мойта съвест инак днеска ми говори.
  Това расо черно, що нося отгоре,
  не ме помирява с тия небеса
  и когато в храма дигна си гласа
  химн да пея богу, да получа раят,
  мисля, че той слуша тия, що ридаят
  в тоя дол плачевни, живот нестърпим.
  И мойта молитва се губи кат дим,
  и господ сърдит си затуля ухото
  на светата песен и херувикото.

  Мисля, че вратата на небесний рай
  на къде изглеждат никой ги не знай,
  че не таз килия извожда нататък,
  че из света шумен пътят е по-кратък,
  че сълзите чисти, че вдовишкий плач,
  че потът почтенний на простий орач,
  че благата дума, че правото дело,
  че светата правда, изказана смело,
  че ръката братска, без гордост, без вик
  подадена скришно на някой клетник,
  са много по-мили на господа вишни
  от всичките химни и тропари лишни.

  Мисля, че човекът, тук на тоя свят
  има един ближен, има един брат,
  от кои се с клетва монахът отказа,
  че цел по-висока Бог ни тук показа,
  че не с това расо и не с таз брада
  мога да отмахна някоя беда
  от оня, що страда; мисля, че канонът
  мъчно ще направи да замлъкне стонът;
  че ближний ми има нужда не в молитва,
  а в съвет и помощ, когато залитва;"

 83. 83 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Потресен съм! Толкова злоба срещу едно принципно правилна християнска позиция. Йогата е едно чуждо езическо учение*. Това показва колко ниско сме паднали като народ - да хулим принципите, които са ни запазили като народ. Пълен триумф на атеизма и антибългаризма. Пълен триумф на политиката на затъпяване - редовият млад българин вече не се интересува КАКВО се казва, а се интересува КОЙ го казва - това определя отношението. Ако утре Св Синод каже например, че трябва да уважаваме родителите си, това ще се приеме отрицателно, защото, например в Св Синод има много служители на Нечестивия (абс. вярно) изатова казаното е невярно.....
  Уви, нищо вече не става от нас, като народ.
  _________________________
  *вижте до какво ниво на живота е довело спазването на принципите на йога - т.е. погледнета живота в съвременна Индия. Дано на тези, които превъзнасят йога им се отдаде поне веднъж да посетят Индия

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 84. 84 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Не случайно, по-горе първите хулители на християнските принципи са известните ЧерветоРуски тролове

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 85. 85 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  [quote#84:"Уточнител"]Не случайно, по-горе първите хулители на християнските принципи са известните ЧерветоРуски тролове[/quote]
  А, объркал си се. Другарят Иванов, който е виден проруски трол, се е изказал в подкрепа на православието, точно както са се изказали водещите офицери от синода. А и Путя е православен по последна заявка, та точно от руските тролове няма да дочакаш да хулят позицията на синода.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  а ако откъсът е от интервю с левскар, цесекарите да ревнат, че в матурите има пропаганда на вражески отбор

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#78:"7777"]На 18 или 19 години, младият човек не е никаква табула раза, стига с тези комунистически глупости за "празното блокче, в което пишем." [/quote]

  За възрастта сте права, извинете, когато го писах си мислех за 7 клас, защото преди време и там имаше подобен случай.
  Какви комунистически глупости, изразът tabula rasa си е явно на латински и може да се проследи като възглед през историята на човечеството до наши дни. Това е основна постановка в педагогиката и методиката на обучение.


 88. 88 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Знам, че изразът е латински, но настояването, че децата са табула раза е било популярен през комунизма възглед, когато в крак с марксизма се е отричало значението на наследствеността.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 89. 89 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#83] от "Уточнител":

  Конят е в реката, който има някакви остатъци от обективност, нека си ги ползва за лична употреба. Уви, същият би се забавлявал да гледа една безкрайно назадничава идея за "прогрес" която витае в днешно време.

 90. 90 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#78:"7777"]На 19 години младият човек вече има оформени възгледи под влияние на семейството си, приятелите си, училището и т.н[/quote]

  Звучи оптимистично. Защото текстът си е жива пропаганда и даже реклама с адрес на ашрам. Та дано не я изгълта безкритично.
  Добре, какво правим, ако младият човек е вече с оформени възгледи на християнин или атеист, на който не му понася захласването по това учение, а училището задължително му го натрапва на матура, без да зачита неговата свобода на вероизповедание?

 91. 91 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно как хем "Религията е опиум за народа" според марксиста Енгелс, а пък най-върлите Матросовци тук под статията са защитници от ДС сътрудниците и радетели за Комунизма?

  Случайност? - Не вярвам, както би казал техния идол - Дмитрий Кисельов

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 92. 92 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#65:"conservamus"]Линка в статията е скандален, ако наистина това е било на матурите по БЕЛ, а не по английски.[/quote]
  Анджак и of course на чист български.

 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Къде пък видяхте адрес на ашрам в матурата?
  [quote#90:"happysmile"]а училището задължително му го натрапва на матура, без да зачита неговата свобода на вероизповедание? [/quote]
  Тук вече изпадате в крайности като воинстващата атеистка М. Георгиева, която оревава форума всеки път, когато "Дневник" публикува новина във връзка с християнски празник. Същата се оплаква, че камбаните на църквите й натрапвали християнството.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#91] от "nacheten":

  петоколонниците по принцип са предатели, харесват каквото и м кажат от москва
  в москва убиват царя си - започва се борба портив монархията
  в москва се договарят с хителр - млади русофилите-комунисти почват да пишат лозунги за вечна дружба с другаря Хитлер.
  в москва са във война с лошия Хитлер, русофилите стават антифашисти.
  москва ни окупира - русофилите стават марионетки
  москва решава че вече не е комунистическа а православна - русофилите стават православни фундаменталисти

  Birds of a feather flock together.
 95. 95 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  МОН и БПЦ - едни от други по-големи идиоти.

 96. 96 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#95] от "princess_x":

  агентите от БАН трябва да се намесят

  Birds of a feather flock together.
 97. 97 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#93:"7777"]Къде пък видяхте адрес на ашрам в матурата?[/quote]
  В линка в статията, който ми препоръчахте. Ето целия абзац:
  "Ако проявявате интерес към йога или искате да прекарате една изключително нетрадиционна ваканция в Гърция, можете да научите повече за Свами Шивамурти, учението й и ашрамът й на интернет адрес
  www.satyanandashram.gr/english/swami_sivamurti.htm"
  Затова и се чудя дали и този абзац е даван на матурата. Това е най-малкото търговска реклама.

 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#97] от "happysmile":

  Аз ви посочих линка към матурата, не този към оригиналният източник. В самата матура адрес на ашрам не е посочен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 400 Неутрално

  [quote#93:"7777"]Същата се оплаква, че камбаните на църквите й натрапвали християнството.[/quote]

  Нямам против камбаните на църквите.
  Имам против високоговорителите на джамията срещу Халите.

 100. 100 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#97] от "happysmile":

  абе вие нещо съвсем...
  има 2 линка първият е към матурата(пак към дневник) втория към статията

  по-конкретно ако не го намерите този линк, това са въпросите към цитата от интервюто:

  23. От коя сфера на общуване е текст 1?
  А) от естетическата сфера
  Б) от научната сфера
  В) от медийната сфера
  Г) от институционалната сфера

  24. Кое от посочените твърдения е вярно за текст 1?
  А) Текстът рекламира периодичното практикуване на йога в домашни условия.
  Б) Текстът нормативно регламентира практикуването на трите компонента на йогата.
  В) Текстът информира за възникването и за спецификите на йогата като система.
  Г) Текстът внушава необходимостта от ежедневни едночасови занимания с йога.

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK