Депутатите влизат в спор за развалянето на концесиите за златодобив у нас

Депутатите влизат в спор за развалянето на концесиите за златодобив у нас

© Юлия ЛазароваДепутатите ще обсъждат днес проекторешение, внесено от "Атака" в първия ден на сегашния парламент, за разваляне на всички концесии за златодобив у нас. Проекторешението влиза в дневния ред на Народното събрание по реда на правилата, които дават възможност във всяка първа сряда на месеца парламентарните групи да предлагат точки в програмата, които не се гласуват. Днес първа от това право може да се възползва "Атака".


Предвижда се парламентът да възложи на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали. Настоява се кабинентът да подготви стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба.


Надявам се проектът ни да бъде обсъден и гласуван, тогава ще стане ясно кои депутати са съгласни ограбването на България от чуждите концесионери да продължава, коментира пред партийната телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
По думите му само печалбите на "Дънди Прешъс" от добив на злато възлизат на над 7 милиарда лева, докато фирмата е внесла в бюджета едва 70 млн. лева като концесионна такса.


От 12 часа днес започва блицконтролът, в който на депутатски въпроси ще отговарят премиерът Бойко Борисов и четиримата му вицепремиери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK