Временен ректор поема Стопанската академия в Свищов

Временен ректор поема Стопанската академия в Свищов

© Асен ТоневМинистерството на образованието е отменило избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор на Стопанската академия в Свищов и е назначило временен ректор - проф. Иван Върбанов, научи "Дневник". Дотук се стигна, след като група преподаватели възразиха срещу начина на избор на Димитрова и го определиха за порочен, защото е подставено лице на досегашния ръководител на висшето училище проф. Величко Адамов.


Пред "Дневник" депутати от Реформаторския блок заявиха, че на снощното заседание на парламентарната група министърът на образованието Тодор Танев се е посъветвал как да постъпи предвид автономността на университета. В крайна сметка е решено да бъде назначен временен ректор, който по сегашния закон за висшето образование може да управлява най-много 6 месеца. Реформаторите обмислят дали да не внесат поправка, с която срокът да бъде удължен на 1 година.


Проф. Иван Върбанов е бил зам.-ректор на Стопанската академия и беше един от лидерите на протест срещу избора на проф. Димитрова за ректор. Според него изборът й е станал с груби манипулации и нарушения при сформиране на съставите на Академичния и Контролния съвет, както и на новото Общо събрание. "Правят всичко възможно да продължи той да управлява чрез своето протеже – проф. Теодора Димитрова", посочи той в началото на тази седмица.


Теодора Димитрова е сочена за близка до бившия ректор Адамов. От автобиографията й се вижда, че голяма част от научните й публикации са в съавторство с бившия ректор. През годините на управление Адамов беше въвлечен в много скандали, но сред отличаващите се е как Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, и приятелката му са получили дипломи от академията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK