Новият ректор подозира Величко Адамов в унищожаване на документи в университета в Свищов

Величко Адамов

© Асен Тонев

Величко АдамовБившият ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов не пуска в кабинета новия временен ръководител на университета проф. Иван Върбанов, съобщи пред "Дневник" Върбанов.


По думите му по-рано днес избраният преди няколко дни ректор проф. Теодора Димитрова е издала заповед, с която е задължила всички студенти и преподаватели да се подчиняват само на нейните заповеди.


Това противоречи на издадената тази сутрин заповед на министъра на образованието Тодор Танев, с която се отменя избора на 35-годишната Димитрова, сочена за близка до Величко Адамов, и назначава служебен ректор.
"Имам сигнал, че се изнасят документи от университета към частна квартира в града", каза още пред "Дневник" проф. Иван Върбанов. По думите му са заключени и стаи с компютри със служебна информация, сред които кабинета на ректора и на Академичния съвет.


Тази вечер временният ректор е подал сигнал в полицията, който да бъде предаден и към прокуратурата. "Това е самоуправство", смята проф. Върбанов и добави, че утре сутрин, заедно с журналисти, ще се опита отново да влезе в кабинета на ректора и да започне да изпълнява възложените му от министъра задължения.


Дотук се стигна, след като група преподаватели възразиха срещу начина на избор на Димитрова и го определиха за порочен, защото е подставено лице на досегашния ръководител на висшето училище проф. Величко Адамов. От автобиографията й се вижда, че голяма част от научните й публикации са в съавторство с бившия ректор. През годините на управление Адамов беше въвлечен в много скандали, но сред отличаващите се е как Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, и приятелката му са получили дипломи от академията.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Той да е само тоя. Ректорите в България отдавна са се превърнали в местни феодали.Тоя обаче е може би най-скандалния.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Този май няма да издържи психически ... не може да повярва, че го изритват

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Този видимо пиян (сега го гледах в репортаж) бивш ректор и пубертетка професор май са повече от любовници?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Tия ги оправя само бате Бойко с гранатомета.Междувременно във Фейсбук тече ужасяващ призив-''Ако обичате децата си,не ги записвайте в БГ университет.

 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  Ех...а какви ректори имаше на времето в Свищов...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2419 Любопитно

  нещо не мога да разбера, ако тоя и другарката професорка са отстранени, защо полицията цял ден не ги е изхвърлила... какви са тея глупости - заключвали, издавали заповеди, изнасяли документи, бла-бла-бла

 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Адемов, вокзал, чемодан, Москва! Вземи си и "професоршата" и Черничкия да не го забравиш. Ние не сме ретарди.
  "Според академичната традиция пред аудиторията доц. Адамов изнесе лекцията „Данъчни въздействия в условията на криза”. Съдържанието й и безупречният руски език на лектора се радваха на голям интерес и последващи адмирации. Церемонията по номиниране на доц. Адамов с почетното звание „Доктор хонорис кауза” е едно от събитията, посветени на 90-годишнината на Одеския държавен икономически университет.
  Доц. Величко Адамов през февруари тази година стана Доктор хонорис кауза на Тернополски национален икономически университет в Украйна, а през септември 2010 г. получи почетното звание и от Молдовската академия за икономически науки в Кишинев."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Такъв беше и винаги боядисаният в червено Герги Костов - Лудото, 4 мандата ректор в Консерваторията!

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  " а заради автономията на университетите държавата се оказва с "вързани ръце".
  Сдружението "За европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството" разпространи материали, от които е видно, че Величко Адамов е плагиатствал. Те представят сравнения между дисертационния труд на Адамов от 1999 година и оригинала, писан още през 1974 година от французина Жорж Депаленс.

  Дисертационният труд на Адамов е озаглавен "Оптимизиране на дългосрочните капитали в индустриалната фирма". Тогава обаче Висшата атестационна комисия (ВАК) отхвърля дисертацията му с мотива, че собственият му принос е твърде малък и в голяма степен е ползвал чужди произведения без да ги цитира. Адамов обжалва пред по-висша инстанция, но тя прави същата констатация. Бъдещият ректор не стига обаче докрай и не обжалва решението пред върховния орган – президиума на ВАК.

  Така в регистъра на ВАК Адамов фигурира само като кандидат на науките от 1979 година и доцент от 1988 година.

  Запознати със случая твърдят, че книгата на Депаланс е изчезнала мистериозно от университетската библиотека и Френския културен център, след като Адемов бил разконспириран от ВАК.

  От сдружението поставят въпроса как, след като в академичните среди отдавна е известно, че Адамов е плагиат, той е станал ректор на Стопанската академия и настояват за намеса на държавата в лицето на министъра на образованието Сергей Игнатов.

  Според Закона за висшето образование членовете на академичния състав трябва да бъдат освободени от длъжности при доказано по установения ред плагиатство в научните трудове.

  Самият Игнатов е коментирал по време на парламентарен контрол казуса и от отговора му става ясно, че е с "вързани ръце". По закон висшите училища са автономни и в Закона за висшето образование липсва установен пряк механизъм, по който министърът на образованието може да повлияе върху отстраняването на ректора на висшето училище.

  Съгласно чл. 35 от Закона за висшето образование, ректорът може да бъде отзован преди изтичане на мандата му единствено и само с решение на органа, който го е избрал, тоест на общото събрание, след установяване на извършеното нарушение по безспорен начин и обсъждане на неговата тежест.

  Така въпреки доказаното плагиатство съдбата на ректора зависи от колегите му в Свищовската академия, където Адамов е на особена почит.

  Прокуратурата вече проверява дейността на Свищовската академия, след като стана ясно, че лобистът с ланците Красьо Черния и ректора на академията са въртели общ бизнес, а преподаватели изнесоха данни за феодализъм и безобразия във висшето училище."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  http://frognews.bg/news_32800/Zaradi_ABV_tsepiat_GERB/
  Това лице е повече от скандално, но не ми се рови сега да открия и кой аджеба министър на образованието е направил такъв изгоден за "адамовци" закон за държавните университети!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  [quote#5:"Yasur"]

  Ех...а какви ректори имаше на времето в Свищов..[/quote]
  Мама бе завършила в Свищов - = - 1944-та !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  11.08.2014 20:59; 24 часа; 9157; 1;

  "проф. Величко Адамов
  Скандално предложение за зам.-министър на правосъдието направи служебният министър Христо Иванов. Той обяви, че готви за един от своите заместници съдия Аглика Адамова - дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов."
  Много завоня около този. Спирам

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Скандал подир скандал в СА в Свищов.Имам мои приятели,които са следвали през средата и края на 90-те години на миналия век и от тях знам,че още тогава се е говорело за злоупотребите на В.Адамов.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1269 Весело

  Кради и унищожавай документи! Безнаказаността е ГАРАНТИРАНА от всички демократични партии!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 912 Неутрално

  тая печатница за дипломи няма ли да я закрият най- накрая ????

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  "По думите му по-рано днес избраният преди няколко дни ректор проф. Теодора Димитрова е издала заповед, с която е задължила всички студенти и преподаватели да се подчиняват само на нейните заповеди."

  Борбътъ е безмилостно жестока!
  Представете си в някой от университетите от бръшляновата лига, отстранен ректор да издаде подобна заповед!
  Нивото на СА става сходно с Българодсатския колеж...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Академична автономия - да. Но при държавните вузове трябват и правила. Много е важно да се разделят административното от академическото ръководство, но засега ректорите-феодали не дават. Проличаха и спешни промени в Закона за висшето образование. При този министър съм скептичен.

  Миша
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  На този Величко Адамов колко години му се носи славата,дано най-накрая си получи заслуженото.Превърнал беше ВУЗ-а във феодално владение.

 19. 19 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#1] от "rex":
  И ква стана Тя- ректори феодали, "бизнесмени" феодали, съдии феодали, цигански барони феодали, политици/ДПС/ феодали,абе това къде го пише в Конституцията??????
  Или ние живеем в паралерна държава?!?!?!

 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yasur":
  Какви???? Ако искаш кажи! Ама този, е за бяла риза с мно о о о го дълги ръкави!!!
  Колкото по бързо, толкоз по добре, както за института, така и за бюджета/джобовете ни!
  Цазаров, спиш ли? Все пак сигнала е при теб!!!!

 21. 21 Профил на jaq39432497
  jaq39432497
  Рейтинг: 220 Неутрално

  А къде е проф. Теодора Димитрова Петрова?! Защо досега никой не видя и чу самата тя да каже нещо, дори "шест" за проба на озвучаването... Защо се крие?!

 22. 22 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#4] от "hmc12310991":
  И каква полза от призива????
  Тоди"Остап Бендер" е запикал готвачката от стола за студентка -веждународни отношения???Впрочем целия му административен състав "следва" международни висоти!!!
  Той е толкова ясен, че очаквам да е първия сложен на мястото Си-ЗАТВОРА!

 23. 23 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#6:"extraCACA"]защо полицията цял ден не ги е изхвърлила[/quote]

  Хехе, как редови ще посегнат на местен феодал??!! После къде че работят?? МАФИЯ!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 24. 24 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#22:"Да бе да"]запи*ал готвачката[/quote]

  ЗапиСал!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 25. 25 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хитрата сврака - с двата крака!":
  Тенкс за редакцията. Има и други грешки.
  Таблет малък, гьоптри големи, ама иститата си остава същата.

 26. 26 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кремена":

  Хехе, министър на образованието. Това е дело лично на другаря Луканов от 90 година . Закон за Академичната автономия, че да се окопаят червените "професори" до живот.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Величко Адамов:
  Носител на почетните титли „доктор хонорис кауза” на Финан­со­вия университет към Прави­телството на Руската федерация в Москва, Одеския държавен икономически университет в Украйна, Тернополски национален икономически уни­вер­­ситет в Украйна, Мол­довската академия за икономически науки в гр. Кишинев и „почетен професор” на класическия университет „Валахия" в гр. Търговище, Репу­блика Румъния.

  Без коментар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK