Бившият прокурор Цеко Йорданов отпадна от обвинените по делото "Октопод"

Алексей Петров (на снимката) е подсъдим като лидер на престъпната група.

© Надежда Чипева, Капитал

Алексей Петров (на снимката) е подсъдим като лидер на престъпната група.Бившият върховен прокурор Цеко Йорданов, който бе сред подсъдимите по делото "Октопод" е "отпаднал" от обвинителния акт. Това се разбира от съобщение на Специализирания наказателен съд, където делото трябва да започне отначало.


Днес бе определен съдията докладчик по делото – това е Виктор Чаушев. Процесът се точеше три години в Софийския градски съд, но след отстраняването на Румяна Ченалова заради скандала "Белведере" се наложи да започне отначало при нов съдия. Той бе наново разпределен на магистрат от градския съд, но той прецени, че мястото му е в Специализирания наказателен съд, а не в градския.


Обвиняеми за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудвания са Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов и Кирил Топалов, а бившият прокурор Цеко Йорданов е подсъдим заедно с групата за осуетяване на наказателно преследване.
Сега инициалите на Йорданов не присъстват в качения на сайта на съдилището обвинителен акт. От съобщението на съда не се разбира какви са причините за това.


При изпращането на делото в специализираната прокуратура от градския съдия Атанас Атанасов магистратът бе обърнал специално внимание на факта, че в процеса е обвинен и бившият прокурор Цеко Йорданов, а делата срещу лица с имунитет се гледат от Софийския градски съд, припомня "Правен свят". Според изданието Наказателно-процесуалният кодекс казва, че в такава ситуация делото следва да се разгледа от Специализирания наказателен съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK