Тимерманс: Върховенството на закона е като орхидея, трябва да се грижите за него (допълнена)

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисия

© Reuters

Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисияУсетих решителност в българското правителство да навакса загубеното време, но аз не искам просто да обещания, искам да видя резултати. Това и казах на премиера. Видях готовността и енергия за това в екипа. Но аз ще оценя резултатите и в следващия доклад, ще търся резултати, няма да се опитвам да смекча, това мога да обещая.


Това заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на дискусия за гражданството и бъдещето на Европа, върховенството на закона и опасенията на гражданите. Тя се проведе днес в Русе и в нея участваха президентът Росен Плевнелиев и министърът на правосъдието на Румъния Роберт Кацанчук. Преди това във Варна Тимерманс се срещна с премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министъра на правосъдието Христо Иванов.


По-късно в туит той отново коментира, че няма да има замазване в доклада на Европейската комисия за напредъка в правосъдието и вътрешния ред (т.нар. устен предстои скоро, а годишният доклад се очаква в началото на 2016 - бел.ред.), че ще бъдат честни, дори и това да направи четенето му неприятно:
"Бъдещите доклади ще бъдат такива, каквито са. Независимо дали са неудобни за правителствата на Румъния и България".


Тимерманс каза още, че "Върховенството на закона е едно особено нещо. То е като орхидея. Отнема много време, за да цъфне и след като цъфне вие няма да можете само да се наслаждавате на красотата й, вие ще трябва да се грижите, да я поливате, защото иначе тя ще умре, ако не го правите. Това важи за всичките държави членки. Това е предизвикателство за върховенството на закона. Никой не е напълно готов за това. Фактът, че това е предизвикателство в  Румъния и България, не означава, че не е предизвикателство и за останали държави членки. Вижте процедурите във всички държави. Нито една държава не е останала встрани от този процес и Европейската комисия ще продължи да осъществява натиск. Следващият доклад, дори да е неудобен, ще е изключително честен към правителството на България."

Министърът на правосъдието на Румъния коментира, че "Комисията оценява всяка държава в контекста на различните й политически реалности" и напомни, че "в миналото е имало моменти, когато България е имала повече прогрес от Румъния и двете страни трябва да действат заедно и да се учат една от друга".

 
Тимерманс подчерта, че България трябва да се бори с наследството от комунизма и може да разчита на европейските си партньори.


"Що се отнася до солидарността в Европа, хората са склонни да бъдат солидарни, само ако имат гаранция, че ще получат същото, когато имат нужда. Хората в Европа не вярват, че ще я получат и затова още не са склонни да бъдат солидарни", заяви той и добави, че ако Европа не оформи бъдещето си, някой друг ще го направи, "назависимо дали в Москва или Пекин. Ако не останем заедно, няма да имаме способността сами да определяме бъдещето си". 


От своя страна президентът Росен Плевнелиев отчете, че за пръв път от годините на прехода в България има заявки за реформи и желание за подобряване на върховенството на закона. "За първи път виждаме мнозинство "за" системата да се подобри отдолу нагоре. Има заявка за устойчивост на процеса. Апелирам към гражданите - зависи само от нас да имаме реформа и резултати", заяви той.


                                       По-добра регулация

Tова е една от пилотните инициативи на новата Комисия и водеща тема в днешната дискусия. Тя цели да премахне излишната бюрокрация в Брюксел и да направи институциите гъвкави и отговарящи единствено на проблеми, които не могат да бъдат разрешени на национално ниво и за които има сигурен общоевропейски консенсус. 


Тимерманс работи и по стратегия, която ще създаде специални органи в Брюксел, които да проверяват дали законите изпълнявт реалното си предназначение, след като са минали през разглеждане и поправка от партньорите законодатели - Европейския парламент (ЕП)  и Съвета на ЕС. 


Франс Тимерманс заяви в Русе, че възможностите му да въздейства върху другите европейски институции се ограничават само с това да "убеждава законодателите да проверяват какъв е ефектът на законите, след като върху тях са приложени промени". 


"Понякога хората в Брюксел са толкова щастливи, че са намерили успешен компромис, че не проверяват какъв е ефекта от законодателството, след като са приели поправки в него. Аз обаче не мога да насиля институциите да въведат тези процедури", заяви зам.-председателят. 


Според него по време на мандата на Комисията "Юнкер" ще бъде прекратена практиката Брюксел да обещава все повече и повече, без да успява да смогва да изпълнява обещанията си.


"Колкото по-малко обещаваме, толкова повече от очакваното ще можем да доставяме като резултат", резюмира Тимерманс инициативата за по-добра регулация. 


                                 Намеци за Шенген


По темата за членството на двете страни в Шенген, президентът заяви, че София изпълнява отговорно и изцяло задълженията си и е положила всички необходими усилия. 


"България и Румъния инвестираха огромни средства в тази кауза, за да докажат ефективността и корекността си, както и солидарния си подход. Ние си вършим много добре работата по границите. България и Румъния работят отговорно и достойно и постигат резултати. Ние заслужаваме да влезем в Шенген."


"Що се отнася до Шенген, всичко зависи от държавите членки", беше коментарът на Тимерманс.


                                Енергийният съюз е спешен приоритет 


Когато говорим за енергетика, трябва да се вземе предвид дали имаме ресурсите да сме независими и дали сме способни да направим прехода си. Ако не положим усилия, ще бъдем неминуемо зависими от определени личности, коментира зам.-председателят и добави, че ако Европа е единна, тя няма да може позволи Русия да разиграва държавите членки. 


Ако общият енергиен съюз стане активен възможно най-скоро, ще можем да погледнем Путин в очите и да поставим собствените си условия, а не той да ни гледа отвисоко, коментира Тимерманс. Част от задачата на плана "Юнкер" е да направи тази независимост възможна за България и Румъния.

                           Направени са грешки в имиграционната политика 


Коментирайки бъдещите стъпки, които Европа ще направи за справяне с имигрантската криза, Тимерманс заяви, че "не всички хора, които пристигат в Европа, имат право да останат в Европа":


"Досега Европа не се справяше достатъчно добре в политиката си за връщане на бежанци.Хората не ни се доверяват сега, защото не предоставяхме убежище на правилните хора и не връщахме тези, които трябваше да бъдат връщани".


                   А общоевропейска политика за гей браковете? - питаха гражданите 


Ако в Европа има свобода на движение и труд, защо двойките от един и същи пол да не могат да имат законен съюз във всички държави, беше попитан зам.-председателят в контекста на наскоро проведения референдум за легализиране на хомосексуалните бракове в Шотландия.


Тимерманс напомни, че неговата държава Холандия първа в света е легализирала гей браковете и потвърди, че равноправието е негова лична кауза. Въпреки това в ЕС всяка държава членка сама следва да решава какъв ще бъде подходът й


"Това, което постигнахме в Холандия, беше огромно и забележително. Очевидно, след като легализирахме гей браковете, не настъпи краят на човечеството. За някои процесът ще отнеме повече време и няма да се случи насила."


Продължавайки темата за човешките права, Тимерманс заяви, че както той, така и председателят на ЕК, са провели лични разговори с унгарския премиер Виктор Орбан. По време на разговорите те са обяснили на Орбан, че ако в Унгария бъде върнато смъртното наказание, страната вече няма да бъде добре дошла в европейското семейство. 

"Това, че някои е избран с мнозинство, не означава, че може да върши каквото пожелае и да нарушава основополагащи принципи и човешки права", категоричен беше Тимерманс. 


По време на Гражданския диалог, президентът Росен Плевнелиев обясни смисъла на европейската интеграция за България, напомняйки че "когато България започва процеса си по присъединяване, имахме фалирали банки и заплати от два долара, а парите за здравеопазване бяха три пъти по-малко."


Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Прав е! Ама си имаме едни магистрати дето редовно я препикават! Орхидеята де!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Първо трябва да го изградим.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#1] от "tribiri":

  Де да бяха само магистратите ... за целокупния БГ народ закона е "врАта у пОле" ... добави към това 45 години съветско "върховенство", и ей го на где сме ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  А дано! Дано вече наистина застанат яко на врата на нашите политици, и да се свърши нещо в полза народу, а не роду!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 774 Неутрално

  У нас е като магнолия, ама отсечена до корена.

  https://goo.gl/8NG90J
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Весело

  Градинар номер едно на България ще оправи...ох....ще се погрижи и за орхидеята !

  http://ligavalnik.com/images/1429461735d0c77bdebad77a632c39c5369f43049a.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Върти, суче, но не казва, че е доволен...

  Форумът е в будна кома...
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "роджър":

  Ами Мойсей е водил 30 години евреите из пустинята. Нас ни водят вече 25! Мислиш ли че след 5 години ще постигнат целта мойсеева! А дано, ама надали!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  High time we made a stand
  And shook up the views of the common man
  And the love train rides from coast to coast
  DJ's the man we love the most

  Could you be, could you be squeaky clean
  And smash any hope of democracy?
  As the headline says you're free to choose
  There's egg on your face and mud on your shoes
  One of these days they're gonna call it the blues, yeah yeah

  (Sowing the seeds of love)
  Anything is possible
  When you're sowing the seeds of love
  (Seeds of love)
  (Sowing the seeds of love)

  (Sowing the seeds of love)
  Anything is possible
  (Seeds of love)
  Sowing the seeds of love
  (Sowing the seeds)

  I spy tears in their eyes, they look to the skies
  For some kind of divine intervention
  Food goes to waste, so nice to eat
  So nice to taste

  Politician Granny with your high ideals
  Have you no idea how the majority feels
  So without love and a promised land
  Fools to the rules of a government plan
  Kick out the style, bring back the jam

  (Sowing the seeds of love)
  Anything
  (Seeds of love)
  (Sowing the seeds of love)

  (Sowing the seeds of love, seeds of love)
  Sowing the seeds, the birds and the bees
  My girlfriend and me in love

  Feel the pain, talk about it
  If you're a worried man then shout about it
  Open hearts, feel about it
  Open minds, think about it

  Everyone read about it
  Everyone scream about it
  Everyone
  (Everyone, yeah yeah)
  Everyone read about it, read about it
  (Everyone)
  Read it in the books in the crannies
  And the nooks there are books to read
  Chorus

  (Sowing the seeds of love)
  Oh, the seeds of love
  We're sowing the seeds
  Sowing the seeds

  We're sowing the seeds of love
  We're sowing the seeds
  Sowing the seeds of love
  Sowing the seeds of love
  (Mr. England sowing the seeds of love)

  Time to eat all your words
  Swallow your pride
  Open your eyes

  Time to eat all your words
  Swallow your pride
  Open your eyes

  High time we made a stand
  And shook up the views of the common man
  And the love train rides from coast to coast
  Every minute of every hour, I love a sunflower
  And I believe in love power, love power, love power

  Sowing the seeds of love, seeds of love
  Sowing the seeds of love
  Sowing the seeds of love, seeds of love
  (We're sowing the seeds)
  Sowing the seeds of love

  Sowing the seeds of love, seeds of love
  (We're sowing the seeds)
  Sowing the seeds, an end to need
  And the politics of greed with love

  Sowing the seeds of love, seeds of love
  (The seeds of love)
  Sowing the seeds of love
  Sowing the seeds of love, seeds of love
  (Anything)
  (Anything)
  Sowing the seeds of love

  Sowing the seeds of love, seeds of love
  Sowing the seeds, an end to need
  And the politics of greed with love

  Sowing the seeds of love, seeds of love
  Sowing the seeds of love
  Sowing the seeds of love, seeds of love
  Sowing the seeds of love
  Sowing the seeds of love, seeds of love
  Sowing the seeds of love
  ...

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yasur":

  От какво да е доволен?

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Весело

  'аз не искам просто да обещания, искам да видя резултати"

  ахахаха, а бате Гойко кво отговори... "акъл не ща, пари дайте"?

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "carwindwrclir":

  Да си развия мисълта, че току виж някой се объркал и ми сложил +! За 30 години те збравили, чее са били роби, а ние 25 се опитваме само да си сменим господаря!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  "Върховенството на закона е едно особено нещо. То е като орхидея. Отнема много време, за да цъфне и след като цъфне вие няма да можете само да се наслаждавате на красотата й, вие ще трябва да се грижите, да я поливате, защото иначе тя ще умре, ако не го правите. "

  Орхидеите са сложно нещо. Ние сме още по по-простите неща (не щото сме прости, де), като магнолиите.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Коментар 25 беше отговор на #3!

  Абе! Изпаднах в обяснителен режим!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  [quote#10:"stenli1"]От какво да е доволен?[/quote]

  Не казвам, че трябва да е доволен...а, че е обективен...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]Да си развия мисълта, че току виж някой се объркал и ми сложил +! За 30 години те збравили, чее са били роби, а ние 25 се опитваме само да си сменим господаря! [/quote]

  Вие не, такава е политическата ситуация. България има нужда от съюзници, а робството е в мисленето. Не трябва да допускаме да ни нарушават правата, но това е много трудно в БГ, можете да си създадете сериозни проблеми. Останалото няма особено значение. България е като сираче ограбено от предишния си господар и изоставено на марионетките му.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":

  Мойсей не ги е водил в пустинята 30, а 40 години, като идеята е била всички, които са родени в робство и го помнят, да измрат ... това прави нашата задача по-трудна, понеже продължителността на живота тогава и сега ... нали се сещаш
  Но да, мисля си, че след 15-20 години нещата ще се променят ... тогава тези, родени след 90-та, ще са на 40-50 години, и ще управляват реално. Ще са учили в Европа и Америка, други науки /не история на БКП и политикономия на соца/, ще са гледали други общества, в които ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА /да си дойдем на думата/ върши работа, и няма алтернатива !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#17] от "роджър":

  Братче! Нали сега не те води Мойсей, а човек учил политикономия и история на БКП!?

  Каквиса тези мечти?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Любопитно

  БГ Ал Капоне е казал днес на Тимерман, че вече има сериозен напредък в "борбата" с корупцията

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Е, при това положение пием по три бири, и продължаваме напред - с по още три
  Едното е мечти, другото реалност

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Много цветенца се навъдиха напоследък... Волен ли да поливаме, орхидеята ли... Мъка, мъка...

  Свобода за Надежда Савченко!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#20] от "роджър":

  Абе какво да ти кажа! Сега си поливам (уж) градинката и съм си сипал нещо от резервите дето са в бараката!

  Отдавна съм разбрал, че тоя точно свят няма да мога да го оправя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Весело

  Готино е, че го е сравнил с орхидея защото можеше да каже просто цвете.

  Готино е, че не е ходил до столицата и

  Готино е, че такъв суперфорум се провежда в сърцето на Мизия.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 24. 24 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В българското правосъдие .няма нито орхидеи -нито правосъдие.Това е като морското свинче, нито е морско ,нито е свинче...!!!

 25. 25 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Като се преборим с наследството от комунизма кой знае с какво ще трябва да се преборим след това. С наследството на Холивуд сигурно. Тея що не дадат пари за една реформа. И аз ходя без вратовръзка, Меркел да ми подари една, какво е това?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До [#7]:

  Водят ни, Ран Ът ни води, ама не през пустинята, а към нея. А дано накрая да стигнем до пресвещения град, ама малко се съмнявам да е с помощта на еврочиновниците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А бе аланкоулу, какво знаеш ти за българите?! Тук сме най -укумуш тарикатите на цяла Европа - "на закона мамата е*** съм" е житейската философия по тези земи. Важи и за магистратите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 28. 28 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хехе, опорна точка, и ловец съм, и рибар съм...
  (аз пак си държа на врстовръзката, в мола струват скъпо, а в Еврокомисивта ги раздават безплатно?!?)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На гладен стомах риформа не се прави, само Боко е бил гладен само до 89, а след това не. За сметка на това повечето българи след 89 си стоят гладни. Не знам Еврокомисията как си ги мисли тези работи. 25 години - онези там, българите. А сега кво? Нещо не се ли чувстват неудобно малко? Към днешна дата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Ами Мойсей е водил 30 години евреите из пустинята. Нас ни водят вече 25![/quote]
  40 години ги водил брато. Тъй че на нас ни остават още 15. Няма да стигнат разбира се, но си е ресурс.

 31. 31 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Малките деца на комунизъма вече пораснаха и не става с врели-некипели и разните "лъжи на големите", нито пък фасони от типа "търся си секретарка", защото тука сме много умни и хубави, пък вие не. Не знам, къде минава границата на много обидното? Разбира се, че съдебната ни система за нищо не става и политиците ни са през куп за грош, като всяка бедна държава, а защо сме бедни? Защото винаги сме били немили-недраги за тази Европа към която винаги сме се стремили? Онази непозната Европа. Съжалявам всъщност, че все още не сме с комунизма и тепърва да се отърсваме от него, защото откак се отърсихме, взехме и да си ставаме "близки", с от това, изненадващо, възникват и взаимоотношения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Този Тимерманс ми изглежда почтен човек, но това не е достатъчно. Ако е и умен би трябвало да знае, че с проповеди нещата никъде не стават. Най-малко в България. Ако ЕК иска да помогне, да представи и дори внедри ефективна организация и технология за противодействие на беззаконието във всичките му форми и прояви.

 33. 33 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемът не е в беззсконието, нито в метафорстс за орхидеята. Беззаконието се преодолява, метафората сама по себе си е прекрасна. Просто не върви с тези приказки за комунизъма. Мина време, обидно е вече. То поне и да беше вярно. А не е. Аз помня комунизма, ние не живеем в комунизъм. Дори комунистите не живеят е комунизъм. Какво има да си говори. Ако не знаят какви сме и в какъв строй живеем, какви изобщо съвети и препоръки могат да имат за нас освен "общи приказки" и добри пожелания.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  То не били орхидеи, а били магнолии.

 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Весело

  Пълната безнаказаност е като орхидея! Без нея може да се срути крадливата конструкция-олигарси, политици, партии, частни медии, корупция и узаконен грабеж!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да ми говорят, че не сме се освободили от комунизма всеки път е все едно аз като срещна германец и да му говоря че не се е освободил от нацизма. Или нещо подобно. И да му трия дом на главата и давам нелепи идеи как да преодолее това. Не знам, но на мен ми се струва доста обидно. При все икономическата нереципрочност, плюс че за над никога не е имало план Маршал и потупване по рамото. Поне аз не помня това. Не знам защо трябва да ни се обяснява така като на малки деца или като на идиоти, на такъв вид ли дават политиците ни? Сз дори не знам как изглеждат сегашните министри, може пък да са трагични?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това е малко като негрите, които си се наричат "nigger" помежду си, но ти да се обърнеш към някой с тези думи е голяма грешка. И в крайна сметка подобна липса на елементарна дипломатичност на какво се дължи? И най-вече защо се повтаря перманентно? После ние сме били простаци и грубияни, е то с такова отношение.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на qyb25434144
  qyb25434144
  Рейтинг: 221 Весело

  Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейската комисия

  Абе на тоя дето дава акъл, шефа не беше ли един Юнкер, дето правил далавери като министър-председател на Люксембург? И защо ли когато го разкриха принципните евродепутати не гласуваха да бъде изгонен?
  Еййй, винаги съм се възхищавал на таквиз люде!!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Надлъгването продължава!

 41. 41 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Откъде ги изкопават такива? Знаем и виждаме, че държи на високия си стандарт и за него е готов да ги дрънка всякакви. Но, ако обича, да не ни подценява така! Ниво на стандарт и на интелект са мноооого различни нива (вж.бг мутри)!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Ами те се грижат,внимават да не ги застигне.

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  „Усетих решителност в българското правителство да навакса загубеното време, но аз не искам просто да обещания, искам да видя резултати. ...”


  Искам, искам, искам! Всеки иска и нищо.... (И аз искам..) .Добре, ама защо трябваше Американците да се се намесят, за далаверите на комбината „русия-ФИФА”!...Къде е това върховенство на закона?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#35] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Пълната безнаказаност и пълната корумпираност е като Магнолия

 45. 45 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#11:"extraCACA"]"акъл не ща, пари дайте" [/quote]
  що сте цъкали минуси бе, 100% попадение имам

  "Политиката на правителството е балансирана, с приоритет на върховенството на закона", подчерта Борисов и посочи резултатите по отношение на усвояването на европейските фондове. Премиерът припомни, че правителството е заварило спрени еврофондове и само за няколко месеца е успяло да навакса изгубеното време. Борисов изрази увереност, че ако кабинетът продължи да работи с ускорени темпове, до края на 2015 г. ще бъдат усвоени поне 90% от еврофондовете за първия за България програмен период.

 46. 46 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  то половината популация милее за бай тошо малоумника, те за върховенство на закона му говорят

  veni vidi fugi
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Безочлив демагог

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Мисля, че като заглавие на статията трябваше да бъде изведено "аз не искам просто обещания, искам да видя резултати."

 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#39] от "maj36432573":

  А вие защо биете негрите ?

 50. 50 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 394 Гневно

  До коментар [#26] от "Missyng Mai Kittie":

  Ако ни водеше Ран Ът, да сме със стандарта на Естония, там планът беше плътно спазван. Тук решиха, че са много умни и го направиха тотално неработещ.

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Тимерманс подчерта, че България трябва да се бори с наследството от комунизма и може да разчита на европейските си партньори."
  Не го ли преборихме най-сетне това наследство, мина четвърт век. Хайде да не оправдават двойния стандарт в ЕС с комунизма.

 52. 52 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Весело

  "Тимерманс: Върховенството на закона е като орхидея"-
  Нека и аз да си кажа моето. В тази саксия орхидеята няма шанс,нито на тази почва.Нашата орхидея си иска почвата от преди 1946 год. за да се развива добре.
  Тимерманс вероятно е против,или му е все едно.Проблемът си е наш.

 53. 53 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#50:"Radical"]Ако ни водеше Ран Ът, да сме със стандарта на Естония, там планът беше плътно спазван. Тук решиха, че са много умни и го направиха тотално неработещ.[/quote]
  +++++ Ооо,и тука имало грамотни хора!Поздравления!

 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Това, че някои е избран с мнозинство, не означава, че може да върши каквото пожелае и да нарушава основополагащи принципи и човешки права"
  ****************************

  Дори и когато това, което този някой върши, се радва на одобрението на мнозинството?
  Хе, Тимерманс току-що се изплю върху основният принцип на демокрацията - че в една държава трябва да става това, което мнозинството иска и, съответно, гласува за него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А ние колко обещание сме чули и какви чутовни намерения сме съпреживяли и ви кажа г-н Тимерманс- резултат е около нулата.
  Ама, вие и сам ще се уверите , само да не се повлияете от нашия опит и тогава ще излъжете.

 56. 56 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Тимерманс добре се се подготвил към кого как трябва да отправи посланията си. Нали БиБи е известна цветарка. Но си пада по магнолии, не по орхидеи

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 57. 57 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":
  Там е драмата. Че чакаме някой да ни води и все се надяваме някой да ни оправи.

  Pivoley
 58. 58 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":

  за Мойсей няма НИТО едно писмено доказателство А по това време египтяните имат записи колко хляб са давали на всеки роб рабоещ по пирамидите например

  www.soundcloud.com/x2805
 59. 59 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Опитах се да вляза в залата на Канев Център в Русе. Да ама не. Всичката общинска и областна администрация вече беше там. Бюро по труда също. В РАБОТНО ВРЕМЕ! Отвън напираха да влязат Бисер петното и останалите местни боклуци.
  За нормалните граждани участие в този форум бе невъзможно.

 60. 60 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако има ''РЕФОРМА'' на ТЕМИДА , Борисов трябва да вкара първо себе си , Прокопиев и Плевнелиев в Затвора?
  Какво стана с Таки,Галевите, убиеца от Соло, Цветан Василев, колко още неразкрити убийства, изчезнали тирове с цигари, цигански набези и ПРЕТОПЛЕНИ МАНДЖИ за ПРАХ в очите на хората ? С какво ще отколоните вниманието пак- с ШЕНГЕН, с метрото ? СЛугите на Борисов- НОВА И Икономедия, не ВИ ли писна, заради децата Ви да манипулирате всеки ден?
  Тимерманс холандеца ще обяснява кое е право и кое не, да станем като Холандия тогава, да легализираме тревата и проститутките и да ходим напушени посред бял ден?
  Цялата ЕНП , барабар с Меркел е една огромна манипулация и машинация, а Борисов просто е удобен и на американците и на МеркОланд, защото е послушко.
  Целия европарламент е олицетворение на ''УСВОЯВАНЕ'' на парите на данъкоплатците от всички Евродържави и едно НИЩОПРАВЕНЕ на тежки софри в Бруксел.
  Никаква воля няма за преборване с каквото и да е в България, още по-малко от Тиквата-личност отдавна с кух мозък , вид на дребен селски тарикат и държание на мутра с откраднати пари.

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Наистина ли върховенството на закона е нещо прекрасно?

  Разбира се! Но тогава и само тогава, когато самият закон е прекрасен. А когато законът е несправедлив, защитава с предимство правáта на престъпника, на лумпена и на богатия и в същото време на практика пренебрегва правáта на жертвата на престъплението, мародерствата и използвачеството на лумпена и интересите на основната част от хората на наемния труд? Когато системата от закони е такава, че води до засилена експлоатация на хората на наемния труд, и то така, че колкото по-богата е една държава в рамките на планетата или една социална група в рамките на отделната държава, толкова по-бързо още по-богата става? А колкото е по-бедна, толкова по-бързо още по-бедна става? Когато тази система от закони е причина за бърз и засилващ се процес на създаването на един изцяло двуполюсен свят, в който едно малцинство от около 1% от жителите на Земята притежава повече материални ценности и жизнени ресурси от останалите 99%? И когато същата тази система от закони води до постоянно засилваща се престъпност по всички социални етажи на обществото?

  При комунизма и при нацизма също имаше върховенство на закона. Какво хубаво имаше в това?

  Е, да! Сега законите се базират на принципи и на ценности. Но нали и техните, комунистическите и нацистките закони, също бяха базирани на принципи и на ценности? Разбира се, на техните, на комунистическите и на нацистките, принципи и ценности. Които не са верни и не са адекватни. Но кой ни гарантира, че сегашните са верни и адекватни? Какво ценно има например в живота на един престъпник, та той остава неприкосновен дори ако престъпникът е отнел умишлено и в пълно съзнание живота на стотици?

  Да, животът по принцип е висша ценност. Но конкретният живот на конкретния човек е висша ценност само за този конкретен човек и, евентуално, за някаква група от хора, която рядко бива особено голяма. За останалите той не представлява нещо особено като ценност, а за жертвите на престъпление животът на престъпника може да бъде всичко друго, но не и някаква ценност. Да не говорим за висша ценност. А нали когато съдът съди престъпника става дума не за живота въобще, който по принцип е висша ценност, а за конкретния живот на престъпника, когото съдят и в който няма нищо ценно?

  Разбира се, сега новото е, че вече имаме и неотменими правá. Но в реалния свят, извън идеологическите манипулации на политиците и идеолозите, в общия случай (частните случаи тук няма да разглеждаме), всяко право е неразривно свързано с някакво задължение. Защото това, на което има право някой, трябва по някакъв начин да бъде осигурено от някого. И ако ние заедно с неолибералните политици и идеолози приемем, че един циганин, примерно казано, има неотменимо право на прехрана, жилище и облекло, но че не е длъжен, ако по принцип може, да учи и да работи, за да ги получи, ние всъщност делим обществото на две неравнопоставени социални групи: На лумпени, които имат неотменими правá, които не са свързани с никакви задължения на правоимащите да се потрудят малко, за да ги получат, и на работещи и учещи, които имат безвъзмездното задължение да осигурят прехраната и живота на съответния лумпен. На хора, които имат права без задължения, и на такива, които имат задължения, без изпълнението на тези задължения да им носи някакви правá.

  Толкова за лишения от от какъвто и да е реален конкретен смисъл лозунг за върховенството на закона. Който всъщност не е единствен в това отношение. Ако не вярвате, опитайте се да разберете какъв точно конкретен смисъл се крие зад термина ПРАВОВА ДЪРЖАВА, каквато България, според нашите политици и идеолози, безспорно е, макар да е изцяло разядена от корупция и фактическо беззаконие.

 62. 62 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#3] от "роджър":

  но правоприлагат магистратите и ако те не зачитат закона и не прилагат закона то тази практика няма как да бъде пресечена

  лош закон, но закон ! спазване на закона от всички без казуистика и йезуитски номера от недосегаемите магистрати

 63. 63 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#61] от "glog":

  не търси решение на социални проблеми чрез правоприлагане
  лош или добър закона трябва да се спазва
  за твоите проблеми си има един друг лек - нарича се парламент и там се създават законите

 64. 64 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Е, те си се грижат за правосъдието.
  Много добре даже.
  Погрижили са се само "наши" хора да са там.

 65. 65 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  опять двийка.
  така сте оперативните работници.
  само режими са в главата, а не можете
  да разделите на две купи сено на три магарета.

 66. 66 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  аз не съм видял никаква воля
  у борисов. той си живее в
  мутренския свят на " теа че ги изгърбим,
  на тоя че му дам да работи тоа бизнес,
  таа схема треа да ми отбивате пара"
  нищо не става от този.
  нищо.
  всеки ден е все едно мутра пред съда-само глупости
  и йезуитщина.

 67. 67 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Висш партиен секретар от Брюксел дошъл и изразява редовната пълна удовлетвореност от българските партсекретари на местно ниво...Какво друго,кога е било друго?
  С никакви граждани не е имало никаква среща(не че има смисъл,де!),това беше(както винаги е било!) натаманена среща на едра номенклатура от Европа с местната едра българска номенклатура,а за публика предварително беше композирана и надрусана в залата под строй дребната общинска,областна и др.под. местна номенклатура,която обгрижва и слугува на първата,спомената по-горе! Жалки спектакли,така добре известни още от цоциалистическо време...Но важното е че лакърдиите и шербетите не спират,ох,колко сме оригинални - орхидеи,поливки,енергия,готовности,проемни и прочие?!
  Пълен смях е това нормалното,че и за полунормалното двуного същество...

 68. 68 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На дядката сигурно не му стига пенсията. Решил е да се развихри на стари години. И сега ни ги ръси с надеждата някой да му плати! Нямаме против, бъди щастлив, деде, само не мисли, че някой те взима на сериозно!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 69. 69 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#63] от "raytcho": ≪.... лош или добър закона трябва да се спазва ≫

  Латинската максима ЛОШ ЗАКОН, НО ЗАКОН!, която ти очевидно не знаеш, но на която неявно се позоваваш, е пълен правен абсурд и заедно с това абсолютен политически кретенизъм. Тя е удобна и се налага само от престъпни политици и техни протежета, защото оправдава техните политически кретенизми и престъпления.

  Всъщност няма по-голямо нравствено и политическо престъпление от това, да налагаш беззаконието със закон, както правят нашите управляващи вече над седемдесет, че и над осемдесет години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK