Доклад: Многобройни нарушения при прилагането на СРС и през 2014 г.

Доклад: Многобройни нарушения при прилагането на СРС и през 2014 г.

© Анелия НиколоваМногобройни нарушения свързани с искането, прилагането и съхраняването на специални разузнавателни средства, както и занижен и неефективен контрол спрямо заявителите на СРС и изготвените от тях искания. Спрямо 4000 души са били прилагани, най-често СРС-та са били искани за престъпления, свързани с наркотици. Това са част от констатациите на Националното бюро за контрол на СРС в годишния доклад за 2014 година. Документът е внесен в парламента и вероятно скоро ще бъде разгледан.


Най-много СРС-та са искани от МВР  - 1824, на следващо място е ДАНС с 1324 и прокуратурата с 1046 искания. Тенденцията от 2011 година за намаляване на хората, спрямо които се прилагат специални разузнавателни средства, се запазва и през 2014 година - 4202 (2013 - 4452). За над 17 % прилагането на СРС е започнало без предварително разрешение от съдия при непосредствена опасност от тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност.


В над 600 случаи пък са използвани СРС по отношение на обекти за установяване самоличността на хора, за които има данни, че участват в престъпна дейност (поставянето на камера в някое помещение, в което се предполага, че заподозреният ще влезе - под наблюдение ще са и всички други хора, които преминават през стаята, правата им ще са нарушени).
Най-често СРС-та са искани за престъпления, свързани с наркотици, на следващо място  организирана престъпност, а на трето е шпионство (597 случая). Наблюдение и подслушване са най-исканите оперативни способи. От поисканите 19698, 19208 са били разрешени, но само 11115 са били приложени - т.е. за 8093 случая няма никаква отчетност какво са правили заявителите с разрешените оперативни способи.
Бюрото констатира, че прилагащите структури не са уведомили нито заявителите, нито съдиите на какво правно основание не е предприето прилагане на разрешения способ. От Бюрото са поискали обяснения за тези случаи, но не са получили отговор. В доклада е записано още, че ръководството на ДАТО (Държавна агенция "Технически операции", която пое подслушването от подобно звено в МВР) е отказвало да разпорежда прилагане на СРС по разрешени искания при липса на изрично посочен в акта на съдията способ.


От приложените СРС-та са били изготвени 1084 веществени доказателствени средства, от които приобщени към досъдебни производства са над 900. Установено е че на много места в страната ВДС-ите се унищожават по непредвиден в закона ред. Например Районен съд Казанлък е постановил, че изготвени и съхранявани от държавни органи ВДС-и трябва да се отнемат в полза на държавата.


Информацията, събрана чрез СРС и непослужила за изготвяне на веществени доказателствени средства рябва да бъде унищожена в десет дневен срок от прекратяване прилагането на СРС. За това трябва да се изготви и протокол. Проверката на бюрото е установила, че в пет окръжни прокуратури унищожаването е било забавено с повече от десет дни, има случаи и за закъснение от година.


"Неспазването на срока за унищожаване създават условия и предпоставки за използвани на събраните чрез СРС данни извън предназначението им да служат само за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления", пише още в доклада на бюрото.


В доклада се цитират констатациите от проверка през 2000 година на използването на СРС-та. Изводите "от проверки, извършени 15 години по-късно, позволяват да се направи извод, че се допускат идентични нарушения". Затова от бюрото препоръчват: да се вземат мерки за подобряване организацията и засилване на контрола при прилагането на СРС; да се предприемат промени в Наказателно процесуалния кодес и Закона за СРС във връзка с предвиждане на отделни правила за използване на СРС за дейности, свързани с националната сигурност; прецизиране на някои от процедурите с цел повишаване на гаранциите срещу злоупотреби; допълнителни правомощия на бюрото за повишаване ефективността на контрола.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тяхната полиция ги пази.........................СРС - та, не друго.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 2. 2 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тя и Сметната палата обяви в доклад, че над 50% от обществените поръчки по ЗОП са с нарушения ама да е наказан някой принципал, министър в повечето случаи?...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 500 Неутрално

  После се чудят защо доверието в службите е съпоставимо с това към парламента.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Любопитно

  Правилно ли разбрах ,че от 19 000 срс има 900 доказателства в съда? А колко струват тези 19 000?

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  А, как повтаряха как свободно живеели хората, явно са имали предвид другарите им мафиоти

 6. 6 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Сега става ясно къде отива милиардния бюджет. До кога ще плащаме за техните садистични,незаконни забавления?

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 378 Неутрално

  [quote#6:"tily_lily"]До кога ще плащаме за техните садистични,незаконни забавления? [/quote]

  До безкрай, за съжаление. Има само един начин това да се подобри - численият състав да се съкрати значително и бюджетът на туй министерство да се намали поне двукратно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално
 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]Правилно ли разбрах ,че от 19 000 срс има 900 доказателства в съда? А колко струват тези 19 000?[/quote]
  Вероятно струват доста скъпо, защото после ги използват за изнудване и т.н.

 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1200 Гневно

  "Бюрото констатира, че прилагащите структури не са уведомили нито заявителите, нито съдиите на какво правно основание не е предприето прилагане на разрешения способ." АБЕ СМЕШНИЦИ прилагащите структури НЯМАТ ПРАВО да уведомяват нито съдиите нито заявителите на какво правно основание не е прието предприето прилагането! Поне не и официално. Иначе нищо не им пречи да се обадят и да кажат: "абе олигофрен (съдия или заявител - примерно милЮцЮнер) не си посочил способ или за това престъпление не е предвидено да се прилага СРС (щото ако не знаете СРС не може да се прилага за каквото престъпленийце си поискаш) и още 100 основания има ама НЯМАТ РЕЖИМ ПО КОЙТО ДА ОБЯСНЯТ ОФИЦИАЛНО НА МАЛОУМНИЯ СЪДИЯ КОЙТО ГО Е РАЗРЕШИЛ ИЛИ НА ОЩЕ ПО МАЛОУМНИЯ ПОЛЮЦИОНЕР ЗАЩО АДЖЕБА НЕ ГО ПРИЛАГАТ СПОСОБА!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Продължавала тенденцията за намаление от 2011 та насам! Представяте ли си какво е било преди това?!

  На всеки клон - микрофон,
  под всеки балкон - микрофон,
  във всеки биберон - микрофон.
  Така е под тоз небосклон
  За всеки по един микрофон!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Леле колко много! Зер, ще речеш - в такава малка държавица, престъпностн е е останала след такава подслушвателна дейност. Ама ей на... Игнатово, прокуратура, държавна администрация, съд, МВР - прогнили структури под управлението на мафията с държавна протекция.

 13. 13 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Цветанов нали за това го съдиха.
  А защо няма дела срещу Йовчев?
  Ало, Цацата?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski": [quote#4:"hodounski"],че от 19 000 срс има 900 доказателства в съда? А колко струват тези 19 000? [/quote] В Медиапул имаше цифра-цитирам по памет-58-60 милона лева! Може ди да греша, но бяха много десеки милиони левове!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 709 Неутрално

  ГЕРБ, РБ, каква е разликата? Да връщат ЦЦ на щат, той поне ги разбира тез работи

 16. 16 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  С толкова много СРС-та и средства, които се харчат за тях - България трябваше да е смазала престъпността до минимум. А дали е така ?

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1599 Весело

  всичко това е в реда на нещата ,когато на власт са милиционери

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най добре работеха службите при Цветанов. И СРС -тата се използваха по предназначение. СРС -то е ноебходимо скъпи съграждани за да се залавят престъпници, но мафията като я наперите начело на държавата - СРС-тата се използват против гражданите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 709 Весело

  [quote#18:"oporna_to4ka"]СРС -то е ноебходимо скъпи съграждани за да се залавят престъпници, но мафията като я наперите начело на държавата [/quote]

  И какъв беше тогава смисълът от СРС-тата?
  Да си спомним Мишо Бирата или звездния разговор на Танов с Баце?

 20. 20 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#19] от "ceci_":

  Не само това.Сега ще търсим на кого да се сложат онези големи уши,които се слагаха на Цветанов,ама май критерият не е един и същи.

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Весело

  [quote#5:"daam"]А, как повтаряха как свободно живеели хората, явно са имали предвид другарите им мафиоти
  [/quote]

  А бе направо да им са забрани да подслушват и тва ще е пълна свобода

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Весело

  До коментар [#17] от "Stewie":
  всичко това е в реда на нещата ,когато на власт са милиционери

  Дрогарю стиве, а това долното какво ти показва ве. Или за тебе и преди петнайсет години милицьонерите на Бойко са били на власт ве
  ,,В доклада се цитират констатациите от проверка през 2000 година на използването на СРС-та. Изводите "от проверки, извършени 15 години по-късно, позволяват да се направи извод, че се допускат идентични нарушения"


 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3877 Неутрално

  [quote#20:"gobay"]Не само това.Сега ще търсим на кого да се сложат онези големи уши,които се слагаха на Цветанов,ама май критерият не е един и същи.
  [/quote]

  А не няма да стане. От позитано са забранили вече, а ако от РБ наредят може и да стане

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  Предната огромна злоупотреба с властта!Някои неща излизат наяве ,но наказани адекватно няма и за това ще продължава да се злоупотребява с властта.

 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Тенденцията от 2011 година
  за намаляване на хората, спрямо които се прилагат специални разузнавателни средства, се запазва и през 2014 година "
  ===========================

  2011 - 2012 (2013 - 2014)
  намаляват подслушванията
  а се увеличава говоренето за "увеличено подслушване", "полицейщина", "100 милиона за подслушване" и другите Опорни Точки.
  КОЙ > припяваше в този Долнопробен Медиен Джихад срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ ... ??
  1. ДСБ-арките
  2. "Медиите" - без никакво изключение
  3. Библиотекарските Мутри на Гестапото
  4. Рашистките партии в БГ

  - КО Н'ЬЙЕ ... ??! .... Не - ама ДА !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK