Трети ден служебният ректор на Стопанската академия не е допускан в сградата

Стопанската академия

© Асен Тонев

Стопанската академияВече трети ден служебният ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов не може да влезе в кабинета си в сградата на университета въпреки заповедта на образователния министър, се видя в репортаж на "Нова телевизия".


Ректорският кабинет не е проблем, а проблемът е в това, че имам трудна комуникация с началниците на звената в администрацията на Стопанската академия, с ръководителите на катедри и деканите в университета, обясни Върбанов.


"Ще се опитам да разговарям с всички тях, за да разбера тяхната позиция спрямо заповедта на образователния министър. Ще помоля всеки, който не иска да изпълнява заповедта на образователния министър, да удостовери това писмено, за да съм наясно с положението и да взимам съответните решения", допълни той.


До неговото назначение се стигна след като част от академичния състав на университета оспори избора на проф.Теодора Димитрова за ректор на Академията и дори подаде жалба в съда. "Чакаме неутрална институция, която да каже, своето виждане. В момента, в който получим решение на съда, ще се съобразим с него", обяви проф. Румяна Лилова.
Тя обясни, че 35-годишната професорка не можела да предаде тези хора, които са гласували за нея на общото събрание. "Същевременно зная, че има един ректор по закон, но ситуацията е такава, че ние имаме двама ректори. Не могат колегите да кажат дали е незаконен изборът, а съдът може да се произнесе", допълни Лилова. Тя заяви, че въпреки тази ситуация учебният процес в академията протича нормално.


Не се разбра кой в момента слага подписа си под документите на учебното заведение.


"Надали може всяка заповед, независимо дали е от министъра, да се смята за законосъобразна", допълни тя. Репликата й беше съпроводена с бурни възгласи на недоволство от преподавателите и служителите, не приемат за легитимен избора на Теодора Димитрова.


Междувременно бившият ректор Величко Адамов започна подписка срещу решението на министъра на образованието, с което се назначава служебен ректор. Някои от служителите твърдят, че са заплашвани с уволнение, ако не се разпишат в негова подкрепа. От лагера на бившия ректор твърдят, че не са заплашвали никой и всичко е спекулация.


Назначения от министъра на образованието ректор Иван Върбанов призова държавните институции да въведат ред и да изпълнят функциите си до произнасянето на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK