Строителството на стадион "Варна" влиза в нов предизборен график (видео)

Ако бъде построен, бъдещият варненски стадион би трябвало да изглежда приблизително така, но с по-малки трибуни и без четирите си "впечатляващи" пилона.

© Спортен комплекс Варна

Ако бъде построен, бъдещият варненски стадион би трябвало да изглежда приблизително така, но с по-малки трибуни и без четирите си "впечатляващи" пилона.Проектът за нов градски стадион във Варна, разработен от германската архитектурна компания GMP International в момента се преработва от български екип, за да бъде свалена цената за реализацията му. Това каза за "Дневник" консултантът по надзора на строителството Валентин Пенчев.


След промяната от конструкцията ще отпаднат "четирите впечатляващи пилона на главната структура", които според записаното в сайта на проекта трябваше да "създават нова забележителност в силуета на Варна" и да придаде на стадиона "уникален по рода си характер (...)".


"В момента се извършва промяна на проекта, която трябва да мине през одобрение в общината и това ще отнеме време, каза вчера Валентин Пенчев, консултант по строителния надзор на стадиона. Отпаднаха тежки метални конструкции". След това Пенчев уточни, че става дума за промяна на начина, по който ще бъдат укрепени козирките на трибуните, а в крайна сметка стана ясно, че
ще бъде променена цялата визия на предварително обявения проект.


Поради липса на средства за реализацията му от него вече отпаднаха над 10 хиляди от предварително обявените 30 хиляди места. Сега става ясно, че за да започне евентуалното строителството на стадиона той трябва да остане и без "новата забележителност в силуета си".


"Всички големи компании правят така. Моловете също започват с проекти на международни компании, които след това преработват, обясни Пенчев. Приемете, че проектът на GMP International е бил концептуален. В момента, нека кажем така, наш екип го нагажда към площадката във Варна".


Така трябваще да изглежда бъдещият варненски стадион, според проекта на германското архитектурно бюро "GMP International".

Дружеството "Спортен комплекс Варна", което беше създадено през 2005 г., за да построи нов градски стадион на мястото на изоставения и амортизиран "Юрий Гагарин" (преименуван за кратко на Стадион "Варна"). Дружеството беше основано с капитал от 35 млн. лв. В него община Варна има 35% дялово участие срещу 65% за партньора й "Химимпорт". За изпълнителен директор беше назначен Марин Митев, член на надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на управителния съвет на "Химимпорт". По предложение на бившия кмет на града Кирил Йорданов в акционерното дружество


бяха апортирани 136 хил. кв.м общински терени.


Те бяха оценен на малко над 12 млн. лв. Това прави по около 40 евро на кв.м. По същото време, по което е правена оценката - през април 2005 г., средната цена на парцелите в района на Варна, където те се намират, е около три-четири пъти по-висока.


Срещу общинския апорт "Химимпорт"обявява, че влиза в дружеството с парична вноска от близо 22.5 млн. лв. Според устава на компанията към момента на регистрацията й са внесени 25% от нея. За останалата част е дадена отсрочка "до две години".


Освен нов стадион върху 136-те декара, апортирани от община Варна, трябваше да бъде построен и "многофункционален комплекс за забавления и шопинг". Търговските обекти в него трябваше да са с 5319 кв.м разгъната застроена площ (РЗП). В комплекса трябваше да има и 6313 кв.м клубове, барове и ресторанти, офисни сгради, хотели и др. Само в двата нощни клуба бяха предвидени по 1000 места.


Друга, неофициална, но и никога неопровергана информация гласеше, че на същия терен трябваше да бъде изграден и жилищен комплекс от затворен тип с прогнозна продажна цена на имотите около 2 хил. евро на кв.м.


В сайта на дружеството "Спортен комплекс Варна" на пилоните, кито сега се премахват от проекта, е отделено специално място.

© Спортен комплекс Варна

В сайта на дружеството "Спортен комплекс Варна" на пилоните, кито сега се премахват от проекта, е отделено специално място.


Сривът на пазара за недвижими имоти след 2007 г.


обаче явно е осуетил реализацията на тези намерения. По тази причина без много шум, още през 2011 г. броят на местата, с които трябваше да разполага новият варненски стадион, бяха намалени.


Официалното представяне на проекта стана на 8 февруари 2007 г. Тогава на пресконференция присъства и Кристиян Хофман, президент на GMP International. Според информация, съобщена от Марин Митев тогава договорената цена за проекта, който сега се преработва, е била 1.6 млн. лв.


Според Валентин Пенчев новият проект щял да бъде готов до началото на август. След това в края на месеца или през септември трябвало да започне и същинското строителство на стадиона. Първата му фаза – груб строеж щяла да завърши не-по-рано от две години, а окончателното приключване на проекта е планирано за септември 2019 г. - т.е. десет години след предварително обявения срок.


Този график на дейностите по строителството на стадиона напомнят


вече позната схема,


при която през последните девет години новините около проекта бяха използвани единствено за предизборни цели.


Ако строителството на новия варненски стадион започне през септември това означава, че ще съвпадне с разгара на кампанията за предстоящите местни избори. Ако бъде завършен през септември 2019 г. – откриването му ще е непосредствено преди следващите.


През 2007 г. на мястото, където трябваше да се намира спортният комплекс, при подобаваща тържественост беше направена първа копка. Церемонията се състоя на 12 септември – месец преди проведените тогава местни избори и беше важна част от кампанията на тогавашния варненски кмет Кирил Йорданов. След нея обаче същинското строителство на стадиона така и не започна.


През 2011 г., когато също бяха проведени избори за кмет и общински съветници, темата за новия стадион отново беше активно използвана в кампанията на Йорданов, а той спечели четвърти пореден мандат във Варна.


"Четирите основни пилона подчертават особеното значение на обекта в общия архитектурен контекст на града, отразявайки слънчевата светлина, пише в представянето на проекта на сайта <a href="http://www.sportcomplexvarna.com" target="_blank">www.sportcomplexvarna.com</a> През нощта ефектът се постига с помощта на изкуственото ефектно осветление на пилоните"

© Спортен комплекс Варна

"Четирите основни пилона подчертават особеното значение на обекта в общия архитектурен контекст на града, отразявайки слънчевата светлина, пише в представянето на проекта на сайта www.sportcomplexvarna.com През нощта ефектът се постига с помощта на изкуственото ефектно осветление на пилоните"


От 2005 г. до сега от "Спортен комплекс Варна" обясняват, че


реализацията на проекта среща огромни трудности


заради липсата на кадастрална скица, подходи, инфраструктура, неясна собственост на част от парцелите и искания за продажба от собствениците им на "нереално високи" цени, изместване на подземни и надземни комуникационни трасета и др.


Но в средата на миналата година стана ясно, че бъдещият стадион е все още на "кота нула" не по друга причина, а заради липса на средства. Затова на 30 март т.г. Общинският съвет във Варна разреши близо 17 дка от активите на "Спортен комплекс Варна" (апортираните при учредяването общински терени) да бъдат продадени, за да започне строителството.


По информация на "Дневник" разговорите по сделката за продажбата на терена текат и в момента, но


напредъкът е труден


заради високата цена.


Ако проектът за строителство на нов градски стадион във Варна все пак бъде завършено, според Валентин Пенчев бъдещото съоръжение щяло да покрива четвърта категория на УЕФА. Това значи, че то ще може да приема мачове от европейските футболни турнири. В момента такава възможност има единствено националният стадион "Васил Левски", и то компромисно.


"Това ще е чисто футболен стадион, каза Пенчев. Той ще има всички удобства за отборите, ВИП гостите и медиите – такива са изискванията. Ще има заведения и ресторанти".


Според казаното от него главен изпълнител на строителството ще бъде едноличното търговско дружество "Техно експорт импорт", което е записала в предмета си на дейност "архитектурни и инженерни дейности и технически консултации ". Главен подизпълнител ще е варненската компания "Планекс холдинг".


На 26 март т.г. изпълнителният директор на "Спортен комплекс Варна" Марин Митев заяви, че след изграждането на стадиона, т.е след 2019 г. щяло да започне и строителството в крайбрежната зона на града, известна като "Алея Първа". Проектът трябва да бъде реализиран върху 118 дка крайбрежен терен, който през 2009 г. държавата продаде на "Холдинг Варна" - дружество, което също се свързва с "Химимпорт" и ЦКБ, на цена около 50 евро за кв.м.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да си призная, без пилоните ми изглежда по-добре проекта.

  Тролинг да върлд синс 681
 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дали ще се изиграе някой уреден мач на стадиона?УФ,обърках се,имах предвид неуреден.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Защо ли "Дневник" ги е страх да пишат, че "Химимпорт" и останалите фирми са всъщност холдинг "ТИМ"?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Има ли нещо във мутроград Варна, което се случва без участието на ТИМ?

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Защо има такива празни големи пространства под трибуните?
  Не е ли по-добре това да се затвори и ползва за търговски площи?
  А вятърът като влезе през ъгловите пространства, как ще се гони топката?

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Варна да не види нещо от София. Пуска се обществена поръчка за дизайн, печели един проект, почват да го крититукват, той се преработва 178 пъти докато не стане само тотална "компромисна" цигания, цената се надува 10 пъти, след това се искато още 1-2 милиона от централния бюджет за "довършване на проекта" и накрая получаваме продукт, който си спечелва всеобщата омраза на населението. Ама се прибират едни пари.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Хах, тоя стадион никога няма да го направят. Тимаджиите си прилапаха мястото и сега ще строят "луксозни сгради и хотели" на мястото. Че толкова много бизнес и туристи има във Варна последните години, че само ни трябват още луксозни сгради и бизнес сградички.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 8. 8 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Стадионът си беше планирам за тази година, много преди да се заговори за избори и много преди да се вдигне шума. Онези, които вдига шум, го знаеха и сега излезе все едно са помогнали с нещо, а всъщност и с тях и без тях, строителството щеше да започне и няма нищо предизборно, за разлика от зачестилите изяви на няколко лица.

 9. 9 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Междувременно тимаджиите доволно си експлоатират апортираните от общината терени. Автомивки, паркинги, търговски площи....
  Всичко, както си трябва.
  Не знам какви пилони ще липсват от проекта, но наскоро в предаване местния ТВ-център чух, че техен представител иска 90млн. евро.
  С такива пари по-скоро би трябвало да правят копие на "Уембли".
  В тази групировка единственото аритметично действие, което познават е събиране, а вече си имат и двама министри, които да им движат делата.
  Това пък дава гаранция и за премиера, че по време на избори Варна няма да му създава проблеми.
  Иначе се борим с корупцията в съседното град/село Игнатиево
  и всички джебчийки громим неуморно.

 10. 10 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#7] от "Pow":

  Всъщност стадиона си се строи и в момента. Има два огромни крана там, преди седмица имаше и други машини които подравняваха и подготвяха терена за паркинга. То се вижда отдалеч. Ще се направи, противно на злобата. Нещата се случват, проблема е, че от статията не можеш да го разбереш. Те такива статии си бутат разни неща за предизборни обещания и подобни глупости.

 11. 11 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#10:"orbit"]Ще се направи, противно на злобата. [/quote]
  Сигурно, някой ден ще го направят. И като знаем качеството им, след година ще се разпадне.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 12. 12 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На министърът на спорта Краден Крадлев комплекса около стадион "Юрий Гагарин" му е стар мерак.
  Но голямата му любов е националната спортна база "Спорт палас" край Златни пясъци.
  Там играта също обещава да е жестока.

 13. 13 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 67 Любопитно

  [quote#8:"Щастливец 15"]Стадионът си беше планирам за тази година, много преди да се заговори за избори и много преди да се вдигне шума. Онези, които вдига шум, го знаеха и сега излезе все едно са помогнали с нещо, а всъщност и с тях и без тях, строителството щеше да започне и няма нищо предизборно, за разлика от зачестилите изяви на няколко лица. [/quote]

  Ще разочаровам вас и останалите ТИМ-аджийски тролове, както и господарите ви, но все още не сте намерили начин да изтриете паметта на варненци!
  Та, за неразбралите да припомня:

  Лъжа едно:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=250355

  Лъжа две:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=787368

  И след това трети път срокове и най-нагло отново изнудиха Общината да продава земи, за да може видите ли ТИМ най-после да построи стадион, но ако може така съвсем орязан и нямащ нищо общо с предните грандиозни и лъжливи проекти, които сега вече наричаме "само концептуални"...
  И защо пък точно те ще строят стадиона?
  Каква точно е ролята тук на групировката освен пак да присвоява и прилапва апетитни хапки от и без това грохналия град?
  За Алея Първа да не говорим, че и там е познатата крадлива схема.

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 332 Неутрално

  типична мафиотска схема.
  общината аопртира терен-мафиотите
  пари и по някое време общината
  започва да взема заеми срещу апорта
  и олеле мале-не може да ги върне.
  и изведнъж терена отишъл при мафиотите от тим.

 15. 15 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  една така лееека реминисценция, ръзиръш ли...
  с Ботевъ пак така некакси тръгнаа нещата!

 16. 16 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "trafopost":

  Още в началото на тази година се говореше, че ще се прави това лято строежа. Имаше доста подробна информация за причините за забавянето на строежа. Една от тях беше икономическата криза, която превърна всяко строителство в лоша идея. Друга беше това, че се спонсорираше футболния отбор толкова години, което намали активите на дружеството. За статията не искам да говоря, то само като видиш как е написана и ти става ясно.

 17. 17 Профил на mi6ail1234
  mi6ail1234
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Учудващо доста грозно направен проект от иначе известното архитектурно бюро...дори и без пилоните пак не ми харесва.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  На варненския стадион съм бил един два пъти и ми беше много странно, че откъм входа нямаше трибуна. Както и да е, футболът ни да се оправи, с него ще се появят и хубави спортни съоръжения. Като гледам прим. стадиона на Фулъм, трибуната покрита с чардак, но важното, че хората гледат на сухо, не ги вали.

 19. 19 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо ли усещам как говедата се пукат от яд. Варненци не стига, че им вземаха купата из под носа, че сега и стадион ще си направят... Каква "наглост" - как така ще има стадион отговарящ на изискванията на УЕФА и то извън София... и няма да се казва Васил Левски - УЖАС!

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 20. 20 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 660 Весело

  Браво, дано се получи стадиона, макар и без пилоните. Как може изобщо да ревете? Сега по-добре ли е???

  А на пишман-разбирачите, колеги във форума, им желая всичко така да им е в живота - от претенции за някакви ефимерни илюзии, накрая нищо да не получават, да им минават годинките в недоволство и хейт!

  Sic transit gloria mundi...
 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  На проекти и планове за модерни стадиони се понагледахме последните години ама ще доживеем ли наистина да се построи подобен стадион още не е ясно.
  От статията също така не става ясно кой евентуално ще играе на този изцяло футболен стадион. От коментарите тук да разбирам, че това Химимпорт си е ТИМ и съответно Черно море ли?
  А това с двете хиляди евро на квадрат в затворения комплекс направо избива рибата , във Варна цените на недвижими имоти да не би да са стигнали тези в Лондон.

 22. 22 Профил на Карамазова
  Карамазова
  Рейтинг: 225 Гневно

  Едно от малкото хубави неща, които се случват в този град и пак ще се намерят шепа платени драскачи ( в това число най-вече журналисти), да му сложат пепел.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#10:"orbit"]проблема е, че от статията не можеш да го разбереш. Те такива статии си бутат разни неща за предизборни обещания и подобни глупости.[/quote]

  чувства се как се води битката Прокопиев - Тим на страниците на този пасквил.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 453 Любопитно

  И основния конструктивен проект е изработен от екипа на варненски проектант инж.Т.Димитров, но финансите/комисионните/ минаваха през чужда компания т.н. Друг е въпроса колко милиона отидоха за комисионни!
  http://tdp.bg/projects/view/26

 25. 25 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Потресаващо е как половината коментари са в защита на тази престъпна схема и мафията. Не мога да преценя - платените писачи ли станаха толкова много, или просто идиотите вече преобладават...

  [quote#16:"SunnyD_494"]Имаше доста подробна информация за причините за забавянето на строежа. Една от тях беше икономическата криза, която превърна всяко строителство в лоша идея. Друга беше това, че се спонсорираше футболния отбор толкова години, което намали активите на дружеството.[/quote]Дори ако можехме да вярваме на тези "причини", това не са сериозни оправдания. Да са преценявали ситуацията като са подписвали договора (100% по тяхна инициатива), а пък за футболния отбор... без коментар. Има си договор, поели са задължения и срокове - длъжни са да ги спазват. Ако имаше заложени сериозни глоби и наказания при неспазване на договора - да си го нарушават колкото искат, но такива санкции няма заложени. Много удобно. Явно няма и клауза да строят според първоначалните планове и с планувания капацитет, та сега променят и намалят както им скимне.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#25:"ntonev"]Не мога да преценя - платените писачи ли станаха толкова много, или просто идиотите вече преобладават.[/quote]
  не, не са идиоти, просто ТИМаджийски тролове.

  [quote#4:"manu_chao"]Има ли нещо във мутроград Варна, което се случва без участието на ТИМ? [/quote]
  ТИМ идват и в София. Скоро ще вземат и летището. То си отива към фалит, и изобщо на правителството не му пука, че аеропорт София изгуби 27 млн в КТБ, а задълженията на България Еър са над 50 млн. лв. Компанията която Симеон учреди, и я подари на спонсорите си от ТИМ.
  ТИМ не са мутри, в смисъла на борчетата от ВИС и СИК. ТИМ са ДС креатура, или по-точно ВКР от флота, и главните им акционери са на североизток от Одеса. Не е случайно, че във Варна живеят постоянно над 40 000 руски граждани (10% от населението).

 27. 27 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#20:"Максим Александров"]Как може изобщо да ревете?[/quote]
  Никой не реве. Все пак има готов проект за 1,6 млн, сега нови 1 млн ще отидат в някое архитектурно бюро. Нека да позная - в дъщерна фирма на ТИМ, или свързано с лиляна Куцарова, което е все едно. Или от 20 млн за строителство 3 млн само за проекти, повече от 10%.

  [quote#26:"historama"]и главните им акционери са на североизток от Одеса.[/quote]
  Е, Русия малко позакъса, парите за алея Първа отидоха в Крим. И ТИМ се надява рашките да поукрепнат към 2019г., и да върнат малко от парите за строежите долу на плажа. Покрай Алея Първа, построена с данъците на варненци.
  Кой ги е.ава?

 28. 28 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "interkostovista":

  добре е да сложат,но от този,който един стадион ЗАДЪЛЙИТЕЛНО трябва да има според европейски стандарт при мачове като ШЛ,ЕЛ

 29. 29 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#1] от "interkostovista":

  ама няма да се сетят за това правило тия гадчета

 30. 30 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Весело

  дано Черно Море го вземе този стадион

 31. 31 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  за да не играят на Лудогорец мачовете си в европейската лига

 32. 32 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Гневно

  за да не играят на Лудогорец мачовете си в европейската лига

 33. 33 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ама Михайлов няма да се сети да оправи малко нац.стадион

 34. 34 Профил на 681-БЕЗКРАЙ
  681-БЕЗКРАЙ
  Рейтинг: 551 Разстроено

  ама Михайлов няма да се сети да оправи малко нац.стадион

 35. 35 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#28] от "681-БЕЗКРАЙ":

  Имах предвид да не са толкова набиващи се на очи, а по-малки. Ясно е, че трябват светлинни прожектори, но с тея, наподобяващи корабни мачти, пилони, се прекалява малко.

  Тролинг да върлд синс 681
 36. 36 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#17] от "mi6ail1234":

  Дааа. Тази германска фирма ги прави малко като типов проект. Бързичко, евтинко и грозничко. Като за българи. Защо като се прави чисто нов стадион, не се прави от най високата категория на УЕФА, а пак с компромис, само за турнирите /да не говорим през колко години варненски отбор ще се класира за тях/? Македонците да не са по богати от нас та направиха стадион, който приема финал за Супер купата на Европа.

 37. 37 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#25] от "ntonev":

  Ами ТИМ си имат ПР екип, или по народному "тролове".

  Иначе схемата е елементарна. Общината влиза с терените. ТИМ уж с пари. Но стадион няма и сега терените се продават за да се набавят пари. Т.е. в крайна сметка общината дава и терена и парите. ТИМ нищо не дават и държат 65%. Опорната точка е, че са давали пари за футболния си отбор и сега градът им дължи благодарност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK