Подписка към Фандъкова: Спрете откриването на паметника на цар Самуил

Подписка към Фандъкова: Спрете откриването на паметника на цар Самуил

© Велко АнгеловДен преди официалното откриване на паметника на цар Самуил, в интернет започна подписка против поставянето на монумента в центъра на София, до базиликата "Св. София".


В писмото, разпространено в социалната мрежа "Фейсбук" от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов, се призозава кметът на града Йорданка Фандъкова да отложи утрешната официална церемония, на която се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.


"Следващата седмица предстои откриване на паметник на цар Самуил в непосредствена близост до базиликата "Света София". С настоящото си обръщение към Вас настояваме и Ви молим да отложите  церемонията по откриването на монумента", пише в писмото и се добавя: "Долуподписаните сме убедени, че нито стилът, в който е изпълнен монументът, нито мястото, на което се планира инсталирането му, са подходящи. Нещо повече, убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата. Той дори ще навреди на целите, които, изглежда, този проект си поставя."
Фотогалерия: Паметникът на цар Самуил в София ще е висок 6.20 м >


"Ние не настояваме за ликвидация на паметника. Настояваме за отлагане и провеждане на широка дискусия за естетическата и градоустройствена целесъобразност на това решение. Смятаме, че общината е длъжна да бъде активен организатор на такава дискусия, а не пасивно да очаква несъгласия по обичайния бюрократичен ред", продължава писмото и се добавя: "Ако бъде допуснато, инсталирането на паметника на това особено чувствително място в градската среда на София е трудно обратимо. Готови сме да участваме в открита дискусия по този въпрос. Призоваваме Ви към особено висока чувствителност към възможността проектът да се окаже непоправимо петно в самото сърце на града."


По-рано днес зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов и авторът на монумента Александър Хайтов влязоха в спор трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK