Варненец нарисува 3D топка за 70 лв., общината плати за делфинче 7000 лв.

Варненецът Емануил Чакъров с 3D топката си за тенис
Снимката е от личния профил на Чакъров във Facebook

Варненецът Емануил Чакъров с 3D топката си за тенис Снимката е от личния профил на Чакъров във FacebookНова 3D рисунка се появи във варненската морска градина само няколко седмици, след като прословутият 3D делфин, за който миналата година общинският фонд "Култура" плати 7 хил. лв. беше заличен.


Автор на новата рисунка - гигантска топка за тенис, която "разбива" асфалта на една от алеите, е програмистът Емануил Чакъров.


"Като се изключи моят труд, разходът за боята, с която нарисувах топката, ми излезе около 70 лв.", каза той пред  "Дневник". "Използвах различни цветове спрей, като тези за повечето графити из града. Част от боята дори се оказа излишна", обясни Чакъров.
Преди да пристъпи към рисуването върху асфалта, той най-напред заснел мястото, след това на компютъра си наложил грид в перспектива и нарисувал топката в умален размер.


"Разпечатах рисунката и в неделя я пренесох върху асфалта, обясни авторът на 3D изображението. Миналата година бях нарисувал с тебешир много сполучливо столче, на което хората "сядаха", за да се снимат. За нещастие на следващия ден заваля дъжд. Сега се надявам спрейовете да издържат повече, така както издържат графитите по стените", каза Чакъров.


3D изображението на делфин, за който община Варна плати 7 хил. лв. през юни 2014г.

© Дневник

3D изображението на делфин, за който община Варна плати 7 хил. лв. през юни 2014г.


Разликата между цената от 70 лв. за неговата тенис топка и 7 хил. лв. за делфинчето, включено като проект в провалената кандидатура на Варна за Европейска столица на културата е 100 пъти. За да стане ясно откъде идва тя потърсихме едноличният собственик на "Лорка" Олег Терзиев. Както и при предишни опити за връзка с него обаче мобилният номер, посочен за връзка с компанията му в Търговския регистър беше прехвърлен към телефонен секретар.


Според информацията, поместена в сайта на "Лорка", тя е "иновационна фирма с нестандартен подход  към производството на строителни продукти". Прочетено отзад напред името на компанията звучи като това на познатата марка "Акрол".


Идеята за създаването на 3D рисунката на делфин като част от кампанията на Варна за Европейска столица на културата през 2019г. беше одобрена най-напред от комисията "Култура и духовно развитие", а след това Общинският съвет в града прие тя да бъде финансирана със 7 хил. лв.


Според протоколите от заседанието на комисията, състояло се на 9 юни м.г. един от нейните членове - Марица Гърдева (ГЕРБ) е предложила 3D проектът да бъде финансиран с 5 хил. лв. за една рисунка.


"Това се казва "герила маркетинг" или "партизански маркетинг, обяснява пред колегите си тя. (...) Уникално е и съм го виждала направено и то изглежда все едно, че влизаш вътре в него. За една картина ще са им необходими 5 хил. лв", казва Гърдева.


В хода на подготовката за гласуването на бюджета за триизмерния делфин на дружеството "Лорка" председателят на комисията "Култура и духовно развитие" във Варна Даниела Димова (ГЕРБ) казва:


"Благодаря на г-жа Гърдева за разяснението по този проект защото лично аз не съм специалист. Предлагам да отпуснем 7 хил. лв. (...)".


Това е и сумата, която присъствалите на заседанието шестима членове на комисията одобряват с гласовете си за изработката на рисунка върху асфалт с приблизителни размели 1.5м Х 1.5м. близо до входа на Морската градина във Варна.


Днес на въпроса как е мотивирала предложението си за отпускането на 5 хил. лв. за "герила маркетинга" с делфина Гърдева каза в телефонен разговор:


"Четете протокола от заседанието на комисията. Моето предложение е да се отпуснат 5 хил. лв. за две рисунки (такова уточнение в протокола няма, бел. ред.). Комисията завиши тази сума на 7 хил. лв. не знам с какви материали е рисувал той (автор на 3D, бел. ред.) и какви гаранции дава. Преди година от фирмата даваха 7 месеца гаранция и доказваха разходите си за рисунката с това, че трябвало да бъде положена специална основа и т.н."


Състоянието на 3D делфинчето за 7 хил. лв. на 12 септември м.г. - по-малко от 4 месеца след като беше нарисувано.

© Дневник

Състоянието на 3D делфинчето за 7 хил. лв. на 12 септември м.г. - по-малко от 4 месеца след като беше нарисувано.


Гърдева обясни, че не може да коментира цената на рисунката, за която в крайна сметка баха похарчени 7 хил. лв. тъй като нейната обосновка е работа на общинската дирекция "Култура и духовно развитие" в кметската администрация.


"Те е трябвало да разгледат проекта и да решат каква е неговата стойност. Същата дирекция би трябвало да е получила и отчет по проекта, от който да става ясно какви разходи са направени за проектиране, материали, труд и т.н. Доколкото си спомням в екипа имаше дори един професор", каза още Марица Гърдева.


Независимо от високата цена на "проекта", предизвикал скандал във Варна през лятото на м.г., снимка, с която "Дневник" разполага, показва, че въпреки "специалните материали", "специалната основа" и въпреки гаранцията от 7 месеца, дадена от "Лорка" ЕООД на 12 септември м.г. - около 2 месеца след като е било нарисувано, изображението на делфина е било сериозно избледняло. След преасфалтирането на алеите в Морската градина във Варна преди няколко седмици картинката е напълно заличена.


Днес "Дневник" изпрати до пресслужбата на Община Варна въпроси, свързани с проектното предложение за изработването на 3D делфина и отчета за изпълнението му. До приключването на работата по този текст отговорът им не беше получен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK