БСП: Концлагерите у нас са създадени по времето на фашизма

От изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това..."

© Анелия Николова

От изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това..."Избори 2022

Нека напомним - концлагерите в България са създадени по времето на фашизма под наименованието "селища за държавна сигурност". Изграждат се по решение на министъра на вътрешните работи от 31 януари 1941 г., утвърдено от Министерския съвет на Богдан Филов, близо година след като българското правителство присъединява България към Тристранния пакт. Така се започва.


Това пише в декларация на парламентарната група на БСП, прочетена от трибуната от депутата Васил Антонов, по повод възстановката "Мост между поколенията", организирана от отец Паоло Кортези в началото на месеца. В нея деца имаха роли на насилвани и на охранители от лагера в Белене по време на комунизма.


"Броени дни преди да отдадем почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България, обществото ни стана свидетел на възмутителна "възстановка", пресъздаваща отминали драматични и противоречиви исторически епизоди", пише в декларацията на социалистите. И се добавя: "Белене се превърна в сцена на религиозно-политически събития, в които по недопустим начин бяха въвлечени деца. Пиесата "Мост между поколенията", организирана от отец Паоло Кортези, би могла да бъде категоризирана по много начини, но в никакъв случай като средство за изграждане на историческа памет."
"Днес, когато насилието в училищата, боят между деца, убийствата на непълнолетни са ежедневие, опитите чрез деца-палачи и деца-жертви да се пресъздават спорни факти от миналото не изгражда историческа памет", продължава декларацията. В нея пише още, че в историята на страната има множество нееднозначни събития, но отговорност на всички е да извлекат поуките от тях и да бъдат прецизни в посланията, които отправяме към младите.


"През юни 1941 г. са създадени концентрационните лагери "Гонда вода" – за мъже, и "Свети Никола" – за жени, в Асеновградско. Лагерът в Белене е открит през 1949 г. В него са настанени както политически противници на властта, така и криминални престъпници", пише още в декларацията.


Според социалистите лагерът в Белене е закрит десет години по-късно с решение на тогавашното Политбюро, т.е. "от същата власт, която го е открила, след като се установява, че там, в лагера, се случват извращения и насилия". "Ние, българските социалисти, почитаме всички невинни жертви на кървавите политически противопоставяния в България от 9 юни 1923 г. до 1989 г. Днес на острова има паметник и други мемориални знаци в памет на жертвите."


"От видяното на 30 май в Белене оставаме с убеждението, че един свещеник е напуснал полето на проповедта и се е наел да организира политически мероприятия с деца", продължава декларацията и се добавя: "Народните представители от Парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ изразяваме дълбокото си възмущение от въвличането на деца в подобни сцени, с подчертан политически цели, както и превъплъщаването им в палачи и жертви." "Отнасяйки се с уважение към делото на Негово Светейшество папа Франциск, към неговия поход за повече доброта и човечност в нашия свят.."

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK