Стотици квестори са изнесли информация за матурите, обяви Тодор Танев (видео)

Тодор Танев

© Надежда Чипева

Тодор ТаневИзбори 2022

Неколкостотин квестори, които са учители в малките населени места, са участвали в изнасянето на информация за матурите. Това обяви министърът на образованието Тодор Танев, цитиран от БГНЕС. 


Информацията е изнесена след 8.30 ч. повече в страната, отколкото в столицата, информира още Танев и подчерта, че това се случвало от години.


"Икономическа полиция, която прави проверка, знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума, защо са точно тези грешки, дали са умишлени и кога са допуснати. Всичко се знае много точно вече. Квесторите след 8.30 часа сутринта са изнасяли информацията за матурите. В страната повече", обясни Танев.
Според него това е най-проста практика, не е схема. "Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса, схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", каза министърът на образованието.


Информацията за неколкостотин квестори, които изнасяли информация за матурите, е на Министерството на образованието (МОН), обяви Танев. "Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефони на всички, които са били. От 3-4 критерия специалистите ни успяват да намерят доста съществени тенденции. За да има наказание за квесторите, трябва да бъде доказана вината им. Има за тези, които сме доказали. Направихме максимума, но каквото и да правим, 400 души от МОН с 2600 училища няма как да стане", поясни Танев.


Той каза, че за тазгодишните матури образователното министерство е взело много повече мерки, отколкото досега. "Забелязахме откъде идват пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди. В една гимназия, която е била на 6-о място, сега се оказва на 100-но. Изпратихме проверки на много места. При затягането на дисциплината, което осъществихме тази година, намаля и успеваемостта", посочи Танев.


Той отново лансира идеята си матурите да се променят - както продължителността, така и начинът на провеждането им. Танев подчерта, че от МОН не е изтекло каквото и да било тази година, защото абсолютно всички мерки били взети. "Пред мен се генерираше темата, може ли да се поиска от мен нещо, което още да направя в параметрите на досегашното законодателство и кое е това, което не съм направил", възмути се Тодор Танев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK