Планира се пълно възстановяване на автентичния вид на "Къщата с ягодите"

По проекта за реставрация на къщата, която е собственост на директора на "Лукойл" Валентин Златев, трябва да се произнесе институтът за паметниците на културата. После той трябва да бъде подписан и от министъра на културата, а общината да издаде разрешение за започване на ремонта

© Юлия Лазарова

По проекта за реставрация на къщата, която е собственост на директора на "Лукойл" Валентин Златев, трябва да се произнесе институтът за паметниците на културата. После той трябва да бъде подписан и от министъра на културата, а общината да издаде разрешение за започване на ремонтаКъщата с ягодите" или магнетичната аристократична жълта двуетажна сграда на централната столична улица "Сан Стефано" 6, която от години тъне в разруха, по всяка вероятност ще бъде реставрирана и възстановена в автентичния си вид. Както отвън, така и вътре. Такъв проект вече върви за съгласуване. Като начален етап към изпълнението му проектът е бил одобрен в междуведомствената комисия между Столичната община, Министерството на културата, института за паметниците на културата и строителния надзор, отговаряща за опазването на старите сгради в столицата.


Това научи "Дневник" от арх. Влади Калинов, който ръководи строителния контрол в общината и е в междуведомствената комисия. Оттук насетне за бъдещето на сградата - паметник на културата, която е собственост на директора на "Лукойл" Валентин Златев, трябва да се произнесе институтът за паметниците на културата. Проектът трябва да бъде подписан и от министъра на културата, а общината да издаде разрешение за започване на ремонта.


По думите на Калинов собственикът на имота предвижда пълна реконструкция на сградата както вън, така и вътре. Имало и проект за използваните материали, с които ще се подменят старите облицовки и настилки, като те щели да са с най-високо качество. Оригиналните авторски орнаменти, ценните части от интериора и екстериора и др. обаче няма да бъдат заменяни - те ще бъдат заснети, демонтирани, реставрирани и върнати на предишните си места. Имало идея и да им се направят предварително точни копия, преди да бъдат демонтирани.
Преди да започне реконструкцията, ще се направи и цялостно заснемане на къщата, за да се знае и запази автентичният й вид.


Проектът засега е срещнал одобрението на експертите в междуведомствената комисия, като от института за паметниците на културата имали малко забележки. Предстои институцията официално да се произнесе по идеите. Запознати с проблемите по реконструкция на сгради - паметници на културата, се надяват процедурата по съгласуване на проекта да не отнеме традиционното продължително време, както в много подобни казуси (виж карето).


Двуетажната сграда с подземна изба, три тераси и странична порта за карети, която е с площ около 234 кв.м, е била построена между 1927 г. и 1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Проектирана е от завършилия училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев.


Двуетажната сграда с подземна изба, три тераси и странична порта за карети е била построена между 1927 г. и 1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Проектирана е от завършилия училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев. Има пет спални, салони за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи

© Юлия Лазарова

Двуетажната сграда с подземна изба, три тераси и странична порта за карети е била построена между 1927 г. и 1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Проектирана е от завършилия училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев. Има пет спални, салони за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи


Има пет спални, салони за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи. Обявена е за паметник на културата през 1978 г.


"Къщата с ягодите" Валентин Златев получава през 2012 г. от фирмата на своя баща Васил Златев - "Агрохолд", който я купува през 2004 г. Преди да стане собственост на Златев, тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти.


Ако бъде изпълнено обещанието за пълна реконструкция на къщата и възстановяването й в автентичния й вид, това ще е една от малкото сгради - паметници на културата в София, които не са "социализирани", вградени в модернистични постройки от стъкло и бетон.

След дългогодишна битка срещу поредното планирано обезличаване или разруха на уникална столична сграда, преди няколко години къщата на Димитър Яблански на бул. "Цар Освободител" 18 (бившето китайско посолство) беше напълно възстановена. Макар и превърната в частен, недостъпен за широката публика клуб, къщата е един от малкото добри примери за възстановен паметник на културата.


Засега не е ясно какви са плановете за бъдещото предназначение на "Къщата с ягодите".


Така изглеждаше преди ремонта къщата на Димитър Яблански. Сега сградата-паметник на културата е частен клуб, но е един от добрите примери за автентично възстановяване на ценната стара постройка

© "За града"

Така изглеждаше преди ремонта къщата на Димитър Яблански. Сега сградата-паметник на културата е частен клуб, но е един от добрите примери за автентично възстановяване на ценната стара постройкаДори и да искаш... ще почакаш
Има немалко собственици или групи от собственици на стари сгради - паметници на културата, които напук на общото схващане по тази тема събират съгласие, подписи и пари, за да започнат реконструкция на рушащите се имоти из София. Това разказаха пред "Дневник" експерти от общината. Инициативността да се подеме ремонт в много от случаите било нелека задача, тъй като част от собствениците са или неясни, или прекалено възрастни, в чужбина и др. И въпреки това подобни инициативи не липсвали. Вместо да бъдат насърчавани и поощрявани обаче, собствениците на практика биват спирани и демотивирани от продължителни и тромави процедури, ходене от гише на гише, по различни институции и съгласувания, разказаха запознати. Най-дълго се бавело становището на института за паметниците на културата. Тичането из различните гишета и звена в общината също било нелека задача. Така например минава сезонът, в който е най-подходящо да се започне ремонт, или събраните за целта пари отиват за друго и сградите продължават да си се рушат, разказаха експерти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Само едно не видях и не разбрах,къде са ягодите???

 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  "...Преди да стане собственост на Златев тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти..."
  ==============
  Като гледам кой е собственик, май традицията е запазена...
  Знам я сградата и винаги, когато минаваме от там се чудех защо е оставена да се руши, но не знаех чия собственост е...Оградата в момента е "укрепена" с някакви арматурни железа...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#1:"mentra65"]Само едно не видях и не разбрах,къде са ягодите??? [/quote]

  Сервират ги с некачествени горива на Правецфест( Булгарише Уимбълдън, Сан Ремо) и във верига бензиностанции.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  "Преди да стане собственост на Златев тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти...."

  No comment.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Не бих се изненадал отново да се превърне в "миционерски щаб" тази къща. Тя, просто явно такава и е съдбата. Но все пак е добре, че няма да я разрушават. Това си е наистина добра новина.

 6. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Любопитно
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кой ще плаща тази реставрация, след като къщата си има собственик?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Технологията по възстановяването звучи добре. Добре е и че ще се възстанови тази историческа и архитектурна ценност. Само си мисля, дали не може да се постави като условие възможността за посещения по установен график, да кажем веднъж месечно, на тези обекти на културата от специализирани групи (архитекти, историци и т.н.). Нямаме английските замъци за да има възможност за публичен достъп с билети и отделна жилищна част, но културните ценности трябва да са достъпни.

 10. 10 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Засега не е ясно какви са плановете за бъдещото предназначение на "Къщата с ягодите".

  Фирмен бардак за неформални срещи, руска водка на корем, и луксозен "ескорт" от наети момичета и доброволки.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2911 Любопитно

  Златеви притежават къщата поне от 3г. и вместо глоба за занемарения вид ,общината ще им направи плановете? Наш човек?

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  [quote#10:"shinjuku"]Фирмен бардак за неформални срещи, руска водка на корем, и луксозен "ескорт" от наети момичета и доброволки.[/quote]

  Това ми звучи като много правдоподобен сценарий. Плюс музикално озвучение: думба-лумба балабайка, чудната песен на любовта (между БКП и КПСС).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Добра новина. Къщата е страхотна

 14. 14 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 524 Весело

  "Двуетажната сграда с подземна изба"

  Досега бях чувал само за надземни изби...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 15. 15 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Всеки ден минавам покрай къщата, става ми жал като я гледам. Преди няколко дни разбрах кой е собственик и сега дори не мога да се зарадвам на добрата новина за нейната реставрация, защото отново този човек ни прекарва.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Халал да му е на правешкия аристократ. Ще има къде да си цъка белота с авера, че Банкя и Правец далеч от София и двете, сега баш на пъпа на столицата ще рахатясват.

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Държавата реставрира къща на Валентин Златев, за какво ще се ползва след това ще реши той.

 18. 18 Профил на draxter
  draxter
  Рейтинг: 306 Любопитно

  Чувал съм,че по време на войната в тази къща се е помещавала квартирата на Гестапо в София. Някой знае ли нещо повече?

 19. 19 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Гневно

  да и ..а майката и на държавата и на народа и на мене си да ....а...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Дано да се възстанови сградата. Не са много такива в България, много бяха разрушени при и мслед комунизма, или бяха "реставрирани" ужасно безвкусно.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 619 Неутрално

  [quote#11:"hodounski"]общината ще им направи плановете? [/quote]
  Едва ли богаташ като Златев е оставил общински чиновници да му правят плановете. Статията има предвид друго - не можеш да ремонтираш паметник на културата без разрешение. На теория един пирон не можеш да забиеш. Виж курсивния текст в края на статията!

 22. 22 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":


  До коментар [#17] от "Тsonkooo":

  Доколкото съм запознат, ремонта би трябвало да е за сметка на собственика, но тъй като е архитектурен паметник, всяка промяна/ремонт се съгласува с един куп институции.
  Е, то при нас всичко е възможно, та нищо чудно и общината да се бръкне, а Златев да мине метър с едни пари....

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 23. 23 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":

  Ние.

 24. 24 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 229 Неутрално

  какво нещо е иронията на съдбата-къща на образован и авторитетен човек-банкер,обитавана от милиционери и клубове на дружбата с СССР!И за капак-сега отново ще бъде обитавана от гробокопача на капитализма,селски тарикат-номенклатурчик, съветски образован....В.Златев!

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Тогава би било справедливо това да важи за всяка собственост - примерно за вашата къща/апартамент. Откъде накъде някои да бъде задължен в дома му да се разхождат всякакви ?!?
  Замъците в западна европа в които се влиза са музей - било държавни или частни (има доста такива).

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#15] от "tokkay":

  Без да защитавам Златев ми е интересно с какво точно ви прекарва сега ?. Купил си стара къща, иска да я реставрира и да се чувства като аристократ в нея. Разбираемо предвид скромния му работническо-селски произход и бързото и съмнително забогатяване.

 27. 27 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":

  а бе не си разбрал, той иска да я бутне да си застрои резепето по кинт ама общината не дава, та затова ще го субсидира, за да я остави така!

 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Хубава къщица сме му купили, ние балъците на офицера от КГБ.

 29. 29 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#2] от "Кирето":

  Е чи как, от едни съветски активисти за други. По съветски...

 30. 30 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 2601 Любопитно

  Интересно, дали общината е набила колчетата на тротоара заради "каретата" на Златев или си стоят там от времената на "съветските активисти"?
  https://www.google.bg/maps/@42.695524,23.339875,3a,75y,272.44h,80.57t/data=!3m4!1e1!3m2!1sshTqVYF0Dco7pCq_Msq_MA!2e0

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#23] от "log_on":

  Айде няма нужда, къщата е частна собственост и всичко си е за сметка на собственика. На мен общината не ми е сменяла дограмата, няма да му смени и на него.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гл@дна.":

  Общината е набила колчетата заради съседите-изроди които паркират по тротоара, В.Златев едва ли ще си паркира скъпия автомобил на тротоара.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Моя апартамент не е в списъка за националното културно наследство. Мисля че това е ясно, въпросът беше с разрешенията за възстановяване и помощтта да върви това условие.
  А иначе на гости у нас - заповядайте.

 34. 34 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дали общината ще плати ремонта или той, парите все от нашия джоб излизат. Група "софиянци" или група "шофьори".

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 35. 35 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ами така е , в Русе къщата на Буров беше повече от 50г. пионерски дом, в такива луксозни къщи, направени с вкус комунистите натикаха квартиранти и ченгеджийници и на инат не забиха един гвоздей да ги поддържат, само сменяха наематели и разни организации. Никога не е късно да се изправи на крака старото наследство, оцеляло от немарливостта и пипалата на блоковите квартали.

 36. 36 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Става дума за колчетата, ограничаващи паркирането към входа за карети върху тротоара. Те не пречат на паркирането (видно от снимката), а на пешеходците.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#18] от "draxter":

  Ето какво намерих по този въпрос. Близо, но не изглежда да е този адрес.
  " В София Гестапо се настанява в дузина бюра, като най-важното е било прикрито като Германска визова служба, разположена на ул. „Шипка“ 14 и ръководена от кадровия разузнавач фон Ритер. Друг важен шеф д-р Фабер се настанява на ул. „Мизия“ 11 в дома на американския възпитаник и секретар на Дружеството на чуждестранните журналисти д-р Христо Пеев.
  Офиси на хитлеристката тайна служба се прикриват под какви ли не маски в столичните хотели „Империал“, „България“ и „Париж“. Търговската фирма на Паул Глюк на ул. „Владайска“ допълва картината. А на ул. „Хан Крум“ 3 се настанява Вили Рау."

 38. 38 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Спомням си, че в някогашното списание 'Наш Дом' показваха картинки на подобни къщи като примери за буржоазна безвкусица. За съжаление са били прави соц-архитектите, изразили това мнение. Къщата е строена през 30те години на миналия век, когато модернизмът или 'интернационалният стил' се е бил затвърдил; когато Льо Корбюзие и други архитекти като него са имали в професионалните си биографии многобройни шедьоври на това движение и тези шедьоври и до днес предизвикват възхищение и изглежда супер-модерни. А тази къща, съвсем логично и в духа на произхода и заниманието на поръчителя си, силно наподобява на жилищата на някои от съвременните български 'банкери'; тя е в същия 'мутро-барок' стил: миш-маш от най-разнообразни стилове и влияния. НО с времето тя е придобила патина и РОМАНТИчНО ОчАРОВАНИЕ и затова си заслужава да бъде реставрирана професионално.
  За жалост има по-стойностни примери на далеч по-добра архитектура, които се рушат, покрити в графити и мръсотия. Като къщата на Стайнови в Пловдив!

 39. 39 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 450 Неутрално

  тази къща си я бях заплюл като минавам по улицата. не знаех, че е толкова известна.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Хайде по ред. Къщата е купена през 2004 от баща му, бивш кмет на Правец по времето на Живков и негов личен приятел. За фирмата Агрохолд не зная достатъчно, но предполагам как е започнала като всички останали участвали в сманата на политическата с икономическа власт. Младият Златев печели от дивидентите на следването си в СССР с Рем Яхирев, чорбаджия на Лукойл. как Лукойл пчели в България и как си спестява от данъци нужно ли е да пиша? Та оттам са парите, затова хората и не подскачат от възторг за личността. Къщата си е исторически имот на стар род.

 41. 41 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Милиционерски щаб ?! Ами да идват цървуланковци от гората и ти казват махай се тази къща е наша.

  Сега като я реставрират ще стане милиционерска седянка за игра на карти.

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  А защо парите, които се тръби, че Европа ни дава за безумното и престъпно строене бутафорни и кичозни крепости, не се използват за изкупуване и възстановяване на подобни къщи?
  Аз се сещам например за ж.п. гарата в Казичене ползвана от Цар Борис III

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Комунягите, на които им липсва минало, а и бъдеще, надявам се, всячески се опитват да си купят история с ограбените от народа пари! Дали ще им се получи?!

 44. 44 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 396 Весело

  По-добре да се построи копие на сградата от другата страна на улицата, което да остане като исторически паметник, а на Златев да му се даде воля да прояви своя "вкус". Ще бъде интересна база за сравнение на "аристокрацията" от началото и края на миналия век. Ще бъде нещо като началото и края на естетиката.

 45. 45 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"Freedom of Speech"]Кой ще плаща тази реставрация, след като къщата си има собственик?[/quote]
  Който плати и ремонта на къщата на Яблански (с/у СУ), но ако не си платиш 1800 на година за членска карта - йок да влезеш (изключваме високите токчета, потропващи в редичка, след 23.00)

 46. 46 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А дано! Явно Петър Диков са го вързали с вериги, да не построи някой билдинг на нейно място!

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гл@дна.":

  Напротив, колчетата не пречат на пешеходците защото са през метър а няма пешеходец широк над метър. Нито детска количка, нито инвалидна количка. Но колчетата пречат на таралясници да минат през входа на паркинга и да се разположат на тротоара. Но пак се намират изроди, като показания на нисмката в гуглъл които за разположили смотания си таралясник на тротоара в прохода за паркинга. И това определено не е Златев съдейки от абсолутния боклук който му е затапил паркинга.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gopeто":

  Умно предложение. Гледам в Гданск масово се ползват европейски средства за подобни цели. Например църквата Свети Ян (огромен комплекс в Стария Град) е възстновена и функционира като младежки център за култура и възпитание - просто църковно-манастирски истоически сгради в района има предостатъчно.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gopeто":

  Никакви кичозни крепости не се строят, това са туристически атракции върху археологически паметници.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  НЯМА помощ за възтановяване, има ИЗИСКВАНИЯ за ремонт на сгради паметници на културата. Всичко е за сметка на собственика !!!.

 51. 51 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  [quote#0:"статията"]Вместо да бъдат насърчавани и поощрявани обаче, собствениците на практика биват спирани и демотивирани от продължителни и тромави процедури[/quote]
  Как, как да искаме нормален и красив град?

  А разсипията на на соц. дружинките и милиционерите ... просто няма какво да се коментира. Този модел си го спазват и до днес.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 52. 52 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Страшно красива къща, трябва да бъде ремонтирана и не знам защо я бавят толкова години.

 53. 53 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не можах да разбера кой ще плаща ремонта? Златев или държавата? Предполагам, че държавата, а собственик ще си остане Златев. Ако е така - умно измислено!

 54. 54 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  До коментар [#49] от "m17":

  Не, изобщо не е кичозно, хич даже.
  http://dariknews.bg/uploads/photos_more/201411/path_164410.jpg

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Понеже има много подобни къщи в София и не само, личното ми мнение е, че трябва да се приеме закон, според който ако собствениците не поддържат сгради подобни на тези, след уведомяване, лично или чрез съобщение в медиите, такива сгради да стават държавна собственост с някакво обезщетение ( все има някакви методики в тази посока) и да стават публични. Иначе, ще гледаме такива къщи, както и на Яворов и много други, които се самосрутват и осен грозотия, но са опасни и за хората живеещи и минаващи покрай тях.
  В края на краищата, собствеността освен права, носи и определени отговорности.

 56. 56 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1218 Гневно

  Със сложни процедури и мързеливи и некомпететни (и/или страхливи) чиновници се съсипва културното ни наследство.
  УДАРНО!
  Прочетохте ли процедурата?
  Проект от сертифициран от НИНКН архитект, съгласуване около година (!) в НИНКН, след това неизвестно защо трябва и подпис на министъра (за какво са НИНКН тогава?!) - още около 2-3 месеца,, обратно в НИНКН, където се бавят нещата още месец, виза за строителство, разрешение за строеж, въвеждане в експлоатация и така дори да имаш милиони и да си платиш навсякъде, се мотаят нещата понкога по 2-3 години...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 57. 57 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#53] от "zelenogorski":

  Глупости!
  Държавата не само че не се грижи и не плаща, ами и създава всички възможни пречки.
  [quote#53:"zelenogorski"]Не можах да разбера кой ще плаща ремонта? Златев или държавата? Предполагам, че държавата, а собственик ще си остане Златев. [/quote]

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#53] от "zelenogorski":

  Грешка, плаща собственика.

 59. 59 Профил на drunk
  drunk
  Рейтинг: 450 Неутрално
 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#54] от "staska":

  Не знам каква е тази снимка. Не виждам останки под идиотската конструкция така че едва ли попада в категорията "кичозни достроявания". Но пък съм посещавал Мали Цари Град което е точно римска крепост, възтановена и допълнена с туристически атракции. И не, не кичозна и се е поличила доста добре. Чел съм че пернишката Кракра била по-грозна.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Е, и? В малкото градче в което живея в консервативния Юг "тъпите" американци изискват разрешение за подобни действия за къщи над 50 години. ИЗИСКВАТ, не дадат пари. Предложението за преустройсво, реставрация или събаряне минава през градската Комисия за Архитектурното Наследство. След решение тази комисия контролира процеса, пак не дава пари, а само се опитай да се отклониш, свят ще ти се завие от глови, може и да се стигне до отчуждаване при компенсационна цена определена от общината в "интерес на населението". Дори съдията от Върховния Съд на САЩ Сътер имаше проблем с такъв казус при възстановяването на наследствената си къща от над 150 години на наследствената си ферма, мисля че беше в Масачузетс. Май само в България и Русия се мисли че "плащам-правя каквото си искам".

 62. 62 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Определено е една от най-красивите къщи в центъра на София. Много се радвам, че ще бъде възстановена напълно.

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#61] от "daskal1":

  Въобще не си мисля че плащам значи че правя каквото си искам. Просто съм против изискванията за паметниците да преминават границите на разумното като вашата идея след реставрация с лични пари да има изискване имота да е публично достъпен.

 64. 64 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 2601 Любопитно

  [quote#47:"m17"]Но колчетата пречат на таралясници да минат през входа на паркинга и да се разположат на тротоара. [/quote]
  Разбирам, че сте "адвокат" на Златев или на СО, защото аргументите Ви са безумни. Защо има НОВИ колчета върху тротоара към вход на изоставена сграда, в която очевидно не влизат и излизат леки автомобили?! Не са ли точно тези ограждения причината "таралясникът" да се разположи по цялото протежение напречно на тротоара? И пред моята дворна врата спират непрекъснато коли, но никой не би разрешил набиването на колчета по тротоара. Сега по-ясно ли е какво съм искала да кажа?

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 65. 65 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#52:"simko4"]не знам защо я бавят толкова години. [/quote]

  Бюрокрация, само национализирането е станало бързо, за една нощ.

  Eddie lives... somewhere in time!
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#63] от "m17":

  В случая, както казват американците, "нека се съгласим че по този въпрос не сме съгласни" и да продължим.

 67. 67 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 728 Неутрално

  http://www.zdravkoyonchev.com/%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5/ ето галерия на къщата. Таванът е 1 път

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  [quote#4:"Norman Granz"]"Преди да стане собственост на Златев тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти...." [/quote]
  Тези, които са се "борели за равенство и братство", първо са се хвърлили на най-елитното и най-скъпото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Къщата ще се възстанови в автентичния си вид: с Итонг, ПВЦ дограма, стъклобетон и надпис Трейс/Главболгарстрой 2015 г.

 70. 70 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 2601 Любопитно

  До коментар [#67] от "Pow":

  Благодаря за този линк. Страхотни снимки! Изумителен начин за отопление на цялата къща с камината на партерния етаж, но е възможно в мазетата да е имало и котел за парно. Вижда се, че подпокривното пространство е със съвсем "прясна" бетонна плоча, което си е странно. Съмнително е през 20-те години на миналия век да са правили железобетонни къщи. По-вероятно е да строена на принципа на т.н. "пруски свод", който май се е наложило да укрепват тук-там (сигурно заради плочата), видно от снимката на таванската стая (с бюрото и разбития паркет).

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 71. 71 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":
  Ето и малко повече информация как Златев се издига до най-богатите хора в България:
  http://e-vestnik.bg/21298

 72. 72 Профил на adv.manev
  adv.manev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кирето":
  Да бе да. Ами той ще си плаща , няма Държавата да плаща .Я споко.

 73. 73 Профил на adv.manev
  adv.manev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Абе я стига глупости. Сигурна като Златев и направи ремонта ще те поканят да я огледаш като музей.

 74. 74 Профил на maybah
  maybah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Личност с името Рем Яхирев може и да съществува, но не и в контекста, в който го употребявате. Вероятно имате предвид Рем Вяхирев, който беше дългогодишен шеф на Газпром, но той пък трудничко би бил състудент на "младия Златев", най-малкото защото човекът към момента би бил над 80-годишен, ако беше жив, пък и никога не е имал нещо общо с Лукойл. Не е зле човек да си проверява фактите, преди да се изказва.

 75. 75 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Разследвани ли са някога Валентин Златев и неговия баща,за произхода на капиталите си?

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#43] от "Коки":

  Винаги е било така с новобогаташите, или в нашия случай с децата на комунистическото ръководство, комплексирано от произхода си.

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#74] от "maybah":

  Права сте, Рем Вяхирев беше шеф на Газпром практически от 1989 до 2001 (перди това зам. министър), човекът почина 2013. Бил е и професорв Института по Нефта и Газа и "сивото вещество" зад много от схемите по тръбопроводите, май-беше научен ръководител на д-р Златев, , Аликперов е президентът на Лукойл и състудент на Златев. Така става ли? ето и линкhttp://noligarh.com/кой-всъщност-е-олигарха-валентин-злат/
  Честно казано, не ми се рови из повече нета по този въпрос, благодаря ви за корекцията

 78. 78 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  До коментар [#1] от "mentra65":

  Аз пък не разбрах какво се е случило с наследниците на банкера и съпругата му.
  Някой знае ли?
  Или е ясно, щом къщата е била средище на съветски активисти.....

 79. 79 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Типично за български новобогаташи от БКП и ДС олигархията да си "купуват" аристократично минало ! Но както се казва :
  "Нищо не е забравено и никой не е забравен ."
  Добре е да възстановят сградата поне !

 80. 80 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#59] от "drunk":

  Благодаря за връзката към галерията!
  Ужасяващо е, че са оставили къщата да се саморазрушава!

 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#79:"magnas"]Типично за български новобогаташи от БКП и ДС олигархията да си "купуват" аристократично минало ! [/quote]

  И също типично е да занемаряват и оставят на разрухата нещо солидно и красиво. Те дори оставиха да бъде разграбен и разрушен и техния 'храм' на Бузлуджа! Може би защото винаги искат някой друг да плати сметката.

 82. 82 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  "Къщата с ягодите" Валентин Златев получава през 2012 г. от фирмата на своя баща Васил Златев - "Агрохолд", който я купува през 2004 г. Преди да стане собственост на Златев, тя е била посолство, милиционерски щаб, средище на съветски активисти.”

  След 10/11 май там се помещаваше и офиса на Никита Шервашидзе...

  I Want To Believe
 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  [quote#9:"daskal1"]Нямаме английските замъци за да има възможност за публичен достъп с билети и отделна жилищна част, но културните ценности трябва да са достъпни.[/quote]Частната собственост може да бъде достъпна само със съгласие на собственика. В ЮК много дворци са достъпни защото така са решили собсвениците - и обикновено е свързано с такса вход.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":

  Точно така, освен в случаите когато има общинско или друг вид обществено участие. Таксата (билетите) помага с разходите по поддръжката. Хората имат и малки частни музеи с платен вход.

 85. 85 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#8:"Freedom of Speech"]Кой ще плаща тази реставрация, след като къщата си има собственик? [/quote]
  Вече се бръснеш , а още не можеш да четеш...?

 86. 86 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":
  На туристическите атракции мястото изобщо не е върху историческите паметници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK