Доклад: Граждани са търсили информация за фалита на КТБ, "Южен поток" и Класическата гимназия

Доклад: Граждани са търсили информация за фалита на КТБ, "Южен поток" и Класическата гимназия

© Надежда Чипева, КапиталФалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ), сагата "Южен поток" и скандалът с Класическата гимназия са сред темите, за които граждани, журналисти и неправителствени организации са искали информация по Закона за достъп до обществената информация.


Това става ясно от доклад на Програма "Достъп до обществена информация", който е петнадесети поред. В него за първи път няма препоръки, защото екипът на организацията изготви и публикува "Концепция за изменения в законодателството за достъп до обществена информация". Тя бе изготвена след широка обществена консултация с различни заинтересовани групи и съдържа препоръки за преодоляване на проблеми в практиката по прилагане на закона.


"Извън знаковите обществени дискусии традиционно се запазва интересът към търсене на достъп до информация в няколко области: търсене на информация, свързана с разходване на публични средства - начини на избор на изпълнители по обществени поръчки, сключване на договори, определяне на цени за извършване на различни дейности и други", е отбелязано в доклада.
Трудно достъпна остава информацията за сигнали и резултатите от направените по тях проверки, както и за резултатите от провеждани конкурси за заемане на държавна служба.


БНБ отказва информация за КТБ


"Въпреки повишения интерес по темата и нуждата от прозрачност по отношение на банковия надзор, осъществяван от БНБ, получаването на ясни и категорични отговори е затруднено, а банковата тайна очевидно тежи повече от обществения интерес, поне засега", отбелязват от Програма "Достъп до обществена информация" във връзка с  исканията на граждани и журналисти по кризата в Корпоративна търговска банка.


Примерите, посочени в доклада, които са малка част от исканата информация, са свързани със запитване за докладите на квесторите, влезли в КТБ след поставянето й под специален надзор. БНБ отказва с мотив, че информацията не е обществена, защото не била създадена от централната банка, съдържала банкова и професионална тайна. Вложители пък са искали да разберат колко са възнагражденията на одиторите, но тази информация е била отказана заради защита на лични данни.


Активността по темата за строежа на газопровода "Южен поток" не се забелязва само през 2014 г., по-скоро през изминалата година интересът се запазва, като благодарение на оказания обществен натиск през есента на 2014 г. служебното правителство публикува голяма част от документите за проекта.


Основните институции, сезирани с искания по казуса с НГДЕК, са Министерството на културата, Столичната община, Районната здравна инспекция, регионалното министерство. В доклада на ПДИ се отбелязва, че благодарение на получената информация група преподаватели и ученици са успели да аргументират позициите си в обществените дискусии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK