Градският прокурор на София скри делата на Ясен Тодоров, правата на разследваните щели да бъдат накърнени

Градският прокурор на София скри делата на Ясен Тодоров, правата на разследваните щели да бъдат накърнени

© Юлия ЛазароваИнформацията срещу кои хора и какви са делата, по които членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е работил като следовател в Столичната следствена служба, "засяга широк кръг лица и информацията би довела до накърняване на техните права".


Това е част от писмо от Ясен Тодоров, цитирано в отговор до "Дневник" от Софийска градска прокуратура по заявление за достъп до информация с искане за справка за следствените дела, по които Тодоров е работил като следовател. Градският прокурор на София Христо Динев отказва да предостави информацията, с мотив, че тя


не е обществена, няма да постигне повишаване на прозрачността на прокуратурата и липсва съгласие на третото лице, за което се отнася поисканата информация - Ясен Тодоров.
Тодоров, който тази седмица беше избран за член на Националния съвет по антикорупционни политики, е прекарал в следствието почти цялата си професионална кариера. Той започва работа там през 1993 година, като пет години по- късно оглавява ключовото Второ териториално отделение, което трябва да разследва злоупотребите на Столичната митница, Илиянци и други ключови обекти.


Там той остава до 2004 година. За кратко през 2007 година е и.д. на специализирано икономическо отделение към столичното следствие. Там през годините на работа, във времето, когато не е част от изпълнителната власт, се е водил и неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски. Вчера в интервю за Би Ти Ви Тодоров отрече да има наблюдения върху работата на депутата.


През 2008 г. Тодоров е номиниран от Български народен съюз и избран от парламента за инспектор в Инспектората към ВСС. Там той прави проверки, свързани с Държавния резрев и казуса "Приморско", при който стана ясно, че магистратски роднини са получавали право на строеж, представяйки се за крайно нуждаещи се. По този случай нямаше нито наказани, нито влязло в съда наказателно производство.


През 2012 г. Тодоров се връща в съдебната власт, но като следовател в Специализираното звено за "Противодействие на корупцията и финансово–данъчните измами" на Софийска градска прокуратурата, създадено и ръководено от прокурора Роман Василев. В края на същата година Тодоров става член на ВСС след номинация на "Атака".


В отговора до "Дневник" за Ясен Тодоров, Динев отбелязва още, че "наред с изложеното следва да се отбележи, че съгласно разпоредбата на чл. 198 ал.1 НК изнасянето на информация за разследването, каквато несъмнено представляват имената на лицето, срещу което е образувано производството, правната квалификация на деянието и начина, по който е приключило разследването, се дават само с разрешение на наблюдаващия прокурор".


Това е поредният отказ на градския прокурор Христо Динев да предостави информация, свързана с работата на Столичното следствие или прокуратурата.


Показателно за проявен двоен стандарт е фактът, че по искане на "Капитал" за работата на Делян Пеевски като следовател той постанови отказ, но по сходно искане за вече бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев информацията беше предоставена. В единия случай беше изискано съгласието на Пеевски данните да бъдат дадени, което той не даде, а Роман Василев дори не беше питан. Наскоро по искането за делата на депутата от ДПС Върховният административен съд постанови Динев да предостави информацията. Това все още не е случило.


Градският прокурор отказа информация за делата на Пеевски и по заявление на "Дневник", като наскоро Административният съд София град потвърди отказа и записа, че разгласяването на тази информация може да накърни авторитета на Пеевски. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK