Градският прокурор на София скри делата на Ясен Тодоров, правата на разследваните щели да бъдат накърнени

Градският прокурор на София скри делата на Ясен Тодоров, правата на разследваните щели да бъдат накърнени

© Юлия ЛазароваИнформацията срещу кои хора и какви са делата, по които членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров е работил като следовател в Столичната следствена служба, "засяга широк кръг лица и информацията би довела до накърняване на техните права".


Това е част от писмо от Ясен Тодоров, цитирано в отговор до "Дневник" от Софийска градска прокуратура по заявление за достъп до информация с искане за справка за следствените дела, по които Тодоров е работил като следовател. Градският прокурор на София Христо Динев отказва да предостави информацията, с мотив, че тя


не е обществена, няма да постигне повишаване на прозрачността на прокуратурата и липсва съгласие на третото лице, за което се отнася поисканата информация - Ясен Тодоров.
Тодоров, който тази седмица беше избран за член на Националния съвет по антикорупционни политики, е прекарал в следствието почти цялата си професионална кариера. Той започва работа там през 1993 година, като пет години по- късно оглавява ключовото Второ териториално отделение, което трябва да разследва злоупотребите на Столичната митница, Илиянци и други ключови обекти.


Там той остава до 2004 година. За кратко през 2007 година е и.д. на специализирано икономическо отделение към столичното следствие. Там през годините на работа, във времето, когато не е част от изпълнителната власт, се е водил и неуспелият шеф на ДАНС Делян Пеевски. Вчера в интервю за Би Ти Ви Тодоров отрече да има наблюдения върху работата на депутата.


През 2008 г. Тодоров е номиниран от Български народен съюз и избран от парламента за инспектор в Инспектората към ВСС. Там той прави проверки, свързани с Държавния резрев и казуса "Приморско", при който стана ясно, че магистратски роднини са получавали право на строеж, представяйки се за крайно нуждаещи се. По този случай нямаше нито наказани, нито влязло в съда наказателно производство.


През 2012 г. Тодоров се връща в съдебната власт, но като следовател в Специализираното звено за "Противодействие на корупцията и финансово–данъчните измами" на Софийска градска прокуратурата, създадено и ръководено от прокурора Роман Василев. В края на същата година Тодоров става член на ВСС след номинация на "Атака".


В отговора до "Дневник" за Ясен Тодоров, Динев отбелязва още, че "наред с изложеното следва да се отбележи, че съгласно разпоредбата на чл. 198 ал.1 НК изнасянето на информация за разследването, каквато несъмнено представляват имената на лицето, срещу което е образувано производството, правната квалификация на деянието и начина, по който е приключило разследването, се дават само с разрешение на наблюдаващия прокурор".


Това е поредният отказ на градския прокурор Христо Динев да предостави информация, свързана с работата на Столичното следствие или прокуратурата.


Показателно за проявен двоен стандарт е фактът, че по искане на "Капитал" за работата на Делян Пеевски като следовател той постанови отказ, но по сходно искане за вече бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев информацията беше предоставена. В единия случай беше изискано съгласието на Пеевски данните да бъдат дадени, което той не даде, а Роман Василев дори не беше питан. Наскоро по искането за делата на депутата от ДПС Върховният административен съд постанови Динев да предостави информацията. Това все още не е случило.


Градският прокурор отказа информация за делата на Пеевски и по заявление на "Дневник", като наскоро Административният съд София град потвърди отказа и записа, че разгласяването на тази информация може да накърни авторитета на Пеевски. 

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Докато тези от ВСС се изживяват като държава в държавата, няма да се оправим. Както се казва в една мъдра книга, по делата ще ги познаете.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Абе вие деца ли сте, които си играят на криеница???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  страната на чудесата . незаконни автентични записи , фалшиви кметски подписи , скрити дела , бавещи се мотиви , чезнещи тефтери ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Тези вече открито се подиграват на данъкоплатците. Наглостта им е безгранична.

 5. 5 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Същият Ясен Тодоров беше избран миналата седмица за член на Националния съвет по антикорупционни политики. 
  Този факт не предвещава никакъв напредък в борбата с корупцията.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 6. 6 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Българската съдебна система е ядрото на българската мафия.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Да-а-а, ама при Пеевски мотивът беше, че ще му урони доброто име.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Со кротце, со благо и со ..... .....

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Както се казва, тези служебни бележки за дейността на Тодоров допълват по един чудесен начин това което виждаме в дейността му в ВСС - никога нищо не се довършва, за сметка на това е против каквито и да е било промени в системата и дори има нахалството да твърди че видиш ли, ВСС си върши почти добре работата.
  Не знам какво ще успее от намеренията за реформа, но дори само да се махне Тодоров, Найденова и още няколко от тези хора, мисля, е в системата ще стане доста по проветриво.

 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 916 Неутрално

  "засяга широк кръг лица и информацията би довела до накърняване на техните права".

  А обикновенния човек няма ли право да знае що за човек е бил начело на етичната комисия , а сега и като първият член в новия орган за борба с корупцията?

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ясен си, Ясене, и без справката си ясен. Реформата в съдебната система и новият бардак със старите труженички също са ясни.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето го лицето срещу корупцията.Плюс червената реформаторка от НДСВ.

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Весело

  [quote#8:"Танас"]Со кротце, со благо и со ..... ..... [/quote]
  ...со повечко кьотек

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е другия начин да се каже, че Ясенчо не е свършил работа и за пет пари.
  А иначе вървим към народни трибунали по улиците.
  Разликата между престъпници,полицаи,следователи и прокурори вече не съществува..

 15. 15 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Страхува се Ясен, да не стане очевадно, че ефективността от неговата дейност клони към 0. Демек, работил е в полза на онези, чиито права не бива да бъдат накърнени.

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Иначе въпросния Динев си "пуска" информация за избрани дела и избрани индивиди към вестникарските парцали на Свинята, без да му пука,че "засяга широк кръг лица и информацията би довела до накърняване на техните права".
  Гиди мръсници...

 17. 17 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Тия прекаляват вече. Егати загрижените магистрати

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  "Показателно за проявен двоен стандарт е фактът, че по искане на "Капитал" за работата на Делян Пеевски като следовател той постанови отказ, но по сходно искане за вече бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев информацията беше предоставена"

  Това казва всичко! В съдебната система се вихрят от престъпник нагоре

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  KОЙ предложи точно той да се бори с корупцията.Искаме имена.

 20. 20 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Сопата трябва да играе вече, дебелата!

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Прикриват едни други далаверите си под формата на спазване на изискванията за секретност.

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Весело

  Чудя се тия какви мерки ще са достойни за тях. Идва ми наум the Lynch law, в по-хуманния му вариант-омазване с катран и отъркалване в перушина. Ама няма да ни стигне катрана.
  В по-свирепо настроение се присещам за разни анадолски наказания от рода на каца с фекалии и джелат, който размахва сатър към главата на потопения до шия в кацата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Г-н Тодоров да се благодари, че сме кротка и мирна балканска държава и най-много след като го изритат да го съдят за нещо. В някоя по-малко търпелива страна щяха да бесят него и подобните му за зарзаватите им...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Воня !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално
 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  ,,Административният съд София град потвърди отказа и записа, че разгласяването на тази информация може да накърни авторитета на Пеевски. ,,

  Ми то тези от САС, САП, Делян Пеевски и всички останали съдии и прокурори имат ли авторитет

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  В България с най големи права са бандитите.Бандитите са много чувствителни и лесно раними души.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  "...като наскоро Административният съд София град потвърди отказа и записа, че разгласяването на тази информация може да накърни авторитета на Пеевски..." Да, да- при реален следователски стаж 5.5 месеца, с колко ли броя следствени дела се е занимавал пеевски?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Този отговор е доста "смрадлив".

  4itatel
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Весело

  Искахте демокрациа, сега и се радвайте! Имате всичко, което сте искали! Както сте го искали!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ПРОТЕСТИ - ДОКАТО НЕ СЕ ИЗЧИСТИ И ЗАРАБОТИ СЪДЕБНАТА КОЧИНА!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 32. 32 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Повече от очевидно е, че този т.н. градски прокурор на София Христо Динев с поредния си отказ да предостави информацията с откровено лъжлив мотив е част отп престъпното статукво в прокуратурата и съдебната система и че с този и такива за никакви реални реформи и промяна към по-добро не може да се говори, а Борисов може колкото си иска да пази Доган и престъпниците с лакардиите си колко по-напред от Румъния сме били и колко ни била независима съдебната система и особено прокуратурата.
  Иначе този и безкрайно тъпите му очевидно нечистоплътни до криминални аргументи и мотиви даже не ми се и коментират конкретно.

  И за да разберат всички що за зависим и непочтен е този само ще припомня едни други негови думи преди време на други запитване, когато каза едно към едно, че "КАКВО ТОЧНО ПРАВЕЛИ В ПРОКУРАТУРАТА НЕ БИЛО РАБОТА НА ХОРАТА ДА ЗНАЯТ"!!!!!

  Представяте ли си за каква наглост, какво безочие и самозабравяне, за каква елементарна липса не само на акъл и възпитание, но и на ориентация става дума за марионетките на сарайско-библиотекрасрката мафия!
  Тази същата прокуратура, чиито шеф отчита "грешка" след "грешка", на която "работата" - вкл. на следствието НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ВРЪЩА ОТ СЪДА, КОЯТО ПРОВАЛЯ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ОТ КОЯТО ВСИЧКИ СА ПРОПИЩЕЛИ, а уж работи за държавата и народа, КОИТО ИМ ПЛАЩАТ НА ТЕЗИ ТУНЕЯДЦИ И МОШЕНИЦИ ЗАПЛАТИТЕ... - ЗА НЕЯ ТОЗИ НАГЛЕЦ ИМА БЕЗОЧИЕТО ДА СЕ ИЗТЪПАНЧИ И ДА РЕДИ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ?

  Кой има дава кураж на тези да се държат по подобен просташки начин публично? Тези с какви хора общуват, в какви къщи и квартали живеят, как ги гледат в очите?

 33. 33 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "proza":

  "Прикриват едни други далаверите си под формата на спазване на изискванията за секретност. "

  Това в белите държави се нарича мафия, тоест организирана престъпност, сляла се с властта в държавата!

 34. 34 Профил на Penko Penev
  Penko Penev
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Статията цитира НК вместо НПК:

  Чл. 198. от НК (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго с намерение противозаконно да я присвои, като употреби за това сила или заплашване, се наказва за грабеж с лишаване от свобода от три до десет години.
  Чл. 198. от НПК (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

 35. 35 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ЧУДОВИЩНА НАГЛОСТ от страна на ЧервеноРуската мафия*
  _____________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Гарван гарвану,око не вади.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Гневно

  Пак се продължава с непрексънатото укриване на иформация или нейното манипулиране.Тези от съдебната система у нас се мислят за богоизбрани и,че едва ли не всичко им е позволено.Въпросът е докога ще се продължава по този начин?!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#36] от "rosiraycheva50._":
  ++++++++++++++++++
  И един друг си прикриват кирливите ризи.

 39. 39 Профил на mpq14394860
  mpq14394860
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Пък аз си мислех, че делата са публични.

 40. 40 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  Другарю, и друг път съм ти казвал: демокрацията на комунягите не сме я искали. Това е твоят идеал!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK