Калфин: Борба с бедността не се прави със социални помощи, а с по-високи доходи

Калфин: Борба с бедността не се прави със социални помощи, а с по-високи доходи

© Надежда Чипева, КапиталВицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че няма да отстъпи от предложението си за възрастта за пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност", независимо от протестите им. За тази вечер е предвиден протест на униформени срещу пенсионната реформа и планираните промени в структурите им. Протест ще има и в събота.

"Голяма част от исканията им са приети. Те искат всички да бъдат приети, включително възрастта за пенсиониране да е по-ниска от досегашната", заяви Калфин пред Нова ТВ.
В коментар на журналистическото разследване за варненското село Игнатиево, където по документи социално слаби хора живеят в луксозни къщи, Калфин заяви, че разчита на приходната агенция да си свърши работата, като ги провери.
"Борбата с бедността не се случва със социални помощи. Ключът към свободата е увеличаването на доходите", заяви вицепремиерът. По думите му проблемът в социалната сфера започва с образованието. 23 % от ромските деца не завършват образованието си, а са нужни огромни усилия да се вкара в системата на труда човек, който е с образование под основното, каза още Калфин.  Според него практиката за плащането на бюджети на училищата е порочна, защото на практика те са заинтересовани да записват деца, които не ходят на училища.
Той каза, че голяма част от отпадането на ученици се дължи на това, че те не знаят български език в първи клас. По думите му проблемът може да бъде решен с посещение на детските градини. Затова според Калфин  държавата трябва да се ангажира да осигури места в тях за всички деца. Той каза още, че се надява на по-скорошно прилагане на промените в Закона за семейните помощи, които по думите му ще "затварят кранчета" за детските добавки и ще затегнат мерките срещу безотговорни родители.
Калфин прогнозира още, че предстоящият референдум за промени в Изборния кодекс ще се провали.  "Допитването ще се окаже невалидно, защото няма да гласуват достатъчно хора. След това президентът ще изпадне в много неловко положение", коментира вицепремиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK