Проектът за реставрация на Голямата базилика в Плиска вероятно ще бъде задвижен до дни

Проектът за реставрация на Голямата базилика в Плиска вероятно ще бъде задвижен до дни

© Георги КожухаровДо няколко дни, най-късно до десетина, заданието за обществената поръчка за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска ще бъде окончателно одобрено и поръчката ще бъде пусната. Това съобщи пред "Дневник" директорът на Националния исторически музей /НИМ/ Божидар Димитров.


Той беше посочен от министерството на културата като натоварения с дейностите по задвижване на тази реставрация и консервация. От ведомството препоръчаха въпросите да бъдат отправяни към него. През НИМ вървят и средствата, отпуснати от правителството за възстановяване на Голямата базилика.


За пореден път Божидар Димитров обясни пред "Дневник", че проектът за реставрация и консервация е на покойния арх. Теофил Теофилов и е от 80-те години на миналия век. Архитектът го е оценил на 7-8 млн лв. Навремето бил съгласуван с Министерството на културата и института за паметници на културата.
След заседанието на правителството, на което бяха отпуснати средствата, беше съобщено, че все пак проектът вероятно ще мине през ново становище на института за недвижимо културно наследство. Както тогава, така и днес пред "Дневник" участвалият в заседанието директор на Археологическия институт с музей към БАН Людмил Вагалински каза, че подобна е била и препоръката на премиера Бойко Борисов по време на разговора.


"Тогава с Божидар Димитров обсъждахме проекта, който е доста стар, и аз попитах дали е съгласуван. Препоръчах независимо от всичко да се потърси отново мнението на института, тъй като времето и архитектите се менят, мненията им също. И за да няма спорове би било добре отново да се произнесе институтът", каза Вагалински. Тогава, по неговите думи, премиерът взел думата и предложил всичко действително внимателно да бъде отново огледано, защото не искал проблеми и спорове.
Това Вагалински възприемал като препоръка за бъдещите действия по Плиска.


Божидар Димитров обаче заяви, че вероятно премиерът не е бил в течение. Проектът вече е бил съгласуван и одобрен от института още от 1980 г., под него са се подписали големи имена, нищо не налага ново съгласуване, каза той. Какво ще направят сегашните експерти, ще оспорят учителите си ли, да кажат, че те са некомпетентни, попита риторично той. И отново посочи, че няма никакво изискване за второ съгласуване.


Всичко, което и до момента се прави в Плиска, е правено на базата на този проект и ще продължи да се прави, докато той не бъде изпълнен, заяви още директорът на НИМ и попита ако все пак някой оспори плановете, какво трябва да се случи и как ще се процедира с вече изграденото.


Затова вече и било почти готово техническото задание, на базата на което ще бъде пусната обществената поръчка за реставрация и консервация. Както и преди, Димитров пак посочи, че целият проект ще е под ръководството на "сега най-добрия архитект Юлий Фърков". Арх. Фърков стана известен с работата си по крепостта Цари Мали град до село Белчин. Той е и автор на идеен проект за Небет тепе в Пловдив, при което обсъждане Божидар Димитров беше освиркан.


Фърков вече е подписал заданието, то е одобрено и от археолозите, копаещи в Плиска, каза Димитров. Така че се чака само подписът на кмета на Нови пазар, в чието землище попада Голямата базилика и вече ще сме готови за обявяване на поръчката, каза шефът на НИМ.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Светещи неща ще има ли? От стиропор или итонг ще се строи?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 644 Весело

  Е, вярно бе и жена ми имаше някъде един проект за вила от 1982 година. Както сме се опаричили / заемчета, европейски пари, такива работи/, само да го намерим и го мятаме, няма нужда да питаме никого. Те сегашните главни архитекти няма да оспорват учителите си я....

 3. 3 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#1] от "Батков-вън": ще се строи от умници- така че не се вълнувай няма да участваш

  за чиста и свята република-но не с този народ
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4580 Неутрално

  Поредната популистка глупост на Бо Бо , Божо и Веждьо!

  klimentm
 5. 5 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  Ей тази новина чаках, да ми стопли деня...Божидар Димитров да не се присмива на македонците, че него го тресе повече от тях...

 6. 6 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#1] от "Батков-вън": сичко ще е афтентично, кат' е било едно време...и интериора ще нагодИм, щот' той е бил там, видЕл е...

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Ако продължат на наливат бетон, както вече са наливали преди години - жалко! Ужасно грозно. Пълна липса на вкус, но пък за сметка на това импозантно.

 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2440 Любопитно

  [quote#4:"klimentm"]Поредната популистка глупост на Бо Бо , Божо и Веждьо![/quote]
  Ей сега ще те емнат какъв си "майцепродавец." Разбирам желанието на някои да превърнат България в Дисниленд, само не разбирам защо се обиждат като им кажеш, че е Дисниленд.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2440 Весело

  [quote#7:"Alexander97"]Пълна липса на вкус, но пък за сметка на това импозантно.[/quote]
  Ще се намери кой да го хареса, точно както се намира кой да харесва китайското сувенирче. Не берете грижа. Дори ще се намери кой да каже "добре дошли, души на българските канове обратно у дома."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Е това не трябва да се допуска - да сложат газобетон върху древните останки. Това е кощунство.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Само за информация. Голямата базилика е била най-голямата християнска църква в Европа през Средновековието. Тя е дълга 99 метра и широка 30. Храмът е с 20 м по-дълъг от храма "Св. София" в Истанбул (Константинопол), катедрален храм на Вселенската патриаршия и от храма "Сан Пиетро", катедрален храм на Папството в Рим до ХVІІ век. Изграден е от огромни бели варовикови квадри – камъкът е взет от кариерите в близкото село Кюлевча. Край църквата, на голяма площ, е развит манастирски комплекс и Архиепископска (след 917 г. – Патриаршеска) резиденция. Археолозите са открили в манастира скрипторий за производство на книги на старобългарски език. С тези книги мисионери-монаси на манастира са покръстили през ІХ-Х век народите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия.
  Храмът е по време на османското нашествие. Според законите на ислямската империя не е могло да има християнски храм, по-висок от мюсюлманин, яхнал кон, а този е бил значително по-висок. И както съвременните джихадисти унищожават цели антични средновековни градове в Ирак и Сирия, така през ХІV-ХV век е унищожена и Голямата базилика, а и цяла Плиска. Прекрасният строителен материал е използван за градеж на турските казарми в Шумен и за строежа на ж.п. линията Русе-Варна по времето на Мидхад паша.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 12. 12 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Предлагам всички, които не са ходили на мястото, и не са виждали за каква става въпрос да не вземат отношение!
  Тук се надприказват за итонги и всевъзможни материали, а не виждат основната идея - да се покаже на света какво е било тук, на тази земя, наречена БЪЛГАРИЯ !

 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2440 Весело

  До коментар [#10] от "Николай Николов":

  Както би казал Деян Енев в дух на християнско помирение - газобетонът е "приличен" и ще "свикнем" с него.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2440 Весело

  [quote#12:"pak_pitam"]а не виждат основната идея - да се покаже на света какво е било тук, на тази земя, наречена БЪЛГАРИЯ ![/quote]
  Наистина, вече показахме на света, че в очите на един от царете ни е имало средновековни диоди. Защо да не им покажем и средновековен газобетон?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  [quote#12:"pak_pitam"]Тук се надприказват за итонги и всевъзможни материали, а не виждат основната идея - да се покаже на света какво е било тук[/quote]Не е нужно да се похабява оригиналните останки за да се постигне същия ефект. Ако отидите в Рим няма да видите възстановка от газобетон - а сградите в никакъв случай не са били по-малко внушителни. Това, което може да видите на много места са 3д-модели показващи сградите в оригиналния им вид - често наслагвайки ги върху наличните останки. Това е възстановка, която съхранява останките и показва респект към тях. Другото е чалгарска бутафория ала "Балкантурист".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  [quote#12:"pak_pitam"]не виждат основната идея - да се покаже на света какво е било тук[/quote]Чуждестранните пътеводители в частта за Царевец изрично споменават, че е фалшификат. Ефектът на възстановката с арматурно желязо и цимент е, че слага лъжица лайна в кацата с мед - не само не вдига, а смъква цената на ориги- налните останки защото е трудно да се каже къде е оригиналът и къде е фалшификатът.

  Ако смесиш половин бутилка уиски-менте с половин бутилка оригинално уиски получваш цяла бутилка фалшификат. Та, по-добре половин бутилка, но истинско, отколкото цяла, но с неясно съдържание.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 17. 17 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Все си мислех, че вицът за дяволите, които ги нямало при казана на българите в ада не може да се отнася и по отношение на нашата история и гордеем ли се с нея, но явно съм се заблуждавал жестоко.
  Жалко!!!!

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Тоз Фърков в холивуд ли е специализирал?

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#7:"Alexander97"]Пълна липса на вкус, но пък за сметка на това импозантно.[/quote]

  Фалшивото и бутафоричното никога не могат да са импозантни.

 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  [quote#17:"pak_pitam"]Отговор
  Все си мислех, че вицът за дяволите, които ги нямало при казана на българите в ада не може да се отнася и по отношение на нашата история и гордеем ли се с нея, но явно съм се заблуждавал жестоко. [/quote]
  Явно не се гордеем, щом толкова много сред нас са съгласни с превръщането на историята ни в панаирджийски сувенирчета.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK