Директорът на Окръжна болница е бил освободен с решение на общото събрание на акционерите

Д-р Димитър Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Д-р Димитър ДимитровНа проведеното на 12 юни 2015 г. общо събрание на акционерите на Университетска болница "Св. Анна" – София, чрез административни процедури беше освободен от длъжност изпълнителният директор д-р Димитър Димитров.


Това съобщи в медиите Българската стопанска камара в ролята си на организация, в която Димитров е член на управителния съвет. Министерството на здравеопазването все още се въздържа от коментар.


Според съобщението на БСК уволнението е станало без аргументи и всъщност зад него стоят "не пропуски в работата на д-р Димитров, а безпринципен и недопустим персонален натиск".

"На фона на огромните дефицити в болничната помощ управляваното от д-р Димитров лечебно заведение е едно от малкото, които работят на печалба и нямат задължения към доставчици и институции. Състоянието на болницата като условия за лечение и работа е отлично", твърдят от Стопанската камара.


"Институциите, които си позволяват да извършват мениджърски смени с подобен подход, са длъжни да поемат пълната отговорност за всички негативни последствия, които ще произтекат от това в бъдеще", заплашват от бизнес организацията и напомнят, че неотдавна имаше сходен случай, но без да назовават името. 

В бизнес организацията още в същия ден на освобождаването на д-р Димитров е пристигнала подписка с над 330 имена на лекари и медицински служители от бившата Окръжна болница в протест на уволнението на Димитров, като "в подписката се отправят и някои крайни предупреждения, които няма как да бъдат подминати без внимание на фона на съществуващото социално напрежение сред заетите в системата на здравеопазването".

Във "Фейсбук" също вече има група в подкрепа на Димитър Димитров, където потребители го хвалят като добър човек и управител. Освен изпълнителен директор на многопрофилната университетска болница, той е и председател на Асоциацията на мениджърите в здравеопазването и представител в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK