Бившият издател на вестник "Дума" Николай Малинов напусна БСП

Николай Малинов

© Надежда Чипева, Капитал

Николай МалиновБившият издател на партийния вестник "Дума" Николай Малинов напусна БСП. В писмо, изпратено до няколко медии, той посочва, че си тръгва след 27 години в партията заради конфликт на ценностите му с поведението на ръководствата от последните години.


Писмото е адресирано до Параскева Гергова, която е председател на "Илинден" - София на БСП. В него той критикува ръководството на социалистите за колебливото им и често противоречиво отношение към проекти като "Белене" и "Южен поток", с което БСП е загърбило българския интерес и обслужвало чужди геополитически стратегии.


"Недопустимо е БСП да си затваря очите пред геноцида спрямо част от украинския народ. Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия. Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси", пише още той.
Малинов е член на Националния съвет на БСП (бивш член на Изпълнителното бюро на БСП при Сергей Станишев) е и водач на неправителственото движение "Русофили", в което участват и депутати от "Атака". Той беше издател на в. "Дума" до април тази година. Сочен е за един от фаворитите за нов директор на ТВ7, но след като официално тя бъде придобита от нов руски собственик.


Отношенията му с лидера на БСП Михаил Миков са обтегнати още преди предсрочните парламентарни избори през 2014 г., когато Миков се наложи за водач на листата в 25-и изборен район в София, а Малинов беше сложен на третото неизбираемо място в листата, макар Градската конференция на БСП - София, да го нареди на втора позиция. На второ място проби коалиционният партньор на БСП - Георги Анастасов от "Български социалдемократи". Миков, който беше избран за депутат и от Видин, и от 25-и софийски район, предпочете да стане народен представител от столицата и така пресече възможността на Малинов да влезе в парламента.


"Дневник" публикува пълния текст на позицията на Николай Малинов с негово позволение:


До Параскева Гергова Председател на РС "Илинден" – София на БСП


Копие до: Михаил Миков Председател на НС на БСП Заявление


От Николай Симеонов Малинов, член на 17 ОПО към РС "Илинден" – София


Скъпа др. Гергова,


С това заявление напускам БСП.


Решението взех трудно, след внимателно и продължително обмисляне. Не е лесно да напусна партия, с която са свързани 27 години от живота ми. Връзката беше и мирогледна и емоционална. Давал съм всичко, което е било по силите ми, за развитието, утвърждаването, а в някои години и за оцеляването, на БСП. Вероятно съм получил и не малко от партията – главно съвместната работа с прекрасни и чисти хора, отдадени на своя идеал. В продължение на години моите ценности са в конфликт с поведението на ръководствата на БСП. Въпреки това не съм отказвал ръководни постове с надеждата, че мога да допринеса за промяна на това поведение.


След събитията в Украйна този конфликт стана болезнен и непреодолим. Предпочитам да остана верен на своите ценности, отколкото да продължа да бъда член на БСП.


Мога да изброя редица факти от поведението на ръководствата на БСП, които трупаха тухла по тухла стената на отчуждение между мен и моята партия. През последното десетилетие, когато е на власт, БСП управлява по начин, който е абсолютно неприемлив за мен. Въвеждане на плосък данък, отказ от необлагаем минимум, разсекретяване на досиетата на разузнавачи, празни лозунги за реиндустриализация на страната.


С колебливото си и често противоречиво отношение към проекти като "Белене" и "Южен поток" БСП загърби българския интерес и обслужи чужди геополитически стратегии. Поведението на ръководствата на БСП по отношение на днешния геополитически конфликт между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга, е жалко от гледна точка на моите разбирания. Недопустимо е БСП да признава и да си сътрудничи с власт, която дойде с преврат в Украйна и в която неофашистките изблици са очебийни.


Недопустимо е БСП да си затваря очите пред геноцида спрямо част от украинския народ.


Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия.


Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси. Как да си обясним факта, че български министър на външните работи и член на ИБ на НС на БСП пръв от европейските министри отиде в Киев и стисна ръката на тогавашния и.д. президент на Украйна Турчинов и така легитимира преврата? Как да си обясним факта, че БСП така и не намери сили да приеме специална позиция за шокиращото зверство на 2 май 2014 г., когато в Профсъюзния дом на Одеса бяха живи изгорени десетки хора?


Как да си обясним факта, че БСП по никакъв начин не реагира, когато чужди и наши политици обявиха България за фронтова държава?


Изброявам факти, които показват, че между ръководството на БСП и членовете на партията зее пропаст, за която вече нямам никаква надежда, че може да бъде преодоляна.


Когато сме в опозиция, ръководствата на БСП започват фактически да се разграничават от управленското си поведение. Започват да "ухажват" своите избиратели с позиции, които времето е показало, че са им чужди.


Това лицемерие ми идва в повече. Др. Гергова, Напускайки БСП, това, за което най-много съжалявам е, че политически няма да бъда заедно с хора, които уважавам, ценя и обичам. Повечето от тях биха се съгласили с всичко, което казвам за ръководствата на БСП и тяхното несоциалистическо, небългарско и лицемерно поведение. Те вероятно обаче ще останат в БСП, защото за тях Партията, нейната история и нейната естествена идеология, са едно, а поведението на ръководствата – друго.


Въпреки че това "друго" продължава десетилетия и няма никакви изгледи да се промени. Напускам БСП без скандал, защото уважавам историята на БСП, уважавам и чувствата на своите досегашни съпартийци. Надявам се, че моето напускане на БСП няма да промени личните ни, приятелски и сърдечни отношения. 12.06.2015 г.


С уважение: Николай Малинов

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4709 Неутрално

  "Бившият издател на вестник "Дума" Николай Малинов напусна БСП"

  Явно вече е приет в КПСС.

  Gunter glieben glauchen globen
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Тоя под какъв ник пише във форума? Валенщайн?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies":

  Има нещо вярно - http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2015/06/12/2552118_ruski_dnevnik_na_bulgarski/

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Гневно

  тоя малинов е изключително неприятен човек.

  от него струи предателство и продажност. но от тази, евтината комунистическа продажност.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Постепенно, постепенно всички ще се изнесат от там. Лошото е, че това роене само разнася заразата...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 6. 6 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Този ли беше казал, яе очаква руската армия-освободителка и у нас след Крим? Да напуска и България. Самолета и - домой!

 7. 7 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 482 Любопитно

  Раздвоен съм - от една страна се радвам на, надявам се, започналото разпадане на една вредна за Р България партия. От друга страна съм потресен и ядосан как един български политик и общественик открито защитава и прокламира интересите на една чужда страна...

  Поздрав

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Истински и неприкрит враг на България.Добре е,че такива чешити не са много и стават все по смешни с явните си плонжове пред Москва.

 9. 9 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Добра новина, време е БСП да заприлича на българска, а не на руска партия в България.

 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "alex_8712":

  нищо не се е разпаднало в случая, просто повишен директно в съветското издание, и прави театър. Вероятно там ще е много зает с оглед хибридната информационна война

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5094 Любопитно

  А хвана ли вече влака за мАсква?

 12. 12 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Мимикрия!Както се казва-ще поживеем,ще видим.За мене обаче няма да се скъса от работа в полза на България,дори напротив.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  "Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия. Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси..."

  Този човек не просто обича Русия повече от България; той обича Русия повече, отколкото я обичат самите руснаци. Това е патология, няма друга дума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  "...Сочен е за един от фаворитите за нов директор на ТВ7, но след като официално тя бъде придобита от нов руски собственик..."

  ДАНС дремят ли, или изпълняват и те програма по 100% путинизиране на медиите.
  В европейска България има ли медия, която да не е руска? По някой път си задавам този въпрос и ма "Дневник"!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  [quote#15:"тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса"]Цървул, аз не просто обичам Русия[/quote]
  Ами бегай Русия бе! Какво правиш в България?
  Очевадно тя ти е родината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имаш ли морално право да се наречеш журналист, след като си списвал вестник Дума?

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Интересно как в руските форуми биха приели такова просташко отношение към русия и нейните граждани, каквото е изразил пишещия в пост #13!?
  Чудя се дали модератора в "Дневник" подкрепя написаното от този наглец!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Чак се чудя как може такъв промит мозък на тоя човек, и то сравнително млад. Но като чета материала, май повече е неуспял идеен кариерист, щом се сърди на Миков, че го кондисал на неизбираемо място.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  Този чугун е забравил, че е завършил Киевския държавен университет. И честитеше победата на Русия в Третата Кримска война...

 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Явно въпреки всичко руснаците на путин купуват тв7. тоя щял да е шеф, но това нямало да е проруска телевизия, а балансирана.....Новия проект стартира. Щели да са по една такава телевизия в източна европа, включително и на балканите. Ще ни промиват. Вече и кошлуков е пак в телевизията, а той е известен с това че без пари не работи, а и кокаина е доста скъп.

 22. 22 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Че бсп са мега зле (във всяко отношение) беше ясно. Явно и зазляват. Все пак, да благодарим на другаря станишев за незаменимият му принос

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 23. 23 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Какъв ужас е сполетял другаря, виждайки как защитаваме националните си интереси, а не тези на истинската му родина по душа. Това за него е недопустимо, защото се е заклел вече пред чуждо знаме...

  EU now have 1 GB empty space
 24. 24 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хахахаха - този русофилистик изкара комунетата мръсни соросоиди...... :-) :-) :-)!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 25. 25 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]Този човек не просто обича Русия повече от България; той обича Русия повече, отколкото я обичат самите руснаци. Това е патология, няма друга дума.[/quote]

  Гарантирам ти, че обичта му към рублите е по-силна от обичта му към Русия. Също ти гарантирам, че тексаският "патриотизъм" е по-силен също.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  [quote#18:"Храбър"]такова просташко отношение към русия и нейните граждани, каквото е изразил пишещия в пост #13!? [/quote]

  Колега, какво толкова съм казал?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1781 Гневно

  МРЪСЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК!!!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  ..редко противен тип.Изпъкващ даже сред редко противните русифилистици..

 29. 29 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"beroe"]Добра новина, време е БСП да заприлича на българска, а не на руска партия в България. [/quote]
  Абе, време е БСП да изчезне. Стига са тровили България.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Този от кой свят е,явно не от днешния.Егати руското мекере.Майка си ще продаде на Русия,ако му предложат пост и пари.

 31. 31 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Да ходи да развява руското знаме заедно със Сидеров, че Миков стана за смях и на кокошките!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 32. 32 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#26:"Norman Granz"]Колега, какво толкова съм казал?! [/quote]
  Имал е предвид пост [#15]. Друго обяснение няма.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  [quote#32:"G-man"]Имал е предвид пост [#15].[/quote]

  Аха.

  "Аз обичам Русия, но мразя джаз музика."

  Интересно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  по БНТ, във връзка с обявяването на независимостта на кримската автономна република, малинов заявява:

  бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в третата кримска война. и да напомня, че след кримската идват балканите по южния път. смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса.
  +++

  без коментар

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  [quote#34:"dsx12"]да напомня, че след кримската идват балканите по южния път. смятам, че можем да се поздравим, поне русофилите на тази маса. [/quote]

  Това е БЕЗЦЕННО изказване!

  Само кьоравите още не са разбрали какво е да си РУСОФИЛ.

  Не случайно Атака ще изпадне от следващия парламент, а БСП може и да се разцепи далеч преди парламентарните избори.

  Русофилите в българия били над 50%, според посола Исаков?! Сигурно е бил кьоркютук пиян и е виждал всичко не двойно, а четворно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Интересно как в руските форуми биха приели такова просташко отношение към русия и нейните граждани, каквото е изразил пишещия в пост #13!? Чудя се дали модератора в "Дневник" подкрепя написаното от този наглец!
  +++

  камрад, не чуди се а спри каменарката. това е БГ форум. русофилите в БГ са под 10%. днес са 10, а утре и 1 за цяр няма да има.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  Значи кораба потъва, щом като мишките са тръгнали да напускат.

 38. 38 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Прав си е човекът. Няма белене, няма южен поток, няма комисионни... какъв да го дири в БСПто!?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 39. 39 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 502 Неутрално

  [quote#3:"staska"]

  Отговор
  Аз викам да сме активни в този дневник, колкото и в нашия и непрекъснато да им казваме какво мисли за тях

  До коментар [#1] от "Blood Red Skies":

  Има нещо вярно - http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2015/06/12/2552118_ruski_dnevnik_na_bulgarski/ [/quote]

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Железен

  А БСП сега какво прави, остава си безмълвно?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на vrangel
  vrangel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересни неща взеха да стават. Малинов не е свободен човек, не може да вземе такова решение, без нареждане от руснаците. Явно на следващите избори го тъкмят да се яви с някаква нова партия, а ла Бареков, в която московските му пишман шамани ще опитат да обединят сиенитните комунистически чутури, разни чегеварстващи келеши и оттук-оттам екзалтирани лумпени. Не че ще им мине номера - ще стане същото, като със залагането им на Гоце, Волен и Дудука. По-важното за мен е, че явно са отписали БСП-то, която без кораба майка ще бъде оставена да се рее безсмислена сама по себе си - найс, а?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK