Експерти сигнализираха за скрити "подробности" за "Къщата с ягодите" и планирано "преизграждане"

Експерти сигнализираха за скрити "подробности" за "Къщата с ягодите" и планирано "преизграждане"

© Юлия ЛазароваПреизграждане". Това се допуска в инвестиционното намерение, което собственикът на уникалната къща-паметник на културата на столичната ул. "Сан Стефано" 6 Валентин Златев (шеф на "Лукойл") се опитва да прокара през институциите, одобряващи реконструкциите в подобни ценни имоти. На практика това би разрешило или нейното събаряне и построяването й отново или поне сриването й отвътре.


За това сигнализираха трима експерти, запознати с плановете. Те пожелаха имената им да не бъдат оповестявани от притеснения за натиск, както и заради неотдавнашни уволнения на техни колеги, изказвали мнението си. Свързаха се с "Дневник", провокирани от публикацията, че "Къщата с ягодите" ще бъде напълно възстановена в автентичния си вид. "Дневник" изложи информация, получена от единствения, пожелал до момента да даде подробности за бъдещето на ценната сграда - председателят на междуведомствената комисия към столичната община, която следи за състоянието на подобни постройки арх. Влади Калинов.


Той подробно разказа как по всички правила на реставрацията къщата ще бъде изцяло възстановена след първоначално обстойно заснемане. В първоначалния разговор той каза, че имало не само идеен проект, а много по-подробни планове и проекти в инвестиционното намерение. И те вече срещнали одобрението в междуведомствената комисия, в която влизат експерти от института за недвижимо културно наследство, министерството на културата, строителния надзор. В последващ разговор вчера Калинов посочи, че имало само инвестиционно намерение, а проект тепърва ще бъде готвен на база препоръки от компетентните институции.
Според експертите, потърсили "Дневник", обаче Калинов е пропуснал няколко по-съществени факта около плановете - исканото и допускано преизграждане, констатацията, записана в протоколите от заседанието на комисията, че всъщност къщата е конструктивно здрава (тоест не е ясно защо да се пристъпи към преизграждане), както и подписването с особени мнения на представителите на института за паметниците на културата в комисията.


"Подробности", които според експертите ясно се виждали от протоколите в комисията, които обаче не са публично достъпни.


"Дневник" вече изпрати искане за документите и протоколите. И питане до института за паметниците за мнението им по плановете. Репортер потърси и шефа на "Лукойл" Валентин Златев с молба да допусне до сградата, за да бъде снимана отвътре, както и за повече подробности по плановете му, но той отказа индиректно през Пи Ар агенцията, която обслужва компанията.


Според експертите ако плановете минат в този им вид, е много вероятно от къщата всъщност да не остане нищо автентично. Макар да се предвижда пълно възстановяване по предварително заснемане, те отбелязват, че материалите ще са съвсем различни и това ще промени облика й. Отделно при този строителен контрол не веднъж сме били свидетели, в които къщите уж трябва да бъдат възстановени в оригинал, а накрая излиза една гротеска, нямаща нищо общо с първоначалната архитектура, отбелязват те.


Притесняват се, че дори да бъде запазен обликът отвън, пораженията върху ценния интериор ще са огромни.


В същото време недоволните питат и защо се налага това преизграждане. След като по думите им в констативната част на протоколите от комисията ясно се казвало, че сградата конструктивно е здрава и нищо не застрашава нейната цялост. В такива случаи се върви към укрепване и реставрация, а не към срутване, отбелязват те.


Това била и причината представителите на института за паметници на културата да подпишат с "особено мнение". Нещо, което въпреки няколкото въпроса по темата, беше спестено в първоначалния разказ на Калинов. Той каза, че проектът срещал одобрението на междуведомствената комисия и само експертите от института имали някои забележки. Но не информира за подписи с "особено мнение".


Вчера пред "Дневник" той каза, че действително има подписи с особено мнение на експертите от института. Но той все пак бил споменал за техни забележки.


Калинов вчера потвърди също информацията, която преди това пропусна, че се предвижда преизграждане. "Включва, разбира се. Говорим за демонтаж на всичко ценно и обратното му връщане след това", каза той. Допълни, че много от частите на сградата са правени от нетрайни материали, които сега ще бъдат заменени с много по-качествени камъни, гранит и тн. Потвърди индиректно, че все пак преизграждане означава събаряне и построяване наново на сградата или поне на част от нея, но отбеляза, че все пак тя ще бъде възстановена, а не просто бутната.


На въпрос защо се налага това, след като според експерти и констатации в междуведомствената комисия сградата е технологично здрава, Калинов каза, че експертизата от "квалифицирани специалисти", с която разполага, се казва, че сградата е опасна и има проблеми с конструкцията. В противен случай нямало наистина причина да се говори за преизграждане.


Представители на института, които да отговорят на въпросите на "Дневник", пък са неоткриваеми. А запознати със случващото се там обясниха, че дори и да бъдат открити, надали ще пожелаят да говорят по темата. Както не са пожелали да информират и преди това за притесненията си около проекта и за подписите си с особено мнение.


Сега предстои институтът официално да се произнесе по проекта за "Къщата с ягодите". Окончателните решения се взимат с едноличния подпис на директора на институцията арх. Даниела Джуркова, която има право да се съобрази или да коригира становищата на експертите. Джуркова от няколко години е временно изпълняващ длъжността директор и е назначавана от министерството на културата. След нея ще се произнесе министерството на културата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK