Върховният съд върна делото "Килърите" заради нарушено право на защита на Сумиста

Част от подсъдимите в съдебната зала.

© Георги Кожухаров

Част от подсъдимите в съдебната зала.Върховният касационен съд (ВКС) върна делото срещу групата "Килърите" заради нарушено право на защита на лидера й, подсъдимия Петър Стоянов-Сумиста. Съдът е отменил присъдата в частта, в която трима подсъдими (Сумиста,  Васил Костов-Кеца и Георги Вълев ) получиха доживотни присъди за убийства на Румен Рачев и Петър Лупов. Това става известно от решението, което е публикувано на сайта на Върховния съд, цитирано от "Правен свят". Касационният съд приема, както и долните инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група, която е вършила убийства, палежи, взривове и побои и се е занимавала с лихварство. 

Процесът за втори път се връща на апелативна инстанция.  Според ВКС правото на защита на Сумиста е нарушено, защото ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Петър Стоянов. Негов защитник представил пред съда доказателство, че е ангажиран за конкретната дата с дело в Софийския апелативен съд. Съдът в Шумен обаче не се съобразил с това и приел неявяването за неоснователно и пристъпил към разпит само с участието на резервен защитник.


Той си е направил и отвод заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът не го е приел.


За убийствата на Лупов и Рачев осъдени на доживотен затвор бяха Петър Стоянов, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. За участие в убийството на Рачев, осъден на 15 години затвор бе и Янко Попов-Туцо, като и в тази част присъдата на апелативния съд е отменена. Отменена е и присъдата от 7 години затвор за Райко Стойнов също за участие в това убийство. Още на втората инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влиза в сила. Съдът потвърждава и най-леката присъда от четири години затвор за Петър Атмаджов, който бе признат за виновен, че в съучастие с Вълев е счупил коляното на либиеца Али Салем в село Рибен, както и за незаконно притежание на ловна пушка и патрони.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK